Ajándékkártya - Szabadtéri kalandjáték - Landventure

Rejtélyek, feladványok, kódok, eltűnt tudós – Szabadtéri kalandjáték a Landventure-rel

Zsófi / 2022. január 12. / Városi séta

Rejtélyek, feladványok, kódok, eltűnt tudós – Szabadtéri kalandjáték a Landventure-rel

Valljuk be őszintén, januárban viszonylag korlátozottak a kültéri programlehetőségek, főleg ha még COVID, meg hideg, meg eső, netán hó is van. De persze akiben benne van a bugi, végül úgyis kimerészkedik, mintsem hogy otthon üljön. Ha meg már úgyis felkerekedik az ember, akkor tök jó, ha van valami célja is. És itt jön képbe a Landventure, amiről öcsémtől hallottunk először, akinek ezúton is köszönet a remek tippért.

Mi az a Landventure?

A Landventure egy magyar startup, amely városi sétával összekötött szabadtéri kalandjátékokat fejleszt mobilra. Ez nemcsak menőn hangzik, hanem a valóságban is szuperül működő koncepció.

Az aktuális kaland kiválasztása pofon egyszerű: felmész a weboldalukra, választasz egyet a küldetések közül, kifizeted (egy-egy küldetés ára 4.900 – 5.900 Ft között mozog), és már indulhat is a móka. Mivel ez nem szabadulószoba, hanem online kapjuk a történetet és az instrukciókat, és a játék valós térben zajlik, nincsen létszámkorlát, és persze nem kell fejenként fizetni. Tapasztalatunk szerint 4-5 főnél nagyobb csoporttal azért már lehetnek kavarodások, de elméleti korlát nincsen a létszámot tekintve, úgyhogy ha nagyobb családdal vagy baráti társasággal indultok neki a játéknak, akkor is mindenki jól fogja magát érezni valamivel több, mint 2 mozijegy áráért.

Szerencsére gondoltak minden korosztályra, úgyhogy vannak gyerekek számára is élvezhető küldetések, illetve bonyolultabbak is, amikhez néhol nem árt a matek faktos háttér. A játék bonyolultsági szintjét és a séta várható hosszát megtalálod a küldetések leírásánál, úgyhogy nem fog meglepetés érni.

A fizetés után megkapod e-mailben a játék indításához szükséges részleteket, ami gyakorlatilag egy link és egy kód, valamint egy pontos földrajzi hely az adott városban, ahonnan startol a küldetés. A helyszínre érkezve megnyitod a mobilodon a linket, beírod a kódot, és már kezdődik is a rejtélyes küldetés. A küldetés a vásárlástól számított 12 hónapban bármikor elindítható, úgyhogy ha _igazán_ rossz idő van, nem muszáj azonnal lejátszani, sőt. Van lehetőség ajándékutalvány vásárlására is, úgyhogy névnapra, szülinapra, Valentin-napra, karácsonyra, és gyakorlatilag bármilyen alkalomra örömet szerezhetünk vele.

A mi szabadtéri kalandjátékunk

Kell-e jobb bizonyíték a „bármilyen alkalomra jó ajándék” kijelentésre, mint hogy mi is így találkoztunk élesben a Landventure-rel? Én még tavaly vettem Péternek egy ajándékutalványt a szülinapjára, amit a jeles napon azonnal fel is használtunk. Rögtön bevállaltunk egy 3.5/5-ös nehézségű küldetést, egészen konkrétan az Eltűnt tudós – A titkos kód feltörése nevűnek a PRO verzióját. Mivel fogalmunk sem volt, hogy melyik küldetés mit takar, ezért a nehézségi szint és a keretmese alapján választottunk, ami jelentős izgalmakat ígért. Az e-mailben kapott instrukciók szerint elmentünk a Kossuth térre, beléptünk a játék webes felületére, begépeltük a kódot, és már indult is a kaland.

A játék részleteit nem akarjuk elspoilerezni, de az biztos, hogy tök sok újdonságot felfedeztünk annak során. A Landventure küldetéseinek lényege ugyanis nem csak a rejtélyek megoldása, hanem a városi séta maga. A feladványok megfejtéséhez megismersz egy csomó érdekes részletet a küldetés útvonalán elhelyezkedő szobrokról és épületekről, mivel részletesen meg kell nézni mindent, hogy észrevedd azt a faragványt, évszámot, kód részletet vagy plusz információt, ami segítségedre lesz a tovább lépéshez.

A feladványok érthetőek. Mindig tudni fogod, hogy merre kell menni, mit kell keresni, és miután beírod a választ, egyértelműen jelez vissza a rendszer, hogy az jó volt-e, vagy sem.

A játék időre és pontra megy. Ha nem szerzel elég pontot, nem tudod megfejteni a rejtélyt. Ha megfejtetted, akkor viszont lényeges, hogy mennyire gyorsan tudtad megcsinálni. Ezzel kapcsolatban volt is némi fenntartásunk, hogy majd tuti rohanni kell a feladatokkal, és nem is lesz idő bámészkodni, de szerencsére a játékot úgy alakították ki, hogy bármikor lehet szüneteltetni, sőt, a feladatok közt egy alkalommal ők maguk is arra biztatnak, hogy szusszanj egyet, és addig az óra leáll. Így aztán mi is kényelmesen be tudtunk ülni a tér sarkán található Smúz – Virág nekedbe egy kávéra. A mi küldetésünk végig a Parlament környékén, illetve az V. kerületben zajlott, úgyhogy azt a környéket fedeztük fel töviről-hegyire.

A fejlesztők nagyon jól oldották meg a játékban a segítségkérést. Amikor elakadsz, akkor az adott feladványhoz 3 segítséget tudsz kérni. A segítségek egyre konkrétabbak, így biztosan rávezetnek a jó megoldásra. Ha viszont valahogy teljesen elveszted a fonalat, akkor kérheted egy feladat kész megoldását is, így nincs az, hogy esetleg a felénél nem tudsz tovább haladni. Ez persze a végső pontszámnál jelent némi levonást, de még mindig jobb, mint földhöz vágni a telefont és hazamenni. (Na jó, ilyet senki nem csinál. Ugye nem?)

Ami a játékban szuper klassz, hogy interaktív elemeket is használ, ráadásul a legváratlanabb helyeken, utcai tereptárgyak esetében is felbukkannak ilyenek. Itt most tényleg nagyon vissza kell fognunk magunkat, hogy ne áruljunk el semmit, de volt olyan küldetés, ahol leesett az állunk, amikor azt kellett csinálni, hogy… Na jó, erről tényleg nem akarunk többet elárulni, de már csak ezek miatt a technikai megoldások miatt is tényleg érdemes kipróbálni a játékot.

Végül sikerült megfejtenünk mindent, de nem lettünk minden idők legjobbjai, ahogy az az alábbi eredményközlőn is látható. Összességében tehát jó választás volt a PRO pálya, mert teljesíthető volt a küldetés, de azért okoztak fejtörést a feladványok.

 

Végül lássuk a Landventure szabadtéri kalandjáték 6 legnagyobb előnyét!

  • A játékot te magad bármikor, bárkivel le tudod játszani, nem kell idegenekhez vagy csoporthoz igazodnod.
  • Nem kell letöltened alkalmazást, mivel a játék a telefonod (vagy tableted) böngészőjében fut. Ha van mobilneted, a Landventure-rel biztosan tudsz játszani.
  • Csak kültéri feladványok vannak, nem kell senkivel beszélned a játék közben, szóval abszolút COVID-biztos a játékmenet.
  • Már említettük, hogy a létszám/mozijegy ára összevetésben legyőzhetetlen a dolog, plusz ott van a testmozgás-faktor is, ami nekünk, de szerintünk másnak is bónusz.
  • Ha többen akartok versenyezni, akkor ugyanazt a pályát tudjátok egy időben több csapattal is játszani, így akár szülinapi programnak vagy céges csapatépítőnek is megfelelő program.
  • Ja, és a legfontosabb, hogy nem csak Budapesten vannak pályák, hanem Szegeden, Pécsett, Balatonfüreden, Németországban (Münchenben és Regensburgban), valamint Hollandiában (Amszterdamban és Rotterdamban) is. Szóval akár határokon átívelő élményekben is részetek lehet.

Próbáld ki a pároddal/gyerekkel/kutyával, akárhogy. Higyj nekünk, jó lesz!

Disclaimer: a Landventure-rel azóta közösen dolgozunk. A cikkben leírt séta idején nem ismertük a csapatot, és ez nem egy támogatott megjelenés, hanem őszinte, szívből jövő ajánlás.