Manézs Bisztró – Budaörs

Olyan sokszor gondolkodik rajta az ember, hogy milyen klassz is volna egy saját vendéglátóhely. Egy kis kávézó, vagy pub, ahol egyrészt olyan a kínálat, amit mi magunk is szeretünk, másrészt jöhetnek oda csövezni a barátaink, mint a Jóbarátok a Central Perkbe. Na, pont ilyen hely a Manézs Bisztró, ami a budaörsi Gasztrogardenben található.

A cirkuszi porond nevét viselő (valóban cirkuszi) kocsi régebben Balatonfüreden állomásozott, onnan került át a Punto cuki mellett található kis gasztro kertbe. Már a kocsi maga is elég menőn néz ki, így egy selfie-t mindenképp érdemes tolni vele Instára! De a szívünket igazából a kínálata dobogtatta meg.

Bixie

A helyet jelenleg a HaraPunk sörfőzde csapata üzemelteti, ezért mindig van néhány hazai kraft sör a csapon. Amúgy maga a koncepció is az, hogy főleg hazai márkák jelenjenek meg a kínálatban. Így találunk kézműves magyar gineket, szuper Lunczer pálinkát, Bányai kávét, és különleges magyar borokat is. Amikor mi voltunk, akkor például a Tomcsányi Pince (Somló) képviseltette magát organikus-természetes boraival az itallapon. Ezt mi mondjuk kevésbé kultiváljuk, de azt elismerjük, hogy egy ilyen helyen igazi novumnak számít a biobor jelenléte.


Szászi Birtok – Hegymagas

A badacsonyi olaszrizlingek legnagyobb mesterének főhadiszállása nem is a Badacsony, hanem a kistesó Szent György-hegy oldalában található. Először 2010 környékén jártam a Szásziban, egy olyan baráti pár esküvője kapcsán, akik már akkor is fülig szerelmesek voltak nem csak egymásba és a környékbe, hanem konkrétan az akkor még csak pici vinotékaként üzemelő hegymagasi Szászi Birtok boraiba is, ezért itt tartották a vendégvárót.

Bixie

Az akkor még csak egy kis szőlőlugasból, pár diófából, valamint néhány székből és asztalból álló egységet, amely arra szolgált, hogy helyben el lehessen fogyasztani a megvásárolt palackok tartalmát, néhány éve felváltotta egy sokkal nagyobb volumenű vendéglátós projekt. A szomszéd pinceépületből, illetve egész pontosan annak a tetejére épített teraszból kialakított étterem mostanra a régió egyik felkapott vendéglátóhelyévé vált, ahová nem is annyira az egyébként jól elkészített ételek, hanem továbbra is inkább a borok, valamint az elképesztő panoráma miatt térünk vissza rendszeresen. A Gulácstól a Badacsonyon és Szigligeten át egészen Balatongyörökig és a fölötte húzódó dombokig terjedő látványt bámulni, miközben a régió egyik vezető borásza által készített olaszrizlinget vagy kéknyelűt kóstoltagod, utolérhetetlen érzés.