Tengósok Kikötője – Balatonakarattya

Miért strandoljunk Balatonakarattyán?

Igazából most kicsit magunk ellen beszélek, mert nem célunk mindenkit Akarattyára csődíteni, főleg nem a kedvenc strandunkra – hogy aztán majd nekünk ne legyen jó kis helyünk -, de ha már a Tengósok Kikötőjéről írok, akkor két mondatban elmondom, kinek ajánljuk az akarattyai strandolást.

Akarattyán 4 strand van, a Tengósok Kikötője a Bercsényi strandon található, így ha ott akarsz enni, akkor kelleni fog strandbelépő. Ezért aztán gyorsan felsorolom, hogy kiknek ajánljuk a Bercsényi strandot:

Bixie

  • azoknak, akik nem bébivel jönnek (mert itt nincs igazán kacsaúsztató jellegű babafürdő rész),
  • azoknak, akik kedvelik a Sajkodi strandot, mert a fekvése és az adottságai egészen hasonlóak,
  • azoknak, akik imádják a vízi játékokat, pl. a Wibitet,
  • azoknak, akik szeretnek egy strandon minden létező büfét kipróbálni (itt kb. 8 külön büfé van, tehát igazi strandkajamennyország),
  • azoknak, akik kíváncsiak a Nekem a Balaton – Nánásiék kisboltra, és előtte vagy utána csobbannának egyet,
  • és azoknak, akik Budapest felől érkeznek, de már nincs erejük a hőségben tovább autózni / vonatozni, így megállnának az első településen.
Ébredezik a strand, jön a jóidő - az Olyanjó! saját fotója

Ébredezik a strand, jön a jóidő – az Olyanjó! saját fotója

Miért válasszuk a Tengósok Kikötője éttermet?

A Tengósok Kikötője a strand jobboldali végénél (a hátsó bejáratnál) helyezkedik el. Direkt használom az étterem szót, mert a Tengósok Kikötője igazából nem strandbüfé. Most persze lehet vitatkozni, hogy egy hely, ami csak a strandról elérhető, utcai kiszolgálása nincs, nyitott, és jó időben van csak nyitva, az hogyhogy nem strandbüfé?

Nos, az én definícióm mondjuk az, hogy

strandbüfének nevezzük azt, ahol papír vagy műanyag tálcára kapod a kaját, és van lángos.

Ez persze csak egy banális kis definíció, mindenesetre a Tengósok Kikötőjére egyik sem igaz. Nem készítenek lángost, (ezt vegyél inkább a szomszédos hét másik büfénél), van viszont rengeteg bisztró/éttermi fogás, amit kulturált módon, porcelán tányérban tudsz elfogyasztani a szuper fedett teraszon vagy a nyitott részben a hangulatos égősorok alatt.

A tulajdonos Tomi, valamint családja és kollégái igyekeznek tényleg éttermi színvonalú kiszolgálást és kínálatot nyújtani a Bercsényi strandon, és ezt tök jól csinálják. Az étlap sokszínű, a pizzától a komolyabb, magyaros kajákon át az újragondolt, újhullámos ételekig mindenféle szokott lenni, így mindenki megtalálja a számítását.

Az ételek jók, a kávé jó, a terasz hangulatos, és amiért óriás piros pont jár, hogy bármikor is mész oda, mindig szól a VH1. (Kivéve amikor valami értelmesebb sportesemény van.) Szóval ha úgy akarsz falatozni két csobbanás közt vagy fröccsözni este, hogy közben a 80-as és 90-es évek top slágereit hallgatod, akkor hahó, megérkeztél! Ez lesz a te helyed!

Szezonelő a Tengósokban - ilyenkor déli ebédmenüt is kapsz - az Olyanjó! saját fotója

Szezonelő a Tengósokban – ilyenkor déli ebédmenüt is kapsz – az Olyanjó! saját fotója

De miért Tengósok Kikötője?

A névválasztás nem valami úri huncutság. Az étterem terasza konkrétan két lábtengópálya mellett van, így nyaranta evés közben figyelheted, miként játszanak ott a lelkes amatőrök. Aki pedig profikra kíváncsi, az vasárnap délután jöjjön, mert akkor vannak a helyi lábtengóegyesület bajnokságának fordulói, amikor elképesztő klassz félmeztelen pasikat meccseket lehet meglesni. De ilyenkor szigorúan tilos háttal ülni a pályának, mert a száguldó labdák könnyen eltalálhatnak!


Pro tipp

Ami egy igazán üde színfolt a kínálatban, az a pannonhalmi Herold Pincészet borainak felvétele a borlapra. Óriási találat. A sárgamuskotály egészen klasszis, mindenképp érdemes megkóstolni.

Galéria

A hely elérhetőségei