Pincesor – Balatonfőkajár

Már az őskorban is…

Banálisan hangzik így kezdeni egy hely történetének leírását, de Balatonfőkajár esetében mégiscsak erről van szó. A településnek már az őskorban is voltak lakói. Mi mások, ha nem mamutok?!

„Na persze-persze. Már miért pont itt lettek volna?” – kérdezhetnéd.

Bixie

Hát, hogy miért itt voltak, az egyelőre rejtély, de az tény, hogy 2006-ban a Balatonfűzfőt és Balatonakarattyát elkerülő út építésekor két gyapjasmamut-tetemet is találtak. A löszfalban egy mamutanya és egy borjú csontváza maradt meg szinte teljes épségben. A több mint tízezer éves jégkorszaki óriások, akik a Tonna és Mázsa nevet kapták, ma a Bakonyi Természettudományi Múzeumban tekinthetők meg, Zircen.

Kajár

A mamutleletek bizonyítják tehát, hogy Balatonfőkajár környéke már az őskorban is lakott terület volt, még ha nem is emberek által.

A római fennhatóság alatt egy Pannónián át vezető hadiút is érintette a települést. Egy 1086-ban előkerült írásos emlék alapján akkoriban Villa Quiar néven emlegették a falut. A quiar (magyarul kajár) szó jelentése egy ősi foglalkozás: kikiáltó, összehívó, olyan személy, aki a király rendelkezéseit hirdette ki fennhangon.

Quiar eredetileg Balaton-parti terület volt. Lakói a törökök elől menekültek a közeli dombhajlat mocsarába, és később (vélhetően a XVIII. században) itt alapították meg településüket, ami a Balatonfő-Kajár nevet kapta, ami azt jelenti a Balaton fejénél elhelyezkedő Kajár település. Ezért aztán pontatlan a települést röviden „Főkajárnak” hívni.

A löszfalba vájt balatonfőkajári pincesor

A képen látható balatonfőkajári pincesor a Temető-domb alatt található. Itt közel 30-40 pince áll, amelyek vélhetően szintén a XVIII. századból származnak. A Balaton-felvidéken nem ritka pincékbe botlani, a kajári pincék azonban annyiban különlegesek, hogy mind a löszfalba lettek vájva.

Sajnos az év legnagyobb részében ezek zárva tartanak. Csak augusztus 20-án és a szüreti mulatság alkalmával nyílnak meg, ilyenkor jó hangulatú utcai fesztivál kap helyet a pincesoron.

Az év többi napján pedig kellemes kis sétát tehetünk a kihalt pincék között — például megnézhetjük a 440 millió éves kvarcfillitet a Somlyó-hegyen —, ami remek kikapcsolódás a napsütésben.


Pro tipp

Ha már löszfal, akkor érdemes elmenni / elbiciklizni a löszfal Balaton felőli végére, egészen pontosan Balatonakarattyára. Ez kocsival csupán néhány perc, bringával több, gyalog már kihívás. Akarattyán a löszfal tetejéről isteni panoráma nyílik a Balatonra, amit szerintünk legjobban a Rusty Coffee Box teraszáról lehet élvezni egy jó újhullámos kávéval.

Galéria