Pizza, Kávé, Világbéke – Miskolc

A Dudás-fivérek által alapított Anyukám Mondta egy legendás intézmény, amit ma már keveseknek kell bemutatni. Legyen itt most elég annyi, hogy az encsi olasz étterem konkrétan bebizonyította, hogy lehetséges kiemelkedő színvonalú helyet vinni az ország egy távoli pontján, egy nem túl fejlett (és most finoman fogalmaztunk) régióban. A siker ellenére sokáig úgy tűnt, hogy az Anyukám Mondta nem terjeszkedik, hanem megmarad a környékbeliek, illetve a  — sokszor kifejezetten az Anyukám Mondta miatt, akár több száz kilométerről  —  ide utazók kiváltságának.

Aztán egyszercsak a tulajdonosok bejelentették, hogy nyitnak egy új helyet Miskolcon. De nem egy új Anyukám Mondtát, hanem egy lazább, a street food irányából közelítő, az olasz konyhából elsősorban a pizzára koncentráló helyet. Ez lett a fura nevű Pizza, Kávé, Világbéke, amely Miskolc sétáló-főutcáján, a Széchenyi István utcában lelt otthonra.

Bixie

A Pizza, Kávé, Világbéke kínálata tehát elsősorban a pizzára épül, de ha először jársz náluk, lehet, hogy meg fogsz lepődni. Ugyanis a pizza itt nem a klasszikus vékonytésztás, kör alakú ételt jelenti, hanem az ún. római típusú, vastagabb tésztájú, feltétekkel bőségesen megpakolt verziót, amit négyszögletesre szeletelve tálalnak.

A műfajnak több előnye is van. Egyrészt ezek a pizzák a többféle feltéttel nagy játékteret biztosítanak az összeállításkor, amit ki is használnak a srácok, fantasztikus ízkombinációkat alkotva. Másrészt a szeletelős műfajnak köszönhetően az aktuális kínálatból több fajtát is könnyen ki tud próbálni az ember. Tapasztalatunk szerint egy felnőtt két szeletet biztosan le tud gyűrni, de a három sem lehetetlen.

A pizzán kívül állandó jelleggel néhány remek süti és pohárdesszert, nyáron pedig fagyi egészíti ki a kínálatot. Ital fronton vannak finom házi szörpök, néhány sör, valamint magyar és olasz borok.

A hely hangulata szerintünk szuper, a nagy belmagasságú, napfényes vendégtér nagyon jól mutat. A pultban pedig különösen kedves a kiszolgálás, nekünk mindig úgy tűnik, hogy itt szeretnek dolgozni az emberek, ami igen ritka jelenség a magyar vendéglátásban.

Egy szó mint száz, a Pizza, Kávé, Világbéke Miskolcon járva nem kihagyható!


Pro tipp

Az Anyukám Mondta legendás Gianni Frasi-féle kávéja természetesen a Pizza, Kávé, Világbékében is elérhető. A klasszikus olaszos, sötétebb pörkölésű kávéból készült eszpresszó vagy cappuccino elszürcsölése ugyanúgy elengedhetetlen része egy itteni látogatásnak, mint a pizzaevés.

Galéria

A hely elérhetőségei