Fess egyedi fakanál készletet! – DIY ajándék ötlet

Kezdjük rögtön ott, hogy miért is akar valaki fakanalakat festeni? Az egész onnan indult, hogy Péter unokahúgának a sulijában karácsonyi vásár volt, amire a tanulók családjaitól vártak olyan kis portékákat, amelyek — más családoknak való — eladásából az iskolai alapítvány támogatható. Nem egyedi dolog ez, mi is több iskoláról tudunk, ahol van ilyen jótékonysági vásár, ami amúgy tök jó, ha az embernek van ötlete és kézügyessége. Itt kerültem képbe segítőként én, mint a család “kreatívja”.

Inspiráció gyűjtése

Az világos volt, hogy akkor lesz sikeres a projekt, ha valami olyan kreatív ötlettel rukkolunk elő, ami egyrészt mindenki számára érdekes, másrészt minden család számára hasznos. Azt gondoltam, talán nagyobb eséllyel vesznek meg egy használati tárgyat, mint egy milliomodik, dísznek szánt csetreszt a lakásba. Így jutott eszembe a fakanál gondolata. Fogyóeszköz, mindenki használja, és ebből mindig elfér még pont egy a konyhában.

Mintákhoz a Pinterestet hívtam segítségül, ahol rengeteg inspirációt gyűjtöttem egyedi fakanálkészlet készítéséhez. Ezeket megosztom most veled is, hogy ne kelljen nulláról keresgélned. Ebben találsz konkrétan festett fakanalakat is, meg szép mintákat is, amiket lehet rájuk festeni.

Az hamar világos lett, hogy 3 iskola létezik a “fakanálfestésben”. Az egyik, hogy az egész kanalat megfested, a másik, hogy csak a nyelét, vagy a harmadik, hogy csak a fejét. Azt gondoltam mindet kipróbálhatnánk. Már csak az volt a kérdés, hogy honnan tudok nagy tételben és olcsón faragott fakanálhoz jutni. Egy kis Google-özés után találtam a debreceni Gasztro nagykert, akinél jó áron lehetett 5 darabos fakanál szettekhez jutni. Így hát tőlük rendeltem, és 2-3 nap alatt meg is érkeztek a kicsikék. Azért is príma ez a csomag, mert a szettben többféle méretű és formájú kanál és spatula volt, így bátran lehetett kísérletezni a festéssel.

PRO TIPP: a csomagban néha vannak érdes, szálkás darabok, így jó, ha készülsz egy kis szemű csiszolópapírral, hogy el lehessen dolgozni ezeket a részeket is finomra.

Mivel fessük meg a fakanálkészletet?

Szerencsére a festéshez nem kellett semmi extra, csak egy kis víz, pár egyszerű iskolai ecset (jó, ha van vékony és vastagabb is) és festék. Fa anyag esetében én az akril festékeket részesítem előnyben, mert vizes bázisúak, így könnyű velük dolgozni, nem piszkolnak (vagy ha igen, akkor az egy vizes törléssel eltávolíthatóak bármilyen felületről), így teljesen gyerekbarát is a mutatvány. Akril festéket bármelyik hobbiboltban lehet venni. Nekem elég sok volt már alapból, így csak olyan színeket vettem hozzájuk, amik még nagyon hiányoztak. Amúgy pedig mindent ki is lehet keverni.

PRO TIPP: arra érdemes vigyázni, hogy a festék ne legyen túl vizes, ugyanis akkor a nyers fa apró hajszálerein elkezd elfolyni a festék, és esetleg olyan részek is elszíneződhetnek, amiket eredetileg nem akartunk befesteni.

Válassz akril festéket a fakanál készlet festéséhez!

Válassz akril festéket a fakanálkészlet festéséhez!

Egyedi festett fakanálkészlet ajándékba

Az iskolai vásárra készített 30 kanálnak végül akkora sikere lett, hogy elhatároztam, hogy karácsonyra a családnak és a barátoknak is festett kanalakat adunk majd ajándékba. Ha készletként akarjuk összecsomagolni őket, akkor praktikus különböző formájúakat választani. Átkötni akár egy szép zsineggel vagy szalaggal, esetleg csinálni melléjük valami házi készítésű finomságot, vagy bevásárolni egy deliben, és kész is a karácsonyi ajándék.

Persze nem csak karácsonyra, akár ballagásra, új lakásba költözéshez, vagy esküvői köszönőajándékként is adhatunk egyedi festett fakanálkészletet olyanoknak, akik megfordultak már a konyhában. Egy személyre szabott mintával biztosan betalál ez a kis saját készítésű kedvesség.

Már csak a száradás van hátra

Már csak a száradás van hátra

Végezetül még egy PRO tipp: amikor megszáradtak, érdemes lelakkozni az elkészült fakanalakat. Matt és fényes lakkot is használhatunk ehhez, de javaslom, hogy a kanalak fejét hagyjuk nyersen. Így a festék a lakkozott felület miatt nem fog leázni, viszont ha főzéshez is használnák a megajándékozottak a kanalakat, akkor az ételbe nem kerül semmilyen veszélyes anyag.

A festés gyerekkel is nagyon élvezetes, próbáljátok ki együtt is bátran!


Klasszikus karácsonyi dalok, amik megmelengetik a lelked – Spotify lejátszási listával

Amikor már telítődtél a plázák kínálatával, a sekélyes pop slágerekkel, és már az összes karácsonyi filmet végig nézted, akkor lépj egyet hátra, pihenj meg, és kapcsolj ki a karácsony igazi klasszikusaival. Angol és amerikai klasszikus karácsonyi dalok kórusok, világhírű zenészek és énekesek előadásában az Olyanjó Spotify listáján. Van még ötleted, hogy mit adjunk hozzá? Írd meg nekünk!


Kikről olvashatsz nálunk is a 2022-es Michelin kalauz éttermei közül?

Kijött az új, 2022-es magyar Michelin kalauz, amelyben idén először nem csak budapesti éttermek szerepelnek, hanem immár egész Magyarország területéről bekerültek vendéglátóhelyek. Ennek megfelelően jó sok új hely szerepel a kötetben, köztük számos vidéki étterem is.

Az Olyanjó közel egy éve indult, de közel sem írtunk annyi helyről, amennyiről szeretnénk, és a listánk egyre csak nő. De ez legyen a legnagyobb baj! Nagyon jó hír ugyanis, hogy az ország számos pontjáról kerültek be a szerkesztők által ajánlott éttermek a kalauzba, úgyhogy lesz mit felfedeznünk a következő hónapokban, években.

A teljes lista megtalálható például a Roadster cikkében.

A 2022-es Michelin kalauz éttermei közül kikről írtunk már az Olyanjón?

A lista egyelőre nem hosszú, de azért vegyük sorra, kik szerepeltek már oldalunkon is. A Michelin kalauzban szereplő helyek közül azért ennél jóval többen jártunk már, de nem az elmúlt időszakban, márpedig néhány éves élmények alapján nem fogunk írni egy helyről. De ami késik, talán nem múlik, úgyhogy a listát majd igyekszünk folyamatosan bővíteni!

Almalomb (2023. január 8-án hozzáadva)

A hosszúhetényi Almalomb, ami a fenntartható gasztronómia jegyében a zöld csillagot is megkapta az étteremkalauz szerkesztőitől, egy igazi stílusos vidéki vendéglátóhely a Mecsek lábánál. Az egykori vízimalom épületében kialakított étterem (és szálláshely) nem csak konyhájával, hanem belsőépítészeti megoldásaival is hódít.

Macok

Az egri legenda, Macsinka János játszótere, ami sok éve az egyik legstabilabb színvonalon teljesítő étterem egész Magyarországon, és ahol valószínűleg még soha senki nem evett rosszat. Itt készült a címlapképünk is, aminek láttán most azonnal ülnénk is az autóba, és irány Eger!

Neked Főztem

A Neked Főztemről szóló írásunk első mondatában írtakat ma is tartjuk: ez a kedvenc balatoni éttermünk, punktum. Semmi nem adja vissza annyira tökéletesen a káli-medencei nyáresték hangulatát, mint a Neked Főztem teraszán való evés-ivás.

Pajta, Őriszentpéter

Őszintén szólva kicsit meglepett, hogy a Pajta nem kapott legalább Bib Gourmand minősítést a kalauztól, és “csak” az ajánlott helyek listájába került be. Mára a skandináv stílusú csúcsgasztronómia fellegvára a budapesti Salt lett, de az elmúlt években a Pajta vitte a zászlót, jó magasra tartva azt.

A kalauzban szereplő éttermeknek ezúton is gratulálunk!


Berlin látnivalók másképpen: ez a mi 10 kedvenc helyünk, ha kerülni akarod a turistákat

Berlin egy nagyon király hely, aminek — Magyarországon legalábbis — valamiért még sincs olyan fényes reputációja, mint más nagy nyugat-európai fővárosoknak. 100 emberből 98 biztos, hogy előbb választaná kikapcsolódáshoz úticélnak Párizs, Róma, Madrid, Amszterdam vagy London bármelyikét a német főváros helyett.

Ennek szerintem nagyrészt az az oka, hogy Berlin kulturálisan közelebb áll a magyar lélekhez, és egyszerűen nem tűnik annyira egzotikusnak, mint a déli vagy épp a távolabbi nyugati városok. Másrészt amit a német kultúráról amúgy a nagy átlag gondol — lederhosen, weisswurst, nagy autógyárak —, azok sem igazán Berlinhez köthető dolgok. Persze, ott van a Reichstag, a Brandenburgi kapu, a Checkpoint Charlie meg a tévétorony, mint kihagyhatlatlan berlini látnivalók, de hol vannak ezek az Eiffel-toronyhoz, a Colosseumhoz, vagy az amszterdami csatornák partján elterülő vörös lámpás negyedhez képest?

Akkor mit tud mégis Berlin? Szerintünk egyszerűen azt, hogy van egy olyan vibe-ja, ami sehol máshol nincs a világon. Ha azt mondom, hogy techno, melyik város jut eszedbe először? És ha azt, hogy graffiti? Vagy azt, hogy szabad önkifejezés? Ezekben Berlin az abszolút bajnok, és ez még akkor is lenyűgöző tud lenni, ha egyébként ezek közül az ember egyiknek sem nagy rajongója. A berlini életérzés befogadásához pedig nincs másra szükség, mint csavarogni a város utcáin.

Általában is igaz az a szabály, miszerint külföldön érdemes olyan helyekre menni és olyan dolgokat csinálni, amiket a helyiek is látogatnak és csinálnak, de Berlinben egyenesen hiba nem így tenni. A fentebb felsorolt látnivalókat — Reichstag, Brandenburgi kapu stb. — se hagyd ki semmiképp, ha Berlinben jársz, de mi az alábbiakban összeírtuk azt a 10 helyet, amik eddigi látogatásaink során a kedvencünkké váltak, és neked is jó szívvel ajánljuk, ha Párizs, Róma, Madrid, Amszterdam vagy London helyett mégis ezt a fantasztikus várost választanád, és egy kicsit letérnél a turisták által kitaposott ösvényekről.

Disclaimer: alapvetően továbbra is Magyarországra koncentrálunk, de azért időről időre előfordulhat, hogy ha nem bírjuk magunkban tartani, akkor külföldi kalandokról is írunk. Ez a cikk is pont egy ilyen jellegű közléskényszerből fakadt.

1. Holzmarkt

Nem lesz itt semmilyen felcsigázás, meg visszaszámlálás, rögtön a legnagyobb kedvencünkkel nyitunk, ami szerintünk egyszerűen kihagyhatatlan. A Holzmarkt Berlin hipszter negyedének, Friedrichshainnak a belváros felé eső szélén, közvetlenül a várost átszelő Spree folyó partján található. Mint oly sok berlini vendéglátó- és szórakozóhely, a Holzmarkt is egy elhagyatott ipari terület helyén lett kialakítva, egyfajta közösségi kezdeményezésként, aminek a célja, hogy a Berlinben is egyre szaporodó modern, de jellegtelen lakó- és irodaépületek helyett egy alternatív víziót mutasson fel a város folyóparti területeinek hasznosítására.

Szín- és növénykavalkád egy alternatív valóságban - Berlin, Holzmarkt - az Olyanjó fotója

Szín- és növénykavalkád egy alternatív valóságban – Berlin, Holzmarkt – az Olyanjó fotója

A Holzmarkt bejáratánál néhány — nem makoveczi értelemben vett — organikus hatású 4-5 szintes épület található, amelyek között belépve egy alternatív univerzumban találja magát az ember. Leginkább talán ahhoz tudnánk hasonlítani, mintha a budapesti Szimpla leköltözött volna a folyópartra, és egy régi bérház téglafalai helyett természetes anyagokból, leginkább fából és zöldellő növényekből teremtett volna maga köré egy új világot. A Holzmarktban a vendéglátóhelyek, a közösségi terek és az emberek eggyé válnak a folyóval és a természettel, olyan módon, amire a budapesti Valyo, ismerve a magyar viszonyokat, egyelőre talán a legmerészebb álmaiban sem merne gondolni.

A Spree partján hosszan elterülő Holzmarkt területét bejárva újabb és újabb dolgokat lehet felfedezni. Az egyik végén egy állóhajó fedélzetén ácsolt padok és nyugágyak, előtte fapallókból álló sétány, ami később átvált fövenyes vízpartra, ahol fatörzsből kialakított padokon lehet ücsörögni. Kicsivel arrébb pedig egy hatalmas tűzrakóhely, majd pedig egy tornyos játszótér foglalja a teret.

Séta a folyóparton úgy, ahogy semelyik másik nagyvárosban nem lehetne - Berlin, Holzmarkt - az Olyanjó fotója

Séta a folyóparton úgy, ahogy semelyik másik nagyvárosban nem lehetne – Berlin, Holzmarkt – az Olyanjó fotója

Akár valamelyik kávézó előtti kanapén, akár egy fából ácsolt napozóágyon, itt órákat, vagy akár egy egész napot is simán el lehet tölteni. Szerintünk ez az egyik legjobb hangulatú hely az egész világon.

Cím: Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin

2. Klunkenkranich

A Klunkenkranich Berlin talán legmenőbb rooftop bárja, de viszonylag távol van a belvárostól — a Neukölln városrészben található —, és így a turistahadaktól is. Mi voltunk itt hétköznap késő délelőtt és péntek éjszaka is, és bár nyilván ezekben az időpontokban más-más arcát mutatja a hely, de így is, úgy is szuper.

Ha a Holzmarkt a természet visszafoglalásáról szól, akkor a Klunkenkranich ezt bizonyos szempontból még magasabb fokon űzi, ugyanis egy sokszintes parkolóház tetején található. Hiába azonban a több száz, de lehet, hogy ezer köbméter beton, a legfelső szint itt is a zöld növényeké és a természetes anyagoké. Ezt a rooftop bárt ugyanis nem valamilyen elegáns helyként kell elképzelni, ahol a naplementében halk lounge zene mellett proszekkózik az ember.

Egy berlini rooftop bár így néz ki nappal - Berlin, Klunkenkranich - az Olyanjó fotója

Egy berlini rooftop bár így néz ki nappal – Berlin, Klunkenkranich – az Olyanjó fotója

Helyette a Klunkenkranichra is a berlini alternatív kultúra nyomta rá a bélyegét leginkább, és ennek fontos része, hogy minden térre egyben művészeti és közösségi térként is tekint. Így nem csak mindenféle fura színes installáció található lépten-nyomon a zegzugos területen, hanem ott, ahol este megy a kőkemény bulikázás, napközben szeretettel várnak akár kisgyerekes családokat is, és van is erre kiépített infrastruktúra minimum egy játszósarok képében.

Így pedig éjszaka - Berlin, Klunkenkranich - az Olyanjó fotója

Így pedig éjszaka – Berlin, Klunkenkranich – az Olyanjó fotója

Ennek megfelelően, hangulattól és befolyásoltsági állapottól függően, bármelyik napszakban érdemes felkeresni a Klunkenkranichot.

Cím: Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin

3. Café Tasso

Berlinről még az is tudja, hogy van egy keleti és egy nyugati része, amiket egykor fal választott el egymástól, akit egyáltalán nem érdekel a történelem. Ennek örökségét a város ma is erősen hordozza, a decens polgári Nyugat-Berlin és a lepukkant, de annál vibrálóbb Kelet-Berlin közötti különbség az utcákat járva is szembeötlő.

Arra, hogy ezt az örökséget hogyan lehet méltósággal viselni, a könyvesboltként is működő Café Tasso a kedvenc példánk. Első berlini látogatásunkkor nagyon közel volt ide a szállásunk, így többször is reggeliztünk itt, és nagyon megszerettük a helyet. Az egykori Kelet-Berlin legnagyobb sugárútja, a Frankfurter Allee mentén található Café Tasso pont úgy néz ki, ahogy valószínűleg 86-ban is kinézett egy — szigorúan a dolgozó nép fogalmai szerint — elegánsabbnak számító kávézó. A bútoroktól az emberekig a hely hangulatát belengi egy, mai szemmel már kellemesnek mondható retró feeling, de a reggeli étlapon már van avokádós toast is.

Retró kávézó és könyvesbolt Kelet-Berlin módra - Berlin, Café Tasso - az Olyanjó fotója

Retró kávézó és könyvesbolt Kelet-Berlin módra – Berlin, Café Tasso – az Olyanjó fotója

A Café Tasso nem csak önmagában hozza remekül a Kelet-Berlin hangulatot, a környezete még rátesz egy jó nagy lapáttal. A Frankfurter Allee ezen szakasza ugyanis a sztálinista építészet — nevezhetjük szocialista klasszicizmusnak vagy szocreálnak is — lenyűgöző mementója. A Tasso egy igazi monumentális, oszlopokkal és domborművekkel tarkított, sokszintes beton ház aljában található, és ameddig a szemünk ellát, hasonló épületeket találunk. 

A teraszon üldögélve megszemlélhetjük a szocreál építészet műremekeit - Berlin, Café Tasso - az Olyanjó fotója

A teraszon üldögélve megszemlélhetjük a szocreál építészet műremekeit – Berlin, Café Tasso – az Olyanjó fotója

Nekünk magyaroknak nem kell hosszan ecsetelni, milyen is volt a megvalósult szocializmus, de azért az NDK egykori lakói még nálunk is többet kaptak belőle. És ennek kiváló példája a városnak ez a része, mert ilyen töménységben nálunk — talán mondhatjuk, hogy szerencsére —  sehol nem található meg ez az építészeti örökség. De látványosnak biztosan látványos, szóval már csak emiatt is érdemes felhörpinteni a Café Tassoban egy kávét, és közben magunkba szívni, aztán pedig jól kifújni ezt az életérzést.

Cím: Frankfurter Allee 11, 10247 Berlin

4. Street Food Thursday, Markthalle Neun

A csütörtökönként megrendezett Streetfood Thursday ugyan nem egy hely, hanem egy program a Kreuzberg városrészben található Markthalle Neun piac területén, de muszáj feltennünk a listára.

Tömeg előfordulhat - Street Food Thursday Markthalle Neun, Berlin - az Olyanjó fotója

Tömeg előfordulhat – Street Food Thursday Markthalle Neun, Berlin – az Olyanjó fotója

A gasztropiac koncepció egy ideje hódít nyugaton, sőt, már hazánkba is begyűrűzött, elég csak a — 2021 óta mondjuk pont zárva tartó — Hold utcai piacra gondolni, ahol pár év alatt komoly séfek is nyitottak a műfaj követelményeihez igazodó étkezdét. A Markthalle Neun Berlin bejáratott gasztropiaca, ami világkörüli utazásra invitál, méghozzá az utcai kajaárusok által kínált ételekre koncentrálva. Itt csütörtökönként Európán kívül Afrikától Ázsián át Dél-Amerikáig elég sokféle ország és régió ételeit kóstolhatjuk meg jellemzően papírtálcáról, kézzel-lábbal elfogyasztva, ahogy azt kell.

A Street Food Thursday mára igencsak népszerű lett, úgyhogy érdemes a nagy tömegre felkészülni lelkileg. De ettől még ez egy szuper program, amit azok is élvezni fognak, akik amúgy nem tudják, mi az a ceviche.

Cím: Eisenbahnstraße 42/43, 10997 Berlin

5. Flakturm III, Humboldthain

Beszéltünk már feljebb Berlin szocialista örökségéről, és most elértünk az azt közvetlenül megelőző időszakhoz is. Nem itt fogjuk kivesézni a náci Németországot és a II. világháborút, elég csak annyi, hogy Berlin látnivalói között van néhány olyan, ami ebből az időszakból maradt fent. Ezek közül szerintünk az egyik leglátványosabb a Berlin északi részén, a Humboldthain parkban található Flakturm III.

A flaktorony (németül Flakturm, amiből a “flak” a flugabwehrkanone, azaz légvédelmi ágyú rövidítése) vasbetonból épült légvédelmi torony, amiből a második világháború során német és osztrák nagyvárosokban összesen nyolcat építettek. Ezek közül három Berlinben található, itt most a III. számúról van szó. Ha valaki szereti a haditechnikai érdekességeket, vagy szimplán csak a magaslati elhelyezkedésükből fakadóan jó panorámával rendelkező ember alkotta műtárgyakat, akkor a Flakturm III-nál keresve se találhatna jobbat.

Második világháborús vasbeton lőtorony panorámával, hát nem romantikus? – Flakturm III, Berlin – az Olyanjó fotója

Az már alapból menő, hogy az egykor bunkerként és “műkincsraktárként” is funkcionáló flaktorony szabadon megmászható és bejárható. Akit nem csak a középkori várromok, hanem a 20. századi háborús műemlékek is érdekelnek, annak itt biztosan hevesebben ver majd a szíve. De még az is, akit hidegen hagy az ilyesmi, szeretni fogja az eléje táruló panorámát, mert Berlin északi külvárosai sehonnan máshonnan nem tekinthetők meg ilyen alaposan, madártávlatból.

Cím: Hochstraße 5, 13357 Berlin

6. Signore Batistin

Amikor a Prenzlauer Berg városrészben laktunk, akkor ez az olasz delikát viszonylag közel volt a szállásunkhoz. Egyszer bementem csak úgy megnézni a kínálatot, és dobtam egy hátast. Csak egy apró részlet: pár éve már Magyarországon is lehet itt-ott prémium minőség kimért olívaolajat kapni, de ott még nem tart a budapesti olasz boltos és vendéglátós diaszpóra, hogy ugyanezt többféle grappával vagy akár limoncellóval is tudja, márpedig itt külön polcrendszert szenteltek ennek a műfajnak. A felvágott- és sajtpult kínálata láttán pedig még most, az emlékeket felidézve is sóhajtozni kezdtem.

Dolce vita a német fővárosban - Signore Batistin, Berlin - az Olyanjó fotója

Dolce vita a német fővárosban – Signore Batistin, Berlin – az Olyanjó fotója

Rendes delihez méltón nem csak vásárolni lehet, hanem helyben fogyasztani is, úgyhogy persze csapatostul visszatértünk, és mi is ezt tettük. A hideg cuccokból és a különböző pékárukból nagyjából bármilyen kombináció összerakható szendvics formájában, de volt néhány tésztaétel is az étlapon. A megpakolt italos hűtő kínálatával és a remek kávéval kiegészítve egy reggelire vagy ebédre ennél jobbat nem nagyon tudunk elképzelni sem Berlinben, sem másutt.

Cím: Stargarder Str. 16, 10437 Berlin

7. R.A.W.

Azt már említettük, hogy a berliniek az ipari területek és épületek újrahasznosításának nagymesterei, és ennek a R.A.W. is egy ékes példája. A Friedrichshainban található komplexum egykori gyárépületeiben és csarnokaiban nem csak kávézók, éttermek, galériák és szórakozóhelyek nyíltak, de van itt mászóklub és fedett gördeszkapálya is.

Ezek a figurák láttak már néhány bulikát - R.A.W., Berlin - az Olyanjó fotója

Ezek a figurák láttak már néhány bulikát – R.A.W., Berlin – az Olyanjó fotója

Érdemes körbesétálni és felfedezni a helyet, és a változatosság jegyében lehetőleg minél több különböző egységben enni és inni. És ha már itt járunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki az újkori Berlin két, fülkékhez köthető találmányát, amik közül mindkettőből található egy-egy példány a R.A.W. területén. Az egyik az igazolványkép-készítő fotófülke, a másik pedig a telefonfülkében kialakított teledisko. Néhány euróért mindkettő garantáltan felhőtlen szórakozást nyújt.

Cím: Revaler Str. 99, 10245 Berlin

8. Deutsches Spionagemuseum

A Német Kémmúzeum olyan szempontból kakukktojás a listán, hogy a legtöbb berlini programajánlóban bérelt helye van. Nem véletlenül. Nekünk is annyira tetszik, hogy már kétszer is végigjártuk, és simán mennénk harmadszorra is. Ez a múzeum a felnőtt szórakoztatás mintapéldája, minden hasonló intézmény vezetőjét köteleznénk, hogy eljöjjön ide tanulmányútra.

Szájról tudsz olvasni? - Deutsches Spionagemuseum, Berlin - az Olyanjó fotója

Szájról tudsz olvasni? – Deutsches Spionagemuseum, Berlin – az Olyanjó fotója

Itt tényleg minden méteren van valamilyen dolog, amit megnézhetsz, megfoghatsz, megnyomkodhatsz, kipróbálhatsz. A kettéosztott Berlin, amely a hidegháború alatt a világ kémközpontja volt, önmagában is bőven szolgáltatott alapanyagot a kiállításhoz, úgyhogy hihetetlen mennyiségű információ van összezsúfolva a két emeletnyi, néhány száz négyzetméternyi területen, de ezek fantasztikusan is vannak rendszerezve és briliáns módon vannak tálalva. Itt órákon át szívesen bolyong az ember, akár sorban is áll egy-egy élménynél, mert biztosan nem fog csalódni. Kedvencünk a heist filmeket idéző, lézernyalábok közötti kúszás-mászást imitáló akadálypálya, de emellett is van még vagy 15 attrakció, ami előtt hosszú időre leragadhat az ember.

A Kémmúzeum nagy előnye, hogy a legbelső belvárosban van, ahonnan a meggyilkolt európai zsidók emlékműve, a Brandenburgi kapu és a Reichstag is könnyed sétatávra található, úgyhogy ha már erre járunk, rendes turistaként ezeket is ejtsük szépen útba.

Cím: Leipziger Pl. 9, 10117 Berlin

9. Rosengarten im Humboldthain

A közparkok rendszere nagyon szépen behálózza egész Berlint. Ezek valódi közösségi terek, rengetegen piknikeznek bennük a földön vagy a padokon üldögélve. A parkokon belül a rózsakertek valamiért különösen népszerűek, a Google térkép szerint is legalább 8 található belőlük a városban. Mi ezek közül voltunk a Tiergartenben találhatóban is, és az is szuper, de most inkább a Humboldthain parkban találhatót ajánljuk, már csak azért is, mert miután megmásztuk a Flakturm III-at — ld. feljebb —, csak le kell sétálni a dombról, és máris itt találjuk magunkat. 

Érdemes lepihenni itt egy kis időre - Rosengarten im Humboldthain, Berlin - az Olyanjó fotója

Érdemes lepihenni itt egy kis időre – Rosengarten im Humboldthain, Berlin – az Olyanjó fotója

A szépen gondozott kertben vannak intim, elbújós beugrók is bőven, de érdemes inkább a többi itt ücsörgő helyi arc között elvegyülve nekünk is leülni egy padra, és szusszanni egy kicsit. Ha véletlenül épp akadna nálunk egy sör, azt is bátran felciccenthetjük, a német alkoholfogyasztási kultúrába ugyanis a közterületi sörözés nem hogy belefér, hanem kicsit szinte kötelező is. 

Humoldthain, 13355 Berlin

10. Vedi’s Indian Kitchen

Berlinben elképesztő mennyiségű ázsiai vendéglátóhely van. Ezek többsége már ránézésre is kétes minőségű fúziós kifőzde, ahol a pho levestől a szusin át a pad thaiig egyszerre lehet kapni mindenfélét, amit az egyszeri ember Kelet- és Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájához köt. Ezeken kívül pedig az indiai megy még nagyon, amiből szintén minden második sarkon akad egy. Ezek az egységek már étteremszerűbbek, és akár még jót is lehet enni bennük, mi legalábbis fogyasztottunk egészen tűrhetőeket random helyekre betérve.

Ez azért nem a lepukkant kifőzde, rendes éttermi enteriőr, abból is a b*szós fajta - Vedi's Indian Kitchen, Berlin - az Olyanjó fotója

Ez azért nem a lepukkant kifőzde, rendes éttermi enteriőr, abból is a b*szós fajta – Vedi’s Indian Kitchen, Berlin – az Olyanjó fotója

Egy ilyen étkezés nagy találata volt a Prenzlauer Bergben található Vedi’s Indian Kitchen, amihez hasonló lehet, hogy van még sok másik Berlinben, akik szintén szerepelhetnének itt, de náluk nem voltunk, itt meg igen. És itt tényleg nagyon jó volt a kaja, és hihetetlenül kedves a kiszolgálás, úgyhogy mi pont őket nagyon jó szívvel ajánljuk.

Bárány vindaloo és tandoori csirke terítéken - Vedi's Indian Kitchen, Berlin - az Olyanjó fotója

Bárány vindaloo és tandoori csirke terítéken – Vedi’s Indian Kitchen, Berlin – az Olyanjó fotója

Kiemelnénk még a tulajdonos(nak tűnő) decens úriembert, aki az utcán állva elegáns, de nem hivalkodó öltönyben, már-már karót nyelt kimértséggel, kedves félmosollyal köszöntötte a betérő vendégeket. Karakteréről Zsófival mindkettőnknek azonnal beugrott a Breaking Bad legendás Gustavo Fringje, reméljük, hogy vele ellentétben emberünk nem kotyvaszt illegális cuccokat a pincében.

Cím: Schönhauser Allee 142, 10437 Berlin


Akár egy lovas szafari – Piknik Jósvafőn a hucul ménes lovaival

A jósvafői hucul ménes lovaival először 2019-ben találkoztunk, amikor az Országos Kéktúra Putnok és Bódvaszilas közti (24.) szakaszát csináltuk Péterrel. Nem volt egy egyszerű szakasz. Novemberben voltunk, ráadásul zuhogott az eső egész nap, úgyhogy átfagyva értünk be a jósvafői végállomásra. A kéktúra az északi irányból érkezik be Jósvafőre, így a dombról ereszkedtünk le a településre.

Előtte olvastunk már róla, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területén található a hucul ménes is, és a térkép alapján látszott, hogy az útvonal át is halad a területen, de nem sejtettük, hogy mindezt pontosan hogy is kell elképzelni. Így aztán hatalmas meglepetés volt, amikor a villanypásztort átlépve néhány kilométer(!) gyaloglás után egyszer csak előtűntek az állatok a bokrok mögül. Már ekkor látszott, hogy maga a ménes egy elképesztő méretű és még annál is gyönyörűbb fekvésű területen található, ami szabadon bebarangolható, miközben úton-útfélen belebotolhatunk a jellemzően sötét színű, szembeötlően kis termetű paripákba, akik hol kisebb, hol nagyobb csoportokban legelésznek, az ember közeledtére pedig érdeklődve szemlélik a jövevényeket.

Az első találkozásunk a Hucul ménessel 2019-ben - az Olyanjó! saját fotója

Az első találkozásunk a Hucul ménessel 2019-ben – az Olyanjó! saját fotója

Hucul? Az milyen ló?

A hucul lovak (talán legközelebbi) rokonai az eurázsiai vadlónak, a tarpánnak. A nevét a hucul népcsoportról kapta, de a lovak története vélhetően sokkal korábbra nyúlik vissza. Dimitianus és Traianus római császárok idején Dáciában katonalovaknak használták ezt a fajtát.

Később, az Osztrák-Magyar Monarchia idején is a hadseregben hasznosították őket, köszönhetően irdatlan teherbírásuknak és szívósságuknak. A XVIII. században már tervszerűen tenyésztették őket, de később nem bizonyultak igazán korszerű lófajtának, így a tenyészeteket bezárták, a lovakat pedig szétosztották a gazdák közt.

A fajtát 1953-ban honosította meg újra Magyarországon a Fővárosi Állat-és Növénykert akkori igazgatója. Azóta Jósvafőn található a legnagyobb egyedszámú ménes, amely közel 150 lóból áll.

Annak ellenére, hogy a hucul lovak a vadlovak rokonai, a hucul ménes egyedei nem tekinthetők vadlovaknak. Igaz, hogy rideg tartásúak, tehát egész évben kint vannak a legelőkön, és azt eszik, amit találnak, de többségük kiváló hobbiállat, kis termetük miatt lovasiskolába vagy lovasíjászatra is alkalmasak.

Látogatás Jósvafőn – Piknik a hucul ménes lovai között

A 2019-es kéktúrát követően 2021-ben tértünk vissza a szüleimmel Jósvafőre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy lórajongó Apukámnak megmutassuk a ménest.

Jósvafőn a Kúria Lovasbázisban pár egyedet istállóban is meg lehet tekinteni, illetve itt van lehetőség lovaglásra és sétakocsikázásra, fogatozásra is. 

Jósvafőre érve ezt a táblát keresd! - az Olyanjó! saját fotója

Jósvafőre érve ezt a táblát keresd! – az Olyanjó! saját fotója

A lovas- és oktatóközpontban egyből szembetűnő, hogy a hucul pacik kistermetűek. Átlagban 130-145 centi a marmagasságuk. Végtagjaik rövidek és izmosak, a testük zömök, fejük meglehetősen nagy. Emiatt a “Kárpátok pónijaként” is szokták emlegetni ezt a fajtát.

Hucul lovak a jósvafői lovardában - az Olyanjó! saját fotója

Hucul lovak a jósvafői lovardában – az Olyanjó! saját fotója

Ló mennyország

A Kúria lovasbázist elhagyva kb. bő 2 km-t kell felsétálni a patak mentén a Gergés-lápai legelőkhöz, ahol a Hucul ménes található. A karám maga egy hatalmas, több tucatnyi négyzetkilométeres, dombokkal tagolt területen helyezkedik el, úgyhogy ha elsőre nem találja az ember a lovakat, pánikra semmi ok: bolyongani kell egy kicsit, illetve fülelni a kolompolást, előbb-utóbb meglesz a ménes, vagy legalábbis valamelyik kisebb-nagyobb csoportja. Mi ezúttal nagyjából 20 percet bolyongtunk, mire megtaláltuk a békésen legelésző lovakat az egyik dombhajlatban.

Piknik egy fa alatt - hamarosan érkeznek a hucul ménes lovai is - az Olyanjó! saját fotója

Piknik egy fa alatt – hamarosan érkeznek a hucul ménes lovai is – az Olyanjó! saját fotója

Az egész hely olyan amúgy, mint ahogy a “ló mennyországot” elképzelnénk. Az Aggteleki Nemzeti Park fantasztikus adottságainak köszönhetően a környezet teljesen idilli. A dombos táj csendes, lakott terület Jósvafőn kívül nincs a közelben, ezért nagyon emberrel sem lehet találkozni. 

Látogatás a hucul ménesnél - az Olyanjó! saját fotója

Látogatás a hucul ménesnél – az Olyanjó! saját fotója

A lovak nagyon készségesek és nyugodtak, így bátran közel engedhetjük őket magunkhoz, de arra vigyázni kell, hogy ne engedjük, hogy nagyon szorosan körbe vegyenek minket, mert masszív testalkatuk miatt ez egyrészt azért már kicsit ijesztő is, illetve nem könnyen szabadulunk gyűrűjükből, ha már nem simogatnánk őket tovább.

Azok pedig, akik a lovakért nem annyira rajonganak, piknikezés közben szedhetnek egy szép csokor mezei virágot emlékbe.

A lovakkal való barátkozás közben egy kis csokrot is szedhetünk mezei virágokból - az Olyanjó! saját fotója

A lovakkal való barátkozás közben egy kis csokrot is szedhetünk mezei virágokból – az Olyanjó! saját fotója

Lórajongóknak kötelező

A jósvafői hucul ménes egy egyedi, különleges hely Magyarországon. A táj önmagában fantasztikus, az pedig, hogy szabadon barangoló, de mégis barátságos lovakkal kerülhetünk valóban természetközeli kapcsolatba, páratlan élményt nyújt. Minden természetszerető embernek különösen jó szívvel ajánljuk, azoknak pedig, akik szeretik a lovakat, a látogatás egyszerűen kötelező.


Shalom, Buda! – Várséta a budai zsidóság rejtelmes története nyomán

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni folyton csak erősödő szerelmünket a Budai Vár iránt. 2015 óta rengeteget járunk a Várba, és annak szinte minden szegletét felfedeztük már. Korábban írtunk egy cikket is Látogatás a Budai Várban címmel, amelyben 6 csodahelyet mutatunk, amit tapasztalataink alapján senki nem ismer, vagy nem vesz észre, amikor a Várban andalog épp. Ezeket is jó szívvel ajánljuk neked felfedezésre, most azonban egy tematikus sétához szeretnék kedvet csinálni számodra.

Pár héttel ezelőtt a Budai Várséták csapata ránk írt, hogy tetszik nekik az oldalunk, és szívesen meghívnának bennünket egy tematikus budavári sétájukra. A már fent említett rajongásunk okán ennek nagyon megörültünk, és azonnal elkezdtük bújni a honlapjukat, hogy milyen séták közül választhatunk. Az összes elég jól hangzott, de volt egy, ami kifejezetten felkeltette az érdeklődésünket: ez a Shalom, Buda! nevű séta, amely a budai, ezen belül is a budavári zsidóság történetét mutatja be.

Manapság sokan és sokféleképpen dolgozzák fel a hazai zsidóság történetét. Nemrég írtunk az Örkény Színház fantasztikus darabjáról, a Dohány utcai seriffről. Annak a darabnak a középpontjában a pesti zsidóság története áll, főleg azokról, akiket a pesti gettóból deportáltak a lágerekbe. Mostani sétánkban egy másik zsidó közösség, konkrétan a Budai Várban élő zsidóság története kerül feldolgozásra. Bevallom őszintén, hogy nem ismertük a Vár történetének zsidó vonatkozásait, ezért nagy lelkesedéssel vártuk a péntek délutáni sétát.

Disclaimer: A sétán a szervezők jóvoltából ingyenesen vettünk részt, ugyanakkor ez nem befolyásol  abban, hogy az őszinte véleményünket írjam le róla.

Ez melyik fajta városi séta?

Csak hogy gyorsan képbe kerüljünk a program jellegét illetően: vannak azok a fajta városi séták, amik egyénileg sétálhatók végig, és vannak a rejtvények megoldásán alapuló szabadtéri kalandjátékok. Na, a mi sétánk a harmadik csoportba tartozik.

Mi egy csoportos városi sétán vettünk részt, ahol 10-en voltunk összesen. A sétát Czakó Borbála vezette, akinek felkészültsége és előadásmódja eszméletlen profi volt. Magával ragadó stílussal és lelkesedéssel mesélt a helyszínek történetéről, amelyeket meglátogattunk, és azoknak az embereknek az életéről, akik ezekhez a helyekhez kötődtek valamilyen formában.

Egy ilyen csoportos séta – mondjuk egy szabadtéri kalandjátékhoz képest – kevésbé interaktív, több múlik a sétavezetőn a tekintetben, hogy mennyire tudja élvezetessé tenni a programot. A miénk maximálisan az volt.

A csapatunk a Dísz téri infópontnál találkozott, ahol egy gyors becsekkolás után mindenki kapott fülhallgatót, majd elindultunk a tér másik oldala felé. A fülhallgató nagyon nagy ötletnek bizonyult, mert a sok építkezés és turistabusz, zenélő vendéglátóhely, meg mindenféle miatt annyira nagy volt a hangzavar, hogy semmit nem hallottunk volna a sétavezetőből, így viszont abszolút kényelmesen élvezhettük az előadást. Ez egy olyan feature, amit más városi sétákat szervező cégeknek is csak ajánlani tudunk, mert a műfajban ez még abszolút nem elterjedt dolog.

A budai zsidóság története

Sétavezetőnk, Borbála a budai zsidóság történetét egy olyan családi fotóalbumhoz hasonlította, amely már nagyon viseltes, néhol ütött-kopott, egy-egy lapja talán hiányzik is, a képek benne pedig változó minőségűek, és a sorrendiségük helyessége is kérdéses.

Mint később kiderült, a Budavárban élő zsidó közösségek története valóban nagyon szerteágazó és sok esetben hiányosan dokumentált. Rengeteg munkája volt abban történészeknek és a séta szervezőinek, hogy a helyeket, a személyeket és az őket összekötő történelmi eseményeket hitelesen és átlátható módon mutassák be, de ez maradéktalanul sikerült.

A közel 2 órás séta során 7 helyszínt érintettünk. A Dísz térről indulva sétáltunk át a Vár másik végébe, egészen a Táncsics Mihály utcáig. Mivel az a célom, hogy neked is kedvet csináljak a sétán való részvételhez, ezért nem fogom elspoilerezni az érdekességeket. Mindössze Péter és az én kedvenc részemet mesélem el a sétából, a többiről pedig csak egy-egy apró infómorzsát tárok fel neked.

Emblematikus házak a Dísz téren

A séta Angelo Rotta pápai nuncius házánál kezdődik, majd az SS-tag Wilhelm Höttl magyarországi otthonánál folytatódik. Ebben a házban Höttl Adolf Eichmann-nal is találkozott egy alkalommal, és ezen a találkozáson egy azóta sokat idézett mondat is elhangzott Eichmann szájából, amely a holokauszt megértése szempontjából is kulcsfontosságú.

Raoul Wallenberg háza

A Vár lakója volt Raoul Wallenberg, a leghíresebb hazai zsidómentő is, aki svéd diplomataként érkezett Magyarországra.

 

A Zwack család otthona

Raoul Wallenberg házától nem messze volt híres bridzs partnerének, az Unicum tulajdonosának, Zwack Jánosnak és családjának régi palotája is. Ebben a házban nőtt fel a mindannyiunk által ismert Zwack Péter is. Hogy a két férfit hogyan hozta össze a kártya, és miként mentette meg egy éjszaka Raoul Wallenberg a Zwack családot a deportálástól, azt is megtudhatod a séta során.

A Hatvany-palota

A Bécsi kapu téren található Hatvany-palota már önmagában is élvezetes látványt nyújt. De ha az ember még abba is belegondol, hogy olyan estek kerültek itt megrendezésre, amiken például Bartók Béla zongorázott Thomas Mann-nak, akkor egészen ámulatba esik.

A középkori zsinagóga helye

A séta során Péter számára a legnagyobb meglepetés az volt, hogy az általunk annyira kedvelt Babits-sétány, sőt, konkrétan az egyik kedvenc házunk alatt egy középkori zsinagóga maradványai lelhetők fel, ahol a XVII. században egészen tragikus események zajlottak le. Mivel az emléktábla előtt szinte mindig parkol egy autó, ezért ezt még soha nem vettük észre… Döbbenetes.

A ma is működő imaház

A középkori zsinagóga a bizonyos tragikus események óta nem működik, van viszont egy ma is működő imaház, amelynek a meglátogatása szintén a séta részét képezi. Az imaházban több régi sírkő is van.

Számomra a séta leginkább magával ragadó mondata az volt, amely — mint túravezetőnktől megtudtuk — minden zsidó sírfelirat záró mondata is egyben: “Legyen a lelke bekötve az élet kötelékébe.”  Ennél kevés csodálatosabb kép van szerintem a halál utáni életre.

A városi séta során megannyi információval, maradandó emlékkel és izgalmas storyval gazdagodhatsz, így jó szívvel ajánljuk, hogy te is vegyél részt rajta! Jelenleg hetente vannak Shalom, Buda! séták, helyet foglalni az alábbi gombra kattintva tudsz:

A program végeztével, amikor már jól elfáradtál, less be a Táncsics utcában található 4 minutes kávézóba, ahol egy jó kávé mellett végig pörgetheted a séta során készített képeidet, és akár rögtön újra is élheted a zsidóság történetéről hallottakat.


Hara’Punk szülinapi sörfesztivál Budaörsön – 2022. június 9-12.

A Hara’Punk jelen volt a magyar kézművessör-forradalom első szárnybontogatásainál. A 2012-es Főzdefeszten például már lehetett kapni első publikus főzetüket, a szép emlékű Papap O’Hara nevű portert, amivel rögtön közönségdíjasok lettek.

A 2012-es évszám tehát igazi mérföldkő az életükben, hiszen ez volt a hivatalos debütálásuk, és mindez immár 10 éve történt. Ennek örömére a magyar kisüzemi sörfőzdék néhány nagyágyújával, valamint kisebb, de baráti főzdékkel összefogva mini kraft sörfesztivált rendeznek a budaörsi Gastrogardenben június 9-12. között.

Van ám a Hara’Punknak ginje is, amiből remek gintonic kérhető. Háttérben a budaörsi Törökugrató. – az Olyanjó! fotója

A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis ebben a street food udvarban üzemel a srácok saját drink truckja, a Manézs Bisztró, ahol egész évben mindig kóstolhatóak a Hara’Punk legújabb főzetei és az állandó szortiment egyaránt. Korábban már mi is írtunk a Manézsról, alább kattints a részletes bemutatásért.

A vendégek: Mad Scientist, Fehér Nyúl és mások

De kik lesznek még ott a sörfesztiválon? Azok közül a kraft főzdék és gerilla sörfőzők közül néhányan, akik komolyabban részei voltak a Hara’Punk elmúlt 10 évének.

A Mad Scientist és a Fehér Nyúl biztosan nem szorul bemutatásra azoknak, akik ismerik a hazai kisüzemi sörök világát. A két talán leginnovatívabb, legkísérletezőbb hazai kraft sörfőzde jelenléte önmagában emeli a budaörsi rendezvény fényét. Jól mutatja a baráti viszonyt, hogy bár mindkét főzdének van saját vendéglátóhelye (a Mad Scientistnek már három is), a hara’punkos srácok invitálására nem mondtak nemet, úgyhogy most söreikkel házhoz mennek Dél-Buda és az agglomeráció közönségéhez.

Szintén ott lesz a mini sörfeszten a győrzámolyi Bors Brewery, valamint a vándorsörfőzőként működő Uradalmi Sörmanufaktúra és SIMA Brewing.

A sörök mellett a kaja színvonalával sem lesz gond, hiszen a Gastrogarden alapból egy street food udvar, ahol a Black Box BBQ viszi a prímet, de a Pankó foodtruck is itt üzemel éppen, úgyhogy lesz mit leöblíteni.

A Gastrogardenben üzemelő Black Box BBQ komoly dolgokat csinál. - az Olyanjó! fotója

A Gastrogardenben üzemelő Black Box BBQ nem veszi félvállról a dolgokat – az Olyanjó! fotója

Helyszín és időpont

És akkor még egyszer a helyszín és az időpont:

2022. június 9-12.

Gastrogarden Budaörs, Szabadság út 310

Az esemény Facebook oldalát a gombra kattintva találod:


Szárazvirág-koszorú készítés az Airika dekor workshopján

Húsvét előtt nem sokkal épp az általunk nagyon kedvelt, és korábban már ajánlott Major Korty és Falat Budaörs Facebookját nézte Péter, amikor belefutott az Airika Dekor Húsvéti szárazvirág koszorú készítés workshopjába. Mivel én amúgy is rendszeresen szoktam valamit kreatívkodni otthon, ezért kapóra jött az alkalom, és jelentkeztünk 3 barátnőmmel az eseményre.

A szárazvirág-koszorú készítés nem bonyolult

A Major nagy fa asztalát körbeülve mindenki kapott egy ragasztópisztolyt, szalma koszorúalapot és rengeteg féle szárított virágot. Sok instrukcióra nem volt szükség, hiszen a száraz virágokat drótozni vagy nagyon hajlítgatni nemigen lehet, világos volt, hogy itt csak a ragasztásos technikával tudunk majd sikereket elérni.

Mivel a szárított virágok külseje a fakó fehértől a bézs színen át egészen a sárgáig, bordóig terjed, ezért nagyjából ezekben az árnyalatokban lehetett gondolkodni. Volt, aki egy-két szín mellett kötelezte el magát – én például a képen látható barna-sárga koszorút kötöttem, – de volt olyan is, aki teljesen monokróm bézst választott, egy másik barátnőm pedig egy igazán színes koszorút alkotott.

Az is kérdés egy ilyen koszorú esetén, hogy az egész alapot befeded-e növénnyel, vagy a felét üresen hagyod, esetleg rátekersz szalagot?

Dekor célokra szalagot, kisebb filc díszeket, szezonális apróságokat (jelen esetben színes styropor tojások) lehet beszerezni, illetve a virágok matt árnyalatát nagyon jól feldobja egy-egy rájuk tekert ezüst vagy arany drótszál is.

A szárazvirág-koszorú készítés kislányoknak vagy ügyes kezű fiúknak is jó elfoglaltság, úgyhogy akár otthon, gyerekekkel is ajánlom kipróbálni. Így lehet például alkotni valami szép szezonális díszt a lakás ajtajára.

Be is rakok ide egy videót gyorsan, amiben meg tudod nézni, hogy milyen növényekből és hogyan érdemes csinálni. Ebben a verzióban nem ragasztva, hanem drótozva lesznek kis virágok, amiket előtte pici csokrokba kötött a készítő.


Újabb Kolodko miniszobor felfedezés, ezúttal Vácott

Jól haladunk a magyarországi miniszobrok feltérképezésével. Voltunk már Kolodko-szobrok nyomában BudánVeszprémben és Tihanyban is, illetve elkészült már a Kolodko miniszobrok összesítő térképe is.

A sorozat ezen részében Vácra látogattunk, ahol további 3 műremekkel ismerkedtünk meg. Vagyis csak ismerkedtem, mert Péter ezúttal az ország egy másik részén kirándult épp, úgyhogy ez a bemutató neki is újdonság lesz.

Miért van Kolodko miniszobor Vácott? Miért pont Vácott?

Az, hogy Budapesten és Tihanyban van szobor az érthető, hiszen ezek klasszikus turisztikai célpontok. Azt is tudjuk, hogy a 3 veszprémi szobor megrendelésre készült. De miért van 3 miniszobor Vácott?

A válasz nagyon egyszerű: itt él jelenleg a szobrász. Mihail Kolodko ugyanis Ungvárról való áttelepülése után Vácot választotta otthonául. Érthető tehát, hogy saját kis környezetében is elhelyezett pár gerilla szobrot.

Lássuk akkor a 3 váci miniszobrot!

A szobrok elég közel kerültek egymáshoz, így egy kellemes sétával körbe lehet őket járni a városon belül. Ehhez térképet a cikk végén találsz.

Én a szobrokat ez alkalommal a szüleimmel és a tesómmal kerestem fel. A Duna-partról, a komp felől indultunk, így az első szobor, amit meglestünk, az a Mária Terézia szobor volt.

Mária Terézia miniszobra

A szobor a Váci Diadalív közvetlen szomszédságában, a börtönnel pont szemben, a Köztársaság út 67. előtt található egy oszlopon. Talán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi köze van Mária Teréziának a Váci Diadalívhez? Nos, a Váci Diadalívről azt érdemes tudni, hogy ez Magyarország egyetlen diadalíve, ami pont Mária Terézia tiszteletére épült 1764-ben. Az építést a váci püspök rendelte az uralkodó látogatására, és olyan gyorsan, mindössze 2 hét alatt épült meg, hogy Mária Terézia nem mert kocsijával elhajtani alatta. Ezt a kissé teátrális, szinte hisztérikus érzelmekkel teli jelenetet ábrázolja vélhetőleg maga a szobor is.

Csúzli / Barokksarok miniszobor

A diadalívtől visszafordulva, pár száz méter séta után érünk el a Köztársaság út 26. elé, ahol egy újabb szobor, a Csúzli vagy más néven Barokksarok látható. Utóbbi név onnan ered, hogy itt található Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk tere – egyben Vác főtere -, amelynek pont a sarkán helyezkedik el maga a miniszobor. A kis figura, kezében a csúzlival, pont a szemben álló Fehérek templomát célozza be.

Anyám tyúkja miniszobor

A harmadik váci szoborhoz egészen a Vasútállomásig kell sétálnunk. Annak bejáratától jobbra esik majd egy virágágyás, amelynek a végében egy mészkő tömbben vagy gyakorlatilag a miniszobor elrejtve.  Ez a szobor pedig az Anyám tyúkja nevet kapta. Ennek kapcsán is felmerül a kérdés, hogy Petőfinek miért pont ez a verse ihlette meg Kolodkot? A válasz egyszerű. Az Anyám tyúkja 1848-ban Vácott íródott, ezért került ide a mindenki által ismert vers egyik versszakára utaló kedves kis szobor.

“Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhúsra,
Élj a tyúkkal barátságba’…
Anyám egyetlen jószága.”

Kolodko Mihály miniszobrai Magyarországon

Hazánkban jelenleg 4 településen vannak Kolodko-szobrok. Ezeket mind felraktuk az alábbi térképre, úgyhogy érdemes őket meglátogatni Veszprémben, Budapesten és Tihanyban is! Jó kirándulást kívánunk!

(A térképet folyamatosan frissítjük, ha érkezik a közterekre új miniszobor.)


Mélysötét. Szívszaggató. Ez a Dohány utcai seriff

“7:30-ra megyünk az Örkénybe, nem? Metróval menjünk?”

Szokványos kis színházi élményre készülsz. Beülsz az Örkény Stúdió nézőterére, a színészek leülnek melléd, elhangzik pár instrukció és a lámpákat szép lassan leoltják.

****

Kohn és Grün 1944-ben találkozik az utcán. Kohn ruháján egy hatalmas sárga csillag virít.

Grün megkérdi: „Kohn, te zsidó vagy?”

Mire Kohn: „Nem, én vagyok a Dohány utcai seriff.”

****

Évek óta el akartunk menni az Örkény Színház Dohány utcai seriff című előadására, de vagy nem volt jegy, vagy nekünk nem volt épp jó az időpont, szóval húzódott a dolog. Pedig a darabot már 2017-ben bemutatták. Mohácsi János rendezte, a szövegért Moller Ágnes felelt és gyakorlatilag csak vendég művészek játszanak benne. Az Örkény társulatából mindössze 2 színész szerepel, Takács Nóra Diána és Bíró Kriszta. A többi színész mind vendég. Engem főleg Bányai Kelemen Barna, Rainer-Micsinyei Nóra és szuper kedvencem, Sodró Eliza érdekelt volna, de csak 1 percig láttam őket. A darab ugyanis végig vak sötétben játszódik. Értsd olyan sötétben, hogy a 20 centire tőlem lévő Péterről egy-egy pillanatban nem tudtam volna 100%-ra megmondani, hogy ott ül-e még mellettem.

Eszköztelen színház, ami mégis a legtöbbet adja

Mivel a darab végig teljesen sötétben játszódik, ezért érthető módon nincsenek díszletek, csodás ruhák, sminkek, hajak. Nem mozog a színpad és nincs fenszi technika. Mindössze 15-20 színész (nem tudom hányan voltak pontosan), akik a közönség soraiban ülve beszélnek, énekelnek és különböző hangulat aláfestő zajokat adnak ki.

Az előadás szövegeit a rendező, a dramaturg és a színészek közösen válogatták ki Holokauszt túlélők és a vészkorszak alatt elhurcoltak naplóiból, visszaemlékezéseiből és egyéb kordokumentumokból. A színészek egy-egy 4-5 mondatos történetet vagy helyzetleírást mondanak el, közben énekelnek és csend van.

****

“Mi a különbség kenyér és zsidó között? A kenyér nem dörömböl a kemenceajtón.”

****

Amikor már azon is elgondolkodsz, hogy ebben a sötétben te biztonságban vagy-e

Az eddig eltöltött éveim alatt már kiderült, hogy az átlagosnál sokkal élénkebb a vizuális fantáziám, vagyis nagyon élénken el tudok képzelni hallott történeteket, jeleneteket, ami ennél a darabnál nem tudom áldás vagy átok-e. Mindenesetre a szövegek és énekek annyira élethűen adták vissza azokat a gondolatokat, élményeket, vagy sok esetben szagokat, érzéseket amit az Auschwitzba deportáltak a vagonírozás közben és a haláltáborban éltek meg, hogy bő másfél óra után az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha most itt, ránk, erre a 100 emberre, ebben a sötét teremben, ránk eresztenék a gázt?

A darab végére a színészek láthatatlanul a terem közepére sétálnak, meggyújtanak egy gyertyát, és elénekelnek egy zsidó dalt. Majd szép lassan kivonulnak a színpadról. És nem marad más, csak a mély csend. Senki nem tapsol, meg sem mozdultak az emberek. A könnyeinket is csak halkan töröltük. Jó 5 perc eltelt, mire az első ember felállt és halkan kisétált a ruhatár felé. Taps nem volt, csak néztük a terem közepén meggyújtott gyertyát, majd csendben eljöttünk.

****

Hitler odamegy egy kislányhoz és megkérdezi: „Hány éves vagy kislány?”

„9 leszek.” – mondja a kislány.

“Nem leszel.”

****

Nagyon mély és szívbemarkoló darab ez. Érzékenyít és közben persze elborzaszt, hogy ugyanezzel a metódussal valószínűleg ma is ugyanezt meg lehetne csinálni. Én azt hittem eddig, hogy nem. De mikor kijöttünk a színházból, akkor érkezett a hír a bucsai mészárlásról.

___

Ezt a cikket az ukrán háborús áldozatok emlékének ajánlom.