Freyja – the croissant story – Pasarét

Bár a Freyja a VII. kerületben valamivel régebben űzi az ipart, mi először a 2020. végén Pasaréten megnyitott második egységben teszteltük a gasztro körökben gyorsan kultikus státuszba emelkedett croissant-okat. Ide viszont rögtön a nyitást követő első hetekben eljutottunk, és azóta is bármikor a Hűvösvölgyi út környékén járunk, úgy szervezzük a programunkat, hogy ide mindig legyen lehetőségünk betérni.

Ha először jössz, ne ijedj meg, nem tévedtél el, a Freyja tényleg a sportközpont területén található. Bátran menj be a kapun, és egy kis emelkedő után, elhagyva a strandröpi pályát, máris megérkeztél. A skandináv-jellegű belteret egy kellemes terasz egészíti ki, és mivel távol vagyunk az utca zajától, tavasztól őszig zöld, madárcsicsergős környezetben lehet fogyasztani. A pultban mindig látható az aktuális kínálat, amiben a croissant-ok mellett felbukkannak szendvicsek is, de ezekkel csak azután érdemes próbálkozni, ha már végigettük a croissant kínálatot. Ebben a natúr croissant mellett vannak állandó szereplők és időszakos kreálmányok is. Előbbiek közül örök kedvencünk a prosciuttos fügelekváros kecskesajtos, valamint a klasszik pisztáciás, illetve a banános-maracujás mangós kókuszos.

Bixie

A Freyját azzal szoktam ajánlani az ismerőseimnek, hogy ennél finomabb dolgot ilyen minőségben ennyiért Budapesten sehol máshol nem lehet kapni. Ezek a cuccok tényleg olyan jók, sőt, még sokkal jobbak is, mint ahogy a nevük alapján elképzeled. A croissant maga hibátlan, eszméletlenül könnyű, omlós, ropogós, az extrák pedig tökéletes harmóniában vannak összeválogatva, minden harapás egy ízbomba. A krémes betétekkel nem spórolnak, ha ilyet választasz, néhány szalvétát készíts be, mert ez bizony a klasszik hedonista étel, amit képtelenség úriasan elfogyasztani.

A töltött verziók 1000 Ft körültől indulnak, és kb. 1500 Ft-ig megy fel az áruk a hozzávalóktól függően. Maguk a croissant-ok kifejezetten nagyok, egy darabbal is simán jóllakik bárki, de ha egy édes-sós kombót leküldesz egy presszókávéval, akkor felrepülsz a croissant-mennyországba, és néhány óráig biztosan ott is maradsz, lebegve egy habkönnyű tészta-felhőn.


Pro tipp

2021. augusztusa óta Niks név alatt nápolyi típusú pizzával is kiegészült a Vadaskerti utcai kínálat. A klasszikus feltéteket kicsit megcsavarták, a tészta pedig részben saját búzából készült lisztet is tartalmaz, így a műfajt a saját képükre formálva képviselik.

Galéria

A hely elérhetőségei