Retek Bisztró – Budapest – Belváros

Talán már írtunk róla, hogy Péterrel régóta kis családi hagyományunk, hogy egymás szülinapján egy nap szabit veszünk ki, és ilyenkor meglepetésprogramot szervezünk egymásnak. Mivel Péternek januárban van a születésnapja, ezért kültéri programok tekintetében eléggé meg vagyok lőve mindig a hideg miatt. Idén arra gondoltam, hogy 4 többállomásos, tematikus beltéri programajánlót állítok össze neki, és ő – anélkül, hogy pontosan tudná, melyik programpont mit takar – választhat közülük. Végül az „Ami magyar, csak jó lehet” fedőnevű programsorozat lett a befutó, ami stílszerűen egy vacsorával zárult, méghozzá a Retek Bisztróban, és így el is értem írásom tárgyához, amiről akkor még nem tudtuk, hogy egyben a nap egyik csúcspontja is lesz.

Autentikus magyar étterem

Bixie
Nagyon régóta kerestünk Budapesten olyan autentikus magyar konyhát vivő éttermet, mint a Retek Bisztró. Korábban a Szaletlyt és a Szép Ilona Bisztrót ajánlottuk mindenkinek, aki hagyományos magyar ételeket szeretne kóstolni minőségi kivitelezésben, de a fenti két hely azért nem tipikusan az a „magyaros” étterem, ami sztereotipikusan eszünkbe jut, ha meghalljuk ezt a szót.

Így hát nagyon megörültem, amikor olvastam a Dógi József séf vezette Retekről. Már a neten található fotók és a hely promóciós videója is meggyőzött róla, hogy felvegyem a helyet a szülinapi programpontok közé, hiszen az étterem már első látásra olyan volt, amit nagyon kedvelünk.

Irtó jó például az enteriőr, ami jellemzően régi, paraszti bútorokat, használati- és dísztárgyakat ötvöz modern designmegoldásokkal, de mindezt a legízlésesebb módon.

A menü rövid, de választékos, biztosan mindenki meg fogja találni rajta a számítását. Mi előételnek egy hortobágyi palacsintát kértünk, amit az elmúlt 10 évben soha, egyikünk sem rendelt sehol, nem véletlenül. Az első benyomások alapján biztosak voltunk benne, hogy ha valahol, akkor a Retek Bisztróban ki lehet ezt is próbálni, és bátran állíthatjuk, hogy nagyon jó döntés volt.

Amíg az előétel elkészült, addig is érkezett amuse bouche-nak (a „ház ajándéka” vendégváró falatnak) egy szenzációs házi kenyér saját kolbászkrémmel.

Előételünk egy isteni hortobágyi húsos palacsinta - Retek Bisztró - az Olyanjó! fotója

Előételünk egy isteni hortobágyi húsos palacsinta – Retek Bisztró – az Olyanjó! fotója

Ezt követően marhapofát és harcsapaprikást kértünk. Utóbbit én elég gyakran rendelem az elmúlt években, ettem már nagyon egyszerű vidéki csárdától kezdve a fine dining étteremig mindenhol. Azt gondoltam, hogy már nem igazán tudnak újfajta tálalási módot mutatni, így nagyon megörültem, amikor megérkezett az alábbi tányér, amin a túróscsusza egy besütött sós túrós palacsintára emlékeztetett leginkább, palacsinta- helyett nyilván csuszatésztával, és kifejezetten szaftos és finom volt. Bírom az ilyen kreatív megoldásokat, különösen ha jól is sülnek el.

Harcsapaprikás túrós csuszával. Micsoda tálalás! - Retek Bisztró - Az Olyanjó! fotója

Harcsapaprikás túrós csuszával. Micsoda tálalás! – Retek Bisztró – Az Olyanjó! fotója

Meg is jegyeztem a felszolgálónak, hogy ez igazán nagyon ötletes, remélem, átadta a konyhán dolgozó kollégáknak. És ha már szóba került a Retek Bisztró csapata: el kell mondanunk, hogy egy kirívóan helyes, szakmailag felkészült, empatikus és proaktív csapattal találkoztunk. Az a 4 felszolgáló, aki megfordult aznap este az asztalunknál, mind halál profi és kedves volt, ami viszonylag ritka manapság még a felsőbb kategóriájú helyeken is.

A legjobb hely külföldiek számára is

Volt egy pillanat az este során, amikor látszólag mindenki külföldi volt a vendégek között rajtunk kívül. Meg is kérdeztük a személyzetet, hogy ez egy általános jelenség-e, vagy csak véletlenül alakult így, hogy aznap este 7-kor csak külföldi foglalás volt? Ahogy megtudtuk tőle, nem egyedi az ilyesmi, előszeretettel választják az éttermet nemcsak az ázsiai vendégek (akikből tényleg sok volt aznap), hanem más, a belvárosban megszálló turisták is. Az étterem nagyon előkelő helyen szerepel a TripAdvisor oldalán, és meglehetősen jók az értékelései is, így nem csoda, hogy az autentikus magyar konyhát megkóstolni vágyók szívesen érkeznek ebbe a Nádor utcai étterme. Régóta tudható, hogy ez önmagában nem garancia a kiemelkedő minőségre, de a Retek tényleg nagyon rendben van, a vendégek jó hírvivői lesznek a magyaros konyhának.

Mi is nagyon lelkesen fogjuk ajánlani a magyar ízek minden hazai és nemzetközi rajongójának, és bízunk benne, hogy sok-sok éven át élvezhetjük még a Retek Bisztró szolgáltatását. Nagyon biztató, hogy a weboldaluk szerint épp most nyílik Retek Bisztro Mini néven egy kistestvér pár lépésre az étteremtől, egyértelmű, hogy a következő utunk oda vezet majd.


Pro tipp

Nagyon jól összerakott borlappal rendelkeznek a legklasszabb hazai borászatoktól, és nagyon kiváló a ház saját gyöngyözőbora. A vacsorához mindenképp kóstoljatok meg egy pohárral!

Az asztalokat jelenleg másfél órás időablakokra lehet foglalni. Nekünk ez kicsit szűknek bizonyult. Szívesen ettünk és ittunk volna még ott, de értjük, hogy miért kell pörgetni a helyet. Ezzel mindenesetre érdemes előre kalkulálni, hogy biztosan lesz utánunk is foglalás, úgyhogy a megadott 90 perces keretet tartani kell.

Galéria

A hely elérhetőségei