Berlin látnivalók másképpen: ez a mi 10 kedvenc helyünk, ha kerülni akarod a turistákat

Péter / 2022. szeptember 26. / Városi séta

Berlin látnivalók másképpen: ez a mi 10 kedvenc helyünk, ha kerülni akarod a turistákat

Berlin egy nagyon király hely, aminek — Magyarországon legalábbis — valamiért még sincs olyan fényes reputációja, mint más nagy nyugat-európai fővárosoknak. 100 emberből 98 biztos, hogy előbb választaná kikapcsolódáshoz úticélnak Párizs, Róma, Madrid, Amszterdam vagy London bármelyikét a német főváros helyett.

Ennek szerintem nagyrészt az az oka, hogy Berlin kulturálisan közelebb áll a magyar lélekhez, és egyszerűen nem tűnik annyira egzotikusnak, mint a déli vagy épp a távolabbi nyugati városok. Másrészt amit a német kultúráról amúgy a nagy átlag gondol — lederhosen, weisswurst, nagy autógyárak —, azok sem igazán Berlinhez köthető dolgok. Persze, ott van a Reichstag, a Brandenburgi kapu, a Checkpoint Charlie meg a tévétorony, mint kihagyhatlatlan berlini látnivalók, de hol vannak ezek az Eiffel-toronyhoz, a Colosseumhoz, vagy az amszterdami csatornák partján elterülő vörös lámpás negyedhez képest?

Akkor mit tud mégis Berlin? Szerintünk egyszerűen azt, hogy van egy olyan vibe-ja, ami sehol máshol nincs a világon. Ha azt mondom, hogy techno, melyik város jut eszedbe először? És ha azt, hogy graffiti? Vagy azt, hogy szabad önkifejezés? Ezekben Berlin az abszolút bajnok, és ez még akkor is lenyűgöző tud lenni, ha egyébként ezek közül az ember egyiknek sem nagy rajongója. A berlini életérzés befogadásához pedig nincs másra szükség, mint csavarogni a város utcáin.

Általában is igaz az a szabály, miszerint külföldön érdemes olyan helyekre menni és olyan dolgokat csinálni, amiket a helyiek is látogatnak és csinálnak, de Berlinben egyenesen hiba nem így tenni. A fentebb felsorolt látnivalókat — Reichstag, Brandenburgi kapu stb. — se hagyd ki semmiképp, ha Berlinben jársz, de mi az alábbiakban összeírtuk azt a 10 helyet, amik eddigi látogatásaink során a kedvencünkké váltak, és neked is jó szívvel ajánljuk, ha Párizs, Róma, Madrid, Amszterdam vagy London helyett mégis ezt a fantasztikus várost választanád, és egy kicsit letérnél a turisták által kitaposott ösvényekről.

Disclaimer: alapvetően továbbra is Magyarországra koncentrálunk, de azért időről időre előfordulhat, hogy ha nem bírjuk magunkban tartani, akkor külföldi kalandokról is írunk. Ez a cikk is pont egy ilyen jellegű közléskényszerből fakadt.

1. Holzmarkt

Nem lesz itt semmilyen felcsigázás, meg visszaszámlálás, rögtön a legnagyobb kedvencünkkel nyitunk, ami szerintünk egyszerűen kihagyhatatlan. A Holzmarkt Berlin hipszter negyedének, Friedrichshainnak a belváros felé eső szélén, közvetlenül a várost átszelő Spree folyó partján található. Mint oly sok berlini vendéglátó- és szórakozóhely, a Holzmarkt is egy elhagyatott ipari terület helyén lett kialakítva, egyfajta közösségi kezdeményezésként, aminek a célja, hogy a Berlinben is egyre szaporodó modern, de jellegtelen lakó- és irodaépületek helyett egy alternatív víziót mutasson fel a város folyóparti területeinek hasznosítására.

Szín- és növénykavalkád egy alternatív valóságban - Berlin, Holzmarkt - az Olyanjó fotója

Szín- és növénykavalkád egy alternatív valóságban – Berlin, Holzmarkt – az Olyanjó fotója

A Holzmarkt bejáratánál néhány — nem makoveczi értelemben vett — organikus hatású 4-5 szintes épület található, amelyek között belépve egy alternatív univerzumban találja magát az ember. Leginkább talán ahhoz tudnánk hasonlítani, mintha a budapesti Szimpla leköltözött volna a folyópartra, és egy régi bérház téglafalai helyett természetes anyagokból, leginkább fából és zöldellő növényekből teremtett volna maga köré egy új világot. A Holzmarktban a vendéglátóhelyek, a közösségi terek és az emberek eggyé válnak a folyóval és a természettel, olyan módon, amire a budapesti Valyo, ismerve a magyar viszonyokat, egyelőre talán a legmerészebb álmaiban sem merne gondolni.

A Spree partján hosszan elterülő Holzmarkt területét bejárva újabb és újabb dolgokat lehet felfedezni. Az egyik végén egy állóhajó fedélzetén ácsolt padok és nyugágyak, előtte fapallókból álló sétány, ami később átvált fövenyes vízpartra, ahol fatörzsből kialakított padokon lehet ücsörögni. Kicsivel arrébb pedig egy hatalmas tűzrakóhely, majd pedig egy tornyos játszótér foglalja a teret.

Séta a folyóparton úgy, ahogy semelyik másik nagyvárosban nem lehetne - Berlin, Holzmarkt - az Olyanjó fotója

Séta a folyóparton úgy, ahogy semelyik másik nagyvárosban nem lehetne – Berlin, Holzmarkt – az Olyanjó fotója

Akár valamelyik kávézó előtti kanapén, akár egy fából ácsolt napozóágyon, itt órákat, vagy akár egy egész napot is simán el lehet tölteni. Szerintünk ez az egyik legjobb hangulatú hely az egész világon.

Cím: Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin

2. Klunkenkranich

A Klunkenkranich Berlin talán legmenőbb rooftop bárja, de viszonylag távol van a belvárostól — a Neukölln városrészben található —, és így a turistahadaktól is. Mi voltunk itt hétköznap késő délelőtt és péntek éjszaka is, és bár nyilván ezekben az időpontokban más-más arcát mutatja a hely, de így is, úgy is szuper.

Ha a Holzmarkt a természet visszafoglalásáról szól, akkor a Klunkenkranich ezt bizonyos szempontból még magasabb fokon űzi, ugyanis egy sokszintes parkolóház tetején található. Hiába azonban a több száz, de lehet, hogy ezer köbméter beton, a legfelső szint itt is a zöld növényeké és a természetes anyagoké. Ezt a rooftop bárt ugyanis nem valamilyen elegáns helyként kell elképzelni, ahol a naplementében halk lounge zene mellett proszekkózik az ember.

Egy berlini rooftop bár így néz ki nappal - Berlin, Klunkenkranich - az Olyanjó fotója

Egy berlini rooftop bár így néz ki nappal – Berlin, Klunkenkranich – az Olyanjó fotója

Helyette a Klunkenkranichra is a berlini alternatív kultúra nyomta rá a bélyegét leginkább, és ennek fontos része, hogy minden térre egyben művészeti és közösségi térként is tekint. Így nem csak mindenféle fura színes installáció található lépten-nyomon a zegzugos területen, hanem ott, ahol este megy a kőkemény bulikázás, napközben szeretettel várnak akár kisgyerekes családokat is, és van is erre kiépített infrastruktúra minimum egy játszósarok képében.

Így pedig éjszaka - Berlin, Klunkenkranich - az Olyanjó fotója

Így pedig éjszaka – Berlin, Klunkenkranich – az Olyanjó fotója

Ennek megfelelően, hangulattól és befolyásoltsági állapottól függően, bármelyik napszakban érdemes felkeresni a Klunkenkranichot.

Cím: Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin

3. Café Tasso

Berlinről még az is tudja, hogy van egy keleti és egy nyugati része, amiket egykor fal választott el egymástól, akit egyáltalán nem érdekel a történelem. Ennek örökségét a város ma is erősen hordozza, a decens polgári Nyugat-Berlin és a lepukkant, de annál vibrálóbb Kelet-Berlin közötti különbség az utcákat járva is szembeötlő.

Arra, hogy ezt az örökséget hogyan lehet méltósággal viselni, a könyvesboltként is működő Café Tasso a kedvenc példánk. Első berlini látogatásunkkor nagyon közel volt ide a szállásunk, így többször is reggeliztünk itt, és nagyon megszerettük a helyet. Az egykori Kelet-Berlin legnagyobb sugárútja, a Frankfurter Allee mentén található Café Tasso pont úgy néz ki, ahogy valószínűleg 86-ban is kinézett egy — szigorúan a dolgozó nép fogalmai szerint — elegánsabbnak számító kávézó. A bútoroktól az emberekig a hely hangulatát belengi egy, mai szemmel már kellemesnek mondható retró feeling, de a reggeli étlapon már van avokádós toast is.

Retró kávézó és könyvesbolt Kelet-Berlin módra - Berlin, Café Tasso - az Olyanjó fotója

Retró kávézó és könyvesbolt Kelet-Berlin módra – Berlin, Café Tasso – az Olyanjó fotója

A Café Tasso nem csak önmagában hozza remekül a Kelet-Berlin hangulatot, a környezete még rátesz egy jó nagy lapáttal. A Frankfurter Allee ezen szakasza ugyanis a sztálinista építészet — nevezhetjük szocialista klasszicizmusnak vagy szocreálnak is — lenyűgöző mementója. A Tasso egy igazi monumentális, oszlopokkal és domborművekkel tarkított, sokszintes beton ház aljában található, és ameddig a szemünk ellát, hasonló épületeket találunk. 

A teraszon üldögélve megszemlélhetjük a szocreál építészet műremekeit - Berlin, Café Tasso - az Olyanjó fotója

A teraszon üldögélve megszemlélhetjük a szocreál építészet műremekeit – Berlin, Café Tasso – az Olyanjó fotója

Nekünk magyaroknak nem kell hosszan ecsetelni, milyen is volt a megvalósult szocializmus, de azért az NDK egykori lakói még nálunk is többet kaptak belőle. És ennek kiváló példája a városnak ez a része, mert ilyen töménységben nálunk — talán mondhatjuk, hogy szerencsére —  sehol nem található meg ez az építészeti örökség. De látványosnak biztosan látványos, szóval már csak emiatt is érdemes felhörpinteni a Café Tassoban egy kávét, és közben magunkba szívni, aztán pedig jól kifújni ezt az életérzést.

Cím: Frankfurter Allee 11, 10247 Berlin

4. Street Food Thursday, Markthalle Neun

A csütörtökönként megrendezett Streetfood Thursday ugyan nem egy hely, hanem egy program a Kreuzberg városrészben található Markthalle Neun piac területén, de muszáj feltennünk a listára.

Tömeg előfordulhat - Street Food Thursday Markthalle Neun, Berlin - az Olyanjó fotója

Tömeg előfordulhat – Street Food Thursday Markthalle Neun, Berlin – az Olyanjó fotója

A gasztropiac koncepció egy ideje hódít nyugaton, sőt, már hazánkba is begyűrűzött, elég csak a — 2021 óta mondjuk pont zárva tartó — Hold utcai piacra gondolni, ahol pár év alatt komoly séfek is nyitottak a műfaj követelményeihez igazodó étkezdét. A Markthalle Neun Berlin bejáratott gasztropiaca, ami világkörüli utazásra invitál, méghozzá az utcai kajaárusok által kínált ételekre koncentrálva. Itt csütörtökönként Európán kívül Afrikától Ázsián át Dél-Amerikáig elég sokféle ország és régió ételeit kóstolhatjuk meg jellemzően papírtálcáról, kézzel-lábbal elfogyasztva, ahogy azt kell.

A Street Food Thursday mára igencsak népszerű lett, úgyhogy érdemes a nagy tömegre felkészülni lelkileg. De ettől még ez egy szuper program, amit azok is élvezni fognak, akik amúgy nem tudják, mi az a ceviche.

Cím: Eisenbahnstraße 42/43, 10997 Berlin

5. Flakturm III, Humboldthain

Beszéltünk már feljebb Berlin szocialista örökségéről, és most elértünk az azt közvetlenül megelőző időszakhoz is. Nem itt fogjuk kivesézni a náci Németországot és a II. világháborút, elég csak annyi, hogy Berlin látnivalói között van néhány olyan, ami ebből az időszakból maradt fent. Ezek közül szerintünk az egyik leglátványosabb a Berlin északi részén, a Humboldthain parkban található Flakturm III.

A flaktorony (németül Flakturm, amiből a „flak” a flugabwehrkanone, azaz légvédelmi ágyú rövidítése) vasbetonból épült légvédelmi torony, amiből a második világháború során német és osztrák nagyvárosokban összesen nyolcat építettek. Ezek közül három Berlinben található, itt most a III. számúról van szó. Ha valaki szereti a haditechnikai érdekességeket, vagy szimplán csak a magaslati elhelyezkedésükből fakadóan jó panorámával rendelkező ember alkotta műtárgyakat, akkor a Flakturm III-nál keresve se találhatna jobbat.

Második világháborús vasbeton lőtorony panorámával, hát nem romantikus? – Flakturm III, Berlin – az Olyanjó fotója

Az már alapból menő, hogy az egykor bunkerként és „műkincsraktárként” is funkcionáló flaktorony szabadon megmászható és bejárható. Akit nem csak a középkori várromok, hanem a 20. századi háborús műemlékek is érdekelnek, annak itt biztosan hevesebben ver majd a szíve. De még az is, akit hidegen hagy az ilyesmi, szeretni fogja az eléje táruló panorámát, mert Berlin északi külvárosai sehonnan máshonnan nem tekinthetők meg ilyen alaposan, madártávlatból.

Cím: Hochstraße 5, 13357 Berlin

6. Signore Batistin

Amikor a Prenzlauer Berg városrészben laktunk, akkor ez az olasz delikát viszonylag közel volt a szállásunkhoz. Egyszer bementem csak úgy megnézni a kínálatot, és dobtam egy hátast. Csak egy apró részlet: pár éve már Magyarországon is lehet itt-ott prémium minőség kimért olívaolajat kapni, de ott még nem tart a budapesti olasz boltos és vendéglátós diaszpóra, hogy ugyanezt többféle grappával vagy akár limoncellóval is tudja, márpedig itt külön polcrendszert szenteltek ennek a műfajnak. A felvágott- és sajtpult kínálata láttán pedig még most, az emlékeket felidézve is sóhajtozni kezdtem.

Dolce vita a német fővárosban - Signore Batistin, Berlin - az Olyanjó fotója

Dolce vita a német fővárosban – Signore Batistin, Berlin – az Olyanjó fotója

Rendes delihez méltón nem csak vásárolni lehet, hanem helyben fogyasztani is, úgyhogy persze csapatostul visszatértünk, és mi is ezt tettük. A hideg cuccokból és a különböző pékárukból nagyjából bármilyen kombináció összerakható szendvics formájában, de volt néhány tésztaétel is az étlapon. A megpakolt italos hűtő kínálatával és a remek kávéval kiegészítve egy reggelire vagy ebédre ennél jobbat nem nagyon tudunk elképzelni sem Berlinben, sem másutt.

Cím: Stargarder Str. 16, 10437 Berlin

7. R.A.W.

Azt már említettük, hogy a berliniek az ipari területek és épületek újrahasznosításának nagymesterei, és ennek a R.A.W. is egy ékes példája. A Friedrichshainban található komplexum egykori gyárépületeiben és csarnokaiban nem csak kávézók, éttermek, galériák és szórakozóhelyek nyíltak, de van itt mászóklub és fedett gördeszkapálya is.

Ezek a figurák láttak már néhány bulikát - R.A.W., Berlin - az Olyanjó fotója

Ezek a figurák láttak már néhány bulikát – R.A.W., Berlin – az Olyanjó fotója

Érdemes körbesétálni és felfedezni a helyet, és a változatosság jegyében lehetőleg minél több különböző egységben enni és inni. És ha már itt járunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki az újkori Berlin két, fülkékhez köthető találmányát, amik közül mindkettőből található egy-egy példány a R.A.W. területén. Az egyik az igazolványkép-készítő fotófülke, a másik pedig a telefonfülkében kialakított teledisko. Néhány euróért mindkettő garantáltan felhőtlen szórakozást nyújt.

Cím: Revaler Str. 99, 10245 Berlin

8. Deutsches Spionagemuseum

A Német Kémmúzeum olyan szempontból kakukktojás a listán, hogy a legtöbb berlini programajánlóban bérelt helye van. Nem véletlenül. Nekünk is annyira tetszik, hogy már kétszer is végigjártuk, és simán mennénk harmadszorra is. Ez a múzeum a felnőtt szórakoztatás mintapéldája, minden hasonló intézmény vezetőjét köteleznénk, hogy eljöjjön ide tanulmányútra.

Szájról tudsz olvasni? - Deutsches Spionagemuseum, Berlin - az Olyanjó fotója

Szájról tudsz olvasni? – Deutsches Spionagemuseum, Berlin – az Olyanjó fotója

Itt tényleg minden méteren van valamilyen dolog, amit megnézhetsz, megfoghatsz, megnyomkodhatsz, kipróbálhatsz. A kettéosztott Berlin, amely a hidegháború alatt a világ kémközpontja volt, önmagában is bőven szolgáltatott alapanyagot a kiállításhoz, úgyhogy hihetetlen mennyiségű információ van összezsúfolva a két emeletnyi, néhány száz négyzetméternyi területen, de ezek fantasztikusan is vannak rendszerezve és briliáns módon vannak tálalva. Itt órákon át szívesen bolyong az ember, akár sorban is áll egy-egy élménynél, mert biztosan nem fog csalódni. Kedvencünk a heist filmeket idéző, lézernyalábok közötti kúszás-mászást imitáló akadálypálya, de emellett is van még vagy 15 attrakció, ami előtt hosszú időre leragadhat az ember.

A Kémmúzeum nagy előnye, hogy a legbelső belvárosban van, ahonnan a meggyilkolt európai zsidók emlékműve, a Brandenburgi kapu és a Reichstag is könnyed sétatávra található, úgyhogy ha már erre járunk, rendes turistaként ezeket is ejtsük szépen útba.

Cím: Leipziger Pl. 9, 10117 Berlin

9. Rosengarten im Humboldthain

A közparkok rendszere nagyon szépen behálózza egész Berlint. Ezek valódi közösségi terek, rengetegen piknikeznek bennük a földön vagy a padokon üldögélve. A parkokon belül a rózsakertek valamiért különösen népszerűek, a Google térkép szerint is legalább 8 található belőlük a városban. Mi ezek közül voltunk a Tiergartenben találhatóban is, és az is szuper, de most inkább a Humboldthain parkban találhatót ajánljuk, már csak azért is, mert miután megmásztuk a Flakturm III-at — ld. feljebb —, csak le kell sétálni a dombról, és máris itt találjuk magunkat. 

Érdemes lepihenni itt egy kis időre - Rosengarten im Humboldthain, Berlin - az Olyanjó fotója

Érdemes lepihenni itt egy kis időre – Rosengarten im Humboldthain, Berlin – az Olyanjó fotója

A szépen gondozott kertben vannak intim, elbújós beugrók is bőven, de érdemes inkább a többi itt ücsörgő helyi arc között elvegyülve nekünk is leülni egy padra, és szusszanni egy kicsit. Ha véletlenül épp akadna nálunk egy sör, azt is bátran felciccenthetjük, a német alkoholfogyasztási kultúrába ugyanis a közterületi sörözés nem hogy belefér, hanem kicsit szinte kötelező is. 

Humoldthain, 13355 Berlin

10. Vedi’s Indian Kitchen

Berlinben elképesztő mennyiségű ázsiai vendéglátóhely van. Ezek többsége már ránézésre is kétes minőségű fúziós kifőzde, ahol a pho levestől a szusin át a pad thaiig egyszerre lehet kapni mindenfélét, amit az egyszeri ember Kelet- és Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájához köt. Ezeken kívül pedig az indiai megy még nagyon, amiből szintén minden második sarkon akad egy. Ezek az egységek már étteremszerűbbek, és akár még jót is lehet enni bennük, mi legalábbis fogyasztottunk egészen tűrhetőeket random helyekre betérve.

Ez azért nem a lepukkant kifőzde, rendes éttermi enteriőr, abból is a b*szós fajta - Vedi's Indian Kitchen, Berlin - az Olyanjó fotója

Ez azért nem a lepukkant kifőzde, rendes éttermi enteriőr, abból is a b*szós fajta – Vedi’s Indian Kitchen, Berlin – az Olyanjó fotója

Egy ilyen étkezés nagy találata volt a Prenzlauer Bergben található Vedi’s Indian Kitchen, amihez hasonló lehet, hogy van még sok másik Berlinben, akik szintén szerepelhetnének itt, de náluk nem voltunk, itt meg igen. És itt tényleg nagyon jó volt a kaja, és hihetetlenül kedves a kiszolgálás, úgyhogy mi pont őket nagyon jó szívvel ajánljuk.

Bárány vindaloo és tandoori csirke terítéken - Vedi's Indian Kitchen, Berlin - az Olyanjó fotója

Bárány vindaloo és tandoori csirke terítéken – Vedi’s Indian Kitchen, Berlin – az Olyanjó fotója

Kiemelnénk még a tulajdonos(nak tűnő) decens úriembert, aki az utcán állva elegáns, de nem hivalkodó öltönyben, már-már karót nyelt kimértséggel, kedves félmosollyal köszöntötte a betérő vendégeket. Karakteréről Zsófival mindkettőnknek azonnal beugrott a Breaking Bad legendás Gustavo Fringje, reméljük, hogy vele ellentétben emberünk nem kotyvaszt illegális cuccokat a pincében.

Cím: Schönhauser Allee 142, 10437 Berlin