Gyradiko Taverna – Budapest

Zsófival mindketten imádjuk a görög gyros műfaját. Azt, amit vastag tésztájú, csavart pitában nyomnak a kezedbe, amiben igenis van sültkrumpli, amiben a tzatziki brutálisan sűrű és krémes, a hús pedig lehetőleg sertés és házilag fűszerezett. Nagyon sokáig nagyítóval kellett keresni azokat az éttermeket, ahol hozzá lehetett jutni ehhez az autentikus változathoz.

Aztán pár évvel ezelőtt látványosan elkezdtek szaporodni a jellegzetesen kék-fehér arculatú görög (jellemzően gyors)éttermek, így most már viszonylag sok helyen lehet kapni normális minőségű gyrost, például a XI. kerületi Floga Grillben, amiről már mi is írtunk. De hiába az új szereplők, sosem feledjük az egyik első fecskét, jelen cikkünk tárgyát, a Római-part távoli végében található Gyradikot, ami a 2000-es évek elején szinte egymaga tartotta a lángot.

Bixie

Egy sarki büfé tündöklése

A Római-part és Békásmegyer határán, a Pünkösdfürdői Stranddal átellenben található Gyradiko egy sarki fabódéból indult, és tulajdonképpen a mai napig ez az alap, ami köré mostanra egy komplett vendéglátóhelyet építettek, ahol télen is fedett és fűtött helyen, leülve tud enni akár 15-20 ember is egyszerre. A kiszolgálás klasszik büférendszerben működik: rendelni és fizetni a pultnál kell a név bemondásával, az elkészült ételt pedig egy másik ablaknál kell átvenni néhány perc múlva.

Kívülről a Gyradiko görög jellegéről leginkább csak a névtábla árulkodik, a görög helyekre jellemző kék-fehér dekoráció nincs túltolva. A beltérről hasonlókat lehet elmondani, leginkább funkcionálisnak nevezhető. De a Gyradikoba nem az életérzésért, hanem az ételekért jön az ember, abban pedig nincs hiba. Nem véletlen a rengeteg visszajáró törzsvendég, akiket az „idegenekkel” szemben is alapvetően nagyon kedves kedves személyzet szemmel láthatóan nagy becsben tart.

Görög gyros ahogy kell

Mit is mondhatnánk A Gyrosról azon kívül, amit rögtön cikkünk második mondatában leírtunk? A gyros nem a világ legbonyolultabbb étele, sok titka nem nagyon van, szimplán csak jó minőségű alapanyagokból kell jól összerakni. Ezt pedig a Gyradiko gyrosa hibátlanul tudja. Telhet el bármennyi év a látogatásaink között, mindig ugyanolyan finom. Egy közel 20 éve üzemelő vendéglátóhelytől ez már önmagában megsüvegelendő teljesítmény.

A gyroson kívül ritkán kérünk mást, de amikor néha elkalandoztunk, akkor is mindig abszolút pozitív az élmény. Ha el tudunk tekinteni az enteriőrtől, és csak az ételre koncentrálunk, akkor kajafronton a Gyradiko simán hozza akár a legjobb görög éttermek színvonalát is, jóval alacsonyabb áron. Úgyhogy ha néhány falat Görögországra vágynál, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy Óbuda felé veszed az irányt!


Pro tipp

Az út túloldalán Gyradiko Bistro néven egy valódi étterem is üzemel, ahol két fokkal elegánsabb környezetben fogyaszthatunk.

Galéria

A hely elérhetőségei