Megyer-hegyi tengerszem – Károlyfalva – Sárospatak

A november 20-i hétvégén 3 kellemes napot töltöttünk Sárospatak környékén. Az egész Gergő barátunk ötlete volt, aki mindenképp el akart menni pár szépen fotózható helyet bejárni Borsodba.

Így akadt meg a szemünk a Megyer-hegyi tengerszemen is, amihez pénteken sötétedéskor értünk fel.

Tengerszem Magyarországon?

Bizony-bizony. A 324 méter magasan fekvő Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület az Aggteleki Nemzeti Park területén található. Sárospatak részét képezi Károlyfalva, ahol régen malomkőbánya volt, ennek üregében jött létre a tengerszem is. A hely a bánya bezárása után különleges botanikai és természeti értékekkel bíró képződmény lett. A tengerszem elnevezés kicsit megtévesztő, mert valójában esővíz töltötte fel a nagy bánya üreget, nyoma sincs a klasszikus tengerszemeknél megszokott gleccservíznek. A tó körül a Malomkő tanösvény fut végig, amely egy kellemes fél órás túrával vezet körbe a Megyer-hegyi tengerszem körül.

A parkolóba való oda-vissza sétával együtt egy, a gyerekek által is könnyen kibírható kirándulást jelent a tengerszem megtekintése. Nyilván naplementekor, jó időben a legszebb, de minket egy borús, szürke novemberi estén is elvarázsolt.


Pro tipp

A Megyer-hegyi tengerszem közvetlen szomszédságában található egy kilátó, amit mindenképp érdemes meglátogatni, ha már ott jár az ember. Fontos, hogy a kilátó oldalai gyakorlatilag csak gerendákból állnak, teljesen átlátszik a lépcső lefelé és oldalra is, így ha valakinek durva tériszonya van, akkor nem érdemes erőltetni. A bátraknak viszont isteni panoráma tárul majd a szeme elé.

Galéria

A hely elérhetőségei