Leonóra, a kislány és az oroszlána szobra - Kolodko - Veszprém - az Olyanjó saját képe

Kolodko Mihály miniszobrok Veszprém belvárosában (+feladatok gyerekeknek)

Zsófi / 2022. január 28. / Városi séta

Kolodko Mihály miniszobrok Veszprém belvárosában (+feladatok gyerekeknek)

Épp a Kunszt bisztró és design boltban ücsörögtünk, amikor kezünkbe akadt a Veszprémi miniszobrok című kiadvány. A térképet az A1 Sped Kft. adta ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretén belül. Az ingyenes térkép 3 veszprémi Kolodko Mihály szobrot mutat be, akinek a munkásságát már ismertük többek között a budapesti Széll Kálmán téri alkotások kapcsán is. Miután áttanulmányoztuk, nem kellett sokáig várni, hogy egy szép napos téli szombaton magunkra öltsük legmelegebb kabátunkat, és a három kis műalkotás nyomába eredjünk.

Kolodko Mihály szobrász munkásságáról egy korábbi cikkünkben írtunk, amelyben bemutattuk Gombóc Artúr szobrát is Tihany belvárosában. Ha azt még nem láttad, akkor az alábbi cikket mindenképp olvasd el, hogy képbe kerülj!

Hogy kerül Kolodko Veszprémbe?

Az A1 Sped Kft. tulajdonosának és családjának 2018-ban támadt az az ötlete, hogy szeretnének olyan maradandó értéket adni Veszprém városának, amelyet a megyeszékhely lakói is szeretnek, és emeli Veszprém turisztikai vonzerejét is. Így született meg a gondolat, hogy a 2016-ban Magyarországra költözött Kolodko Mihály szobrászt kérik meg arra, hogy alkosson valami rendkívülit. A megbízó és a művész közel egy éven keresztül ötleteltek azon, hogy mi volna az a jellegzetes alak, ami méltó a Királynék városához, ugyanakkor a fiatalabb generációk is tudnak azonosulni vele. Végül 3 ötlet született, amelyek mind megvalósításra kerültek.

Ernő, az őr komoly, méltóságteljes figurája a történelmi vár kapujába került; Ödön, a bohém művész a Veszprémi Utcazene Fesztivál helyszínére ült le; Leonóra, a kislány szobra pedig a családok által kedvelt, Séd-patak mellett húzódó park közepén talált otthonra. Ebben a sorrendben is kerültek ki Veszprém köztereire, mi azonban inkább földrajzi elhelyezkedésük alapján jártuk végig őket sétánk során.

Ernő, az őr miniszobor

Ernő a Veszprémi vár őre, aki a Hősök kapujának Nyugati pillérén áll 2020. július 13. óta. A három miniszobor közül ő az, aki a történelmi múltat szimbolizálja. A Magyar Királyi Koronaőrség korhű egyenruháját és sisakját viseli azokból az időkből, amikor – 1944. november 6. és december 6. között – Veszprémben őrizték a Szent Jobbot és a Szent Koronát. Anyaga: bronz, mérete: 30 x 10 x 12 cm.

Ödön, az utcazenész miniszobor

Ödön a jelent szimbolizálja. Bohém kis lénye Veszprém pezsgő kulturális életét hivatott jelképezni, különös tekintettel a zenei programokra. Nem véletlen tehát, hogy állandó lakhelyét a Veszprémi Utcazene Fesztivál központi helyén, a Kossuth utca alsó szakaszán, közel a Hangvillához lelte meg. 2020. augusztus 6-án húzta oda kis bőröndjét a sétány melletti kőpárkányhoz és azóta ücsörög ott. Ödön teste bronzból készült, bőröndje és csigaalakú hangszere pedig Süttői mészkőből van. Mérete: 47 x 33 x 27 cm.

Leonóra, a kislány és az oroszlán miniszobor

Az oroszlán hátán ülő bátor kislány szobra a jövőt szimbolizálja. Kettejük szobra a Kollégium utca végén található gyaloghíd park felőli végén található. A kislány kezében egy telefon van eredetileg, ám az úgy lett megformálva, hogy a befogadó igazából bármit bele láthat. A kislány és az állatok királya 2020. szeptember 3-ától tekinthető meg a híd peremén. A kislány alakja bronzból készült, az oroszlán teste pedig Tardosi mészkőből készült. Méretük: 36 x 17 x 25 cm.

Leonóra szobra - Kolodko - Veszprém - az Olyanjó saját képe

Leonóra szobra – Kolodko – Veszprém – az Olyanjó saját képe

 

Kolodko Veszprém városában található szobrainak felfedezését gyerekkel is kifejezetten ajánljuk. Ehhez készítettünk nektek egy nyomtatható feladatsort is, amit egy kisiskolás gyerek akár egyedül is ki tud tölteni.

Gyerekbarát szekció

Nyomtatható feladatlap gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekek számára is izgalmassá tegyük ezt a sétát, készítettünk egy nyomtatható feladatsort nekik. Töltsd le, nyomtasd ki és vigyétek magatokkal a program helyszínére, hogy a lurkók a séta közben ki tudják tölteni! Jó mulatást!


 

Kolodko Mihály miniszobrai Magyarországon

Hazánkban jelenleg 4 településen vannak Kolodko-szobrok. Ezeket mind felraktuk az alábbi térképre, úgyhogy érdemes őket meglátogatni Budapesten, Vácott és Tihanyban is! Jó kirándulást kívánunk!

(A térképet folyamatosan frissítjük, ha érkezik a közterekre új miniszobor.)