Quiar Birtok – Balatonfőkajár

Imádom az olyan vállalkozásokat, mint a Quiar Birtok. Amikben egyszerre van szerelem és ambíció. Hiába kezdők még, de hisznek abban, hogy nem lehet levágni az úton a kanyarokat ahhoz, hogy végül aztán naggyá lehessenek. Húsvét hétfőn jártunk itt, és fantasztikus élmény volt. Elmesélem, miért.

Quiar Birtok: a kis/nagy pincészet

Viszonylag jól ismerem a Balaton-felvidék borászatait, ezért amikor először láttam meg egy palack Quiar Birtok bort tavaly év végén a Pörc Delikátban, azt hittem, hogy lemaradtam valamiről. Sosem hallottam róluk korábban, de tök profi arculatuk volt, látszott, hogy ez így egy komplett csomag, úgy tűnt, mintha régóta léteznének. Aztán amikor utána néztem, hogy kik is ők, kiderült, hogy ez egy fiatal borász, Sipőcz Tamás egyszemélyes, de annál ambiciózusabb projektje, és ez még csak az első kereskedelmi forgalomban kapható évjárat.

Bixie

Tamás a balatonfőkajári szőlőhegyen található régi érseki pincébe költöztette be a Quiar Birtokot. A sok száz éves, az idők folyamán többször —  nem előnyére — átalakított épület fantasztikus adottságokkal rendelkezett, de eszméletlen nagy elszántság kellett hozzá, hogy valaki bele merjen vágni a felújításába. Ez Tamást nem tántorította el, ennek eredményeként a viszonylag nagy méretű pince, aminek a falát 2 évvel ezelőtt még vastag zöld penész borította, ma lenyűgözően fest. A hely még egyáltalán nincs kihasználva, de a lendületet elnézve idővel itt szükség lesz minden négyzetméterre.

A balatonfőkajári érseki pince nem volt mindig ilyen állapotban - Quiar Birtok Balatonfőkajár - az Olyanjó! fotója

A balatonfőkajári érseki pince nem volt mindig ilyen állapotban – Quiar Birtok Balatonfőkajár – az Olyanjó! fotója

Organikus szőlőművelés és a szőlőmetszés tudománya

A borkóstolót a pince melletti szőlőben kezdtük, ahol gyorsan kiderült, hogy Tamás a manapság egyre inkább elterjedőben lévő organikus szőlőművelésben hisz. Süt róla a szőlő szeretete, a régi tőkék tisztelete, és mindez, kombinálva a látszólag mély elméleti tudással, sok jót ígért a kóstoló előtt.

Sipőcz Tamás borász nagyon komolyan veszi a szőlőt - Quiar Birtok Balatonfőkajár - az Olyanjó! fotója

Sipőcz Tamás borász nagyon komolyan veszi a szőlőt – Quiar Birtok Balatonfőkajár – az Olyanjó! fotója

A Quiar Birtoknak jelenleg kétféle bora kapható: a „fehér címkés” és a „fekete címkés”. Mindkettő olaszrizling, csak az első fiatal ültetésű szőlőből van és ‘20-as évjárat, a második pedig 40 évesnél is öregebb tőkékről származik, és ’21-es. A különbség nem csak az alapanyagban, hanem a technológiában is érződik: az almasavbontott fiatal tőkés olaszrizling sokkal lágyabb, kevésbé harapós, a fekete címkés borban viszont már jönnek az intenzív savak, és az öreg tőkékről sokkal ásványosabb karakterű bor született. Mindkét tétel kifejezetten jó, és azoknak, akiket érdekel, hogy a balatonfőkajári kvarcfillites talajon termő olaszrizlingben milyen lehetőségek vannak, érdemes egymás után kóstolni őket.

Ennél a két tételnél nem ér véget a móka: a Quiar Birtok nem csak egy kereskedelmi borászat, hanem egyben Tamás játszótere is: a hagyományos tételek mellett készít — egyelőre — saját szórakozásból narancsbort és pétnatot is. A pince sarkában pedig már a feltöltésre váró amforák is ott kacsintgatnak. Természetesen amit lehet, azt megkóstoltunk, a pétnatból konkrétan az utolsó palackot nyitotta meg nekünk Tamás, ezért külön hálásak vagyunk.

Ahogy a 440 millió éves kőzetről szóló cikkben (link feljebb) írtam, Balatonfőkajárban van bőven potenciál turisztikailag, és ebben a bornak is lehet bőven szerepe. Mivel a Feindet leszámítva a balatonfőkajári szőlőhegyen egyelőre a Quiar Birtok az egyetlen szereplő, helyzeti előnnyel indul, és mivel megvan a szaktudás és kiválóak az alapok, nagyon bízunk benne, hogy hamarosan a szélesebb közönség is megismeri majd a pincészetet. Rajtunk nem fog múlni, ugyanis megfogadtuk, hogy mostantól minden borkedvelő ismerőst elrángatunk ide kóstolásra.


Pro tipp

Bátran kérjük meg Tamást, hogy a kísérleti cuccokat is hadd kóstoljuk meg. Nem kell félni tőlük, ez csak egy izgalmas kaland, aminek általában nagyon jó vége van!

Galéria

A hely elérhetőségei