Veszprémium – Veszprém

A Veszprémium nagyjából semmiben nem hasonlít azokra a nápolyi típusú pizzát áruló helyekre, amik mostanában gombamód szaporodnak országszerte. Nem gyúr az AVPN tagságra (olyan hely, amit a Nápolyi Pizzaszövetség is auditál és hitelesnek ismer el). Nem egy fenszi, de lelketlen üzlethelyiségben vagy foodtruckban üzemel. Nem turisztikailag frekventált környéken található. Egy dologban viszont biztosan felveszi a versenyt bármelyikükkel: baromi jó pizzát lehet itt enni.

Nincs agyondesignolva - Veszprémium, Veszprém - az Olyanjó! fotója

Nincs agyondesignolva – Veszprémium, Veszprém – az Olyanjó! fotója

Bixie

One man show a kemence előtt

A Veszprémium tulajdonosa Antal Szabolcs, aki gyakorlatilag one man show jelleggel viszi az egész helyet. Kalandos életútja során többek között a pizzaszakácskodás csínját-bínját is kitanulta, viszont a kötöttségeket láthatóan nem kedveli, úgyhogy a szabályok betartása helyett simán csak magyar alapanyagokból csinál az eredetivel bármikor összevethető nápolyi (stílusú) pizzát.

Szabolcs a legnagyobb hajtás közben is lazán szóba elegyedik a vendégekkel. Mozdulatai beszéd közben sem lassulnak, villámgyorsan készíti a pizzákat egymás után, közben pedig szívesen mesél az alapanyagokról, a munkájáról, azokról a sznob veszprémiekről, akik a Veszprémium kissé valóban lepukkant kinézete miatt nem hajlandóak betenni a lábukat ide, és aztán már ő maga ajánlja fel, hogy nyugodtan vegyük közelebbről is szemügyre az általa épített kemencét. Csak annyit kér, hogy igyekezzünk közben ne láb alatt lenni, mert a nagyjából másfél perc alatt elkészülő pizzákat közben még forgatni is kell, úgyhogy nincs idő tökölődésre. Sajátos stílusú humora, ami olyan, mint maga a hely, nekünk bejött, és mindenki másnak is azt javasoljuk, hogy punk attitűddel közelítsen a Veszprémiumhoz, és akkor tutira jól fogja itt érezni magát.

Antal Szabolcsnak beszélgetés közben sem áll le a keze - Veszprémium, Veszprém - az Olyanjó! fotója

Antal Szabolcsnak beszélgetés közben sem áll le a keze – Veszprémium, Veszprém – az Olyanjó! fotója

Ezt a pizzát bármikor ennénk

Ehhez persze az is kell, hogy a lényeg, vagyis maga a pizza jó legyen. Ez pedig a Veszprémiumban elképesztően jó. Hihetetlenül puha, foszlós, a szélét leszámítva leheletvékony a tészta, ezen remek feltétek, nem tolakodó mennyiségben, épp ahogy a műfaj megkívánja, hogy minden összetevő íze érvényesülhessen. Bármikor tudnánk enni.

Az utolsó falat. Elsirattuk. - Veszprémium, Veszprém - az Olyanjó! fotója

Az utolsó falat. Elsirattuk. – Veszprémium, Veszprém – az Olyanjó! fotója

A Veszprémium ráadásul egészen biztosan versenyben van az ország legolcsóbb nápolyi pizzája díjért. A margarita 1800(!!!), a legdrágább szalámis verzió pedig 2400 forint. OK, a Veszprémium nem egy kacsalábon forgó palota, és akár 6-8 percet is sétálni kell Veszprém belvárosától, hogy eljussunk ide, de ez akkor is durva.

Azoknak, akik szeretik a nápolyi pizza műfaját és bírják a laza hangulatú helyeket, a Veszprémium kihagyhatatlan.


Pro tipp

A Veszprémium nagy előnye, hogy mivel nem központi helyen található, ingyenes előtte a parkolás. Egy veszprémi látogatás során ez A Tökéletes Indulóhely: még a túra előtt be lehet verni egy pizzát, aztán a belvárosig tartó pár perces séta alatt a kalóriák egy részét gyorsan le is dolgozhatjuk.

Galéria

A hely elérhetőségei