Az én absztrakt szőnyegem - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Szőnyeg készítés házilag tufting technikával – A Teo Studio workshopján voltam

Zsófi / 2023. március 10. / Kreatív program

Szőnyeg készítés házilag tufting technikával – A Teo Studio workshopján voltam

Aki régebb óta olvassa a cikkeimet az Olyanjón, az talán tudja már, hogy előszeretettel barkácsolgatok és kézműveskedek. Bögrét festek, madáretetőt készítek, egyedi dekort gyártok családi- és baráti rendezvényekre, de itt az oldalon is többször írtam már kreatív kalandozásaimról. Olvashatsz egyedi fakanál készlet festéséről, szárazvirág-koszorú készítéséről és adtam már pár hasznos tippet akvarell festésről kezdőknek is. Most pedig a tufting szőnyeg készítés rejtelmeibe vezetlek be!

Történt ugyanis, hogy pár héttel ezelőtt szembejött velem Instán a Teo Studio hirdetése, akik tufting szőnyeg készítéssel foglalkoznak. A hirdetésben a szőnyeg készítő workshopot promotálták, ami már elsőre felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy gyorsan jelentkeztem is egy vasárnap délelőtti alkalomra.

De mi is az a tufting technika?

A tufting nagyon leegyszerűsítve a hagyományos, kézi szőnyegkészítés modernizált és némileg gépesített formája. Ezt az ősi technikát régen kesztyűk és más meleg holmik készítésére használták. Maga a folyamat igen egyszerű.

  1. Végy egy fa keretet, hozzá megfelelő vásznat, és azt jól feszítsd ki rá!
  2. A vászonra rajzold fel az általad elkészíteni kívánt mintát, de fontos, hogy tükrözve tedd azt, ugyanis te a hátulján fogsz dolgozni az anyagnak, így a másik oldalról nézve kell majd értelmezhetőnek lennie a mintának.
  3. Ha a vázlatod megvan, akkor a rendelkezésre álló fonalakból kell összeválogatni hozzá a kívánt színeket. Fontos, hogy a kép akkor néz ki igazán jól, ha kellően színes, így legalább 2-3 különböző árnyalatot mindenképp válassz, de ne tervezd túl csiricsáréra!
  4. Ha ez megvan, akkor jön a hímzés rész. Ehhez egy ún. tufting pisztolyt kell használni, ami egy kb. másfél kilós eszköz. A lényege, hogy a fonal befűzését gyorsítja meg oly módon, hogy egy üreges tűbe fűzöd be a fonalat, majd a gépet rányomod a vászonra, elindítod, és ütemesen tolod felfelé, balra vagy jobbra, épp ahogy a mintád megkívánja. A működési mechanizmus leginkább egy varrógéphez hasonlít, ahhoz képest mindössze két különbség van. Az egyik, hogy nem vízszintes felületen kell dolgozni. A másik pedig, hogy a pisztoly nem folyamatosan vezeti a vászonban a szálat, fel-le bújtatva azt, hanem átlövi, majd a másik oldalon rögtön el is vágja. Így lesz kis „szőrös” felülete a szőnyegednek.
  5. Te folyamatosan a hátulját látod a képnek, így érdemes időnként átnézni a másik oldalra is, hogy hogyan alakul a minta. Ha túl gyorsan tolod a pisztolyt, a minta nagyon ritkás lesz, ha pedig túl lassan, akkor irracionálisan sűrű, úgyhogy rá kell érezni, mi a jó tempó.
  6. Ha kész van a kép, akkor pedig nincs más hátra, mint a színek találkozásánál kicsit rendezni a fonalakat, és tisztogatni, ha szükséges, majd pedig az egészet egy ragasztó réteggel lekenni, hogy ne foszoljon majd szét. Ez kb. 24 órát szárad, utána kivághatod a mintát a vászonból, és kéééész!

Magát a folyamatot meglesheted ebben a TikTok videóban:

@olyanjo.hu Kipróbáltam a szőnyeg készítést házilag, tufting technikával. A folyamatot mutatom itt videón, az ajánlót pedig olvasd el az olyanjo.hu-n! #olyanjo #tufting #tuftingrugs #szőnyeg #szőnyegkészítés #workshop #kreatív @teo.studio ♬ Inspiring Emotional Piano – Metrow Ar

 

A Teo Studio workshopja

A Teo Studiot az izraeli származású Tami alapította 2021-ben Tel-Avivban, majd ezt követően Budapesten, a Városliget mellett is lett egy klassz stúdiója, ahol főleg tufting workshopokat tart.

Mindennek az alapja a jól kifeszített vászon - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Mindennek az alapja a jól kifeszített vászon – Tufting szőnyeg készítés – az Olyanjó! fotója

A workshopok kis létszámúak, mi például csak hárman voltunk, ami kifejezetten jó volt, mert mindenkivel személyesen tudott Tami egyeztetni. Figyelte, hogy ki hogy halad, és rögtön szólt, ha már nem jó a minta. Ilyenkor közösen visszafejtettük, és megmutatta hogyan kell kijavítani azt.

A workshop alatt teát, üdítőt és kis rágcsálnivalót is kaptunk, ami a workshop elején lévő elméleti rész alatt jött igazán jól. Utána annyira belelendül az ember a szőnyegkészítésbe, hogy nem foglalkozik holmi fiziológiai szükségletekkel. A kurzus kb 4. órás, ami pont elég egy szőnyeg elkészítéséhez. Első alkalommal nem érdemes nagyon aprólékos mintát választani, mert lassan fogunk haladni, és nem érdemes kicsúszni nagyon az időből! Jelenleg szerdán, pénteken és vasárnap vannak tufting szőnyegkészítések, az aktuális időpontokat Tami oldalán megtalálod.

Az én absztrakt szőnyegem - Tufting szőnyeg készítés - az Olyanjó! fotója

Az én absztrakt szőnyegem – Tufting szőnyeg készítés – az Olyanjó! fotója

Amiért és akiknek ajánlom a tufting szőnyegkészítést

  • Egyrészt a 4 órás kurzus tök jó kikapcsolódás, aminek a végén egy kézzel fogható alkotás lesz a tiéd.
  • A workshop nagyon jó hangulatban telik. Nyugi van, klassz háttérzene szól, a stúdió tágas és fényes, minden adott a kreatív alkotói folyamathoz.
  • Jó hír, hogy nem lehet a munkát nagyon elrontani. Van ugyan olyan, hogy esetleg kiszakad a vászon (ami nekem majdnem sikerült), de ahhoz azért nagyon el kell szabadulnia a gépnek. Ha figyelsz rá, minden jól fog menni, Tami pedig azonnal segít, ha elakadnál.
  • Az elkészült (fali)szőnyeg kiváló dísztárgy vagy egyedi ajándék lehet.
  • Ami az egyetlen hátránya, hogy minimális állóképességet azért kíván a dolog. A pisztolyt végig vízszintesen, a vászonhoz képest 90 fokban kell tartani, és úgy fel-le haladni vele. Ez túl magas vagy túl alacsony termetű embereknek, vagy kisgyerekeknek azért fárasztó lehet, így például gyerekeknek csak 12-14 éves kortól ajánlanám. 

Szóval, ha érzed magadban a kreatív energiát, szívesen kipróbálnál egy új technikát, vagy gazdagodnál egy új hobbival, akkor irány a Teo Studio! Készíts el első saját szőnyeged, és kezdj bele a szőnyeg készítésbe házilag is!