Kis Moszkva – Orosz szellemváros – Szentkirályszabadja

Múlt csütörtökön Veszprém felé autókáztunk, mikor a térképet nézegetve megakadt a szemünk a „Szentkirályszabadja szellemváros” feliraton. Bár már sokszor jöttünk errefelé, még sosem láttuk, hogy lenne a közelben bármilyen elhagyatott épületkomplexum, és másoktól sem hallottunk soha róla. Mivel volt egy kis szabad időnk, ezért rögtön be is ütöttük a naviba, és letérve a főútról elindultunk a szabadjai reptér melletti hosszú úton kiszemelt célpontunk felé.

Bixie

Mindössze 5 perc kocsiút után el is értük a szellemváros bejáratát.

A szentkirályszabadjai szellemváros története

Az elhagyatott lakópark korábban a közelben szolgáló orosz és ukrán katonatisztek és családjaik lakhelye volt. A laktanya a kor viszonyaihoz képest luxus körülményeket kínált a benne élők számára. A nagy panel lakótömbökhöz tartozott több élelmiszerbolt, iskola, óvoda, színház és mozi, sportpálya, kocsmák, éttermek, posta és borospince is.

A szentkirályszabadjai laktanya forgalmas hadászati központ volt. Különlegessége, hogy az oroszok atomtölteteket tároltak itt, amelyeket a kivonuláskor tankokon vittek el a helyszínről.

A hely történetéről még többet megtudhatsz az alábbi videóból:

Itt pedig megnézheted a szentkirályszabadjai szellemvárost drón felvételeken is:

A szentkirályszabadjai szellemváros ma

A volt orosz laktanyát a szovjetek kivonulását követően 1996-ig őrizték, majd a környékbeliek gyakorlatilag szétlopták belőle a még használható építőanyagokat, bútorokat, nyílászárókat, a tetőcserepeket, szóval nagyjából mindent.

Ma már csak kibelezett házak agyongraffitizett falainak látványa fogad. A terület tele van hulladékkal, van ahol szabályosan bokáig ér az üvegtörmelék, és egyéb építési anyag is kupacokban hever a földön.

A hely weboldala szerint manapság kizárólag filmes stábok kapnak engedélyt a helyszínen való tartózkodásra.

Disclaimer: A hely életveszélyes mivolta miatt senkit nem szeretnénk arra biztatni, hogy személyesen tekintse meg a szellemvárost. A cikk célja mindössze annyi, hogy bemutassuk ezt a kuriózumnak számító, izgalmas helyszínt.


Galéria

A hely elérhetőségei