MagánZoo – Felsőlajos állatkert

Még télen, – amikor a COVID alatt voltunk Dánszentmiklóson a Hotel Botanicában – keresgéltünk programokat, hogy mit lehet a környéken csinálni. Ekkor bukkant rá Péter a MagánZOO-ra, de mivel a vírus miatt akkor nem lehetett látogatni, ezért elhatároztuk, hogy ha visszatérünk a környékre, akkor mindenképpen bepótoljuk ezt az elmaradásunkat. Most, hogy újra ott töltöttünk egy hétvégét, adott volt a lehetőség, hogy immáron a családunkkal ellátogassunk a felsőlajosi magán állatkertbe.

Alapvetően nem tudtuk mire számítsunk, így a MagánZoo-t leginkább a balatonedericsi Afrika Múzeumhoz hasonlóként képzeltük el. Azt gondoltuk pár kedves egzotikus állat és rengeteg háztáji simogatni való jószág megtekintése után hamar mehetünk is tovább. Az, hogy ez az elképzelés teljesen távol áll a valóságtól már a parkolóban világossá vált, ugyanis a főútról letérve, néhány kanyar után több 100 autót pillantottunk meg.

A pénztárnál közepes sor volt, ami gyorsan lepörgött. Fizetni készpénzzel és kártyával is lehetett. Az állatkertbe belépve hatalmas kifutók, rendezett környezet, szellős sétányok fogadtak, így a hatalmas tömeg nagyon kényelmesen eloszlott, nem taposták egymást az emberek.

Az állatkertben mindenki találhat egy kedvére való állatot. Rögtön a bejáratnál kaptak helyet a lámák, nagy marák, lovak és a szurikáták. Attól függően, hogy merre van kedvünk tovább menni, vehetjük irányunkat a kecskék, az afrikai oroszlánok vagy a tevék felé is, esetleg egyből elindulhatunk az állatkert túlsó felére, megnézni a skót felföldi marhákat. Vannak klasszikus magyar fajok is, de túlnyomórészt azért különleges helyekről származó fajokat csodálhatunk meg.

A hely abszolút gyerekbarát, rengeteg kisgyerek volt, akik szemmel láthatóan imádták a programot. A ketrecek nagyon biztonságosan vannak megépítve, tehát amiatt nem kell aggódni, hogy bárkinek is bántódása esik. A helyszínen lehet kapni zoo csemegét, tehát abszolút legálisan azzal lehet etetni az állatokat, ha van kedvünk, és sok helyen lehetőség nyílik meg is simogatni őket.

Arra érdemes figyelni, hogy a Kiskunságról lévén szó, a talaj homokos, tehát olyan cipőt válasszunk, amiben komfortosan tudunk benne közlekedni. A kismotort, babakocsit érdemes inkább kinn hagyni.

Mi egy nagyon kellemes két órát töltöttünk el az állatkertben, nagyjából ennyi idő kényelmesen körbejárni ha nem állunk meg a benne található kis tó partján ücsörögni, büfézni vagy játszóterezni. Gyerekkel egy bő fél napos programmá is simán nyújtható a látogatás.


Pro tipp

A helyet kifejezetten ajánljuk a nagymacskák szerelmeseinek, mert a Panthera nemzetség nagyon nagy számban van jelen. Találunk a MagánZoo-ban 2 afrikai (barna) oroszlánt, 4 fehér bengáli tigrist, 4 szibériai tigrist, 2 krugeri (fehér) oroszlánt, és kölyök oroszlánokat is. Jó jel, hogy a nagymacskák közül is van olyan, aki már a felsőlajosi állatkertben született. Legutóbb két hótigris látta meg a napvilágot, akik 2021 júniusában jöttek a világra. Érdemes hamar ellátogatni a magán állatkertbe, hogy még kölyökként láthassuk őket.

Galéria

A hely elérhetőségei