Koller Galéria – Művészeti Galéria és Szoborkert – Budai Vár

Sokszor voltunk a Budai Várban. Tényleg. Nagyon sokszor. Én egész gyerekkorom óta, mivel az I. kerületben laktunk, de Péterrel is évszakonként legalább egyszer keresztül-kasul végig járjuk, újra és újra. Volt azonban egy hely, ami eddig valahogy elkerülte a figyelmünket. Ez pedig a Koller Galéria Művészeti Galéria és Szoborkert.

Mit kell tudni a Koller Galériáról?

A galéria nevét Koller György alapítóról kapta. 1953-tól működik, de elődjét, a Rézkarcoló Művészek Alkotóközösségét már 1950-ben megalapították. Ennek köszönhetően a Koller Galéria Magyarország legrégebb óta (megszakítás nélkül) működő művészeti galériája és műkereskedése. A galéria 1980-ban költözött a Budai Várba. Manapság kiállítások, aukciók szervezésével és műkincs kereskedelemmel foglalkozik. Több száz hazai és külföldi művész munkáit árulja és gyűjti. Rendszeresen tart aukciókat, amelyekről pontos információkat a weboldalon találsz.

Bixie

Miért is tértünk be a Koller Galériába?

Őszintén szólva minket nem a műtárgyak vonzottak be, sokkal inkább a galéria titokzatos hátsó kertje keltette fel érdeklődésünket. Eddig az épületet mindig a Táncsics Mihály utca felől láttuk, viszont ez alkalommal a Duna felőli oldalon érkeztünk a Várba. Így akadt meg a szemünk egy csodálatos épületen, amelyhez jól láthatóan egy zárt kert tartozott. Azt feltételeztük, hogy innen remek panoráma nyílik a Parlamentre, így jött az ötlet, hogy bekukkantsunk a Koller Galéria épületébe. A ház belső udvara is eszméletlen hangulatos, így ha már ott voltunk gondoltuk meglessük a műkereskedést is, hátha az épületből valóban el lehet látni a Parlamentig.

Benn egy hölgy köszöntött minket kedvesen és meginvitált, hogy a kiállítótér megtekintése után nézzünk ki a kertbe is. Ebben a pillanatban derült ki számunkra, hogy ez több puszta kertnél. Egy szoborkert. Mivel viszonylag ritkán fut bele az ember szoborkertekbe, ezért nyilván nagy lelkesen léptünk ki az épületből, és a látvány, ami fogadott minket, valóban elragadó volt. A reneszánsz stílusú szoborkertben szökőkút csobogott halkan, és a szűk kertben lévő csend és harmónia szinte egy pillanat alatt hatással lett ránk. Ha voltál már a Comoi-tónál található Villa Del Balbianelloban, akkor ez annak a miliőnek a meglehetősen miniatűr, de mégiscsak prominens hazai képviselője. Maga a földi paradicsom.

Körbesétálva a kertet közel tucat szobrot tekinthetünk meg. A bronzból és márványból készült szobrok elgondolkodtatók. Az egész hely olyan miliőt teremt, ahol kézzelfoghatóvá, mégis nagyon bensőségessé válhat a kapcsolatunk a képzőművészetekkel. Ha nyitottak vagyunk rá, egy igazán intim élményben lehet részünk. Én tiszta szívből ajánlom, hogy élj a lehetőséggel és látogass el ebbe a titkos kertbe!


Pro tipp

A szobrok megtekintése után ülj le egy pár percre és élvezd azt a hihetetlenül egyedi hangulatot és békét, amit a kert nyújt számodra. A kovácsoltvas székeken elüldögélve egészen inspiratív gondolatok is eszedbe juthatnak. Ezeket aztán a Babits Mihály sétányon gondolhatjuk tovább, ahol egy kis reneszánsz romantikában lesz részünk.

Galéria

A hely elérhetőségei