Szarvasi Arborétum, Pepikert – Szarvas

Kevés olyan csodálatos dolog van, mint a természet tavaszi ébredése. És hol is figyelhetnénk meg ezt jobban, mint egy arborétumban?! Áprilisi miniszabinkon Szarvasra látogattunk, ahol természetesen nem hagyhattuk ki az arborétumot sem.

A Szarvasi Arborétum egyértelműen az ország egyik legismertebbje. Hatalmas területen fekszik a Szarvasi-Holt-Körös partján, ami már önmagában egy magával ragadó pontja az országnak, magáról a városról nem is beszélve. A belváros megismeréséhez jószívvel ajánljuk a Tessedik Kincse kalandjátékot, amin mi is részt vettünk, és nagyon élveztük. Ha szereted a fejtörőkkel egybekötött városi sétákat, akkor ezt mindenképp próbáljátok ki!

Bixie

Na de vissza az Arborétumhoz. Alapvetően az ember azt gondolná, hogy egy arborétum fákból, bokrokból, szép virágokból, és kellemes sétaútvonalakból áll, és ez a legtöbb esetben így is van, amivel nincs semmi baj. Szarvason azonban új szintre emelték a növényvilág bemutatását, és olyan komplex programkínálattal készültek, amely simán vetekszik bármilyen családi- vagy egyéb élményprogrammal.

A Szarvasi Arborétumban akár egy egész napot is simán eltölthettek

Azok számára, akik szeretnék a kert minden zegét-zugát bejárni, többféle sétaútvonalat is kínál az Arborétum. Ezek jelölve vannak a belépőjegy mellé kapott térképen is, így a pár száz méterestől egészen a 3 órás óriás körtúráig mindenfélét választhatunk, ki-ki erőnléte és kedve szerint. Az arborétumok többségében nem rajonganak azért, ha a kijelölt útról letér az ember, itt viszont kifejezetten bátorítunk mindenkit, hogy menjen nyugodtan fel-alá a kertben. Sok nagy rét, szabad tér és érdekes fa van a sétányoktól távol eső részeken is, ahol akár le is heveredhetünk kicsit pihenni, piknikezni.

Ne felejtsünk el megpihenni sem a csodás környezetben - az Olyanjó! fotója

Ne felejtsünk el megpihenni sem a csodás környezetben – az Olyanjó! fotója

Ahhoz, hogy egy egész napot eltöltsünk az Arborétumban, minden infrastrukturális lehetőség adott. A büfében (március 15. és november 15. között) meleg ételt is kaphatunk, a főbejáratnál vannak mosdók és babapelenkázó is, így a legkisebbekkel is bátran nekivághatunk a napnak. Ha pedig szeretnénk a közelben megszállni, akkor erre is van lehetőség. Az Arborétum vendégházában 8 szoba található, így akár 16 főt is képesek elszállásolni. És persze ne felejtsük el a színes programkínálatot sem, amely lehetővé teszi, hogy egy percig se unatkozzon a család. A teljesség igénye nélkül összeszedtük most a legvonzóbbakat.

Állatok az Arborétum területén

A növényeken kívül, számunkra is meglepő módon, számos állatnak is otthont ad a kert. Amikor sétálgatás közben megláttunk egy őzet a bokrok közt elsuhanni, azt hittük, hogy valamit rosszul látunk. De nem, ezek a kedves és szelíd állatok éppúgy otthonra lelnek az arborétum ligetes erdeiben, mint a bemutatott növényvilág. De az őzek még nem minden! A kertben belefuthatunk kék pávákba is. Jómagam soha nem voltam még szemtanúja annak, hogy egy páva kitárta volna a farktollait, itt viszont volt szerencsém hozzá. A csodálatos madár hosszú percekig táncolt előttünk, amire biztosan sokáig fogok emlékezni.

A Varázstanya udvarán Emmával és Karesszel, a két emuval is találkozhatunk. Őket is mindenképp ejtsük útba ott tartózkodásunk során! Azok számára pedig, akik a vízi élővilág iránt érdeklődnek, rendelkezésre áll egy Halösvény is, amely játékos formában mutatja be a Holt-Körös halfajait. És ha már víz, akkor nem maradhatnak ki a teknősök sem, akiket az Üvegházban tekinthetünk meg.

Pávatánc a Szarvasi Arborétumban - az Olyanjó! fotója

Pávatánc a Szarvasi Arborétumban – az Olyanjó! fotója

A művészet és a természet találkozása

A park területén, ha jól odafigyelünk, számos művészeti alkotással is találkozhatunk. A legszembetűnőbb alkotások a bejárattól nem messze helyet kapó „Tündöklő kövek’ kültéri kiállítás elemei. A kiállítás Zsombori Árpád erdélyi keramikus művész bibliai ihletésű szobrait mutatja be.

A szobrok mellett festményeket is megtekinthetünk. Az Arborétum alapítója, gróf Bolza Pál saját birtokán hozta létre a természetvédelmi területet, amelyben lánya, Mariette is rengeteg időt töltött. A lány gyermekkorától festett, képeit és fordulatokkal teli életét a róla elnevezett Bolza Mariette sétányon csodálhatjuk meg, valamint festményeiből kiállítás is nyílt a vendégházban. Az épületmakettek iránt érdeklődőket pedig várja a Mini Magyarország makettpark, ahol a történelmi Magyarország leghíresebb épületeinek és emlékhelyeinek kicsinyített másait leshetjük meg.

Tündöklő kövek, kültéri kiállítás az Arborétum területén - az Olyanjó! fotója

Tündöklő kövek, kültéri kiállítás az Arborétum területén – az Olyanjó! fotója

Változatos gyerekprogramok

De az Arborétum talán gyerekkel a legjobb program. A szervezők ugyanis olyan sokféle gyerekbarát programlehetőséget kínálnak, hogy szinte fel sem lehet sorolni.

Van például két családbarát szabadulójáték (a Viharzónában pávákat kell megmentenünk, az Árnyékvilág elnevezésű, Stranger Things ihlette játékban pedig gyerekeket kell kivezetnünk egy misztikus erdei világból – hát nem iszonyú menő?). Azoknak, akik inkább mesés kalandokra vágynak, ott van a Csodaösvény nevű játék, amelyben egy mesetarisznyával és kis eszközökkel felvértezve kell megmenteni a kert tündérét.

Az élményjátékokon kívül a kert számos pontján találunk kültéri játékokat is a lengőtekétől a sakktáblán keresztül a rajztábláig, de van a kertben fa játszótér is. A nap során a gyerekeket kis húzható kocsiban is szállíthatjuk, ezt az ajándékboltban tudunk bérelni. Az Arborétum kikötőjéből jóidőben sétahajók is indulnak, amelyeken a holtág természeti kincseit fedezhetjük fel, vagy választhatjuk Pepi gróf Varázstanyáját is, ahol a már említett emuk mellett interaktív játékokkal színesített botanikai múzeum is helyet kapott.

Az Arborétum kikötője a Szarvasi-Holt-Kőrös partján - az Olyanjó! fotója

Az Arborétum kikötője a Szarvasi-Holt-Kőrös partján – az Olyanjó! fotója

Inkább mobilon játszanátok?

Persze mindhiába a rengeteg szuper program, ha valójában legszívesebben a saját vagy a szülő mobilját nyomkodja a kis lurkó. De a Szarvasi Arborétum erre is fel van készülve. Ha letöltjük a Greening footprints appot, akkor a kis körtúra mentén mobilon is megoldhatunk játékos feladványokat. Van geoláda is a kert területén elrejtve, valamint mobilos kalandjátékkal is elüthetjük az időt. Ebben kis avatarunkat 20 különleges helyszínre kell eljuttatnunk, így összeköthetjük a kert bejárását virtuális kalandokkal is.

Szóval megannyi programlehetőség közül választhatunk, akár randizni érkezünk a parkba, akár a gyerekekkel szeretnénk egy tartalmas napot eltölteni.

Zöld relaxáció

Mi egy márciusi napos csütörtök délelőtt voltunk ott, amikor leginkább elcsendesedni vágyó sétálókkal, idősebb emberekkel, turistákkal találkoztunk. A nagy park mindenkinek lehetőséget ad a természeti kincsek felfedezésére és a kikapcsolódásra. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Ha Szarvas környékén járunk, az Arborétum mindenképp első helyen szerepeljen programtervünkben! Nem fogjuk megbánni.

3 órás sétánk során olyan klasszul kizökkentünk a hétköznapi jövés-menésből, hogy mindenképp szerettünk volna valami maradandó emléket haza vinni a kertből. Mit tehettünk volna? Kiástuk az egyik fát. Na jó, nem, csak viccelek! Viszont az ajándékboltban nagy örömünkre van egy kis dísznövényáruda is, ahol lehetett venni az Arborétum kertészei által ültetett kis növényekből, így azokból hoztunk magunkkal néhányat a kertünkbe. Jó rájuk nézni, és reméljük mindig ezt a kellemes napot juttatják majd eszünkbe.

Az Arborétum ajándékboltjában akár saját nevelésű növényt is vehetünk otthonra - az Olyanjó! fotója

Az Arborétum ajándékboltjában akár saját nevelésű növényt is vehetünk otthonra – az Olyanjó! fotója


Pro tipp

Az arborétum az év minden napján nyitva van, de vannak olyan programok, amik előzetes bejelentkezéssel érhetőek el, így a látogatás előtt csekkoljuk az Arborétum honlapját, és a szimpatikus programok kiválasztását követően mindenképp jelezzük részvételi szándékunkat a megadott kapcsolati lehetőségeken!

Galéria

A hely elérhetőségei