Főkukac - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Lecsótól a Főkukacon át a szomorú tankig – Kolodko szobrok Budán (Frissítve: 2022.04.08.)

Zsófi / 2022. március 28. / Városi séta

Lecsótól a Főkukacon át a szomorú tankig – Kolodko szobrok Budán (Frissítve: 2022.04.08.)

Kolodko Mihályt és munkásságát Veszprémben járva fedeztük fel magunknak. A szobrok eredetéről és a művészről írtunk részletesen a veszprémi miniszobrokat és a tihanyi szobrot bemutató cikkekben is, úgyhogy ha még csak most hallottál először Mihail Kolodkoról, akkor azt mindenképp olvasd el!

Sétáljunk egyet Budán, a Kolodko szobrok nyomában!

Vasárnap a tavasz első sugarai minket is kicsalogattak a lakásból. Kora délután elmentünk megnézni a japánkertet Zuglóban, onnan pedig bejöttünk a Belvárosba, fogtunk egy Bubit, és végigbringáztunk az Andrássy úton keresztül egészen a Döbrentei térig. Már ez magában is elég klassz kis program lett volna, de volt még időnk és kedvünk is sétálni egy nagyot. És akkor már miért ne kereshetnénk fel Kolodko miniszobrait Budán?

Jelenleg 6 miniszobor van Budán, ezek a Döbrentei tér – Batthyány tér – Széll Kálmán tér háromszögben helyezkednek el, úgyhogy mindössze pár kilométer sétával mind megközelíthetők, és egy sétaútvonalra össze is rakhatók. (Ehhez térképet a cikk végén találsz).

1. Lecsó, a gasztropatkány miniszobor

Az első állomásunk rögtön a Döbrentei téren volt. Itt található Lecsó, a gasztropatkány szobra. Lecsó a Ratatouille című francia animációs gyerekfilm főszereplője. Igazán helyes jelenség, egy kicsi séf állatka. Szobor formájában 2021. augusztus 18-tól éldegél a Szent Gellért rakparton, az Erzsébet-híd lábánál, szemben a Belvárosi templommal.

Lecsó, a gasztropatkány - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Lecsó, a gasztropatkány – Kolodko Mihály miniszobra – az Olyanjó! fotója

2. A kockásfülű nyúl miniszobor

Lecsótól a Lánchíd felé indultunk el, majd a Várkert Bazáron keresztül felmentünk a Várba. A következő szobor ugyanis a Szent György téren, a Sikló tetejénél, a Turul madár melletti kőperemen található. Itt is egy mesehős kapott helyet, ő a Kockásfülű nyúl. A kedves nyuszi karaktere, aki kockás füleit propellerként használja repülésre, Marék Veronika író fejéből pattant ki. A Kockásfülű nyúl története 1977 és 1979 közt került bemutatásra klasszikus magyar rajzfilmsorozat formájában. A mesehős jellegzetessége volt, hogy aktuális kalandjainak helyszínét mindig egy távcsővel választotta ki magának valami magas helyről. Ezt a jelenetet örökíti meg a miniszobor is, itt a nyuszi a Várból a pesti oldalt kémleli 2018. november 16 óta.

Kockásfülü nyúl - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Kockásfülü nyúl – Kolodko Mihály miniszobra – az Olyanjó! fotója

3. A Főkukac miniszobor

A Kockásfülű nyúltól elbúcsúzva másszunk le a Várból a Hunyadi utcán keresztül, folytassuk utunkat a Batthyány tér felé és menjünk ki a rakpartra, legkésőbb a Halász utcánál!

Itt, a Bem rakparton fogjuk találni a Főkukac szobrát, mindössze pár méterre van a villamosmegállótól, a kőfalon. A Főkukac a Nagy Ho-ho-horgász hű segédje, akivel együtt jártak horgászni a népszerű magyar rajzfilmben. Az összesen 26 epizódból álló rajzfilmet Csukás István és Sajdik Ferenc írta, a sorozatot 1982 és 1988 közt vetítette a Magyar Televízió. Mindannyiunk kedvenc kis csalija, a Főkukac szobra 2016-tól található meg a Bem rakparton. Amikor mi ott voltunk, akkor épp volt egy cuki is horgolt sálja, de télen sok esetben sapkát vagy meleg ruhácskát is adnak rá.

Főkukac - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Főkukac – Kolodko Mihály miniszobra – az Olyanjó! fotója

4. A Rubik kocka miniszobor

A három mesehős után a következő Kolodko szobor, amivel találkozni fogunk, a Rubik-kocka szobra. Talán senkinek nem kell bemutatni Rubik Ernő világhírű találmányát, a bűvös kockát. Igazi hungarikum, ami méltán foglalja el helyét a Parlamenttel szemben a Vám utca előtti rakparthoz vezető lépcső korlátján. A logikai játék szobra 2019-ben került a helyére.

Rubik Ernő Bűvös kockája - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Rubik Ernő bűvös kockája – Kolodko Mihály miniszobra – az Olyanjó! fotója

5. A szomorú tank miniszobor

A Rubik-kockától mindössze pár méterre találjuk a Bem rakpart utolsó miniszobrát, a Szomorú tankot. A tank 2017-ben került felállításra. A tank csöve egy lekonyult elefánt ormányra hasonlít. Kivételes ez a  Kolodko szobrok között, az oldalán ugyanis látható a művész neve miniatűr betűkkel.

Szomorú tank - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Szomorú tank – Kolodko Mihály miniszobra – az Olyanjó! fotója

6. Mekk Elek, az ezermester miniszobra

A szomorú tank után induljunk el a Széll Kálmán tér felé! Mi a Batthyány utcán sétáltunk fel a térig, de a Csalogány utcán is szerintem kb. pont annyi az út időben és hosszúságban is. A Széll Kálmán téren sok kis bronz szobor található, de ne hagyjuk becsapni magunkat, ezek többsége csak a gördeszkások ellen védi a tereptárgyakat.

Van azonban egy kis bronz szobor a téren, ami eredeti Kolodko-szobor, ez pedig a metrókijárat és a Vérmező út közt, a meredek lépcső alján található. Ez Mekk Elek, az ezermester szobra, ami szintén egy híres magyar mesehősnek állít emléket. A kétbalkezes kecskéről, Mekk Mesterről egy bábsorozat készült a Magyar Televízióban. Mekk Mester a kezében egy táblát szorongat, amelyen a „Moszkva tér” felirat látható, utalva arra, hogy a Széll Kálmán tér 1951 és 2011 között Moszkva tér volt.

Mekk Elek - Kolodko Mihály miniszobra - az Olyanjó! fotója

Mekk Elek – Kolodko Mihály miniszobra – az Olyanjó! fotója

A hatodik budai Kolodko szobrot is elhagyva utunk befejeződik, de amennyiben lesz újabb budai szobra a szobrászművésznek, mindenképp belevesszük a cikkbe.

FRISSÍTÉS:

7. A Felhúzható Trabant miniszobor

2022. áprilisában újabb szobor került Budára.

A Felhúzható Trabant miniszobor különös a többi Kolodko-szobor ez ugyanis mészkőből készült. A szobor a Margit-híd budai hídfőjénél kapott helyet. Az alsó rakparton található parkolóból lehet a legegyszerűbben megközelíteni.

Kolodko Mihály: Felhúzható Trabant miniszobor a Margit-híd lábánál

Kolodko Mihály: Felhúzható Trabant miniszobor a Margit-híd lábánál

Kolodko Mihály miniszobrai Magyarországon

Hazánkban jelenleg 4 településen vannak Kolodko-szobrok. Ezeket mind felraktuk az alábbi térképre, úgyhogy érdemes őket meglátogatni Veszprémben, Vácott és Tihanyban is! Jó kirándulást kívánunk!

(A térképet folyamatosan frissítjük, ha érkezik a közterekre új miniszobor.)