Nekem a Balaton – Nánásiék a Csücsökben – Balatonakarattya

Talán még nem volt róla szó itt az oldalon, hogy igazi COVID-menekültként 2021. januárjában építkezni kezdtünk Balatonakarattyán, hogy aztán júliustól immáron kétlaki életmódra váltsunk Budapest és a Balaton között. A mi vonzalmunk a Balaton „keleti partja” iránt régi és töretlen, de lehet ebben a kis településben olyan varázslat, ami másokat is megfog, hiszen Akarattya az elmúlt években az egyik legnépszerűbb „up and coming” hellyé vált a tóparton. Sok ismert ember is itt lelt nyugalomra, közülük is talán a leghíresebb a Nánási család.

Nekem a Balaton „Csücsök edition”

Tavaly tavasszal minden azzal volt tele, hogy a Nánásiék által létrehozott, Nekem a Balaton Nánásiék névre hallgató kisbolt a Gáspár-telepet elhagyni kényszerül, és bár Balatonakarattyán marad, új helye a település központjában található körforgalomnál lesz. A problémát az előző helyen főként a parkolás okozta, így kiváló ötlet volt az új helyet egy óriási parkoló mellé tervezni.

Bixie

Az építkezés pont a miénkkel párhuzamosan folyt, így az év első felében a szokásos keddi balatoni leruccanásainkon nem csak a saját házunk előrehaladását csekkoltuk folyamatosan, hanem az új kisboltot is. Részben emiatt, részben pedig mert amúgy is nagyon csípjük a Nánási család mentalitását és életmódját, nyitás után első dolgunk volt ellátogatni a helyre, és azóta is rendszeresen visszajáró vendégek vagyunk.

Oké, de mi olyan jó benne?

Egyrészt már a miliő is nagyon klassz. A bolt praktikus kialakítású, a berendezés egy része pedig a saját Nánásiék arculattal ellátott egyedi bútorokból áll. Emellett mindig van szezonális dekor, a kerthelyiség nagyon barátságos, és a gyereksarok is messze felülmúlja a magyar vendéglátóhelyek felhozatalát.

A közlekedés pazar: könnyű parkolni, van Lime elektromos roller parkoló és elektromos kisbusz megálló is, a 71-es út pedig kb. 5 méterre halad el a vendéglátóhely mögött, így nagyon könnyen észrevehető. Balatonakarattya legnagyobb, általunk is leginkább kedvelt strandjára (Bercsényi) is itt lehet lemenni, így nyáron nem csak nekünk, hanem több ezer embernek is oda-vissza útbaesik.

Az étel és ital kínálat változatos, abszolút modern vonalat visznek, ami nekünk nagyon közel áll a szívünkhöz. A meleg ételek tekintetében szűkített menüt találunk: van 4 fajta reggeli, 4 fajta pizza és néhány szezonális finomság, de semmi több. Szerintünk jól mérték fel, hogy egyrészt a közelben lévő komolyabb éttermekkel felesleges versenyezniük, másrészt nem is azért jönnek ide az emberek, hogy egy romantikus vacsorát eltöltsenek a Csücsökben. A Nekem a Balaton sokkal inkább delikát vagy kávézó, amit inkább gyors látogatásra, körbenézésre, vásárlásra ajánlunk. A delikát kínálata kizárólag hazai termelők portékáiból áll, őket egyébként sok esetben be is mutatják vlog epizódjaikban, ami szuper jó ötlet. Az alábbi  videóban például a Moore krémsajtokról van egy hosszú anyag.

Nánásiék állandóan valami fejlesztésen törik a fejüket

Az látszik és egy vlog epizódban el is hangzik , hogy ezzel a beruházással 19-re húztak lapot anyagilag, de ennek ellenére a sikeres nyitás után sem kényelmesedtek bele a vendéglátózásba, nem szusszannak, hanem folyamatosan fejlesztik a helyet. Ez vonatozik a felszolgálók szakmai fejlesztésére is (amire valljuk be, a kezdeti idők ismeretében nagy szükség volt). Mostanra felvették az üzemi hőmérsékletet, a csapat is beállt, így még a nagyon húzós nyár végi és őszi napokat is flottul lehozták, pedig ott aztán tényleg volt roham.

De nem csak magát a helyet fejlesztik, hanem a programkínálatot is: mindig van valami újdonság, amiért érdemes akár többedszer is visszatérni a kisbolthoz. Tökpalánta-ültetés, vb-meccs nézés, zenés estek az X-Faktor sztárjaival, és megannyi családi program. 2021. telén volt Mikulás-buli, és megnyitott az ingyenes koripálya is a bolt mellett, amit Nánásiék szintén saját maguk üzemeltetnek. Mindeközben fejlődik a kerthelyiség, bekerültek igluk, megy a térkövezés, szóval télen is zajlik a csinosítgatás, amikor kisebb a forgalom.

A kisbolt árai nem olcsók, sőt, inkább drágának mondanám, de látszik, hogy ezt az árat készséggel kifizetik a „szentélybe” érkezők annak reményében, hogy talán pont maga Ördög Nóra fogja felszolgálni a vaníliás szerelemkávét. Ez a remény (és a kínálat amúgy tényleg nagyon minőségi mivolta) pedig biztosan sokaknak minden pénzt megér.

Summa summárum: immáron akarattyaiként, meg úgy általában is nagyon örülünk a Nekem a Balaton Nánásiék létrejöttének. Az üzemeltetők kilététől függetlenül is nagyon szeretjük ezt a helyet, az pedig külön öröm, hogy a település rohamos fejlődéséhez ismertségük mellett lelkesedésükkel és profizmusukkal nem csak hozzájárulnak, hanem mutatják is az utat a többieknek.


Pro tipp

Ha épp iszonyú sokan vannak a kerthelyiségben, de mégsem akarsz kimaradni az élményből, akkor a delikátban vásárolj finom toszkán kenyeret, Moore krémsajtot, valami finom felvágottat a Pap Hústól és máris kész a kis piknikkosarad, amivel akár a strandra is lemehetsz, vagy néhány perc sétával találsz nyugodt padot a Magasparton is, ahonnan pazar balatoni panoráma mellett falatozhatsz.

Galéria

A hely elérhetőségei