Szaletly – Budapest

A Stefánia és a Thököly út sarkán található Szaletly története emlékeim szerint nem sokkal a koronavírus-járvány előtt indult. Az egykori Thököly Étterem helyén nyílt vendéglátóhely viszonylag gyorsan kiemelkedő hírnevet szerzett magának. Törekvésük egyszerű volt: klasszikus magyar(nak nevezett) konyhát csinálni modern köntösben, különösebb faxnik nélkül, jó minőségben, polgári verzióban. A covid alatt aztán az étterem kicsit megroggyant, átálltak házhozszállításra, főztek külső helyszíneken, majd nekiálltak átalakítani a helyet, hogy tavaly év elején újult erővel vágjanak bele újra az egészbe.

Kívülről most még egyáltalán nincs készen a Szaletly. Van egy egészen jó adottságú kerthelyisége, amit a hűvös tavasz miatt még nem röffentettek be, így csupán az ablakokon elhelyezett Szaletly feliratok jelzik a látogatónak, hova érkezett. Más egyéb vizuális információra nem támaszkodhatunk annak kapcsán, hogy odabent mire számítsunk.

Bixie

Kívülről még nem túl látványos - Szaletly Budapest - az Olyanjó! fotója

Kívülről még nem túl látványos – Szaletly Budapest – az Olyanjó! fotója

Pedig az ajtón belépve látszik, hogy itt bizony nagyon is komolyan vették a projektet. Mi most családdal voltunk ebédelni, és minket abszolút meggyőzött a megújult Szaletly. Az összhatás egy szóval írható le igazán: otthonos. A Szaletlyben lenni olyan érzés, mintha egy polgári lakás nappali-étkezőjében üldögélnél egy olyan össszejövetelen, ahol a saját asztaltársaságodon kívül sok ugyan az ismeretlen ember, de alapvetően mindenki kedves és kedélyes. A polgári hangulatra rá is játszanak a bejáratnál felakasztott szőrmebundával, ami azonnal hangulatba helyez. Egyedül a mennyezetről lógó paprikafüzéreket nem tudtam értelmezni, de minden más szempontból nagyon eltalált az egész dizájn.

A nagymama már megérkezett, csak rád vártunk - Szaletly Budapest - az Olyanjó! fotója

A nagymama már megérkezett, csak rád vártunk – Szaletly Budapest – az Olyanjó! fotója

Szóval a polgári miliőt szuperül hozza a Szaletly, ami tipikusan olyan hely, amit családi összejövetelekre, bármilyen életkorú és gasztronómiai hátterű rokonsággal jó szívvel ajánlunk. Budán a Szépilona Bisztró lehetne a párja, amiről nagyon hasonlókat írtunk, nem véletlenül.

És ha már a Szépilonát emlegetjük, akkor nem csak a hangulatban áll meg a párhuzam a két hely között, hanem a konyhájukat tekintve is. Rövid, de ütős étlap meghökkentő fogások nélkül. Az ételek mindenki számára ismerősek lehetnek, legfeljebb minimális csavar van bennük, az is csak előnyükre válik. Mindez persze azt is jelenti, hogy az élményben sincsenek különösebb magasságok, nem itt fogjuk életünk akármijét enni, de csalódni sem nagyon fogunk semmiben. És ez így is van jól. Kár lenne bárkit is elijeszteni egy családi vendéglőből, nem igaz?

Hagymás rostélyos - Szaletly Budapest - az Olyanjó! fotója

Hagymás rostélyos – Szaletly Budapest – az Olyanjó! fotója

Az árak? Sajnos nincs már olyan Budapesten, és nagyjából sehol máshol se, hogy tisztességes konyha megfizethető áron. Ott tartunk, hogy a 4000 Ft alatti főétel bármelyik étteremben kuriózum, és ez alól a Szaletly sem kivétel, ami inkább a középmezőny tetejére lőtte be az árait. Ha pedig a megfizethetőség egyre kevésbé érvényes szempont, akkor nem marad más, mint hogy minimális célkitűzésként azokat a helyeket keressük, amik egyszerre beleférnek legalább a „tisztességes konyha”, illetve a „jó hangulat” kalapokba. Ezekben meg igazán jól teljesít a Szaletly, úgyhogy ha legközelebb családi programhoz keresel éttermet, akkor a pesti oldalon most egyértelműen őket ajánljuk.


Pro tipp

A sofőrnek és alkoholt nem fogyasztóknak az itallapon érdemes a frissítők, illetve mocktailok közül választaniuk. Ezek nagyon jó kombinációkban vannak összeállítva, és sokkal többet nyújtanak egy sima limonádénál.

Galéria

A hely elérhetőségei