A megtakarított forint újabb repülést jelent – spórolási tippek légi utazáshoz (Szponzorált cikk)

Az interneten számos intuitív keresőprogram található, amelyek segítségével gyorsan olcsó jegyet találhatunk. Ha olcsó repülőjegyet keresünk, érdemes megjegyezni a legfontosabb szabályokat, amelyeknek köszönhetően kellemesen és biztonságosan utazhatunk a világ legtávolabbi pontjaira is. Mert a megtakarított fillérek újabb utazást predesztinálnak! Elolvasom


Idén újra Pont Csopak – Nyári programok a Plul Malom kertjében

Jó hírünk azoknak, akik a nyaralás alatt is vágynak üdítő kulturális estekre, koncertekre, családi programokra, hogy idén újra lesz Pont Csopak rendezvénysorozat, a csopaki Plul Malom kertjében.

Plul Malom kertjében? Csopakon?

Igen. Aki barangolt már a Balatonfelvidék ezen részén, annak bizonyára ismerősen cseng Csopak és a Plul Vízimalom neve. De ha a malmot eddig nem is ismerted, akkor itt a kiváló lehetőség.

Mi tavaly voltunk ott először, szintén a Pont Csopak rendezvénysorozat keretében, ugyanis két szuper kedvencünk, a Csaknekedkislány és a Platon Karataev Akusztik egy napon lépett fel, és mivel nem nagyon hagyjuk ki az utóbbi koncertjeit, ezért egyértelmű volt, hogy Csopakra is követjük őket.

A malom kertjébe belépve családias, intim közeg fogadja az embert, épp mintha csak egy barátod kertjébe toppannál be – csak épp van ott egy hatalmas vízimalom is.

A kertben padok, székek, nyugágyak várják az érkezőket, és van bőven hely gyerekek és kutyák legeltetésére is, úgyhogy nyugodtan érkezzetek akár nagyobb társasággal is.

Mi a koncertek előtt jól betáraztunk fröccsel, és vettünk egy jó marokkói currys cuccot, aminek a pontos nevére így egy év távlatából kevésbé emlékszünk, az íze viszont fenomenális volt.

Ami fontos, hogy készpénz legyen nálatok, mert bankkártyát nem fogadtak el, a legközelebbi ATM pedig azért messze van.

A Pont Csopakról

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egyetlen hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja Plul Malom kertjét, így kerültünk mi is oda. A Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: művészet, jövő, és az emberi psziché is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett Magyarországi premierek is szerepeljenek a programban, így lesz ez idén is.

Mi a nyitó hétvégére Nóvé Soma miatt fogunk elmenni. Soma a generációja egyik legtehetségesebb hazai zenésze, aki 2012-ben kezdte zenei pályafutását a Middlemist Red zenekarban. Azóta számtalan zenei projektben részt vett – aki nézi a Dalfutárt, az ott már összefuthatott vele. Nevéhez fűződnek olyan zenekarok, mint a MORDÁI, a The Night Of The Vampire és a Samurai Drive. Ez alkalommal rendhagyó akusztikus estje hallható, ahol kedvenc népdalait játssza el.

Találkozzunk a pünkösdi hétvégén a Plul Malom kertjében!

Az idei első alkalom a pünkösdi hosszú hétvége szombatján, május 27-én lesz, amelyen az indiánoké lesz a főszerep!

Íme egy kis ízelítő a programból:

16:00 Kapunyitás+ vezetett túra a 700 éves Plul Malomban
16:30 Workshop: indián íjászat gyerekeknek
17:30 Nóvé Soma Akusztik népdalok koncert
20:30 Filmvetítés: Kojot négy lelke (magyar animációs film)
Utána beszélgetés: Gauder Áron filmrendező és Cseh András, „A csillagokkal táncoló Kojot” illusztrátora
Késő este: indiándalok a tábortűz körül

A Pont Csopak Facebook oldalán már megtalálod a részletes infókat a nyitó eseménnyel kapcsolatban is, illetve érdemes folyamatosan csekkolni az oldalt, hogy értesülj a további programokról is!

Reméljük május 27-én és a nyár többi eseményén is találkozunk! Mi biztosan ott leszünk.

 


Szabadtéri kalandjáték Szarvason: ez a Tessedik kincse nyomában

Szarvasra és környékére évek óta szerettünk volna ellátogatni Zsófival. Együtt soha nem voltunk még itt, külön-külön is csak nagyon régen, de azzal azért tisztában voltunk, hogy mindenféle különböző adottsága miatt is ez az egyik legjobb turisztikai mikrorégió Magyarországon.

Ott van az egymással gyakorlatilag egybeépült Békésszentandrást és Szarvast egyaránt színvonalas vízparti paradicsommá tévő Körös-holtág — izgalmasabb nevén: Kákafoki-holtág —, néhány igen jó és mára országos hírnevet is szerző vendéglátóhely, az ország top 3 legismertebb arborétumainak egyike, a Körös-Maros Nemzeti Park által üzemeltetett állatkert, mindenféle bringaút és számtalan egyéb izgalmas lehetőség, amikkel egy egyhetes aktív nyaralást is simán le lehet hozni.

Szarvas a talán legszebb alföldi kisváros mind közül

Ez volt az előfeltevésünk legalábbis, és úgy döntöttünk, hogy ha nem is egy nyaralás, de egy áprilisi háromnapos hétvége keretében megnézünk és kipróbálunk ezek közül annyit, amennyit csak tudunk. Ennek megfelelően a következő napokban, hetekben több írásunk is lesz a szarvasi kalandjainkról. Első körben egy olyan remek programot ajánlunk a Tessedik Kincse Nyomában szabadtéri kalandtúra képében, ami a Szarvassal mint településsel ismerkedőknek tökéletes alapozó időtöltés lehet, de abszolút jó szívvel merjük ajánlani azoknak is, akik azt gondolják, hogy már otthonosan mozognak a városban.

Szabadtéri kalandjáték: egy kellemes láb- és agytorna

Az utóbbi években Magyarországon is nagy népszerűségre tettek szert a szabadtéri kalandjátékok. Ezek nagy előnye a hasonló agytornát kínáló szabadulószobákhoz képest, hogy jellemzően nagyobb területet gyalogosan bejárva kell megoldani a fejtörőket, így az egészséges testmozgás is adott. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy mobiltelefonnal, illetve a játék jellegétől függően néhány egyéb segédeszközzel felszerelkezve akárki belevághat a kalandba. Zsófi a Landventure kapcsán elég jól bemutatta már, hogy is zajlik egy ilyen játék menete, ha érdekel a műfaj, érdemes azt a cikket is elolvasni.

A Tessedik Kincse Nyomában története nem meglepő módon Tessedik Sámuel, a 18-19. század fordulóján élt és élete nagy részét Szarvason töltő lelkész hagyatéka körül forog. A történet a kor mércéjével mérve nagyon rövid idő, mindössze két év alatt felépült szarvasi Ótemplom legendáját járja körül. A rekordgyors kivitelezés miatt azt pusmogták a helyiek és a környékbeliek, hogy Tessedik vezetésével egy rejtélyes kincsből finanszírozhatták az építkezést. Igaz-e vajon a legenda? A játék végére kiderül.

4000 lépés Szarvason

A Tessedik Kincse Nyomában típusú kalandjátékokról elég nehéz úgy írni, hogy ne kergessük az olvasót folyamatosan spoilerveszélybe, úgyhogy a különböző állomásokról vagy feladványokról részletesen nem írunk. De összességében azt mondhatjuk, hogy a játék az egyik legjobb volt, amit mostanában próbáltunk. A feladványok kifejezetten ötletesek, a „pálya” — vagyis az útvonal, amit bejárunk — megfelelően nagy, de azért emberi léptékű, így akár gyerekkel is simán teljesíthető, és a segédeszközök visznek egy kis extra ízt is a játékba. Viszonyításképpen: a rajtam lévő okosóra a játék alatt kb. 4000 megtett lépést mért, vagyis nagyjából 2,5 kilométernyit sétáltunk.

A Tessedik Múzeum: innen indul a kaland

A segédeszközöket azért is fontos megemlíteni, mert a játék teljesítéséhez szükségünk lesz a városközpontban található Tessedik Sámuel Múzeum pénztárában átvehető csomag tartalmára. Ilyen szempontból tehát mégiscsak kötve vagyunk azért egy időponthoz, mert a játékot csak a múzeum nyitvatartási idejében tudjuk elkezdeni. Hétfő kivételével, amikor az intézmény zárva van, ez várhatóan nem fogja keresztbe húzni senki számítását, de azért jó, ha ezt észben tartjuk.

Városmarketing, ahogy kell

A feladványok épp megfelelően mozgatják meg az agytekervényeket ahhoz, hogy akár tíz percet, negyed órát elidőzzünk fölöttük, de azért az ideg még ne álljon belénk. A kincskeresés során néha arra is szükségünk lesz, hogy alaposan kinyissuk a szemünket, nehogy elsétáljunk valamelyik feladvány előtt. Mi Zsófival kétszer futottunk bele ilyenbe, de őszintén szólva csak magunkat okolhattuk emiatt, úgyhogy azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy alaposan nézzen körül mindenhol, mielőtt tovább haladna egy gyaníthatóan fontos helyszínről.

A játék Szarvas teljes — jó magyar szokás szerint térkővel sűrűn ellátott, de ettől függetlenül nagyon szépen felújított — belvárosát bejárja, és tesz egy kört a gyönyörűen parkosított Erzsébet-ligetben is, úgyhogy tényleg felér egy alapos városnézéssel is. Mi már csak emiatt is szeretjük az ilyen jellegű mókázást. Céltalanul lődörögve nem biztos, hogy eljutnánk minden érdekes, vagy szimplán csak szép látnivalóhoz a városban, de a Tessedik Kincse Nyomában ilyen szempontból is egy jól kivitelezett szabadtéri kalandjáték.

Küldetés: teljesítve

Összességében jó szívvel ajánljuk a Tessedik Kincse Nyomábant bárkinek, aki nem csak szívesen járna be gyalog egy — nyilván a turisztikai vonzerejének köszönhetően is — látszólag szépen prosperáló alföldi kisvárost, de nem veti meg a fejtörőkkel kombinált kincsvadászatot sem. A móka garantált.

A játék weboldala: www.tessedikkincse.hu


Szőnyeg készítés házilag tufting technikával – A Teo Studio workshopján voltam

Aki régebb óta olvassa a cikkeimet az Olyanjón, az talán tudja már, hogy előszeretettel barkácsolgatok és kézműveskedek. Bögrét festek, madáretetőt készítek, egyedi dekort gyártok családi- és baráti rendezvényekre, de itt az oldalon is többször írtam már kreatív kalandozásaimról. Olvashatsz egyedi fakanál készlet festéséről, szárazvirág-koszorú készítéséről és adtam már pár hasznos tippet akvarell festésről kezdőknek is. Most pedig a tufting szőnyeg készítés rejtelmeibe vezetlek be!

Történt ugyanis, hogy pár héttel ezelőtt szembejött velem Instán a Teo Studio hirdetése, akik tufting szőnyeg készítéssel foglalkoznak. A hirdetésben a szőnyeg készítő workshopot promotálták, ami már elsőre felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy gyorsan jelentkeztem is egy vasárnap délelőtti alkalomra.

De mi is az a tufting technika?

A tufting nagyon leegyszerűsítve a hagyományos, kézi szőnyegkészítés modernizált és némileg gépesített formája. Ezt az ősi technikát régen kesztyűk és más meleg holmik készítésére használták. Maga a folyamat igen egyszerű.

  1. Végy egy fa keretet, hozzá megfelelő vásznat, és azt jól feszítsd ki rá!
  2. A vászonra rajzold fel az általad elkészíteni kívánt mintát, de fontos, hogy tükrözve tedd azt, ugyanis te a hátulján fogsz dolgozni az anyagnak, így a másik oldalról nézve kell majd értelmezhetőnek lennie a mintának.
  3. Ha a vázlatod megvan, akkor a rendelkezésre álló fonalakból kell összeválogatni hozzá a kívánt színeket. Fontos, hogy a kép akkor néz ki igazán jól, ha kellően színes, így legalább 2-3 különböző árnyalatot mindenképp válassz, de ne tervezd túl csiricsáréra!
  4. Ha ez megvan, akkor jön a hímzés rész. Ehhez egy ún. tufting pisztolyt kell használni, ami egy kb. másfél kilós eszköz. A lényege, hogy a fonal befűzését gyorsítja meg oly módon, hogy egy üreges tűbe fűzöd be a fonalat, majd a gépet rányomod a vászonra, elindítod, és ütemesen tolod felfelé, balra vagy jobbra, épp ahogy a mintád megkívánja. A működési mechanizmus leginkább egy varrógéphez hasonlít, ahhoz képest mindössze két különbség van. Az egyik, hogy nem vízszintes felületen kell dolgozni. A másik pedig, hogy a pisztoly nem folyamatosan vezeti a vászonban a szálat, fel-le bújtatva azt, hanem átlövi, majd a másik oldalon rögtön el is vágja. Így lesz kis „szőrös” felülete a szőnyegednek.
  5. Te folyamatosan a hátulját látod a képnek, így érdemes időnként átnézni a másik oldalra is, hogy hogyan alakul a minta. Ha túl gyorsan tolod a pisztolyt, a minta nagyon ritkás lesz, ha pedig túl lassan, akkor irracionálisan sűrű, úgyhogy rá kell érezni, mi a jó tempó.
  6. Ha kész van a kép, akkor pedig nincs más hátra, mint a színek találkozásánál kicsit rendezni a fonalakat, és tisztogatni, ha szükséges, majd pedig az egészet egy ragasztó réteggel lekenni, hogy ne foszoljon majd szét. Ez kb. 24 órát szárad, utána kivághatod a mintát a vászonból, és kéééész!

Magát a folyamatot meglesheted ebben a TikTok videóban:

@olyanjo.hu Kipróbáltam a szőnyeg készítést házilag, tufting technikával. A folyamatot mutatom itt videón, az ajánlót pedig olvasd el az olyanjo.hu-n! #olyanjo #tufting #tuftingrugs #szőnyeg #szőnyegkészítés #workshop #kreatív @teo.studio ♬ Inspiring Emotional Piano – Metrow Ar

 

A Teo Studio workshopja

A Teo Studiot az izraeli származású Tami alapította 2021-ben Tel-Avivban, majd ezt követően Budapesten, a Városliget mellett is lett egy klassz stúdiója, ahol főleg tufting workshopokat tart.

Mindennek az alapja a jól kifeszített vászon - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Mindennek az alapja a jól kifeszített vászon – Tufting szőnyeg készítés – az Olyanjó! fotója

A workshopok kis létszámúak, mi például csak hárman voltunk, ami kifejezetten jó volt, mert mindenkivel személyesen tudott Tami egyeztetni. Figyelte, hogy ki hogy halad, és rögtön szólt, ha már nem jó a minta. Ilyenkor közösen visszafejtettük, és megmutatta hogyan kell kijavítani azt.

A workshop alatt teát, üdítőt és kis rágcsálnivalót is kaptunk, ami a workshop elején lévő elméleti rész alatt jött igazán jól. Utána annyira belelendül az ember a szőnyegkészítésbe, hogy nem foglalkozik holmi fiziológiai szükségletekkel. A kurzus kb 4. órás, ami pont elég egy szőnyeg elkészítéséhez. Első alkalommal nem érdemes nagyon aprólékos mintát választani, mert lassan fogunk haladni, és nem érdemes kicsúszni nagyon az időből! Jelenleg szerdán, pénteken és vasárnap vannak tufting szőnyegkészítések, az aktuális időpontokat Tami oldalán megtalálod.

Az én absztrakt szőnyegem - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Az én absztrakt szőnyegem – Tufting szőnyeg készítés – az Olyanjó! fotója

Amiért és akiknek ajánlom a tufting szőnyegkészítést

  • Egyrészt a 4 órás kurzus tök jó kikapcsolódás, aminek a végén egy kézzel fogható alkotás lesz a tiéd.
  • A workshop nagyon jó hangulatban telik. Nyugi van, klassz háttérzene szól, a stúdió tágas és fényes, minden adott a kreatív alkotói folyamathoz.
  • Jó hír, hogy nem lehet a munkát nagyon elrontani. Van ugyan olyan, hogy esetleg kiszakad a vászon (ami nekem majdnem sikerült), de ahhoz azért nagyon el kell szabadulnia a gépnek. Ha figyelsz rá, minden jól fog menni, Tami pedig azonnal segít, ha elakadnál.
  • Az elkészült (fali)szőnyeg kiváló dísztárgy vagy egyedi ajándék lehet.
  • Ami az egyetlen hátránya, hogy minimális állóképességet azért kíván a dolog. A pisztolyt végig vízszintesen, a vászonhoz képest 90 fokban kell tartani, és úgy fel-le haladni vele. Ez túl magas vagy túl alacsony termetű embereknek, vagy kisgyerekeknek azért fárasztó lehet, így például gyerekeknek csak 12-14 éves kortól ajánlanám. 

Szóval, ha érzed magadban a kreatív energiát, szívesen kipróbálnál egy új technikát, vagy gazdagodnál egy új hobbival, akkor irány a Teo Studio! Készíts el első saját szőnyeged, és kezdj bele a szőnyeg készítésbe házilag is!

 

 


Pop dívák dalai – Spotify lejátszási listával

A héten volt nőnap, és ennek apropóján összegyűjtöttük nektek popdívák dalait. A legjobb énekesnők slágereit a ’60-as évektől napjainkig gyűjtöttük egy csokorba, így egy egészen fantasztikus és színes zenei válogatás kerekedett belőle.

Dolly Parton, Anastacia, Madonna, Britney Spears, Lady Gaga, Beyoncé, Rihanna, Mariah Carey, Cher, Whitney Houston, Diana Ross, Aretha Franklin, Mary J. Blige, Adele, Tina Turner, Barbra Streisand, Kylie Minogue, Amy Winehouse, Shakira, Adele, Céline Dion, Jennifer Lopez, P!nk, Kelly Clarkson, Sia és Fergie.

A fenti nevekből biztosan több is van, amely olvasásakor eszedbe jutott valami klassz dalocska, úgyhogy akkor nem is szaporítjuk a szót, íme az Olyanjó! 2023-as nőnapi válogatása.


90-es évek magyar slágerei – Spotify lejátszási listával

Groovehouse, Zanzibár, TNT, Crystal, Unique, AD Studio, Korda Gyuri bácsi, a Soho Party, NOX, Romantic, United, Unisex, Auth Csilla, Bery, Király Linda, Császár Előd, Happy Gang, 4F-Club, Kozmix, Splash, Desperado, Kerozin, Shygys, Betty Love, Fiesta, Emergency House, Irigy Hónaljmirigy, DJ Szatmári, Bestiák és UFO.

A 90-es évek hazai diszkó és popzenei életének legnagyobb csillagai. Mivel valószínűleg a fenti felsorolás alatt már több kedvenc számod is eszedbe jutott, amiket ezer éve nem hallottál, ezért nem is ragozzuk tovább, induljon a bulika! 75 dal, majd’ 5 órányi zene. Hajnalig tuti elég lesz.

Az alábbi lejátszási lista Marci barátunk sok éves gyűjtése, amiért hatalmas pacsi neki!


Fess egyedi fakanál készletet! – DIY ajándék ötlet

Kezdjük rögtön ott, hogy miért is akar valaki fakanalakat festeni? Az egész onnan indult, hogy Péter unokahúgának a sulijában karácsonyi vásár volt, amire a tanulók családjaitól vártak olyan kis portékákat, amelyek — más családoknak való — eladásából az iskolai alapítvány támogatható. Nem egyedi dolog ez, mi is több iskoláról tudunk, ahol van ilyen jótékonysági vásár, ami amúgy tök jó, ha az embernek van ötlete és kézügyessége. Itt kerültem képbe segítőként én, mint a család „kreatívja”.

Inspiráció gyűjtése

Az világos volt, hogy akkor lesz sikeres a projekt, ha valami olyan kreatív ötlettel rukkolunk elő, ami egyrészt mindenki számára érdekes, másrészt minden család számára hasznos. Azt gondoltam, talán nagyobb eséllyel vesznek meg egy használati tárgyat, mint egy milliomodik, dísznek szánt csetreszt a lakásba. Így jutott eszembe a fakanál gondolata. Fogyóeszköz, mindenki használja, és ebből mindig elfér még pont egy a konyhában.

Mintákhoz a Pinterestet hívtam segítségül, ahol rengeteg inspirációt gyűjtöttem egyedi fakanálkészlet készítéséhez. Ezeket megosztom most veled is, hogy ne kelljen nulláról keresgélned. Ebben találsz konkrétan festett fakanalakat is, meg szép mintákat is, amiket lehet rájuk festeni.

Az hamar világos lett, hogy 3 iskola létezik a „fakanálfestésben”. Az egyik, hogy az egész kanalat megfested, a másik, hogy csak a nyelét, vagy a harmadik, hogy csak a fejét. Azt gondoltam mindet kipróbálhatnánk. Már csak az volt a kérdés, hogy honnan tudok nagy tételben és olcsón faragott fakanálhoz jutni. Egy kis Google-özés után találtam a debreceni Gasztro nagykert, akinél jó áron lehetett 5 darabos fakanál szettekhez jutni. Így hát tőlük rendeltem, és 2-3 nap alatt meg is érkeztek a kicsikék. Azért is príma ez a csomag, mert a szettben többféle méretű és formájú kanál és spatula volt, így bátran lehetett kísérletezni a festéssel.

PRO TIPP: a csomagban néha vannak érdes, szálkás darabok, így jó, ha készülsz egy kis szemű csiszolópapírral, hogy el lehessen dolgozni ezeket a részeket is finomra.

Mivel fessük meg a fakanálkészletet?

Szerencsére a festéshez nem kellett semmi extra, csak egy kis víz, pár egyszerű iskolai ecset (jó, ha van vékony és vastagabb is) és festék. Fa anyag esetében én az akril festékeket részesítem előnyben, mert vizes bázisúak, így könnyű velük dolgozni, nem piszkolnak (vagy ha igen, akkor az egy vizes törléssel eltávolíthatóak bármilyen felületről), így teljesen gyerekbarát is a mutatvány. Akril festéket bármelyik hobbiboltban lehet venni. Nekem elég sok volt már alapból, így csak olyan színeket vettem hozzájuk, amik még nagyon hiányoztak. Amúgy pedig mindent ki is lehet keverni.

PRO TIPP: arra érdemes vigyázni, hogy a festék ne legyen túl vizes, ugyanis akkor a nyers fa apró hajszálerein elkezd elfolyni a festék, és esetleg olyan részek is elszíneződhetnek, amiket eredetileg nem akartunk befesteni.

Válassz akril festéket a fakanál készlet festéséhez!

Válassz akril festéket a fakanálkészlet festéséhez!

Egyedi festett fakanálkészlet ajándékba

Az iskolai vásárra készített 30 kanálnak végül akkora sikere lett, hogy elhatároztam, hogy karácsonyra a családnak és a barátoknak is festett kanalakat adunk majd ajándékba. Ha készletként akarjuk összecsomagolni őket, akkor praktikus különböző formájúakat választani. Átkötni akár egy szép zsineggel vagy szalaggal, esetleg csinálni melléjük valami házi készítésű finomságot, vagy bevásárolni egy deliben, és kész is a karácsonyi ajándék.

Persze nem csak karácsonyra, akár ballagásra, új lakásba költözéshez, vagy esküvői köszönőajándékként is adhatunk egyedi festett fakanálkészletet olyanoknak, akik megfordultak már a konyhában. Egy személyre szabott mintával biztosan betalál ez a kis saját készítésű kedvesség.

Már csak a száradás van hátra

Már csak a száradás van hátra

Végezetül még egy PRO tipp: amikor megszáradtak, érdemes lelakkozni az elkészült fakanalakat. Matt és fényes lakkot is használhatunk ehhez, de javaslom, hogy a kanalak fejét hagyjuk nyersen. Így a festék a lakkozott felület miatt nem fog leázni, viszont ha főzéshez is használnák a megajándékozottak a kanalakat, akkor az ételbe nem kerül semmilyen veszélyes anyag.

A festés gyerekkel is nagyon élvezetes, próbáljátok ki együtt is bátran!


Klasszikus karácsonyi dalok, amik megmelengetik a lelked – Spotify lejátszási listával

Amikor már telítődtél a plázák kínálatával, a sekélyes pop slágerekkel, és már az összes karácsonyi filmet végig nézted, akkor lépj egyet hátra, pihenj meg, és kapcsolj ki a karácsony igazi klasszikusaival. Angol és amerikai klasszikus karácsonyi dalok kórusok, világhírű zenészek és énekesek előadásában az Olyanjó Spotify listáján. Van még ötleted, hogy mit adjunk hozzá? Írd meg nekünk!


Kikről olvashatsz nálunk is a 2022-es Michelin kalauz éttermei közül?

Kijött az új, 2022-es magyar Michelin kalauz, amelyben idén először nem csak budapesti éttermek szerepelnek, hanem immár egész Magyarország területéről bekerültek vendéglátóhelyek. Ennek megfelelően jó sok új hely szerepel a kötetben, köztük számos vidéki étterem is.

Az Olyanjó közel egy éve indult, de közel sem írtunk annyi helyről, amennyiről szeretnénk, és a listánk egyre csak nő. De ez legyen a legnagyobb baj! Nagyon jó hír ugyanis, hogy az ország számos pontjáról kerültek be a szerkesztők által ajánlott éttermek a kalauzba, úgyhogy lesz mit felfedeznünk a következő hónapokban, években.

A teljes lista megtalálható például a Roadster cikkében.

A 2022-es Michelin kalauz éttermei közül kikről írtunk már az Olyanjón?

A lista egyelőre nem hosszú, de azért vegyük sorra, kik szerepeltek már oldalunkon is. A Michelin kalauzban szereplő helyek közül azért ennél jóval többen jártunk már, de nem az elmúlt időszakban, márpedig néhány éves élmények alapján nem fogunk írni egy helyről. De ami késik, talán nem múlik, úgyhogy a listát majd igyekszünk folyamatosan bővíteni!

Almalomb (2023. január 8-án hozzáadva)

A hosszúhetényi Almalomb, ami a fenntartható gasztronómia jegyében a zöld csillagot is megkapta az étteremkalauz szerkesztőitől, egy igazi stílusos vidéki vendéglátóhely a Mecsek lábánál. Az egykori vízimalom épületében kialakított étterem (és szálláshely) nem csak konyhájával, hanem belsőépítészeti megoldásaival is hódít.

Macok

Az egri legenda, Macsinka János játszótere, ami sok éve az egyik legstabilabb színvonalon teljesítő étterem egész Magyarországon, és ahol valószínűleg még soha senki nem evett rosszat. Itt készült a címlapképünk is, aminek láttán most azonnal ülnénk is az autóba, és irány Eger!

Neked Főztem

A Neked Főztemről szóló írásunk első mondatában írtakat ma is tartjuk: ez a kedvenc balatoni éttermünk, punktum. Semmi nem adja vissza annyira tökéletesen a káli-medencei nyáresték hangulatát, mint a Neked Főztem teraszán való evés-ivás.

Pajta, Őriszentpéter

Őszintén szólva kicsit meglepett, hogy a Pajta nem kapott legalább Bib Gourmand minősítést a kalauztól, és „csak” az ajánlott helyek listájába került be. Mára a skandináv stílusú csúcsgasztronómia fellegvára a budapesti Salt lett, de az elmúlt években a Pajta vitte a zászlót, jó magasra tartva azt.

A kalauzban szereplő éttermeknek ezúton is gratulálunk!


Berlin látnivalók másképpen: ez a mi 10 kedvenc helyünk, ha kerülni akarod a turistákat

Berlin egy nagyon király hely, aminek — Magyarországon legalábbis — valamiért még sincs olyan fényes reputációja, mint más nagy nyugat-európai fővárosoknak. 100 emberből 98 biztos, hogy előbb választaná kikapcsolódáshoz úticélnak Párizs, Róma, Madrid, Amszterdam vagy London bármelyikét a német főváros helyett.

Ennek szerintem nagyrészt az az oka, hogy Berlin kulturálisan közelebb áll a magyar lélekhez, és egyszerűen nem tűnik annyira egzotikusnak, mint a déli vagy épp a távolabbi nyugati városok. Másrészt amit a német kultúráról amúgy a nagy átlag gondol — lederhosen, weisswurst, nagy autógyárak —, azok sem igazán Berlinhez köthető dolgok. Persze, ott van a Reichstag, a Brandenburgi kapu, a Checkpoint Charlie meg a tévétorony, mint kihagyhatlatlan berlini látnivalók, de hol vannak ezek az Eiffel-toronyhoz, a Colosseumhoz, vagy az amszterdami csatornák partján elterülő vörös lámpás negyedhez képest?

Akkor mit tud mégis Berlin? Szerintünk egyszerűen azt, hogy van egy olyan vibe-ja, ami sehol máshol nincs a világon. Ha azt mondom, hogy techno, melyik város jut eszedbe először? És ha azt, hogy graffiti? Vagy azt, hogy szabad önkifejezés? Ezekben Berlin az abszolút bajnok, és ez még akkor is lenyűgöző tud lenni, ha egyébként ezek közül az ember egyiknek sem nagy rajongója. A berlini életérzés befogadásához pedig nincs másra szükség, mint csavarogni a város utcáin.

Általában is igaz az a szabály, miszerint külföldön érdemes olyan helyekre menni és olyan dolgokat csinálni, amiket a helyiek is látogatnak és csinálnak, de Berlinben egyenesen hiba nem így tenni. A fentebb felsorolt látnivalókat — Reichstag, Brandenburgi kapu stb. — se hagyd ki semmiképp, ha Berlinben jársz, de mi az alábbiakban összeírtuk azt a 10 helyet, amik eddigi látogatásaink során a kedvencünkké váltak, és neked is jó szívvel ajánljuk, ha Párizs, Róma, Madrid, Amszterdam vagy London helyett mégis ezt a fantasztikus várost választanád, és egy kicsit letérnél a turisták által kitaposott ösvényekről.

Disclaimer: alapvetően továbbra is Magyarországra koncentrálunk, de azért időről időre előfordulhat, hogy ha nem bírjuk magunkban tartani, akkor külföldi kalandokról is írunk. Ez a cikk is pont egy ilyen jellegű közléskényszerből fakadt.

1. Holzmarkt

Nem lesz itt semmilyen felcsigázás, meg visszaszámlálás, rögtön a legnagyobb kedvencünkkel nyitunk, ami szerintünk egyszerűen kihagyhatatlan. A Holzmarkt Berlin hipszter negyedének, Friedrichshainnak a belváros felé eső szélén, közvetlenül a várost átszelő Spree folyó partján található. Mint oly sok berlini vendéglátó- és szórakozóhely, a Holzmarkt is egy elhagyatott ipari terület helyén lett kialakítva, egyfajta közösségi kezdeményezésként, aminek a célja, hogy a Berlinben is egyre szaporodó modern, de jellegtelen lakó- és irodaépületek helyett egy alternatív víziót mutasson fel a város folyóparti területeinek hasznosítására.

Szín- és növénykavalkád egy alternatív valóságban - Berlin, Holzmarkt - az Olyanjó fotója

Szín- és növénykavalkád egy alternatív valóságban – Berlin, Holzmarkt – az Olyanjó fotója

A Holzmarkt bejáratánál néhány — nem makoveczi értelemben vett — organikus hatású 4-5 szintes épület található, amelyek között belépve egy alternatív univerzumban találja magát az ember. Leginkább talán ahhoz tudnánk hasonlítani, mintha a budapesti Szimpla leköltözött volna a folyópartra, és egy régi bérház téglafalai helyett természetes anyagokból, leginkább fából és zöldellő növényekből teremtett volna maga köré egy új világot. A Holzmarktban a vendéglátóhelyek, a közösségi terek és az emberek eggyé válnak a folyóval és a természettel, olyan módon, amire a budapesti Valyo, ismerve a magyar viszonyokat, egyelőre talán a legmerészebb álmaiban sem merne gondolni.

A Spree partján hosszan elterülő Holzmarkt területét bejárva újabb és újabb dolgokat lehet felfedezni. Az egyik végén egy állóhajó fedélzetén ácsolt padok és nyugágyak, előtte fapallókból álló sétány, ami később átvált fövenyes vízpartra, ahol fatörzsből kialakított padokon lehet ücsörögni. Kicsivel arrébb pedig egy hatalmas tűzrakóhely, majd pedig egy tornyos játszótér foglalja a teret.

Séta a folyóparton úgy, ahogy semelyik másik nagyvárosban nem lehetne - Berlin, Holzmarkt - az Olyanjó fotója

Séta a folyóparton úgy, ahogy semelyik másik nagyvárosban nem lehetne – Berlin, Holzmarkt – az Olyanjó fotója

Akár valamelyik kávézó előtti kanapén, akár egy fából ácsolt napozóágyon, itt órákat, vagy akár egy egész napot is simán el lehet tölteni. Szerintünk ez az egyik legjobb hangulatú hely az egész világon.

Cím: Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin

2. Klunkenkranich

A Klunkenkranich Berlin talán legmenőbb rooftop bárja, de viszonylag távol van a belvárostól — a Neukölln városrészben található —, és így a turistahadaktól is. Mi voltunk itt hétköznap késő délelőtt és péntek éjszaka is, és bár nyilván ezekben az időpontokban más-más arcát mutatja a hely, de így is, úgy is szuper.

Ha a Holzmarkt a természet visszafoglalásáról szól, akkor a Klunkenkranich ezt bizonyos szempontból még magasabb fokon űzi, ugyanis egy sokszintes parkolóház tetején található. Hiába azonban a több száz, de lehet, hogy ezer köbméter beton, a legfelső szint itt is a zöld növényeké és a természetes anyagoké. Ezt a rooftop bárt ugyanis nem valamilyen elegáns helyként kell elképzelni, ahol a naplementében halk lounge zene mellett proszekkózik az ember.

Egy berlini rooftop bár így néz ki nappal - Berlin, Klunkenkranich - az Olyanjó fotója

Egy berlini rooftop bár így néz ki nappal – Berlin, Klunkenkranich – az Olyanjó fotója

Helyette a Klunkenkranichra is a berlini alternatív kultúra nyomta rá a bélyegét leginkább, és ennek fontos része, hogy minden térre egyben művészeti és közösségi térként is tekint. Így nem csak mindenféle fura színes installáció található lépten-nyomon a zegzugos területen, hanem ott, ahol este megy a kőkemény bulikázás, napközben szeretettel várnak akár kisgyerekes családokat is, és van is erre kiépített infrastruktúra minimum egy játszósarok képében.

Így pedig éjszaka - Berlin, Klunkenkranich - az Olyanjó fotója

Így pedig éjszaka – Berlin, Klunkenkranich – az Olyanjó fotója

Ennek megfelelően, hangulattól és befolyásoltsági állapottól függően, bármelyik napszakban érdemes felkeresni a Klunkenkranichot.

Cím: Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin

3. Café Tasso

Berlinről még az is tudja, hogy van egy keleti és egy nyugati része, amiket egykor fal választott el egymástól, akit egyáltalán nem érdekel a történelem. Ennek örökségét a város ma is erősen hordozza, a decens polgári Nyugat-Berlin és a lepukkant, de annál vibrálóbb Kelet-Berlin közötti különbség az utcákat járva is szembeötlő.

Arra, hogy ezt az örökséget hogyan lehet méltósággal viselni, a könyvesboltként is működő Café Tasso a kedvenc példánk. Első berlini látogatásunkkor nagyon közel volt ide a szállásunk, így többször is reggeliztünk itt, és nagyon megszerettük a helyet. Az egykori Kelet-Berlin legnagyobb sugárútja, a Frankfurter Allee mentén található Café Tasso pont úgy néz ki, ahogy valószínűleg 86-ban is kinézett egy — szigorúan a dolgozó nép fogalmai szerint — elegánsabbnak számító kávézó. A bútoroktól az emberekig a hely hangulatát belengi egy, mai szemmel már kellemesnek mondható retró feeling, de a reggeli étlapon már van avokádós toast is.

Retró kávézó és könyvesbolt Kelet-Berlin módra - Berlin, Café Tasso - az Olyanjó fotója

Retró kávézó és könyvesbolt Kelet-Berlin módra – Berlin, Café Tasso – az Olyanjó fotója

A Café Tasso nem csak önmagában hozza remekül a Kelet-Berlin hangulatot, a környezete még rátesz egy jó nagy lapáttal. A Frankfurter Allee ezen szakasza ugyanis a sztálinista építészet — nevezhetjük szocialista klasszicizmusnak vagy szocreálnak is — lenyűgöző mementója. A Tasso egy igazi monumentális, oszlopokkal és domborművekkel tarkított, sokszintes beton ház aljában található, és ameddig a szemünk ellát, hasonló épületeket találunk. 

A teraszon üldögélve megszemlélhetjük a szocreál építészet műremekeit - Berlin, Café Tasso - az Olyanjó fotója

A teraszon üldögélve megszemlélhetjük a szocreál építészet műremekeit – Berlin, Café Tasso – az Olyanjó fotója

Nekünk magyaroknak nem kell hosszan ecsetelni, milyen is volt a megvalósult szocializmus, de azért az NDK egykori lakói még nálunk is többet kaptak belőle. És ennek kiváló példája a városnak ez a része, mert ilyen töménységben nálunk — talán mondhatjuk, hogy szerencsére —  sehol nem található meg ez az építészeti örökség. De látványosnak biztosan látványos, szóval már csak emiatt is érdemes felhörpinteni a Café Tassoban egy kávét, és közben magunkba szívni, aztán pedig jól kifújni ezt az életérzést.

Cím: Frankfurter Allee 11, 10247 Berlin

4. Street Food Thursday, Markthalle Neun

A csütörtökönként megrendezett Streetfood Thursday ugyan nem egy hely, hanem egy program a Kreuzberg városrészben található Markthalle Neun piac területén, de muszáj feltennünk a listára.

Tömeg előfordulhat - Street Food Thursday Markthalle Neun, Berlin - az Olyanjó fotója

Tömeg előfordulhat – Street Food Thursday Markthalle Neun, Berlin – az Olyanjó fotója

A gasztropiac koncepció egy ideje hódít nyugaton, sőt, már hazánkba is begyűrűzött, elég csak a — 2021 óta mondjuk pont zárva tartó — Hold utcai piacra gondolni, ahol pár év alatt komoly séfek is nyitottak a műfaj követelményeihez igazodó étkezdét. A Markthalle Neun Berlin bejáratott gasztropiaca, ami világkörüli utazásra invitál, méghozzá az utcai kajaárusok által kínált ételekre koncentrálva. Itt csütörtökönként Európán kívül Afrikától Ázsián át Dél-Amerikáig elég sokféle ország és régió ételeit kóstolhatjuk meg jellemzően papírtálcáról, kézzel-lábbal elfogyasztva, ahogy azt kell.

A Street Food Thursday mára igencsak népszerű lett, úgyhogy érdemes a nagy tömegre felkészülni lelkileg. De ettől még ez egy szuper program, amit azok is élvezni fognak, akik amúgy nem tudják, mi az a ceviche.

Cím: Eisenbahnstraße 42/43, 10997 Berlin

5. Flakturm III, Humboldthain

Beszéltünk már feljebb Berlin szocialista örökségéről, és most elértünk az azt közvetlenül megelőző időszakhoz is. Nem itt fogjuk kivesézni a náci Németországot és a II. világháborút, elég csak annyi, hogy Berlin látnivalói között van néhány olyan, ami ebből az időszakból maradt fent. Ezek közül szerintünk az egyik leglátványosabb a Berlin északi részén, a Humboldthain parkban található Flakturm III.

A flaktorony (németül Flakturm, amiből a „flak” a flugabwehrkanone, azaz légvédelmi ágyú rövidítése) vasbetonból épült légvédelmi torony, amiből a második világháború során német és osztrák nagyvárosokban összesen nyolcat építettek. Ezek közül három Berlinben található, itt most a III. számúról van szó. Ha valaki szereti a haditechnikai érdekességeket, vagy szimplán csak a magaslati elhelyezkedésükből fakadóan jó panorámával rendelkező ember alkotta műtárgyakat, akkor a Flakturm III-nál keresve se találhatna jobbat.

Második világháborús vasbeton lőtorony panorámával, hát nem romantikus? – Flakturm III, Berlin – az Olyanjó fotója

Az már alapból menő, hogy az egykor bunkerként és „műkincsraktárként” is funkcionáló flaktorony szabadon megmászható és bejárható. Akit nem csak a középkori várromok, hanem a 20. századi háborús műemlékek is érdekelnek, annak itt biztosan hevesebben ver majd a szíve. De még az is, akit hidegen hagy az ilyesmi, szeretni fogja az eléje táruló panorámát, mert Berlin északi külvárosai sehonnan máshonnan nem tekinthetők meg ilyen alaposan, madártávlatból.

Cím: Hochstraße 5, 13357 Berlin

6. Signore Batistin

Amikor a Prenzlauer Berg városrészben laktunk, akkor ez az olasz delikát viszonylag közel volt a szállásunkhoz. Egyszer bementem csak úgy megnézni a kínálatot, és dobtam egy hátast. Csak egy apró részlet: pár éve már Magyarországon is lehet itt-ott prémium minőség kimért olívaolajat kapni, de ott még nem tart a budapesti olasz boltos és vendéglátós diaszpóra, hogy ugyanezt többféle grappával vagy akár limoncellóval is tudja, márpedig itt külön polcrendszert szenteltek ennek a műfajnak. A felvágott- és sajtpult kínálata láttán pedig még most, az emlékeket felidézve is sóhajtozni kezdtem.

Dolce vita a német fővárosban - Signore Batistin, Berlin - az Olyanjó fotója

Dolce vita a német fővárosban – Signore Batistin, Berlin – az Olyanjó fotója

Rendes delihez méltón nem csak vásárolni lehet, hanem helyben fogyasztani is, úgyhogy persze csapatostul visszatértünk, és mi is ezt tettük. A hideg cuccokból és a különböző pékárukból nagyjából bármilyen kombináció összerakható szendvics formájában, de volt néhány tésztaétel is az étlapon. A megpakolt italos hűtő kínálatával és a remek kávéval kiegészítve egy reggelire vagy ebédre ennél jobbat nem nagyon tudunk elképzelni sem Berlinben, sem másutt.

Cím: Stargarder Str. 16, 10437 Berlin

7. R.A.W.

Azt már említettük, hogy a berliniek az ipari területek és épületek újrahasznosításának nagymesterei, és ennek a R.A.W. is egy ékes példája. A Friedrichshainban található komplexum egykori gyárépületeiben és csarnokaiban nem csak kávézók, éttermek, galériák és szórakozóhelyek nyíltak, de van itt mászóklub és fedett gördeszkapálya is.

Ezek a figurák láttak már néhány bulikát - R.A.W., Berlin - az Olyanjó fotója

Ezek a figurák láttak már néhány bulikát – R.A.W., Berlin – az Olyanjó fotója

Érdemes körbesétálni és felfedezni a helyet, és a változatosság jegyében lehetőleg minél több különböző egységben enni és inni. És ha már itt járunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki az újkori Berlin két, fülkékhez köthető találmányát, amik közül mindkettőből található egy-egy példány a R.A.W. területén. Az egyik az igazolványkép-készítő fotófülke, a másik pedig a telefonfülkében kialakított teledisko. Néhány euróért mindkettő garantáltan felhőtlen szórakozást nyújt.

Cím: Revaler Str. 99, 10245 Berlin

8. Deutsches Spionagemuseum

A Német Kémmúzeum olyan szempontból kakukktojás a listán, hogy a legtöbb berlini programajánlóban bérelt helye van. Nem véletlenül. Nekünk is annyira tetszik, hogy már kétszer is végigjártuk, és simán mennénk harmadszorra is. Ez a múzeum a felnőtt szórakoztatás mintapéldája, minden hasonló intézmény vezetőjét köteleznénk, hogy eljöjjön ide tanulmányútra.

Szájról tudsz olvasni? - Deutsches Spionagemuseum, Berlin - az Olyanjó fotója

Szájról tudsz olvasni? – Deutsches Spionagemuseum, Berlin – az Olyanjó fotója

Itt tényleg minden méteren van valamilyen dolog, amit megnézhetsz, megfoghatsz, megnyomkodhatsz, kipróbálhatsz. A kettéosztott Berlin, amely a hidegháború alatt a világ kémközpontja volt, önmagában is bőven szolgáltatott alapanyagot a kiállításhoz, úgyhogy hihetetlen mennyiségű információ van összezsúfolva a két emeletnyi, néhány száz négyzetméternyi területen, de ezek fantasztikusan is vannak rendszerezve és briliáns módon vannak tálalva. Itt órákon át szívesen bolyong az ember, akár sorban is áll egy-egy élménynél, mert biztosan nem fog csalódni. Kedvencünk a heist filmeket idéző, lézernyalábok közötti kúszás-mászást imitáló akadálypálya, de emellett is van még vagy 15 attrakció, ami előtt hosszú időre leragadhat az ember.

A Kémmúzeum nagy előnye, hogy a legbelső belvárosban van, ahonnan a meggyilkolt európai zsidók emlékműve, a Brandenburgi kapu és a Reichstag is könnyed sétatávra található, úgyhogy ha már erre járunk, rendes turistaként ezeket is ejtsük szépen útba.

Cím: Leipziger Pl. 9, 10117 Berlin

9. Rosengarten im Humboldthain

A közparkok rendszere nagyon szépen behálózza egész Berlint. Ezek valódi közösségi terek, rengetegen piknikeznek bennük a földön vagy a padokon üldögélve. A parkokon belül a rózsakertek valamiért különösen népszerűek, a Google térkép szerint is legalább 8 található belőlük a városban. Mi ezek közül voltunk a Tiergartenben találhatóban is, és az is szuper, de most inkább a Humboldthain parkban találhatót ajánljuk, már csak azért is, mert miután megmásztuk a Flakturm III-at — ld. feljebb —, csak le kell sétálni a dombról, és máris itt találjuk magunkat. 

Érdemes lepihenni itt egy kis időre - Rosengarten im Humboldthain, Berlin - az Olyanjó fotója

Érdemes lepihenni itt egy kis időre – Rosengarten im Humboldthain, Berlin – az Olyanjó fotója

A szépen gondozott kertben vannak intim, elbújós beugrók is bőven, de érdemes inkább a többi itt ücsörgő helyi arc között elvegyülve nekünk is leülni egy padra, és szusszanni egy kicsit. Ha véletlenül épp akadna nálunk egy sör, azt is bátran felciccenthetjük, a német alkoholfogyasztási kultúrába ugyanis a közterületi sörözés nem hogy belefér, hanem kicsit szinte kötelező is. 

Humoldthain, 13355 Berlin

10. Vedi’s Indian Kitchen

Berlinben elképesztő mennyiségű ázsiai vendéglátóhely van. Ezek többsége már ránézésre is kétes minőségű fúziós kifőzde, ahol a pho levestől a szusin át a pad thaiig egyszerre lehet kapni mindenfélét, amit az egyszeri ember Kelet- és Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájához köt. Ezeken kívül pedig az indiai megy még nagyon, amiből szintén minden második sarkon akad egy. Ezek az egységek már étteremszerűbbek, és akár még jót is lehet enni bennük, mi legalábbis fogyasztottunk egészen tűrhetőeket random helyekre betérve.

Ez azért nem a lepukkant kifőzde, rendes éttermi enteriőr, abból is a b*szós fajta - Vedi's Indian Kitchen, Berlin - az Olyanjó fotója

Ez azért nem a lepukkant kifőzde, rendes éttermi enteriőr, abból is a b*szós fajta – Vedi’s Indian Kitchen, Berlin – az Olyanjó fotója

Egy ilyen étkezés nagy találata volt a Prenzlauer Bergben található Vedi’s Indian Kitchen, amihez hasonló lehet, hogy van még sok másik Berlinben, akik szintén szerepelhetnének itt, de náluk nem voltunk, itt meg igen. És itt tényleg nagyon jó volt a kaja, és hihetetlenül kedves a kiszolgálás, úgyhogy mi pont őket nagyon jó szívvel ajánljuk.

Bárány vindaloo és tandoori csirke terítéken - Vedi's Indian Kitchen, Berlin - az Olyanjó fotója

Bárány vindaloo és tandoori csirke terítéken – Vedi’s Indian Kitchen, Berlin – az Olyanjó fotója

Kiemelnénk még a tulajdonos(nak tűnő) decens úriembert, aki az utcán állva elegáns, de nem hivalkodó öltönyben, már-már karót nyelt kimértséggel, kedves félmosollyal köszöntötte a betérő vendégeket. Karakteréről Zsófival mindkettőnknek azonnal beugrott a Breaking Bad legendás Gustavo Fringje, reméljük, hogy vele ellentétben emberünk nem kotyvaszt illegális cuccokat a pincében.

Cím: Schönhauser Allee 142, 10437 Berlin