Szabadtéri kalandjáték Szarvason: ez a Tessedik kincse nyomában

Péter / 2023. április 20. / Kültéri program

Szabadtéri kalandjáték Szarvason: ez a Tessedik kincse nyomában

Szarvasra és környékére évek óta szerettünk volna ellátogatni Zsófival. Együtt soha nem voltunk még itt, külön-külön is csak nagyon régen, de azzal azért tisztában voltunk, hogy mindenféle különböző adottsága miatt is ez az egyik legjobb turisztikai mikrorégió Magyarországon.

Ott van az egymással gyakorlatilag egybeépült Békésszentandrást és Szarvast egyaránt színvonalas vízparti paradicsommá tévő Körös-holtág — izgalmasabb nevén: Kákafoki-holtág —, néhány igen jó és mára országos hírnevet is szerző vendéglátóhely, az ország top 3 legismertebb arborétumainak egyike, a Körös-Maros Nemzeti Park által üzemeltetett állatkert, mindenféle bringaút és számtalan egyéb izgalmas lehetőség, amikkel egy egyhetes aktív nyaralást is simán le lehet hozni.

Szarvas a talán legszebb alföldi kisváros mind közül

Ez volt az előfeltevésünk legalábbis, és úgy döntöttünk, hogy ha nem is egy nyaralás, de egy áprilisi háromnapos hétvége keretében megnézünk és kipróbálunk ezek közül annyit, amennyit csak tudunk. Ennek megfelelően a következő napokban, hetekben több írásunk is lesz a szarvasi kalandjainkról. Első körben egy olyan remek programot ajánlunk a Tessedik Kincse Nyomában szabadtéri kalandtúra képében, ami a Szarvassal mint településsel ismerkedőknek tökéletes alapozó időtöltés lehet, de abszolút jó szívvel merjük ajánlani azoknak is, akik azt gondolják, hogy már otthonosan mozognak a városban.

Szabadtéri kalandjáték: egy kellemes láb- és agytorna

Az utóbbi években Magyarországon is nagy népszerűségre tettek szert a szabadtéri kalandjátékok. Ezek nagy előnye a hasonló agytornát kínáló szabadulószobákhoz képest, hogy jellemzően nagyobb területet gyalogosan bejárva kell megoldani a fejtörőket, így az egészséges testmozgás is adott. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy mobiltelefonnal, illetve a játék jellegétől függően néhány egyéb segédeszközzel felszerelkezve akárki belevághat a kalandba. Zsófi a Landventure kapcsán elég jól bemutatta már, hogy is zajlik egy ilyen játék menete, ha érdekel a műfaj, érdemes azt a cikket is elolvasni.

A Tessedik Kincse Nyomában története nem meglepő módon Tessedik Sámuel, a 18-19. század fordulóján élt és élete nagy részét Szarvason töltő lelkész hagyatéka körül forog. A történet a kor mércéjével mérve nagyon rövid idő, mindössze két év alatt felépült szarvasi Ótemplom legendáját járja körül. A rekordgyors kivitelezés miatt azt pusmogták a helyiek és a környékbeliek, hogy Tessedik vezetésével egy rejtélyes kincsből finanszírozhatták az építkezést. Igaz-e vajon a legenda? A játék végére kiderül.

4000 lépés Szarvason

A Tessedik Kincse Nyomában típusú kalandjátékokról elég nehéz úgy írni, hogy ne kergessük az olvasót folyamatosan spoilerveszélybe, úgyhogy a különböző állomásokról vagy feladványokról részletesen nem írunk. De összességében azt mondhatjuk, hogy a játék az egyik legjobb volt, amit mostanában próbáltunk. A feladványok kifejezetten ötletesek, a „pálya” — vagyis az útvonal, amit bejárunk — megfelelően nagy, de azért emberi léptékű, így akár gyerekkel is simán teljesíthető, és a segédeszközök visznek egy kis extra ízt is a játékba. Viszonyításképpen: a rajtam lévő okosóra a játék alatt kb. 4000 megtett lépést mért, vagyis nagyjából 2,5 kilométernyit sétáltunk.

A Tessedik Múzeum: innen indul a kaland

A segédeszközöket azért is fontos megemlíteni, mert a játék teljesítéséhez szükségünk lesz a városközpontban található Tessedik Sámuel Múzeum pénztárában átvehető csomag tartalmára. Ilyen szempontból tehát mégiscsak kötve vagyunk azért egy időponthoz, mert a játékot csak a múzeum nyitvatartási idejében tudjuk elkezdeni. Hétfő kivételével, amikor az intézmény zárva van, ez várhatóan nem fogja keresztbe húzni senki számítását, de azért jó, ha ezt észben tartjuk.

Városmarketing, ahogy kell

A feladványok épp megfelelően mozgatják meg az agytekervényeket ahhoz, hogy akár tíz percet, negyed órát elidőzzünk fölöttük, de azért az ideg még ne álljon belénk. A kincskeresés során néha arra is szükségünk lesz, hogy alaposan kinyissuk a szemünket, nehogy elsétáljunk valamelyik feladvány előtt. Mi Zsófival kétszer futottunk bele ilyenbe, de őszintén szólva csak magunkat okolhattuk emiatt, úgyhogy azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy alaposan nézzen körül mindenhol, mielőtt tovább haladna egy gyaníthatóan fontos helyszínről.

A játék Szarvas teljes — jó magyar szokás szerint térkővel sűrűn ellátott, de ettől függetlenül nagyon szépen felújított — belvárosát bejárja, és tesz egy kört a gyönyörűen parkosított Erzsébet-ligetben is, úgyhogy tényleg felér egy alapos városnézéssel is. Mi már csak emiatt is szeretjük az ilyen jellegű mókázást. Céltalanul lődörögve nem biztos, hogy eljutnánk minden érdekes, vagy szimplán csak szép látnivalóhoz a városban, de a Tessedik Kincse Nyomában ilyen szempontból is egy jól kivitelezett szabadtéri kalandjáték.

Küldetés: teljesítve

Összességében jó szívvel ajánljuk a Tessedik Kincse Nyomábant bárkinek, aki nem csak szívesen járna be gyalog egy — nyilván a turisztikai vonzerejének köszönhetően is — látszólag szépen prosperáló alföldi kisvárost, de nem veti meg a fejtörőkkel kombinált kincsvadászatot sem. A móka garantált.

A játék weboldala: www.tessedikkincse.hu