Kalóz Strandbisztró – Balatonudvari

A Balaton északi partjának Aszófő és Zánka közötti szakasza mindig egy kicsit fehér folt volt nekem a térképen. Balatonakaliban van rengeteg diáktábor, de én sosem jártam egyikben sem, és valahogy azt képzelem, hogy Örvényes, Balatonudvari, és — a nem is önálló település — Fövenyes strandjait elsősorban a helyi nyaralótulajdonosok és az ide évtizedek óta visszajáró törzsközönség használja. A környék nyáron számomra továbbra sem lesz első számú célpont, a Kalóz Strandbisztrónak köszönhetően viszont a holtszezonban garantáltan visszajáró vendég leszek errefelé.

Az újragondolt strandbüfékről röviden már értekeztünk a zánkai Neked Főztem kapcsán. A Kalóz is az újhullámos strandbüfék egyik úttörőjének számít, amely bár a kétezres évek eleje óta üzemel, 2016-ban elkezdte komolyan venni magát, és büféből egész évben nyitva tartó étteremmé avanzsált, miközben a helyszín — a fövenyesi strand büfésora — maradt. 

Bixie

Kalóz főleves, a signature dish. - Kalóz Strandbisztró Balatonudvari - az Olyanjó! fotója

Kalóz főleves, a signature dish. – Kalóz Strandbisztró Balatonudvari – az Olyanjó! fotója

Nincs újhullámos strandbüfé signature fogás nélkül. A Kalózban ez az étel a „kalóz főleves”, ami egy klasszik magyar marhahúsleves és egy vietnámi pho leves igen jól eltalált keveréke, bármikor enném. Lángost ne keressünk, és itt nincsenek újraértelmezett büféklasszikusok sem, a táblával krétára felírt aktuális kínálat inkább klasszikus éttermi. Az árszínvonal is ennek megfelelő, de összehasonlíthatatlanul jobban jár bárki, ha ide ül be, nem pedig valami közeli kockás abroszos kispiszkosba. A Kalóz hangulata amúgy is remek, van benne egy erős beach bar beütés is, úgyhogy egy pohár akármivel való lazulásra is tökéletesen alkalmas.

Kívülről is hívogató. - Kalóz Strandbisztró Balatonudvari - az Olyanjó! fotója

Kívülről is hívogató. – Kalóz Strandbisztró Balatonudvari – az Olyanjó! fotója

A Kalóz Strandbisztró télen is üzemel, általában péntek délutántól vasárnap estig. A Balaton északi partján átutazóban mindenképpen érdemes útba ejteni őket, és ha eddig neked is fehér folt volt ez a rész, egy biztos pontot már legalább itt is ismerni fogsz.


Pro tipp

A Kalóz Strandbisztró kulturális fronton is jól teljesít: rendszeresen tartanak zenés rendezvényeket, különböző bulikat és kóstolókat, amikor jellemzően tematikus ételkínálattal is készülnek a chilis kajáktól a forró levesekig. Érdemes a Facebook oldalukon az események fület is követni!

Galéria

A hely elérhetőségei