Platon Karataev 2021 nyarán Orfűn - az Olyanjó! fotója

Programajánló: Platon Karataev duó koncert – 2022. március 2.

Péter / 2022. február 19. / Beltéri program

Programajánló: Platon Karataev duó koncert – 2022. március 2.

A Platon Karataev egyike az exportképes magyar zenekaroknak, akiket Spotify-on többen hallgatnak külföldről, mint itthonról, és rendszeresen már ha épp nincsen pandémia járnak európai turnéra is. Nemrég jelent meg harmadik lemezük, a Partért kiáltó, ami az első olyan albumuk, aminek a szövegei teljesen magyar nyelven íródtak.

Az első lemez akusztikus-neofolkos stílusát a második, Atoms című lemezen leváltották egy elektromosgitár-központúbb, monumentálisan hömpölygő hangzásra, és új lemezükön is maradtak ezen a vonalon, de a dalok még atmoszférikusabbak, befelébb fordulóbbak lettek, a magyar nyelvű szövegek pedig néhol már-már meditatívan repetitívek, ami megfelelő körülmények között egyáltalán nem nehezíti, hanem inkább segíti a befogadást.

A Platon Karataevet én a második, Atoms című lemez megjelenésekor fedeztem fel, és bizonyos hangulataimban — jellemzően este, csillagfényes ég alatt — baromi sokat hallgattam. Azóta amikor tehetem, megnézem őket élőben is, ahol szintén meggyőzőek, de egy zenekari koncert mégsem az a közeg, ahol ezek a dalok igazán működnek. Szerencsére a Platon Karataev két dalszerző-énekese, Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén duóként is rendszeresen előadja a zenekar dalait, kissé átdolgozva, de megtartva az eredeti atmoszférát. Az ilyen csendes-ülős szeánszok általában nem annyira az én műfajom, de ehhez a zenéhez tökéletesen passzol ez a felállás.

Nagy szerencse, hogy a Platon Karataev pont mostanában elkapható egy ilyen fellépésen: március 2-án, szerdán a Várkert Bazárban lépnek fel. Ott tali!

Az esemény Facebook oldalát ide kattintva éred el.

A Partért Kiáltó lemez — amit érdemes nekiülve, lehetőleg egyben végighallgatni — a Spotify-on: