Mária Terézia - Kolodko Mihály-szobor Vác - az Olyanjó! saját fotója

Újabb Kolodko miniszobor felfedezés, ezúttal Vácott

Zsófi / 2022. április 27. / Városi séta

Újabb Kolodko miniszobor felfedezés, ezúttal Vácott

Jól haladunk a magyarországi miniszobrok feltérképezésével. Voltunk már Kolodko-szobrok nyomában BudánVeszprémben és Tihanyban is, illetve elkészült már a Kolodko miniszobrok összesítő térképe is.

A sorozat ezen részében Vácra látogattunk, ahol további 3 műremekkel ismerkedtünk meg. Vagyis csak ismerkedtem, mert Péter ezúttal az ország egy másik részén kirándult épp, úgyhogy ez a bemutató neki is újdonság lesz.

Miért van Kolodko miniszobor Vácott? Miért pont Vácott?

Az, hogy Budapesten és Tihanyban van szobor az érthető, hiszen ezek klasszikus turisztikai célpontok. Azt is tudjuk, hogy a 3 veszprémi szobor megrendelésre készült. De miért van 3 miniszobor Vácott?

A válasz nagyon egyszerű: itt él jelenleg a szobrász. Mihail Kolodko ugyanis Ungvárról való áttelepülése után Vácot választotta otthonául. Érthető tehát, hogy saját kis környezetében is elhelyezett pár gerilla szobrot.

Lássuk akkor a 3 váci miniszobrot!

A szobrok elég közel kerültek egymáshoz, így egy kellemes sétával körbe lehet őket járni a városon belül. Ehhez térképet a cikk végén találsz.

Én a szobrokat ez alkalommal a szüleimmel és a tesómmal kerestem fel. A Duna-partról, a komp felől indultunk, így az első szobor, amit meglestünk, az a Mária Terézia szobor volt.

Mária Terézia miniszobra

A szobor a Váci Diadalív közvetlen szomszédságában, a börtönnel pont szemben, a Köztársaság út 67. előtt található egy oszlopon. Talán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi köze van Mária Teréziának a Váci Diadalívhez? Nos, a Váci Diadalívről azt érdemes tudni, hogy ez Magyarország egyetlen diadalíve, ami pont Mária Terézia tiszteletére épült 1764-ben. Az építést a váci püspök rendelte az uralkodó látogatására, és olyan gyorsan, mindössze 2 hét alatt épült meg, hogy Mária Terézia nem mert kocsijával elhajtani alatta. Ezt a kissé teátrális, szinte hisztérikus érzelmekkel teli jelenetet ábrázolja vélhetőleg maga a szobor is.

Csúzli / Barokksarok miniszobor

A diadalívtől visszafordulva, pár száz méter séta után érünk el a Köztársaság út 26. elé, ahol egy újabb szobor, a Csúzli vagy más néven Barokksarok látható. Utóbbi név onnan ered, hogy itt található Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk tere – egyben Vác főtere -, amelynek pont a sarkán helyezkedik el maga a miniszobor. A kis figura, kezében a csúzlival, pont a szemben álló Fehérek templomát célozza be.

Anyám tyúkja miniszobor

A harmadik váci szoborhoz egészen a Vasútállomásig kell sétálnunk. Annak bejáratától jobbra esik majd egy virágágyás, amelynek a végében egy mészkő tömbben vagy gyakorlatilag a miniszobor elrejtve.  Ez a szobor pedig az Anyám tyúkja nevet kapta. Ennek kapcsán is felmerül a kérdés, hogy Petőfinek miért pont ez a verse ihlette meg Kolodkot? A válasz egyszerű. Az Anyám tyúkja 1848-ban Vácott íródott, ezért került ide a mindenki által ismert vers egyik versszakára utaló kedves kis szobor.

„Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhúsra,
Élj a tyúkkal barátságba’…
Anyám egyetlen jószága.”

Kolodko Mihály miniszobrai Magyarországon

Hazánkban jelenleg 4 településen vannak Kolodko-szobrok. Ezeket mind felraktuk az alábbi térképre, úgyhogy érdemes őket meglátogatni Veszprémben, Budapesten és Tihanyban is! Jó kirándulást kívánunk!

(A térképet folyamatosan frissítjük, ha érkezik a közterekre új miniszobor.)