Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum – Japánkert – Zugló

A japánkert kifejezést azokra a japán stílusban megtervezett kertekre használjuk, amelyek fő célja, hogy gyönyörködtessenek és elgondolkodtassanak. A japánkerteknek különböző fajtái vannak: sziklakertek, hagyományos kertek vagy épp a japán teaszertartáshoz kötődő teakertek. Jellemző, hogy van bennük egy kisebb vagy nagyobb tó, ami tagolt, így a tavat körülvevő földnyelvekről kis hidak vezetnek a kertben keresztbe-kasul.

A japánkertek elmaradhatatlan lakója a cseresznyefa is, ami a tavaszi virágzáskor fantasztikus látványt nyújt rózsaszín lombjával és édes kis virágaival. Mi is a cseresznyefa-virágzás miatt érkeztünk a zuglói japánkertbe.

Bixie

Japánkert Zugló - az Olyanjó! saját fotója

Japánkert Zugló – az Olyanjó! saját fotója

Japánkert Zugló szívében?

Igen-igen. A japán kertkultúra a világon szinte mindenhol elterjedt, így Magyarországon is több japánkert található. Budapesten tudomásunk szerint mindössze 3 van: az egyik az Állatkertben, a másik a Margitszigeten, a harmadik pedig a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum kertjében a XIV. kerületben, Kiszuglóban.

A kertet az iskola alapítója, Varga Márton hozta létre 1928-ban, így ez a közel 100 éves kert volt az első japánkert Magyarországon. Az ő definíciója szerint a kert a sima terepek átformálását szolgáló laposkertek, illetve a síkvidéki (hiraniwa) típusokon belül a tavas kertek (daimyö) és a teaházi kertek rendszerébe sorolható.

Japánkert Zugló - az Olyanjó! saját fotója

Japánkert Zugló – az Olyanjó! saját fotója

Séta a 3000 négyzetméteres kertben

A japánkert Zugló csendes környékén található, és közel 3000 négyzetméteren terül el, így el lehet benne kiválóan különülni a többi látogatótól. Rengeteg pad, nagyobb kődarabok és egy fából készült pavilon is lehetőséget nyújt arra, hogy leüljünk és beszélgessünk, vagy csendben csodáljuk a tavat és a körülötte virágzó növényeket.

A kertben több szobor is található, ezek jellemzően kőszobrok, amik a japán kultúrában a szilárdságot, férfiasságot jelképezik. Ezeket is mindenképp érdemes részleteiben megnézi.

A kert jelenleg belépővel látogatható. Amikor mi voltunk, akkor 900 Ft volt a felnőtt jegy és 500 Ft a gyerek belépő.


Pro tipp

Azok számára, akiket részletesebben is érdekel a kert története és növényvilága, szakvezetés is kérhető. Ez a közel másfél órás körbevezetés előzetes időpontegyeztetéssel zajlik.

Ha ilyesmi nem érdekel bennünket, akkor készüljünk egy kis piknik kosárral, pokróccal, heveredjünk le bátran a fűbe, és élvezzük, hogy ha csak 1-2 órára is, de Japánban érezhetjük magunkat.

Galéria

A hely elérhetőségei