Kocsmakvíz feladvány

Kocsmakvíz – Kvíz játék felnőtteknek hétről-hétre a Quiznight-tal

Zsófi / 2022. február 17. / Beltéri program

Kocsmakvíz – Kvíz játék felnőtteknek hétről-hétre a Quiznight-tal

Bár már egy bő évtizede megjelent itthon is, még mindig rengetegen vannak, akik nem ismerik a kocsmakvíz műfaját. Legutóbb épp ma délelőtt találkoztam valakivel, aki lelkesen érdeklődött iránta és csodálkozott rá hogy milyen klassz dolgok vannak – ez hozta az ötletet, hogy a mai cikkemben a Quiznightot és az általa szervezett kvíz esteket mutassam be neked.

Mi az a kocsmakvíz?

A kocsmakvíz alapvetően egy angolszász találmány. Ők azok, akik nagyon ügyesen olvasztották egybe a pub kultúrát a közösségépítéssel – ennek a ténynek az ismeretében talán nem is olyan meglepő, hogy rendszeresen top helyezést érnek el ezek az országok az egy főre jutó alkoholfogyasztási listákon.

A kocsmakvízeket egy, a pubokra oly jellemző jelenség hívta életre. Gyakran a legnépszerűbb kocsmák és pubok is küzdenek ugyanis azzal, hogy a hétvégéket követően megcsappan a vendégszám, és hétfőn szinte üresen tátonganak a máskor zsúfolásig megtelt helyek. Ezért aztán kitalálták, hogy kell egy olyan állandó program – mint a meccsnézés -, ami kiszámíthatóan meg tudja tölteni a vendéglátó helyeket ezeken az üres napokon. Ez lett a kocsmakvíz.

A játék lényege, hogy a jelenlévő csapatok (akik állhatnak rokonokból, ismerősökből, barátokból) logikai és műveltségi feladványokat oldanak meg, miközben egymással versenyeznek. Az 1-2 órás kvíz győztesének pedig a helyszínként szolgáló kocsma ajánl fel valami nyereményt. Jellemzően egy üveg jobb italt.

A kocsmakvíz 6 fővel játszható. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor a csapat összeállításában figyeljünk arra, hogy különböző érdeklődési körű csapattársakat gyűjtsünk magunk köré! Mindenképp legyen egy töri zseni, valaki, akinek hobbija a vaktérkép, legyen egy film fanatikus, egy sportlexikon agyú, egy bulvársajtó és trash kedvelő és egy matek faktos. Ha ezek megvannak, akkor nagy valószínűséggel elég jó pontszámokat fogunk tudni szerezni hétről-hétre.

Hogyan épül fel a játék?

Magyarországon a kocsmakvíz műfaját Bartha Álmos és a Quiznight csapata honosította meg még 2009 környékén. Az ő kvízeik hétfő esténként játszhatók 20 órától.

A játék időtartama bő 2 óra, ami úgy épül fel, hogy van egy 45-50 perces első forduló, amelyben 25 pont gyűjthető, majd egy villámkérdés játék, ezt követően szünet, majd egy szintén 25 pontos második forduló. Egy alap játékban tehát összesen 50 pont érhető el, amihez különböző jogcímeken egyéb pontokat is szerezhetünk még, de ebbe most nem mennék bele részletesebben.

A játék végén két nyertest hirdetnek: az egyik az, aki az 50 pontos, 2 fordulós nagy játékot nyerte, a másik pedig a szünet előtti villámjáték győztese.

A nagy játék több 5-10 kérdéses szekcióból áll, amelyek mindegyike kicsit más. Vannak anagrammák, képrejtvények, tematikus kérdések, párosítós feladatok, toplisták, illetve olyan kör is, ahol a 10 feladvány megfejtése közt valami kapcsolat van és azt kell kitalálni. A kérdések tehát formailag és tartalmilag is nagyon sokszínűek.

Miért érdemes kocsma kvízezni?

Mi Péterrel kb. 5 éve járunk rendszeresen kvízezni. Előtte inkább csak hébe-hóba jártunk, de az utóbbi években állandó csapattal versenyzünk.

Amit én a legjobban szeretek a kvízekben, az egyrészt a barátokkal való találkozás lehetősége – amit nem kell külön összeszervezni, hiszen tudjuk, hogy minden hétfőn a megadott időben találkozunk.

A kvíz pont olyan hosszú, hogy egy fárasztó munkanap után le tudsz engedni benne, jól esik lejátszani, és még időben haza tudsz jutni aludni.

A kérdések nehezek, de nem megfejthetetlenek, tehát az embernek van sikerélménye. Ugyanakkor szinte sosincs holtverseny – 50 pontnál azért már jól szór a mezőny egy adott hely csapatai között is.

Ha valaki halál komolyan akarja venni, akkor arra is van lehetősége. Beszállhat a nemzetközi versenybe, csinálhat plusz pontért feladatokat, de ez nincs mindenkire ráerőszakolva, tehát pont annyira veszel részt benn, amennyire szeretnél.

Nem kötelező az összes alkalmon részt venni, sőt azok is tudják élvezni, akik csak egy-egy fordulóra kapcsolódnak be.

És ami a legjobb, hogy teljesen ingyenes ez a programlehetőség.

Na, megjött már a kedved hozzá, hogy kipróbáld?

Hol lehet kocsmakvízt játszani?

Kocsmakvízt sok hazai kocsma szervez önállóan is, de ha kedved támadt kipróbálni, akkor a legpraktikusabb a Quiznight versenyeihez csatlakozni. Ez összesen 43 helyszínen érhető el:

  • Magyarországon (19 városban)
  • Ausztriában (Bécsben és Grazban)
  • Írországban (Dublinban)
  • Romániában (Kolozsvárott, Nagyváradon és Nagyszalontán)
  • Szerbiában (Szabadkán, Magyarkanizsán, Újvidéken és Zentán)

Mivel a helyszínek többsége telt házas, és sok állandó társaság jár, ezért érdemes lecsekkolni hogy van-e szabad hely a kiszemelt kocsmában és le is foglalni egy asztalt a következő heti játékra.

A Quiznight az iskolaévvel megegyezően kerül megszervezésre, tehát nyáron és a téli vizsgaidőszakban nincsenek kvízek, de az év többi szakában rendszeresen megrendezésre kerülnek a heti fordulók. A COVID miatt tavalytól online is be lehet szállni a versenybe, így ha valaki otthonról játszana, arra is van lehetőség.

És egy feladvány a végére…

Búcsúzóul és egyben kedvcsinálónak az egyik kedvenc feladványomat rakom be – amit a mi csapatunk amúgy nem tudott megfejteni. Te tudod melyik könyvet rejti ez a képrejtvény? (Vigyázat, iszonyú fárasztó!)

Quiznight feladvány

Quiznight feladvány