Már csak a száradás van hátra

Fess egyedi fakanál készletet! – DIY ajándék ötlet

Zsófi / 2023. január 10. / Kreatív program

Fess egyedi fakanál készletet! – DIY ajándék ötlet

Kezdjük rögtön ott, hogy miért is akar valaki fakanalakat festeni? Az egész onnan indult, hogy Péter unokahúgának a sulijában karácsonyi vásár volt, amire a tanulók családjaitól vártak olyan kis portékákat, amelyek — más családoknak való — eladásából az iskolai alapítvány támogatható. Nem egyedi dolog ez, mi is több iskoláról tudunk, ahol van ilyen jótékonysági vásár, ami amúgy tök jó, ha az embernek van ötlete és kézügyessége. Itt kerültem képbe segítőként én, mint a család „kreatívja”.

Inspiráció gyűjtése

Az világos volt, hogy akkor lesz sikeres a projekt, ha valami olyan kreatív ötlettel rukkolunk elő, ami egyrészt mindenki számára érdekes, másrészt minden család számára hasznos. Azt gondoltam, talán nagyobb eséllyel vesznek meg egy használati tárgyat, mint egy milliomodik, dísznek szánt csetreszt a lakásba. Így jutott eszembe a fakanál gondolata. Fogyóeszköz, mindenki használja, és ebből mindig elfér még pont egy a konyhában.

Mintákhoz a Pinterestet hívtam segítségül, ahol rengeteg inspirációt gyűjtöttem egyedi fakanálkészlet készítéséhez. Ezeket megosztom most veled is, hogy ne kelljen nulláról keresgélned. Ebben találsz konkrétan festett fakanalakat is, meg szép mintákat is, amiket lehet rájuk festeni.

Az hamar világos lett, hogy 3 iskola létezik a „fakanálfestésben”. Az egyik, hogy az egész kanalat megfested, a másik, hogy csak a nyelét, vagy a harmadik, hogy csak a fejét. Azt gondoltam mindet kipróbálhatnánk. Már csak az volt a kérdés, hogy honnan tudok nagy tételben és olcsón faragott fakanálhoz jutni. Egy kis Google-özés után találtam a debreceni Gasztro nagykert, akinél jó áron lehetett 5 darabos fakanál szettekhez jutni. Így hát tőlük rendeltem, és 2-3 nap alatt meg is érkeztek a kicsikék. Azért is príma ez a csomag, mert a szettben többféle méretű és formájú kanál és spatula volt, így bátran lehetett kísérletezni a festéssel.

PRO TIPP: a csomagban néha vannak érdes, szálkás darabok, így jó, ha készülsz egy kis szemű csiszolópapírral, hogy el lehessen dolgozni ezeket a részeket is finomra.

Mivel fessük meg a fakanálkészletet?

Szerencsére a festéshez nem kellett semmi extra, csak egy kis víz, pár egyszerű iskolai ecset (jó, ha van vékony és vastagabb is) és festék. Fa anyag esetében én az akril festékeket részesítem előnyben, mert vizes bázisúak, így könnyű velük dolgozni, nem piszkolnak (vagy ha igen, akkor az egy vizes törléssel eltávolíthatóak bármilyen felületről), így teljesen gyerekbarát is a mutatvány. Akril festéket bármelyik hobbiboltban lehet venni. Nekem elég sok volt már alapból, így csak olyan színeket vettem hozzájuk, amik még nagyon hiányoztak. Amúgy pedig mindent ki is lehet keverni.

PRO TIPP: arra érdemes vigyázni, hogy a festék ne legyen túl vizes, ugyanis akkor a nyers fa apró hajszálerein elkezd elfolyni a festék, és esetleg olyan részek is elszíneződhetnek, amiket eredetileg nem akartunk befesteni.

Válassz akril festéket a fakanál készlet festéséhez!

Válassz akril festéket a fakanálkészlet festéséhez!

Egyedi festett fakanálkészlet ajándékba

Az iskolai vásárra készített 30 kanálnak végül akkora sikere lett, hogy elhatároztam, hogy karácsonyra a családnak és a barátoknak is festett kanalakat adunk majd ajándékba. Ha készletként akarjuk összecsomagolni őket, akkor praktikus különböző formájúakat választani. Átkötni akár egy szép zsineggel vagy szalaggal, esetleg csinálni melléjük valami házi készítésű finomságot, vagy bevásárolni egy deliben, és kész is a karácsonyi ajándék.

Persze nem csak karácsonyra, akár ballagásra, új lakásba költözéshez, vagy esküvői köszönőajándékként is adhatunk egyedi festett fakanálkészletet olyanoknak, akik megfordultak már a konyhában. Egy személyre szabott mintával biztosan betalál ez a kis saját készítésű kedvesség.

Már csak a száradás van hátra

Már csak a száradás van hátra

Végezetül még egy PRO tipp: amikor megszáradtak, érdemes lelakkozni az elkészült fakanalakat. Matt és fényes lakkot is használhatunk ehhez, de javaslom, hogy a kanalak fejét hagyjuk nyersen. Így a festék a lakkozott felület miatt nem fog leázni, viszont ha főzéshez is használnák a megajándékozottak a kanalakat, akkor az ételbe nem kerül semmilyen veszélyes anyag.

A festés gyerekkel is nagyon élvezetes, próbáljátok ki együtt is bátran!