Gombóc Artúr – Kolodko-szobor – Tihany (+feladat gyerekeknek)

Gombóc Artúr Tihany belvárosában tűnt fel. Mármint bronz szobor formájában. Csukás István csokifaló mesehősét Kolodko Mihály fiatal szobrász öntötte formába. Ismerősen cseng a név? Nem véletlenül!

Kolodko Mihály miniszobrok

Kolodko Mihály ungvári származású ukrán-magyar szobrászművész, aki leginkább miniszobrairól vált ismertté. “Kis alakban monumentális gondolatokat ábrázolni” – valahogy így foglalható össze ars poeticája. Magyarországon eddig 4 településen találhatók meg alkotásai: Budapesten, Vácott, Veszprémben és Tihanyban.

Gombóc Artúr egyelőre az egyetlen tihanyi Kolodko-szobor. A kövér madár a Tihanyi apátság mellett található Pisky sétányon lelt otthonra. A szobor 2020-ban került ki a sétány melletti tégla fal tetejére, és azóta ül ott, a turisták nagy örömére. Nagyon helyes jelenség. Érdemes meglesni, ha arra jársz, de ne felejts el csokit vinni neki! Ha pedig mégse kéri, akkor te is nyugodtan megeheted, miközben a balatoni panorámában gyönyörködsz. (Amire amúgy van egy még jobb tippünk.)

Gyerekbarát szekció

Nyomtatható feladatlap gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekek számára is izgalmassá tegyük ezt a programot, készítettünk egy nyomtatható feladatot nekik. Töltsd le, nyomtasd ki és vigyétek magatokkal a program helyszínére, hogy a lurkók a séta közben ki tudják tölteni! Jó mulatást!


 

Kolodko-szobrok Magyarországon

Keresd fel az összes hazai Kolodko-szobrot! Ehhez készítettünk számodra egy térképet is, amelyen az összesnek a lelőhelyét feltüntettük (és folyamatosan frissítjük, ha megjelenik egy új gyöngyszem).


Pro tipp

A közelben Veszprémben találhatók még Kolodko-szobrok. Nézd meg azokat is! A miniszobrok keresgélése gyerekekkel is kiváló program.

Galéria

A hely elérhetőségei