Homola Borterasz – Paloznak

Almáditól Badacsonyig bővelkedik a Balaton északi partja remek hangulatú panorámás borászatokban, de nekünk mind közül a paloznaki Homola Borterasz és a hozzá kapcsolódó vendéglátóhely a kedvencünk.

Ami Badacsonyban a Laposa birodalom, az Paloznak környékén (igaz, jóval kisebb, épp ezért talán szerethetőbb mértékben) a Homola. A borterasz mellett hozzájuk köthető a Sáfránkert Vendéglő, és ők az ötletgazdái és szervezői az északi part talán legnagyobb éves zenés megmozdulásának, a Paloznaki Jazzpikniknek is.

Bixie

Mindemellett szinte már eltörpül az alaptevékenység, vagyis a borkészítés és -fogyasztás, pedig hiba lenne csak úgy elmenni mellette. Merthogy a Homola borok kifejezetten jók, gyakorlatilag minden tételben megjelennek a Balaton-felvidékre jellemző klasszikus íz- és illatjegyek, és a középkategória 2000-től 5000 Ft-ig terjedő spektrumában több remek bora is van a pincészetnek. A 100% Balaton névért marketingből külön megadjuk a csillagos ötöst, igazgatói dicsérettel.

Na, de végre eljutottunk a körítésig! Mert ez az, ami miatt végül aztán nem egyszeri fogyasztó, hanem törzsvendég lesz az emberből. A Homola Borterasz fekvése a Paloznak és Csopak között húzódó szőlőhegy felső részén nyilván pazar, de ezt az adottságot nagyon jó ízléssel tudták meglovagolni és új szintre emelni.

A Homola Borterasz piknikező részén van hely dögivel - az Olyanjó fotója

A területet a pince bejárata előtti kicsi fedett részt leszámítva meghagyták kellemesen lejtős füves placcnak, ahol térkőnek vagy betonnak híre-hamva sincs, éppen ezért a kihelyezett nyugágyak között-mellett a piknikezés nemhogy lehetséges, hanem egyenesen kötelező. 2021-ben az egyébként remek sajt- és sonkaválogatás mellett a kínálat bővült meleg étellel is, többek között saját termesztésű alapanyagok felhasználásával, amelyek közül néhány helyben is megvásárolható. Érdemes folyamatosan csekkolni a néhány tételes menüt.

Örök vesszőparipánk a négy évszakos nyitvatartás, és a Homola Pincészet ebben is élen jár: néhány rövid időszaktól eltekintve egész évben fogadják a vendégeket. Mielőtt egy hideg februári szerdán elindulnál, azért nézd meg a Facebook oldalukat, de nagy valószínűséggel nem fogsz csalódni.


Pro tipp

A Homola Borteraszon kora tavasztól késő őszig rendszeresen szerveznek laza bulikat „DJ a szőlőben” néven. A Facebook oldal eseményei között mindig megtalálod az következő esemény dátumát. Az évek alatt nagyon felfutott a rendezvénysorozat (a BMW-slusszkulcsot pörgető arcokat meg kell próbálni ignorálni), úgyhogy előfordulhat, hogy az esemény zsúfolttá válik, de ha időben érkezel, akkor biztosan lesz ülő-, vagy még inkább fekvőhelyed. Merthogy az alapszabály itt is ugyanaz, mint bármikor: piknikre készülj, úgyhogy hozz pokrócot!

Galéria

A hely elérhetőségei