A Koller Galéria titkos kertje - az Olyanjó fotója

Látogatás a Budai Várban – 6 csodahely, amiről még nem hallottál

Zsófi / 2021. július 09. / Városi séta

Látogatás a Budai Várban – 6 csodahely, amiről még nem hallottál

Látogatás a Budai Várban. Biztosan voltál már ott. Ha magadtól nem is, akkor legalább egy iskolai kirándulás alkalmával tuti hogy elcipelt oda az osztályfőnököd. Van, akit a Vár már az első találkozáskor elvarázsol, van, aki pedig évtizedeken át sem érti, hogy mi olyan különleges benne.

Mi most a Budai Vár titkos arcát tárjuk fel előtted, amelyet csak kevesen ismernek. Mert a Vár nemcsak a Halászbástya – Szentháromság tér – Nemzeti Galéria bűvös hármasából áll. Mutatunk neked 6 csodahelyet, ami a turisták előtt általában rejtve marad. A leírás a kedvenc útvonalunkat követi végig. Gyere, és tarts velünk!

Kezdődjön a látogatás a Budai Várban!

Indulási pontunk a Pékműhely Batthyány utcai egysége. Ott feltankolunk friss péksütikkel, szuper kávéval, majd megindulunk a sétánkra.

A Jácint lépcsőn felmegyünk a Toldy Ferenc utcáig, majd elindulunk balra, egészen hosszan, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskoláig. Így is nevezhetjük, de ha a kerítésen bekukucskálva meglesed sulit, akkor egészen biztosan Harry Potter és a Roxfort fog neked is elsőre eszedbe jutni. Ha csak ezt azt egy épületet láttuk volna séta közben, már azért is megérte volna nekiindulni. Tényleg hihetetlen, hogy van egy ilyen angolszász stílusú tégla kastély a vár alatt! Azért is szeretjük ezt, valamint a vele párhuzamos Szabó Ilonka utcát, mert rengeteg különleges házat lehet rajtuk látni. Mutatunk is belőlük párat:

Az iskolától a Vár felé a Franklin lépcsőn caplatunk fel, amely a Gimnázium utcába torkollik. Itt végighaladva, gyakorlatilag a várfal alatt bandukolva érkezünk be egy zöld ligetes részre, amelynek a végén a Hilton szálló alsó bejárata található. Fogadjunk, hogy nem tudtad, hogy a Hiltonnak van alsó bejárata, ráadásul egy tisztességes méretű autófordulóval! Ebből az irányból legfeljebb a vízivárosi kutyasétáltatók szokták megközelíteni a Várat, hiszen mind a Várkert Bazár, mind pedig a Vérmező, illetve a Bécsi Kapu felől sokkal kézenfekvőbb a dolog. De ha már itt járunk, támadjuk be a falakat stílusosan: a Hilton mellett egy régi fa lépcsőn vezet az út, ami már önmagában különleges. Ez az Iskola lépcső, amely egyenesen a Várba visz fel.

A lépcsőről kilépve a Táncsics Mihály utcában találjuk magunkat, ahol fel is fedjük az első csodahelyünket.

A Koller Galéria

A galéria épületét a Gimnázium utcából vettük észre. A kedves reneszánsz palota a várfal alól is fantasztikus látvány, a Google Maps műholdas nézetében pedig látszik a zárt kertje, ami önmagában is különlegesnek ígérkezik. De azt nem gondoltuk volna, hogy a kertbe kilépve a Comói-tó villáinak gyönyörű kertjeit mintázó, miniatűr, de annál csodálatosabb szoborkertre bukkanunk. A Galéria látogatása ingyenes, a kertben pedig nyitvatartási időben bármeddig nyugodtan lehet üldögélni. Mivel alig ismeri bárki ezt a tényleg hihetetlenül gyönyörű, de még annál is csendesebb picike zugot, ennél meghittebb budai élményt nem is nagyon tudnánk mondani.

A galéria mámorító élménye után a Babits Mihály köz felé vesszük utunkat, és rajta keresztül kisétáltunk a Babits sétányra.

Reneszánsz romantika a Babits sétányon

A keleti várfal mentén végighúzódó sétány egy újabb meglepetés: a vár talán leghangulatosabb része csodás panorámával a város pesti oldalára, mégis turistamentes övezet. Az egyik oldalon 16. századi romantikus házakkal, a másikon pedig a várfal fölé nyúló árnyas fákkal szegélyezett sétány a romantikus randik tökéletes helyszíne.

A sétány egészen a Bécsi Kapuig tart, ahol elkészíthetjük a legjobb szelfiket magunkról, háttérben a II. és XII. kerület panorámájával, a Dunával, a Margitszigettel és a Parlamenttel. Egyszerre be sem férnek a képbe, szóval készüljetek rá, hogy forogni fogtok a kamerával.

A Hatvany Lajos palota és a Kapisztrán tér

A Bécsi Kapu téren keringve annyi a látnivaló, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Valószínűleg emiatt nem nézünk a lábunk elé, pedig a földön egyedi látványosság vár ránk. A téren átsétálva egy zöld palotát találunk, amely előtt fura arany színű foltok fénylenek az aszfaltban. Amikor közelebb megyünk, akkor láthatjuk, hogy híres írók és költők aláírásai díszítik a járdát. Hogy kerültek ezek ide?

A válasz: ez a ház Hatvany Lajos író, kritikus, irodalomtörténész palotája volt, akinél az 1930-as években a korabeli irodalmi élet színe-java megfordult. Ezeknek a találkozásoknak az emlékét őrzik a járdán található aláírások József Attilától, Babitstól, Karinthytől, Ottliktól és más íróktól és költőktől, de a szemfülesek Thomas Mann és Ödön von Horváth kézjegyét is megtalálják rézbe öntve.

A palota mellett a Nándor utcán sétáltunk tovább, és ott pár lépés múlva elérünk a Kapisztrán térig. A tér legnagyobb látványossága kétség kívül a Magdolna-torony. Ez azonban nem annyira titkos hely, így most nem írunk róla részletesebben, de ettől még érdemes megmászni, már ha éppen nyitva találjátok, ami nem is olyan könnyű, mert a pandémia óta igencsak kiszámíthatatlanul üzemel.

Egy különös Melocco Miklós alkotás a falban

A tér másik felén személyes kedvencem található, a Falon átrepülő apáca szobra. Nem vicc, az Országház utca és a Nándor utca sarkán található vörös színű házon valóban egy klarissza apáca repül át. A dombormű Melocco Miklós 1977-es, festett kőszobra. Szerintem csodálatosan egyedi alkotás.

4 Minutes: a vár egyetlen újhullámos kávézója, ami bárhol megállná a helyét

A Melocco szobrot elhagyva már elég energiát elhasználtunk ahhoz, hogy szusszanjunk egy kicsit, így az Országház utcán tovább sétálva a 4 minutes caféban állunk meg (nem csak 4 percre).

Eddig tartott sétánk meglepetéseket tartogató része. Ezeket ne hagyd ki tehát, ha erre jársz:

  1. A Hilton alsó bejárata és a fából készült Iskola lépcső
  2. Koller Galéria
  3. Babits sétány
  4. Hatvany Lajos palotája és az írók aláírásai
  5. Melocco Miklós falon átrepülő apácája
  6. 4 Minutes kávézó.

Innentől az útvonalunk már ismertebb terepen halad, de azért még tarts velünk!

A déli vároldal tele újdonságokkal

A kávétól és a kedves vendéglátástól feléledve folytatódik a látogatás a Budai Várban. Kisétálunk egészen a Tóth Árpád sétányig, amelyről mindig megállapítjuk, hogy tele van újdonságokkal. Tavasszal a cseresznyefa-virágzás az, ami kihagyhatatlan élmény, most, június elején pedig a napfényes panorámában gyönyörködhetünk. Végtelenségig lehet keresgélni az ismerős házakat és kedvenc helyeinket a budai látképben.

A Tóth Árpád sétányon végig sétálva a Dísz térre érünk el, ahol már láthatjuk a Fehérvári rondellát és a középkori romokat, illetve a tér túloldalán feltűnik a Sándor-palota is, ami a köztársasági elnök rezidenciája. Az előtte lévő teret meglehetősen átalakították az elmúlt években. Most épp gyönyörű fa ládákban nőnek kicsiny fák, és a tér többi részét pedig méhlegelő tölti be, ami igazán bájos jelleget kölcsönöz neki.

A Sándor-palotát elhagyva pedig már elértünk a vár túlsó végéhez, ahol a Magyar Nemzeti Galéria és a Széchényi Könyvtár épülete látható. A Nemzeti Galéria előtt nyáron egy nagy pipacsmezőt is találunk, ami ilyenkor vidám színeket csempész a Hunyadi-udvar álmos környezetébe.

A sétánk lassan vége felé közeledik. Még kisétálunk a Duna irányába egészen Savoyai Jenő lovasszobráig, onnan pedig a fal mellett haladunk végig egészen a Mária-anya szoborig. Talán számodra is ismeretlen, hogy a szobor alatt egy mozgólépcső található, amely a Várkert Bazár belső kertjébe vezet, ahol fantasztikus rózsalugasok és oszlopsorok közt fotózkodik mindenki, aki él és mozog. Mondjuk ez a pontja a Várnak egyáltalán nem egy rejtett kincs, úgyhogy ha nem bírod a tömeget, akkor nem itt fogod a séta során a legjobban érezni magad.

A séta útvonalát és a látnivalókat az alábbi térképen jelöltük neked. Reméljük, hogy ezek a helyek számodra is akkora örömet fog okozni, mint számunkra okoznak minden alkalommal, amikor újra és újra felfedezzük őket. Írj be a naptáradba egy látogatást a Budai Várba már ma, hogy ne maradj le róluk! Kellemes sétát kívánunk!

És persze ha neked is van egy jó tipped egy titkos látnivalóra, akkor ne habozz elküldeni nekünk!