Nagyi Kamrája – Balatonalmádi

Kezdjük rögtön azzal, hogy egy nagyon fontos dolgot köszönhetek a Nagyi Kamrája csapatának: ők szerettették meg velem a gombát. Önmagában már ezért megérdemelnék, hogy írjak róluk.

Az első találkozás

A Nagyi Kamrájával az első találkozásunk 2019 nyarán volt, amikor épp Balatonalmádi környékén lófráltunk. Egy kiadós alvást követően – dél körül – kerestünk épp magunknak helyet, ahol kényelmesen megreggelizhetünk, de nem igazán ismertünk olyan vendéglátóhelyet a Balaton ezen részén, ahol az egész napos reggeliztetés gondolatától nem kaptak volna hidegrázást. Ez persze azóta nagyon sokat változott (na nem mintha olyan régen lett volna), és ma már számos hely van a környéken is, ahol egész nap gond nélkül lehet reggelit kérni, de akkor ez még ritkaságszámba ment. A Nagyi Kamráját végül egy barátunk ajánlotta, így kötöttünk ki ott.

Bixie

A hely neve nagyon találó. Az icipici bolt gyakorlatilag plafonig van rakva minden földi jóval. Pékáruk, húsáruk, sajtok, helyi termelők kézműves portékái, magyar vállalkozások termékei a granolától a paradicsomsűrítményig. Van minden, mi szem-szájnak ingere. Valóban egy édes nagymama kamrájára emlékeztet.

„Ínyencségekkel töltve”

Ezt a szlogent választotta a Nagyi Kamrája, és ez teljes mértékben megállja a helyét, különösen úgy, hogy a fent felsorolt színes termékkínálat mellett van még egy különlegessége a helynek: ínycsiklandozó kence és tapas kínálattal rendelkezik. Benézel a pultba, és azonnal összefolyik a nyál a szádban, annyi finomság integet a polcokról. Zsidó tojás, padlizsánkrém, olívabogyókrém, aszalt paradicsom, savanyúságok, libatepertő. (Ha még nem lettél éhes, akkor ide teszek róluk egy képet nagyban. Szívesen).

És akkor most ledobom az atombombát: vörösboros rókagombakrém. Ezt igyekeztem udvariasan visszautasítani, de az eladó hölgy annyira kedvesen kínálta, hogy egy kis kanálnyi kóstoló után végérvényessé vált: egy jó adag gombakrém akkor jön is velünk haza. Amikor az akarattyai építkezésünk miatt fél éven keresztül minden kedden a Nagyi Kamrájában reggeliztünk, akkor mélyült el igazán a szerelem köztünk és a rókagombakrém között, és ez egy életre szól. Olyannyira, hogy azóta megpróbáltuk otthon is reprodukálni. Jó lett, de nem olyan tökéletes, mint a Nagyié.

A Nagyi Kamrája nem a legolcsóbb hely, de ahhoz képest, hogy minőségi alapanyagokból mindig friss termékeket kínálnak, teljesen jó az ár/érték arány. Mi már csak azért is szeretünk visszatérni hozzájuk egész évben, hogy érezzék a biztatást és télen is kitartsanak. Kevés olyan hely van ugyanis a környéken, ami a legcudarabb téli időszakban is kiszámíthatóan elérhető. 


Pro tipp

A Nagyi Kamrája nem csak delikátként üzemel, hanem lehet kérni villásreggelit is. A különböző dolgokat a rántottától a kencékig nagyrészt ugyanazokból a szuper alapanyagokból készítik, amiket a pultban is látsz. Egy szörp és kávé társaságában, Almádi csendes vagy épp intenzívebb forgalmát figyelve tök jó élmény ezeket elmajszolni a picike teraszon.

Galéria

A hely elérhetőségei