Macok Bisztró – Eger

A Macok közmegegyezés szerint Észak-Magyarország egyik legjobb étterme, mondjuk az Anyukám Mondta mellett, akikkel a szomszédságukban működő Pizza, Brumbrum, Világbéke a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke kistesója képében van közös projektjük is.

Bixie

A Macok Bisztróról még talán a 2015-ös Gault Millau kalauzban olvastam először, azóta pedig számos egyéb alkalommal különböző kiadványokban, blogokon, mindenfelé. Marci barátunk, aki amúgy nem tagadja meg magától a gasztronómiai élvezeteket, konkrétan évek óta mondogatja, hogy jobbat még sehol nem evett idehaza, mint pár éve a Macokban. Szóval ide tényleg nagyon régóta el akartunk jutni.

A Macok az Imola Udvarházban található, az egri vár kapujától néhány méternyire, abszolút frekventált helyen. Ha alulról jövünk, akkor előbb át kell verekedni magunkat a Dobó István téren található turistacsapdákon, de legalább tudjuk, hogy van miért küzdeni.

A Macok magát bisztrónak nevezi, ami az étlapot végig böngészve alapból stimmel, de néhány fogás komplexitásában és tálalásban már a fine dining felé is kacsingat. Macsinka János séf elképesztő dolgokat hoz ki a legkülönfélébb alapanyagokból, egy-egy összetevő íze szinte robban a szájban. A kacsamellhez adott lilakáposztakrémnél intenzívebb ízű és harmonikusabb dolgot mostanában nem ettem, pedig ez csak egy köret volt, egy kiegészítő elem a tányéron. És minden fogásban megvan ez a kis extra csavar, a hozzáadott plusz, amitől kiemelkedő lesz, és amitől évek múlva is fel tudod majd idézni, hogy mit ettél, amikor a Macokban jártál. Ennél többet étteremtől tényleg nem várhat az ember.

Ha megnézzük, hogy manapság bármilyen színvonalasabb vendéglátóhelyen milyen árakon lehet enni, akkor a Macok ráadásul nem is vészes, egy normálisabb étterem árszínvonalán dolgoznak. Most pedig, hogy végre személyes tapasztalat birtokában vagyok, én is ki merem jelenteni, hogy minőségben viszont nem csak a magyar vidéken, hanem mindenféle földrajzi megjelölést mellőzve is abszolút a top kategóriába tartoznak. Ez a kombináció pedig simán kiad egy olyan éttermi élményt, ami köré egy komplett egri kiruccanást is megéri szervezni, vagy akár csak miatta is érdemes lehet elzarándokolni a városba.


Pro tipp

Színvonalas étteremhez színvonalas borlap is tartozik, nem meglepő módon főleg egri borászok tételeiből összeállítva. Bátran kérjünk tanácsot a felszolgálóktól, jó érzékkel ajánlanak az ételünkhöz megfelelő párosítást.

Galéria

A hely elérhetőségei