Szépilona Bisztró – Budapest

Amikor megláttad a Szépilona Bisztró nevet, neked is egy olyan klasszikus kockás abroszos budai vendéglő jutott eszedbe, ami a nevéből próbál megélni, de régi fénye már a legszebb napsütésben sem csillan meg? Biztosíthatunk róla, hogy nem vagy egyedül. A budai hegyekben még ma is megtalálhatóak ezek a típusú vendéglátóhelyek, amik akár már 100 évvel ezelőtt is léteztek, aztán az átkosban a polgári réteg eltűnésével folyamatosan adtak lejjebb a színvonalból, és ha a rendszerváltást túl is élték valahogy, ma már maximum csak vegetálnak. 

Na, a Szépilona Bisztró pont nem ilyen. Én 2020 augusztusában olvastam először a lelkendező kritikákat, hogy a nyár közepén kívül-belül teljesen megújult étterem modernizált köntösben hozza vissza a nagypolgári stílusú budai vendéglátás eltűnőben lévő hagyományát. Ez igen tetszetősen hangzott, úgyhogy nagyon rövid időn belül elmentünk lecsekkolni a helyet kettesben Zsófival. Ez a látogatás annyira meggyőzőre sikerült, hogy azóta gyakorlatilag minden nagyobb családi, illetve baráti ebédet vagy vacsorát ide szervezünk, és ezzel rendszerint zajos sikereket aratunk. 

Bixie

A Szépilonának igazából ez a lényege: klasszikus bisztrókonyhát visznek, ahol nincsenek túlgondolt ételköltemények, az étlap és a napi ajánlat is egyszerű, de nagyon jó minőségben elkészített fogásokból áll. A menü elfér egy oldalon, de annyira azért változatos, hogy a legkonzervatívabb ízlésű idős családtagok és a rántott húson és kecsapos sült krumplin szocializálódott kisgyerekek is simán tudnak választani. Vannak a konyhában ázsiai és közel-keleti kilengések, de a menü inkább a közép-európai polgári miliő jegyében a Bécs-Budapest vonal klasszikusaira épül. Így van külön panír szekció többek között csontos karajból készült bécsi szelettel, de a pálmát a tafelspitz viszi, amit úgy készítenek el és tálalnak fel, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Az ital- és a borlap is jól átgondolt, és van külön koktéllap is.

A körítés pedig szépen ágyaz meg a jó konyhának: a berendezés kifejezetten elegáns, de azért nem feszélyező, a kiszolgálás udvarias, de azért közvetlen, a közönség pedig bár nagyon budai, de azért nem a nagyon tahó újgazdag vonalról. És persze rendes budai vendéglőhöz illően van fák alatt ücsörgős élményt nyújtó kerthelyiség is.

A legjobbat pedig a végére hagytam: ha azt hiszed, hogy mindez legalább baromi sokba kerül, akkor ez egy újabb tévedés. A Szépilona Bisztró ugyanis egyáltalán nem drága hely, bőven 4000 forint alatti főételekkel, és decinként 600 forint körül induló magyar borokkal. Ennyiért ezt a komplett csomagot nem hogy a budai hegyek lábánál, de talán sehol Budapesten nem hozza más hely.


Pro tipp

Volt már róla feljebb szó, de a biztonság kedvéért még egyszer: a tafelspitz kipróbálása gyakorlatilag kötelező. Ráadásul minden elemével együtt már közelíti a kétemberes adagot, úgyhogy akár megosztásban is lehet gondolkodni.

Galéria

A hely elérhetőségei