Bartók – Reggel Délben Este – XI. kerület

„Az új kedvenc helyed Budán: klasszikus és kortárs, gourmet és közeli, budai és pesti, reggeli és esti. Ez a Bartók!”

Amikor ezt az ars poeticat olvastam a hely Facebook oldalán tudtam, hogy engem szólítanak!

Bixie

Előre bocsátom, hogy tök elfogult leszek, mert a Bartók – reggel.délben.este a top 5 kedvenc helyem közé tartozik Budapesten. Ez nem egy új keletű szerelem ám, megvan mióta kinyitott a hely, ami 2019-ben volt. Erre őszintén szólva nem emlékeztem fejből, így csekkoltam a neten a dátumot. Sokkal régebbre tettem volna. Már csak azért is, mert számtalan alkalommal voltunk már ott, ami – ha hozzá vesszük azt, hogy a COVID miatt majdnem 1 évig nem is lehetett normálisan járni éttermekbe – akkor azt jelenti, hogy elég gyakran megfordulunk ott.

Felvirágzott a Bartók

A hely felfedezésében, és abban, hogy olyan gyorsan belopta magát a szívembe, valószínűleg elévülhetetlen szerepe van magának a lokációnak is. Budapest XI. kerületének emblematikus útja, az egykor macskaköves Bartók Béla út régóta része az életemnek. A közelben jártam gimibe, majd a corvinusos éveim alatt a környékre jártunk kocsmázni. Sok barátom lakik a közelben, és közel 3 évig a Mészöly utca sarkán található régi Nevada Pubban is a kelleténél több időt töltöttem. Emellett a Bartók Boulevard projekt, vagyis a Bartók Béla út kulturális központtá való alakítása is az egyik kedvenc városfejlesztési koncepcióm – mondjuk nincs sok, ami meg is valósult volna ilyen klasszul.

A Bartók – reggel.délben.este étteremként veszi komolyan magát

Az előbb említett Bartók Boulevard projektnek köszönhetően a 2010-es években rengeteg príma vendéglátóhely, számos művészeti galéria, és sok kisbolt települt az üresen maradt üzlethelyiségekbe. Ha kraft sörre vagy gyors kajára vágysz, akkor szerintem 2 hétig tudsz úgy enni vagy inni a Bartókon, hogy minden nap új helyet próbálsz ki. Eszméletlen jó a kínálat.

Ugyanakkor pont étterem nem igazán volt, talán a Hadikot leszámítva. Ezért is fogadtam örömmel, amikor a Bartók – reggel.délben.este megjelent a színen, és világossá tette, hogy ő étteremként is komolyan veszi magát. Az étlap zseniálisan van összeállítva, a nemzetközi dolgoktól a magyaros ízekig széles skálán van minden, ami szem-szájnak ingere.

Nem csak szlogen, tényleg egész nap érdemes ott (l)enni

Már a legelejétől kezdve kétfajta étlappal támadott a hely: van egy elképesztő profin összerakott reggeli / brunch kínálata, és déltől pedig egy komolyabb á’la carte étlapja.

Reggelire kérhetsz tojásos cuccokat, mindenféle bagelt, benedikteket, vannak édes reggelik (joghurtok, gyümölcsök, granolák), de választhatsz akár bécsi virslit is magos mustárral. Két éve Juci kollégánk szülinapján ott reggelizett az egész csapat, és jól végig ettük az egészet, fantasztikusan jó volt. Komolyabb versenyzőknek a pezsgő vagy a habzó bor is ajánlott a villás reggeli mellé.

Este megindul a mediterrán őrület

Délben, ahogy említettem, az étlap cserélődik, és előtérbe kerülnek a barfoodok, a tapas jellegű fogások és a komolyabb vacsora kínálat.

A hely berendezése sok kis asztalból áll, középen pedig van egy nagy bárasztal 8-10 fős társaságoknak. Mivel a hely nem túl nagy, ezért általában full tele van, és egy idő után a zsúfoltsága miatt kezd  mediterrán káosz kialakulni, de ez sokkal inkább szerethető, mintsem zavaró. Nincs hangos zene, ami mindent elnyom, vagy ordibálás, inkább csak érzed, hogy pezseg az étterem a sok jó hangulatú társaságtól, ami szuper.

Mindjárt ide teszek képeket is egy galériába, hogy lásd mi jókat lehet enni, de még két fontos dolgot zárásnak kiemelnék: egyrészt jár a piros pont a borválasztékért is. Jól kigondolt, gondosan összeválogatott – jellemzően magyar borokból álló – kínálat ez, amelyben a Káli-medencei kedvencek közül is mindig van egy-egy.

A másik pedig a felszolgáló gárda. Amennyire az arcokon látom, kevéssé fluktuál a személyzet, a fő emberek a nyitás óta ugyanazok. Szuper felszolgálók, akik tényleg profin viszik a helyet. Szóval csillagos ötös ez is.

A helyfoglalás kötelező, azt mondanom sem kell.


Pro tipp

Ezt mindenképp kóstold meg: sztrapacska, fish&chips, céklás rizottó. Ami még hasznos infó lehet, hogy ha olyan újhullámos helyet keresel, ahol az idősebb, hagyományosabb ízeket kedvelő ismerősök és családtagok is tudnak kedvükre választani, akkor a Bartók – reggel.délben.este kiváló hely lesz egy családi beüléshez is.

Galéria

A hely elérhetőségei