Hotel Botanica – Dánszentmiklós

Az Olyanjó oldalán nem sok felső kategóriás hotelről fogunk írni, egyszerűen azért, mert nem nagyon szoktunk ilyenekbe járni. Nyilván ha már utazunk, akkor megválogatjuk a szállásainkat, de alapvetően inkább a kisebb, valami extrát nyújtani tudó panziókat és privát szálláshelyeket preferáljuk, a megspórolt pénzt pedig elköltjük programokra és gasztronómiára. Viszont úgy alakult, hogy a Botanicába bő fél év alatt kétszer is eljutottunk, egyszer télen, egyszer pedig nyáron. Mindkétszer annyira meggyőző volt a hely, hogy rögtön a kedvenc magyar szállodánkká vált, amit jó szívvel merünk ajánlani mindenkinek, aki hajlandó a melegebb hónapokban éjszakánként 75, a hűvösebbekben pedig 45 ezer forintot fizetni két főre éjszakánként. Amit ezért cserébe kapunk, az már-már luxusba hajló élmény.

A Botanicában az a legjobb, hogy úgy képviseli a néhány éve nagyon trendi, ma már visszaszorulóban lévő vintage stílust, hogy az egyáltalán nem érződik izzadságszagúnak. Látszik, hogy a tulajdonos különös szeretettel és szaktudással viseltetik a régi bútorok és faanyagok, illetve általában a lakberendezés iránt, amit bizonyít, hogy a faluban saját bútorasztalos műhelye is van, amihez a Botanicánál tökéletesebb bemutatótermet nem is tudnánk elképzelni. Én mindenesetre nem egyszer kaptam magam azon, hogy a fő- és melléképületekben tucatjával megtalálható gyönyörű tálalószekrényeket és komódokat simogatom, annyira jó érzés nem csak rájuk nézni, hanem hozzájuk érni is. (Update: 2021. nyarán az alapító tulajdonos sajnos elhunyt. Bízunk benne, hogy a Botanica a jövőben méltón viszi tovább az örökségét.)

Bixie

A hotel maga egy kúriaszerű épületben üzemel, ami a dánszentmiklósi Plósz kastély egykori melléképülete volt, a hozzá tartozó, szépen gondozott park pedig szintén a kastély kertjéhez tartozott. Ahogy belül, úgy kívül sem aprózták el a dolgokat: a nyugágyakkal körülvett medence mellett jakuzzi és szauna is biztosítja, hogy minden évszakban legyen hol eltölteni az időt. Ami nem is baj, ugyanis a Botanica talán egyetlen pici hibája, hogy a környéken olyan nagyon sok mindent nem lehet csinálni, úgyhogy muszáj az idő nagy részét ebben a paradicsomi környezetben elütni.


Pro tipp

A Botanica a konyhájára is igényes. Érdemes úgy időzíteni az étkezéseket, hogy a bőséges reggelinek mindig maradjon elég hely a gyomorban, mert a helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból összeállított büféasztal a magyarországi átlagnál sok-sok kategóriával jobb élményt kínál. Ha pedig van lehetőség vacsorázni (nem minden nap és nem minden szezonban van ilyen szolgáltatás), akkor érdemes kipróbálni az aktuális menüt, mert ár-érték arányban igen jókat lehet enni az esti műszakban is.

Galéria

A hely elérhetőségei