Gyümölcsök - Akvarell festés kezdőknek

Akvarell festés kezdőknek – én legalábbis így kezdtem neki

Zsófi / 2022. január 18. / Otthoni program

Akvarell festés kezdőknek – én legalábbis így kezdtem neki

Van az úgy, hogy az embernek nincs kedve kimenni otthonról, viszont épp semmi nyomasztó feladat vagy határidő nem lebeg a feje felett, és ilyenkor átadhatja magát az édes semmittevésnek. Bevallom, nálunk ritkán van ilyen, úgyhogy megbecsüljük ezeket az alkalmakat, és ilyenkor is igyekszünk valami jópofa újdonságot kipróbálni.

Így jött az akvarell festés is.

Már nem is tudom, mikor, de kaptam Pétertől egy akvarell festő füzetet és hozzá való festéket meg ecsetet. Ezeket akartam felavatni.

Nagyjából sejti az ember, hogy hogyan kell festeni – illetve én máskor is szoktam kézműveskedni, tehát minimális fogalmam van a technikákról – de gondoltam, inkább elolvasok egy cikket az alapokról, mielőtt még valami orbitális bénaságot csinálok.

3 tanulsága volt a cikknek számomra:

  • A legfontosabb a papír. Ha nem kifejezetten vastag akvarell papírra festesz, az egész el fog ázni, te anyázni fogsz, kidobod, és megutálod az egészet. Szóval a papírra ne sajnáljuk a pénzt!
  • A másik, hogy nyilván vannak nagyon gagyi és abszolút művészeknek való festékek is, de itt nagyon nem lehet mellényúlni. Ha már a Tate Modernben lesznek kiállítva a képeid, akkor lehet, hogy indokolt a legprofibb festék, de igazából egy középkategóriás festékpalettával (akár sima iskolai vízfestékkel) is nyugodtan el lehet kezdeni az alkotást.
  • A harmadik az volt, hogy minden az ecseten múlik. Ennél a technikánál (a bő vízhasználat miatt) vékony vonalat egyszerűen nem fogsz tudni húzni vastag ecsettel, akármilyen jó is a kézügyességed. Hasonlóképp, ha egyszerre kell sok vizet felvinned a felületre, akkor nincs időd a kis ecsettel pepecselni. Szóval én egy meglehetősen nagy és egy jó vékony ecsetet készítettem elő. Már csak azt kellett megnézni, hogyan is használjuk őket.

Következő körben tehát a YouTube-ot ütöttem fel, hogy megfelelő mentort keressek magamnak. Igazából bele néztem egy csomó videóba, de vagy túl sok volt bennük az elmélet, vagy nem volt szimpatikus sem az ember, aki dumált, sem a minta, amit festett. Végül azonban ráakadtam a tökéletes YouTube oktatóra. Ő Shayda Campbell. Nem, ne is keress tovább, tényleg ő a legjobb! Higgy nekem!

Akvarell festés kezdőknek

Én ezzel a kis videóval próbálkoztam először:

Ebből pl. ezt sikerült alkotnom:

Nem tökéletes, de elsőre én tök elégedett voltam vele.

Ezt követően napokig csak az „akvarell festés kezdőknek” / „watercolor painting for beginners” keresőszavakat pörgettem, és végig túrtam kb. a világ összes képét, hogy inspirációkat gyűjtsek. Annak érdekében, hogy 3-4 napot megspóroljak neked, itt megosztom az elmentett albumomat.

Ezt követően gyakorlatilag Shayda videóiból és ezekből az inspirációs képekből szemezgettem, és ilyen képek születtek:

A mezővel például már tök elégedett voltam.

Ami még nagyon megfogott, az a tűfilces technika. Ez azért volt szimpatikus, mert némi háttérszín felvitele után a konkrét forma már tűfilccel vihető fel a papírra, amit valljuk be, könnyebb használni, illetve sokkal nagyobb szabadságot ad az alkotásban.

Ezzel a technikával ilyesmiket csináltam:

Persze mint minden, ez is gyakorlás kérdése, szóval ha kedvet kaptál az akvarell festéshez, akkor csak kezdj bele, és a többi már jönni fog magától! Engem nagyon kikapcsolt, neked is jó szívvel ajánlom.