Törökhagyás, Hetyei templomrom – Ádánd

Ugye te is utálod azokat a „nevezetességeket”, amik szerepelnek itt-ott útikönyvekben, valahogy még népszerűek is annyira, hogy ha a környéken jár az ember, akkor úgy érzi, muszáj megnéznie, de igazából teljesen érdektelenek, és utólag sajnálod az időt, amit az egészre fordítottál? Első blikkre a Somogy és Fejér megye határán, Siófoktól néhány kilométerre található Törökhagyás, vagy más néven Hetyei teplomrom is ilyesmi „látnivalónak” tűnik, de az, hogy írunk róla itt az Olyanjón, már talán jelzi, hogy szerintünk nem ebbe a kategóriába tartozik. Hogy érdemes-e megnézned neked is? Olvass tovább, és reméljük, kiderül!

Alapból, Törökhagyás egyáltalán nem mondható klasszikus értelemben vett nevezetességnek. Ha rákeresel az interneten, alig találsz róla információt — bár van saját Wikipedia oldala, az is valami —, de kötve hiszem, hogy ide tömegek zarándokoltak volna valaha. Mi sem valami fenszi programajánló oldalon találtunk rá, hanem úgy fedeztük fel, hogy a Bella Állatpark meglátogatása kapcsán Zsófi pörgette a Google térképet, van-e még valami a közelben, és egy szántóföld közepén meglátta a jelölőjét. És ha már így alakult, gondoltuk, megnézzük.

Bixie

Az, hogy Törökhagyás a szántóföld közepén fekszik, egyáltalán nem túlzás, hanem konkrétan ez a helyzet. Több, mint 2 kilométert kell autózni Ádánd felől egy poros földúton a megközelítéséhez, amit amúgy legfeljebb kombájnok és terepjárós vadászok használnak — bár ahhoz képest azért annyira nem rossz minőségű —, szóval a Ferrarisok alapból kiestek. Cserébe egész vadnyúlcsaládokat lehet közben megfigyelni: mi összesen hét ugrándozó tapsifülessel találkoztunk az oda-vissza úton, ez önmagában jópofa és cuki kaland.

In the middle of f*cking nowhere - Hetyei templomrom, Törökhagyás - Google Maps

In the middle of f*cking nowhere – Hetyei templomrom, Törökhagyás – Google Maps

Ahogy közeledtünk az úton, a torony lassan felbukkant a láthatáron, és szépen mutatta magát. Mi olyan, zordnak nevezhető időjárási körülmények között jártunk itt, amikor a magányosan álló építmény különösen jól nézett ki a szélbe feszülve, a szürke égbolt előtt. Közelebb érve látszott, hogy maga a torony egy zöld füves placcon áll, ami még jobban ráerősített a ködös Albion feelingre, úgyhogy gyorsan el is neveztük Törökhagyást a magyar Stonehenge-nek, ami elismerjük, hogy erős kijelentés, de legalább jól hangzik.

A rom maga az egykori Hetye település templomtornyának maradványa. Hetye már a 11. században is létezett, és a templom építését az 1200-as évekre teszik az illetékesek, úgyhogy itt egy nagyjából 800 éves épület maradványait csodálhatjuk, ami a magyar mezőnyben már kifejezetten tisztességesnek számít. A falu azóta eltűnt — a miértet a Törökhagyás elnevezés eredeténél kell keresni —, és vele a templom nagy része is, de a torony áll, ha nem is délcegen, de mindenképpen dacosan.

A magyar Stonehenge - Hetyei templomrom, Törökhagyás - az Olyanjó! fotója

A magyar Stonehenge – Hetyei templomrom, Törökhagyás – az Olyanjó! fotója

Mindegy, hogy 15, 150, vagy 750 év öröksége nyomja őket, a régi, elhagyatott épületekben mindig van valami egyszerre megrendítő és felemelő. Különösen érződik ez azoknál a romoknál, amikről gyakorlatilag elfeledkezett a műemlékvédelem, és ennek ellenére nem hajlandóak összedőlni. Na, a hetyei templomrom pont ilyen, és ez adja a varázsát. Úgy csodálhatsz itt meg egy sok-sok évszázados, ember által alkotott képződményt, hogy sem előtted, sem utánad valószínűleg napokig, vagy akár hetekig nem jár majd erre újra látogató. És nem azért, mert amúgy az Isten háta mögött van kettővel, hiszen nyáron a siófoki Aranypart fényei simán elérnek idáig. Egyszerűen csak valahogy lemaradt a térképről, és senki nem is nagyon igyekezett idáig visszarakni rá.

Dacol az évszázadokkal - Hetyei templomrom, Törökhagyás - az Olyanjó! fotója

Dacol az évszázadokkal – Hetyei templomrom, Törökhagyás – az Olyanjó! fotója

Hát nem izgalmas? Szerintünk nagyon. Mi pont az ilyen élmények miatt hoztuk létre az Olyanjót. De ha elmentél megnézni, és mégsem tetszett, ne haragudj ránk nagyon, hiszen előre szóltunk.


Pro tipp

A Google-ben „pusztatorony” néven is szerepel a hely. Vigyázzunk, mert ilyen elnevezésű helyszínből csak Somogy megye ezen részén is található legalább három. Kifejezetten az Ádánd község közelében található jelölőhöz navigáljunk, az lesz az igazi.