Bereg Embassy Bar & Cafe – Budapest

A Bereget nem sokkal a nyitás után fedeztük fel, amikor a közelbe költöztünk, és azonnal lenyűgözött minket a hely hangulata. Aztán örömmel láttuk, hogy az elmúlt években a Bereg, egyik all-time kedvenc helyünk a városban, stabilan ott szerepel minden „Budapest legjobb kerthelyiségei” listán, nagyon helyesen.

Ez itt a kert, vagy legalábbis egy része. Plusz sör. - Bereg Embassy Bar & Coffee - az Olyanjó! fotója

Ez itt a kert, vagy legalábbis egy része. Plusz sör. – Bereg Embassy Bar & Coffee – az Olyanjó! fotója

Bixie

A magyar organikus építészet (lásd még: „Makovecz-stílus„) egyik ikonikus épületének, a Hattyúháznak az udvarán található vendéglátóhely tényleg egy igazi gyöngyszem. Hangulata nagyon különleges: az egyik oldalon a Hattyúház bástyaszerű kiszögellései és égbe nyúló magas falai, a másik oldalon pedig az I. kerületi társasházak belső udvarára sok helyen jellemző zöldellő kertek határolják. Ettől a körülzártságtól az egész olyan, mint egy kis menedék, ahová nem jut el a város zaja, és ahol lehuppanva valamelyik asztalhoz azonnal kiszakadunk a hétköznapi pörgésből. A legtutibb egy álmos nyári kora délután érkezni, amikor csak a törzsvendégek kókadoznak elszórtan az asztaloknál, és egy fröccs mellett hallgatni a madárcsicsergést.

A Bereg legfontosabb attrakciója egyértelműen a kerthelyiség, de a konyha is teljesen OK. A rövid étlappal nem vállalják túl magukat, de az ezen szereplő ételeket tisztességes módon készítik el. Mindig van csapon egy-két, üvegben pedig valamivel többféle kézműves sör is. Ezek felől érdemes érdeklődni, mert nem biztos, hogy minden kapható, ami az itallapon szerepel.

Hamburger. Finom. - Bereg Embassy Bar & Coffee - az Olyanjó! fotója

Hamburger. Finom. – Bereg Embassy Bar & Coffee – az Olyanjó! fotója

A pici beltér nem annyira ütős, úgyhogy késő ősztől kora tavaszig a kertben felállított igluba érdemes bekuckózni. Akár az egész befoglalható céges rendezvényre vagy baráti összejövetelre.

Miért pont Bereg?

A Bereg elnevezés az alapító testvérpártól, Attilától és Pétertől ered, akik az ország Budapesttől talán legmesszebb eső régióját szerették volna kicsit közelebb hozni a budapesti közönséghez. Ne számítsunk kitömött állatokra vagy a Bereg néprajzi örökségét bemutató tablókra, az évek során inkább csak néhány apró részlet maradt meg a koncepcióból.


Pro tipp

Amilyen jól néz ki a Hattyúház kívülről, olyan lehangoló belülről. A Bereg megközelítését ezért semmiképpen sem a Hattyú utcai bejárat felől ajánljuk, ahonnan még fel kell menni két szintet a lépcsőházban. Érkezzünk inkább a Battyhány utca felől, ahol egy kiskapu vár minket az épület oldalában. Ezen behatolva, a fal tövében haladó cuki kis ösvényen lépdelve jutunk el a Beregbe. Ahogy a táblák is jelzik: ne ijedjünk meg az első kanyarban, ami látszólag sehova sem vezet, hanem menjünk csak nyugodtan tovább, amíg el nem érjük a célt!

Galéria

A hely elérhetőségei