Poirot filmek magyarul

Amiket ezredszer is érdemes megnézni – Poirot filmek magyarul

Zsófi / 2022. február 09. / Otthoni program

Amiket ezredszer is érdemes megnézni – Poirot filmek magyarul

„A profi magánnyomozó olyan ember, aki szánalmas körülmények közt éli életét, folytonosan kotnyeleskedik és összezavarja a dolgokat. Egy kopott kis irodában folytatja üzelmeit egy mellékutcában, ahol remegve várja a megbízásait féltékenységi ügyekben és piti bűnügyekben. Csupán egyetlen kivételt ismerek. Munkám során szerencsém volt igen sokszor, mondhatni szinte minden ügyemet megosztani egy nagyon különleges magánnyomozóval, aki – ha az ő furcsa idegen nyelvén akarom megfogalmazni – a doajenje a belga rendőri testületnek. Ő Monsieur Hercule Poirot. Azt hiszem minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Hercule Poirot a XX. század egyik legeredetibb elméje. Intelligens, bátor, érzékeny, elképzelhetetlenül gyors. Hercule Poirot messze kimagaslik az összes többi nyomozó közül, akivel pályám során találkozhattam.” – mondja egy előadásában James Japp főfelügyelő a Kétszeres bűn című Poirot részben.

De ki is Hercule Poirot?

Azok kedvéért, akik népszerűségi sorrendben haladva olvassák a könyveket, így eddig még csak a Bibliával és William Shakespeare műveivel találkoztak – vagyis még nem értek el a világ második legtöbb példányszámban eladott szerzőjének, Agatha Christie-nek műveiig – azok számára mondom, hogy Hercule Poirot egy regénybeli magánnyomozó.

Az angol származású Agatha Christie az első világháborúban ápolónőként, majd egy gyógyszerlabor munkatársaként dolgozott. Ebben az időben kezdte el foglalkoztatni a regényírás gondolata, pontosabban egy olyan konkrét történet, amelyben méreggel végeznek valakivel, és a bűncselekményt egy rátermett nyomozó fejti meg. Ez a nyomozó lett Hercule Poirot. A világhírű belga nyomozó, aki később Agatha Christie 33 regényében és 54 novellájában szerepelt.

David Suchet: Poirot és én

Poirot-t több híres színész is megformálta az évek során, köztük Albert Finney, a Gyilkosság az Orient Expresszen című regény 1974-es népszerű film feldolgozásában, vagy épp Kenneth Branagh ugyanezen történet 2017-es feldolgozásában. Ennek ellenére Poirot karaktere az évek során egyértelműen David Suchet angol színész személyével forrt össze, aki 1987 és 2013 közt 25 éven át játszotta el a világhírű nyomozót, mintegy 70 epizódban. Ezzel ő az egyetlen színész eddig a történelemben, aki Poirot-t az összes történetében megszemélyesítette.

David Suchet 2014-ben könyvet írt Poirot és én címmel, melyben bámulatos közvetlenséggel mesél a karakter megszületéséről és kettejük hosszú kapcsolatáról. A könyvön kívül „Being Poirot” címmel dokumentumfilm is készült Suchet főszereplésével, amely szintén a színész és az általa megformált nyomozó több évtizedes közös történetét meséli el. Ez a film alább ingyenesen megtekinthető.

Poirot filmek magyarul a YouTube-on

Agatha Christie Poirot történetei több mint 100 országban lettek a nézők kedvencei, így magyar nyelvre  is szinkronizálták őket. Az alábbi YouTube lejátszási listában kronológiai sorrendben tekinthetők meg az epizódok 13 évadon keresztül, egészen a 2013-ban megjelent „A függöny: Poirot utolsó esete” című részig.

„Hercule Poirot a XX. század egyik legeredetibb elméje” – idéztem a bevezetőben Japp főfelügyelőt, s valóban igaz ez rá. Gyerekkorom óta időről időre eszembe jut Poirot, és ha időm engedi, lazításképp megnézek belőle egy-egy részt. Ha ismered őket, akkor azért, ha pedig még egyet sem láttál, akkor azért ajánlom neked ezek megtekintését. Ha jót akarsz magadnak, akkor ma este mindenképp A Titokzatos kék vonat című epizódot teszed be! Az a legjobb. Szerintem.