Wine & Vinyl Bar & Store – Veszprém

Néhány hónapja a Kunszt! kapcsán azt írtam a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023) programról, hogy az ilyen projektek keretében megvalósuló fejlesztések, merthogy hát élünk ahogy és ahol élünk, jellegüknél fogva gyanakvásra adnak okot. Ezt most ünnepélyesen visszaszívom. Veszprém ezt az egészet a jelek szerint tényleg komolyan gondolja. Időközben ugyanis realizáltuk, hogy a VEB2023 Utcakép Fejlesztési Programja keretében a királynék városában csomó jó hely nyílt az utóbbi egy-két hónapban, amiket reményeink szerint szépen sorban be is fogunk majd mutatni. A Kunszt! már megvolt, és akkor most jöjjön a Wine & Vinyl Bar & Store!

Bixie

Az mindenkinek fel kellett tűnjön, aki járt már Veszprém belvárosában mostanában, hogy a Szabadság tér és Óváros tér közötti szakaszon, egy pár tíz méteren gombamód szaporodnak az újonnan nyílt vendéglátóhelyek. Mindig is imádtuk Veszprémet, de amióta a székhelyünket részben áttettük Balatonakarattyára, lehetőségünk van sokkal gyakrabban megfordulni itt, és állandóan azt nézegetjük, hogy mikor melyiket fogjuk kipróbálni legközelebb. Egy ilyen túra keretében végre eljutottunk a 2021 végén megnyitott Wine & Vinylbe is. A bár a nagy üveg ablakokon bekukkantva első pillanatra is szimpatikus volt, de a bevezetőben leírt információknak csak a látogatást követően néztünk utána, szóval minden háttérinfó nélkül, csupán a vizuális benyomások alapján döntöttünk úgy, hogy ide muszáj lesz betérni.

A Wine & Vinyl nem árul zsákbamacskát, a neve elég plasztikusan leírja, mit tud a hely: ez bizony egy borbár és vinyl (régi arcoknak: bakelit) lemezbolt egyben. A hely megálmodója Zsandár Tamás, aki a Balaton északi partján számos gasztronómiai és vendéglátós projektből ismert — nekünk arcról elsősorban a Homola Borteraszról volt meg —, emellett pedig dj-zik is. A Wine & Vinyl tehát egy igazi szerelemprojekt, ahol összeér a hivatás és a hobbi. Szerelemprojektet pedig nem érdemes félvállról venni.

A Wine & Vinyl hangulatát két szóban így foglaltuk össze: „tiszta Berlin”. Van egy kis retró beütése már csak a témaválasztás okán is, de nem romkocsmás, inkább kortalan. És közben a natúr borokra nagy mértékben támaszkodó italkínálatnak is köszönhetően abszolút 2022-es és trendi. Hétvégente pedig vagy Tamás, vagy valamelyik barátja beáll a dj-pultba, elkezd forogni a plafonon a diszkógömb, és indul a buli. A Wine & Vinyl tényleg egy igazi szerethető világvárosi törzshely, amit már csak meg kell tölteni élettel.

És ez az utolsó félmondat, ami miatt még muszáj drukkolni. Fogalmam sincs, hogy milyen feltételekkel lehet részt venni a már emlegetett Utcakép Fejlesztési Programban: mennyi a támogatás, hány évig kell az adott helyet üzemeltetni ésatöbbi. Az első lépés úgy tűnik, hogy megvan, vagyis sikerült valóban jó helyeket létrehozni a program keretén belül, olyan figurákat bevonva, akik tudják, mit és miért csinálnak. Már csak az kell, hogy ezek a helyek megtalálják a közönségüket. A felülről irányított városfejlesztés simán tud működni, és erre még Magyarországon is van jó példa (ld. a budapesti Bartók Béla út, amiről pont most írtunk). Reméljük, hogy itt, Veszprémben is zajos sikersztori lesz belőle. A Wine & Vinylen nem fog múlni.


Pro tipp

Van hidegkonyhás ételkínálat is. Az étlapon jó minőségű sajt- és sonkatál, kenegetős cuccok, és a mindezeket felvonultató két személyes vegyes ízelítő is megtalálható. Az ilyesmi a gyengénk, úgyhogy rámentünk az utóbbira, és nem bántuk meg. Vess egy pillantást a képgalériára, és megérted, miért.

Galéria

A hely elérhetőségei