Így érdemes belegurulni a ciprusi kerékpártúrák élményébe! (szponzorált cikk)

Cipruson hajtani a járgányt felejthetetlen pillanatokat nyújthat mindenkinek, aki rajong a tekerésért. A sziget egyedi földrajza, változatos tájai és kellemes éghajlata tökéletes kombinációt kínál mind a kezdő, mind a tapasztalt kerékpárosoknak. Viszont nem érdemes csak úgy beleugrani a „mély vízbe”, egy kis rákészülés nem árt. Az alábbiakban ebben próbálunk hasznos segítséget adni! Elolvasom


A megtakarított forint újabb repülést jelent – spórolási tippek légi utazáshoz (Szponzorált cikk)

Az interneten számos intuitív keresőprogram található, amelyek segítségével gyorsan olcsó jegyet találhatunk. Ha olcsó repülőjegyet keresünk, érdemes megjegyezni a legfontosabb szabályokat, amelyeknek köszönhetően kellemesen és biztonságosan utazhatunk a világ legtávolabbi pontjaira is. Mert a megtakarított fillérek újabb utazást predesztinálnak! Elolvasom


Idén újra Pont Csopak – Nyári programok a Plul Malom kertjében

Jó hírünk azoknak, akik a nyaralás alatt is vágynak üdítő kulturális estekre, koncertekre, családi programokra, hogy idén újra lesz Pont Csopak rendezvénysorozat, a csopaki Plul Malom kertjében.

Plul Malom kertjében? Csopakon?

Igen. Aki barangolt már a Balatonfelvidék ezen részén, annak bizonyára ismerősen cseng Csopak és a Plul Vízimalom neve. De ha a malmot eddig nem is ismerted, akkor itt a kiváló lehetőség.

Mi tavaly voltunk ott először, szintén a Pont Csopak rendezvénysorozat keretében, ugyanis két szuper kedvencünk, a Csaknekedkislány és a Platon Karataev Akusztik egy napon lépett fel, és mivel nem nagyon hagyjuk ki az utóbbi koncertjeit, ezért egyértelmű volt, hogy Csopakra is követjük őket.

A malom kertjébe belépve családias, intim közeg fogadja az embert, épp mintha csak egy barátod kertjébe toppannál be – csak épp van ott egy hatalmas vízimalom is.

A kertben padok, székek, nyugágyak várják az érkezőket, és van bőven hely gyerekek és kutyák legeltetésére is, úgyhogy nyugodtan érkezzetek akár nagyobb társasággal is.

Mi a koncertek előtt jól betáraztunk fröccsel, és vettünk egy jó marokkói currys cuccot, aminek a pontos nevére így egy év távlatából kevésbé emlékszünk, az íze viszont fenomenális volt.

Ami fontos, hogy készpénz legyen nálatok, mert bankkártyát nem fogadtak el, a legközelebbi ATM pedig azért messze van.

A Pont Csopakról

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egyetlen hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja Plul Malom kertjét, így kerültünk mi is oda. A Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: művészet, jövő, és az emberi psziché is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett Magyarországi premierek is szerepeljenek a programban, így lesz ez idén is.

Mi a nyitó hétvégére Nóvé Soma miatt fogunk elmenni. Soma a generációja egyik legtehetségesebb hazai zenésze, aki 2012-ben kezdte zenei pályafutását a Middlemist Red zenekarban. Azóta számtalan zenei projektben részt vett – aki nézi a Dalfutárt, az ott már összefuthatott vele. Nevéhez fűződnek olyan zenekarok, mint a MORDÁI, a The Night Of The Vampire és a Samurai Drive. Ez alkalommal rendhagyó akusztikus estje hallható, ahol kedvenc népdalait játssza el.

Találkozzunk a pünkösdi hétvégén a Plul Malom kertjében!

Az idei első alkalom a pünkösdi hosszú hétvége szombatján, május 27-én lesz, amelyen az indiánoké lesz a főszerep!

Íme egy kis ízelítő a programból:

16:00 Kapunyitás+ vezetett túra a 700 éves Plul Malomban
16:30 Workshop: indián íjászat gyerekeknek
17:30 Nóvé Soma Akusztik népdalok koncert
20:30 Filmvetítés: Kojot négy lelke (magyar animációs film)
Utána beszélgetés: Gauder Áron filmrendező és Cseh András, „A csillagokkal táncoló Kojot” illusztrátora
Késő este: indiándalok a tábortűz körül

A Pont Csopak Facebook oldalán már megtalálod a részletes infókat a nyitó eseménnyel kapcsolatban is, illetve érdemes folyamatosan csekkolni az oldalt, hogy értesülj a további programokról is!

Reméljük május 27-én és a nyár többi eseményén is találkozunk! Mi biztosan ott leszünk.

 


Szabadtéri kalandjáték Szarvason: ez a Tessedik kincse nyomában

Szarvasra és környékére évek óta szerettünk volna ellátogatni Zsófival. Együtt soha nem voltunk még itt, külön-külön is csak nagyon régen, de azzal azért tisztában voltunk, hogy mindenféle különböző adottsága miatt is ez az egyik legjobb turisztikai mikrorégió Magyarországon.

Ott van az egymással gyakorlatilag egybeépült Békésszentandrást és Szarvast egyaránt színvonalas vízparti paradicsommá tévő Körös-holtág — izgalmasabb nevén: Kákafoki-holtág —, néhány igen jó és mára országos hírnevet is szerző vendéglátóhely, az ország top 3 legismertebb arborétumainak egyike, a Körös-Maros Nemzeti Park által üzemeltetett állatkert, mindenféle bringaút és számtalan egyéb izgalmas lehetőség, amikkel egy egyhetes aktív nyaralást is simán le lehet hozni.

Szarvas a talán legszebb alföldi kisváros mind közül

Ez volt az előfeltevésünk legalábbis, és úgy döntöttünk, hogy ha nem is egy nyaralás, de egy áprilisi háromnapos hétvége keretében megnézünk és kipróbálunk ezek közül annyit, amennyit csak tudunk. Ennek megfelelően a következő napokban, hetekben több írásunk is lesz a szarvasi kalandjainkról. Első körben egy olyan remek programot ajánlunk a Tessedik Kincse Nyomában szabadtéri kalandtúra képében, ami a Szarvassal mint településsel ismerkedőknek tökéletes alapozó időtöltés lehet, de abszolút jó szívvel merjük ajánlani azoknak is, akik azt gondolják, hogy már otthonosan mozognak a városban.

Szabadtéri kalandjáték: egy kellemes láb- és agytorna

Az utóbbi években Magyarországon is nagy népszerűségre tettek szert a szabadtéri kalandjátékok. Ezek nagy előnye a hasonló agytornát kínáló szabadulószobákhoz képest, hogy jellemzően nagyobb területet gyalogosan bejárva kell megoldani a fejtörőket, így az egészséges testmozgás is adott. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy mobiltelefonnal, illetve a játék jellegétől függően néhány egyéb segédeszközzel felszerelkezve akárki belevághat a kalandba. Zsófi a Landventure kapcsán elég jól bemutatta már, hogy is zajlik egy ilyen játék menete, ha érdekel a műfaj, érdemes azt a cikket is elolvasni.

A Tessedik Kincse Nyomában története nem meglepő módon Tessedik Sámuel, a 18-19. század fordulóján élt és élete nagy részét Szarvason töltő lelkész hagyatéka körül forog. A történet a kor mércéjével mérve nagyon rövid idő, mindössze két év alatt felépült szarvasi Ótemplom legendáját járja körül. A rekordgyors kivitelezés miatt azt pusmogták a helyiek és a környékbeliek, hogy Tessedik vezetésével egy rejtélyes kincsből finanszírozhatták az építkezést. Igaz-e vajon a legenda? A játék végére kiderül.

4000 lépés Szarvason

A Tessedik Kincse Nyomában típusú kalandjátékokról elég nehéz úgy írni, hogy ne kergessük az olvasót folyamatosan spoilerveszélybe, úgyhogy a különböző állomásokról vagy feladványokról részletesen nem írunk. De összességében azt mondhatjuk, hogy a játék az egyik legjobb volt, amit mostanában próbáltunk. A feladványok kifejezetten ötletesek, a „pálya” — vagyis az útvonal, amit bejárunk — megfelelően nagy, de azért emberi léptékű, így akár gyerekkel is simán teljesíthető, és a segédeszközök visznek egy kis extra ízt is a játékba. Viszonyításképpen: a rajtam lévő okosóra a játék alatt kb. 4000 megtett lépést mért, vagyis nagyjából 2,5 kilométernyit sétáltunk.

A Tessedik Múzeum: innen indul a kaland

A segédeszközöket azért is fontos megemlíteni, mert a játék teljesítéséhez szükségünk lesz a városközpontban található Tessedik Sámuel Múzeum pénztárában átvehető csomag tartalmára. Ilyen szempontból tehát mégiscsak kötve vagyunk azért egy időponthoz, mert a játékot csak a múzeum nyitvatartási idejében tudjuk elkezdeni. Hétfő kivételével, amikor az intézmény zárva van, ez várhatóan nem fogja keresztbe húzni senki számítását, de azért jó, ha ezt észben tartjuk.

Városmarketing, ahogy kell

A feladványok épp megfelelően mozgatják meg az agytekervényeket ahhoz, hogy akár tíz percet, negyed órát elidőzzünk fölöttük, de azért az ideg még ne álljon belénk. A kincskeresés során néha arra is szükségünk lesz, hogy alaposan kinyissuk a szemünket, nehogy elsétáljunk valamelyik feladvány előtt. Mi Zsófival kétszer futottunk bele ilyenbe, de őszintén szólva csak magunkat okolhattuk emiatt, úgyhogy azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy alaposan nézzen körül mindenhol, mielőtt tovább haladna egy gyaníthatóan fontos helyszínről.

A játék Szarvas teljes — jó magyar szokás szerint térkővel sűrűn ellátott, de ettől függetlenül nagyon szépen felújított — belvárosát bejárja, és tesz egy kört a gyönyörűen parkosított Erzsébet-ligetben is, úgyhogy tényleg felér egy alapos városnézéssel is. Mi már csak emiatt is szeretjük az ilyen jellegű mókázást. Céltalanul lődörögve nem biztos, hogy eljutnánk minden érdekes, vagy szimplán csak szép látnivalóhoz a városban, de a Tessedik Kincse Nyomában ilyen szempontból is egy jól kivitelezett szabadtéri kalandjáték.

Küldetés: teljesítve

Összességében jó szívvel ajánljuk a Tessedik Kincse Nyomábant bárkinek, aki nem csak szívesen járna be gyalog egy — nyilván a turisztikai vonzerejének köszönhetően is — látszólag szépen prosperáló alföldi kisvárost, de nem veti meg a fejtörőkkel kombinált kincsvadászatot sem. A móka garantált.

A játék weboldala: www.tessedikkincse.hu


Szőnyeg készítés házilag tufting technikával – A Teo Studio workshopján voltam

Aki régebb óta olvassa a cikkeimet az Olyanjón, az talán tudja már, hogy előszeretettel barkácsolgatok és kézműveskedek. Bögrét festek, madáretetőt készítek, egyedi dekort gyártok családi- és baráti rendezvényekre, de itt az oldalon is többször írtam már kreatív kalandozásaimról. Olvashatsz egyedi fakanál készlet festéséről, szárazvirág-koszorú készítéséről és adtam már pár hasznos tippet akvarell festésről kezdőknek is. Most pedig a tufting szőnyeg készítés rejtelmeibe vezetlek be!

Történt ugyanis, hogy pár héttel ezelőtt szembejött velem Instán a Teo Studio hirdetése, akik tufting szőnyeg készítéssel foglalkoznak. A hirdetésben a szőnyeg készítő workshopot promotálták, ami már elsőre felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy gyorsan jelentkeztem is egy vasárnap délelőtti alkalomra.

De mi is az a tufting technika?

A tufting nagyon leegyszerűsítve a hagyományos, kézi szőnyegkészítés modernizált és némileg gépesített formája. Ezt az ősi technikát régen kesztyűk és más meleg holmik készítésére használták. Maga a folyamat igen egyszerű.

 1. Végy egy fa keretet, hozzá megfelelő vásznat, és azt jól feszítsd ki rá!
 2. A vászonra rajzold fel az általad elkészíteni kívánt mintát, de fontos, hogy tükrözve tedd azt, ugyanis te a hátulján fogsz dolgozni az anyagnak, így a másik oldalról nézve kell majd értelmezhetőnek lennie a mintának.
 3. Ha a vázlatod megvan, akkor a rendelkezésre álló fonalakból kell összeválogatni hozzá a kívánt színeket. Fontos, hogy a kép akkor néz ki igazán jól, ha kellően színes, így legalább 2-3 különböző árnyalatot mindenképp válassz, de ne tervezd túl csiricsáréra!
 4. Ha ez megvan, akkor jön a hímzés rész. Ehhez egy ún. tufting pisztolyt kell használni, ami egy kb. másfél kilós eszköz. A lényege, hogy a fonal befűzését gyorsítja meg oly módon, hogy egy üreges tűbe fűzöd be a fonalat, majd a gépet rányomod a vászonra, elindítod, és ütemesen tolod felfelé, balra vagy jobbra, épp ahogy a mintád megkívánja. A működési mechanizmus leginkább egy varrógéphez hasonlít, ahhoz képest mindössze két különbség van. Az egyik, hogy nem vízszintes felületen kell dolgozni. A másik pedig, hogy a pisztoly nem folyamatosan vezeti a vászonban a szálat, fel-le bújtatva azt, hanem átlövi, majd a másik oldalon rögtön el is vágja. Így lesz kis „szőrös” felülete a szőnyegednek.
 5. Te folyamatosan a hátulját látod a képnek, így érdemes időnként átnézni a másik oldalra is, hogy hogyan alakul a minta. Ha túl gyorsan tolod a pisztolyt, a minta nagyon ritkás lesz, ha pedig túl lassan, akkor irracionálisan sűrű, úgyhogy rá kell érezni, mi a jó tempó.
 6. Ha kész van a kép, akkor pedig nincs más hátra, mint a színek találkozásánál kicsit rendezni a fonalakat, és tisztogatni, ha szükséges, majd pedig az egészet egy ragasztó réteggel lekenni, hogy ne foszoljon majd szét. Ez kb. 24 órát szárad, utána kivághatod a mintát a vászonból, és kéééész!

Magát a folyamatot meglesheted ebben a TikTok videóban:

@olyanjo.hu Kipróbáltam a szőnyeg készítést házilag, tufting technikával. A folyamatot mutatom itt videón, az ajánlót pedig olvasd el az olyanjo.hu-n! #olyanjo #tufting #tuftingrugs #szőnyeg #szőnyegkészítés #workshop #kreatív @teo.studio ♬ Inspiring Emotional Piano – Metrow Ar

 

A Teo Studio workshopja

A Teo Studiot az izraeli származású Tami alapította 2021-ben Tel-Avivban, majd ezt követően Budapesten, a Városliget mellett is lett egy klassz stúdiója, ahol főleg tufting workshopokat tart.

Mindennek az alapja a jól kifeszített vászon - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Mindennek az alapja a jól kifeszített vászon – Tufting szőnyeg készítés – az Olyanjó! fotója

A workshopok kis létszámúak, mi például csak hárman voltunk, ami kifejezetten jó volt, mert mindenkivel személyesen tudott Tami egyeztetni. Figyelte, hogy ki hogy halad, és rögtön szólt, ha már nem jó a minta. Ilyenkor közösen visszafejtettük, és megmutatta hogyan kell kijavítani azt.

A workshop alatt teát, üdítőt és kis rágcsálnivalót is kaptunk, ami a workshop elején lévő elméleti rész alatt jött igazán jól. Utána annyira belelendül az ember a szőnyegkészítésbe, hogy nem foglalkozik holmi fiziológiai szükségletekkel. A kurzus kb 4. órás, ami pont elég egy szőnyeg elkészítéséhez. Első alkalommal nem érdemes nagyon aprólékos mintát választani, mert lassan fogunk haladni, és nem érdemes kicsúszni nagyon az időből! Jelenleg szerdán, pénteken és vasárnap vannak tufting szőnyegkészítések, az aktuális időpontokat Tami oldalán megtalálod.

Az én absztrakt szőnyegem - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Az én absztrakt szőnyegem – Tufting szőnyeg készítés – az Olyanjó! fotója

Amiért és akiknek ajánlom a tufting szőnyegkészítést

 • Egyrészt a 4 órás kurzus tök jó kikapcsolódás, aminek a végén egy kézzel fogható alkotás lesz a tiéd.
 • A workshop nagyon jó hangulatban telik. Nyugi van, klassz háttérzene szól, a stúdió tágas és fényes, minden adott a kreatív alkotói folyamathoz.
 • Jó hír, hogy nem lehet a munkát nagyon elrontani. Van ugyan olyan, hogy esetleg kiszakad a vászon (ami nekem majdnem sikerült), de ahhoz azért nagyon el kell szabadulnia a gépnek. Ha figyelsz rá, minden jól fog menni, Tami pedig azonnal segít, ha elakadnál.
 • Az elkészült (fali)szőnyeg kiváló dísztárgy vagy egyedi ajándék lehet.
 • Ami az egyetlen hátránya, hogy minimális állóképességet azért kíván a dolog. A pisztolyt végig vízszintesen, a vászonhoz képest 90 fokban kell tartani, és úgy fel-le haladni vele. Ez túl magas vagy túl alacsony termetű embereknek, vagy kisgyerekeknek azért fárasztó lehet, így például gyerekeknek csak 12-14 éves kortól ajánlanám. 

Szóval, ha érzed magadban a kreatív energiát, szívesen kipróbálnál egy új technikát, vagy gazdagodnál egy új hobbival, akkor irány a Teo Studio! Készíts el első saját szőnyeged, és kezdj bele a szőnyeg készítésbe házilag is!

 

 


Pop dívák dalai – Spotify lejátszási listával

A héten volt nőnap, és ennek apropóján összegyűjtöttük nektek popdívák dalait. A legjobb énekesnők slágereit a ’60-as évektől napjainkig gyűjtöttük egy csokorba, így egy egészen fantasztikus és színes zenei válogatás kerekedett belőle.

Dolly Parton, Anastacia, Madonna, Britney Spears, Lady Gaga, Beyoncé, Rihanna, Mariah Carey, Cher, Whitney Houston, Diana Ross, Aretha Franklin, Mary J. Blige, Adele, Tina Turner, Barbra Streisand, Kylie Minogue, Amy Winehouse, Shakira, Adele, Céline Dion, Jennifer Lopez, P!nk, Kelly Clarkson, Sia és Fergie.

A fenti nevekből biztosan több is van, amely olvasásakor eszedbe jutott valami klassz dalocska, úgyhogy akkor nem is szaporítjuk a szót, íme az Olyanjó! 2023-as nőnapi válogatása.


90-es évek magyar slágerei – Spotify lejátszási listával

Groovehouse, Zanzibár, TNT, Crystal, Unique, AD Studio, Korda Gyuri bácsi, a Soho Party, NOX, Romantic, United, Unisex, Auth Csilla, Bery, Király Linda, Császár Előd, Happy Gang, 4F-Club, Kozmix, Splash, Desperado, Kerozin, Shygys, Betty Love, Fiesta, Emergency House, Irigy Hónaljmirigy, DJ Szatmári, Bestiák és UFO.

A 90-es évek hazai diszkó és popzenei életének legnagyobb csillagai. Mivel valószínűleg a fenti felsorolás alatt már több kedvenc számod is eszedbe jutott, amiket ezer éve nem hallottál, ezért nem is ragozzuk tovább, induljon a bulika! 75 dal, majd’ 5 órányi zene. Hajnalig tuti elég lesz.

Az alábbi lejátszási lista Marci barátunk sok éves gyűjtése, amiért hatalmas pacsi neki!


Fess egyedi fakanál készletet! – DIY ajándék ötlet

Kezdjük rögtön ott, hogy miért is akar valaki fakanalakat festeni? Az egész onnan indult, hogy Péter unokahúgának a sulijában karácsonyi vásár volt, amire a tanulók családjaitól vártak olyan kis portékákat, amelyek — más családoknak való — eladásából az iskolai alapítvány támogatható. Nem egyedi dolog ez, mi is több iskoláról tudunk, ahol van ilyen jótékonysági vásár, ami amúgy tök jó, ha az embernek van ötlete és kézügyessége. Itt kerültem képbe segítőként én, mint a család „kreatívja”.

Inspiráció gyűjtése

Az világos volt, hogy akkor lesz sikeres a projekt, ha valami olyan kreatív ötlettel rukkolunk elő, ami egyrészt mindenki számára érdekes, másrészt minden család számára hasznos. Azt gondoltam, talán nagyobb eséllyel vesznek meg egy használati tárgyat, mint egy milliomodik, dísznek szánt csetreszt a lakásba. Így jutott eszembe a fakanál gondolata. Fogyóeszköz, mindenki használja, és ebből mindig elfér még pont egy a konyhában.

Mintákhoz a Pinterestet hívtam segítségül, ahol rengeteg inspirációt gyűjtöttem egyedi fakanálkészlet készítéséhez. Ezeket megosztom most veled is, hogy ne kelljen nulláról keresgélned. Ebben találsz konkrétan festett fakanalakat is, meg szép mintákat is, amiket lehet rájuk festeni.

[pin_board url=”https://hu.pinterest.com/redlzsofia/festett-fakanál/”]

Az hamar világos lett, hogy 3 iskola létezik a „fakanálfestésben”. Az egyik, hogy az egész kanalat megfested, a másik, hogy csak a nyelét, vagy a harmadik, hogy csak a fejét. Azt gondoltam mindet kipróbálhatnánk. Már csak az volt a kérdés, hogy honnan tudok nagy tételben és olcsón faragott fakanálhoz jutni. Egy kis Google-özés után találtam a debreceni Gasztro nagykert, akinél jó áron lehetett 5 darabos fakanál szettekhez jutni. Így hát tőlük rendeltem, és 2-3 nap alatt meg is érkeztek a kicsikék. Azért is príma ez a csomag, mert a szettben többféle méretű és formájú kanál és spatula volt, így bátran lehetett kísérletezni a festéssel.

PRO TIPP: a csomagban néha vannak érdes, szálkás darabok, így jó, ha készülsz egy kis szemű csiszolópapírral, hogy el lehessen dolgozni ezeket a részeket is finomra.

Mivel fessük meg a fakanálkészletet?

Szerencsére a festéshez nem kellett semmi extra, csak egy kis víz, pár egyszerű iskolai ecset (jó, ha van vékony és vastagabb is) és festék. Fa anyag esetében én az akril festékeket részesítem előnyben, mert vizes bázisúak, így könnyű velük dolgozni, nem piszkolnak (vagy ha igen, akkor az egy vizes törléssel eltávolíthatóak bármilyen felületről), így teljesen gyerekbarát is a mutatvány. Akril festéket bármelyik hobbiboltban lehet venni. Nekem elég sok volt már alapból, így csak olyan színeket vettem hozzájuk, amik még nagyon hiányoztak. Amúgy pedig mindent ki is lehet keverni.

PRO TIPP: arra érdemes vigyázni, hogy a festék ne legyen túl vizes, ugyanis akkor a nyers fa apró hajszálerein elkezd elfolyni a festék, és esetleg olyan részek is elszíneződhetnek, amiket eredetileg nem akartunk befesteni.

Válassz akril festéket a fakanál készlet festéséhez!

Válassz akril festéket a fakanálkészlet festéséhez!

Egyedi festett fakanálkészlet ajándékba

Az iskolai vásárra készített 30 kanálnak végül akkora sikere lett, hogy elhatároztam, hogy karácsonyra a családnak és a barátoknak is festett kanalakat adunk majd ajándékba. Ha készletként akarjuk összecsomagolni őket, akkor praktikus különböző formájúakat választani. Átkötni akár egy szép zsineggel vagy szalaggal, esetleg csinálni melléjük valami házi készítésű finomságot, vagy bevásárolni egy deliben, és kész is a karácsonyi ajándék.

Persze nem csak karácsonyra, akár ballagásra, új lakásba költözéshez, vagy esküvői köszönőajándékként is adhatunk egyedi festett fakanálkészletet olyanoknak, akik megfordultak már a konyhában. Egy személyre szabott mintával biztosan betalál ez a kis saját készítésű kedvesség.

Már csak a száradás van hátra

Már csak a száradás van hátra

Végezetül még egy PRO tipp: amikor megszáradtak, érdemes lelakkozni az elkészült fakanalakat. Matt és fényes lakkot is használhatunk ehhez, de javaslom, hogy a kanalak fejét hagyjuk nyersen. Így a festék a lakkozott felület miatt nem fog leázni, viszont ha főzéshez is használnák a megajándékozottak a kanalakat, akkor az ételbe nem kerül semmilyen veszélyes anyag.

A festés gyerekkel is nagyon élvezetes, próbáljátok ki együtt is bátran!


Klasszikus karácsonyi dalok, amik megmelengetik a lelked – Spotify lejátszási listával

Amikor már telítődtél a plázák kínálatával, a sekélyes pop slágerekkel, és már az összes karácsonyi filmet végig nézted, akkor lépj egyet hátra, pihenj meg, és kapcsolj ki a karácsony igazi klasszikusaival. Angol és amerikai klasszikus karácsonyi dalok kórusok, világhírű zenészek és énekesek előadásában az Olyanjó Spotify listáján. Van még ötleted, hogy mit adjunk hozzá? Írd meg nekünk!


Kikről olvashatsz nálunk is a 2022-es Michelin kalauz éttermei közül?

Kijött az új, 2022-es magyar Michelin kalauz, amelyben idén először nem csak budapesti éttermek szerepelnek, hanem immár egész Magyarország területéről bekerültek vendéglátóhelyek. Ennek megfelelően jó sok új hely szerepel a kötetben, köztük számos vidéki étterem is.

Az Olyanjó közel egy éve indult, de közel sem írtunk annyi helyről, amennyiről szeretnénk, és a listánk egyre csak nő. De ez legyen a legnagyobb baj! Nagyon jó hír ugyanis, hogy az ország számos pontjáról kerültek be a szerkesztők által ajánlott éttermek a kalauzba, úgyhogy lesz mit felfedeznünk a következő hónapokban, években.

A teljes lista megtalálható például a Roadster cikkében.

A 2022-es Michelin kalauz éttermei közül kikről írtunk már az Olyanjón?

A lista egyelőre nem hosszú, de azért vegyük sorra, kik szerepeltek már oldalunkon is. A Michelin kalauzban szereplő helyek közül azért ennél jóval többen jártunk már, de nem az elmúlt időszakban, márpedig néhány éves élmények alapján nem fogunk írni egy helyről. De ami késik, talán nem múlik, úgyhogy a listát majd igyekszünk folyamatosan bővíteni!

Almalomb (2023. január 8-án hozzáadva)

A hosszúhetényi Almalomb, ami a fenntartható gasztronómia jegyében a zöld csillagot is megkapta az étteremkalauz szerkesztőitől, egy igazi stílusos vidéki vendéglátóhely a Mecsek lábánál. Az egykori vízimalom épületében kialakított étterem (és szálláshely) nem csak konyhájával, hanem belsőépítészeti megoldásaival is hódít.

Macok

Az egri legenda, Macsinka János játszótere, ami sok éve az egyik legstabilabb színvonalon teljesítő étterem egész Magyarországon, és ahol valószínűleg még soha senki nem evett rosszat. Itt készült a címlapképünk is, aminek láttán most azonnal ülnénk is az autóba, és irány Eger!

Neked Főztem

A Neked Főztemről szóló írásunk első mondatában írtakat ma is tartjuk: ez a kedvenc balatoni éttermünk, punktum. Semmi nem adja vissza annyira tökéletesen a káli-medencei nyáresték hangulatát, mint a Neked Főztem teraszán való evés-ivás.

Pajta, Őriszentpéter

Őszintén szólva kicsit meglepett, hogy a Pajta nem kapott legalább Bib Gourmand minősítést a kalauztól, és „csak” az ajánlott helyek listájába került be. Mára a skandináv stílusú csúcsgasztronómia fellegvára a budapesti Salt lett, de az elmúlt években a Pajta vitte a zászlót, jó magasra tartva azt.

A kalauzban szereplő éttermeknek ezúton is gratulálunk!