Káli-kapocs – Mindszentkálla

A mostani már az ötödik betelepülő generáció. Én még a harmadikba tartoztam.” – mesélte egyszer nekünk Hegyi Zoltán, a Sexepil egykori frontembere a saját kertjében ülve, ami egyébként megegyezett a mindszentkállai Kikötő kertjével. Ilyen ez a Káli-medence: minden generációban rátalálnak az újabb és újabb rajongók, akik szeretnének ide tartozni, kicsit a részévé válni.

És bár az egymást követő generációkban fellángoló vonzalom úgy tűnik, hogy állandó, az ezzel járó lüktetés okoz problémákat. A fiatalok túl hangosak, az öregek túl rugalmatlanok. A turisták a trendi dolgokat szeretik, a helyieknek viszont a turisták egyáltalán nem hiányoznának, úgyhogy a trendiből sem kérnek. Kevés olyan hely van, ami szervesen bele tud illeszkedni a közösség életébe úgy, hogy fentiek közül mindenki megtalálja benne a maga számítását. Na, a Káli-kapocs (mennyire tökéletes névválasztás!) pont ilyen.

Bixie

Egy kocsma, aminek a padján meleg nyári délelőttökön helyi arcok isszák a fröccsöt, miközben a szomszéd asztalhoz biciklis társaság telepszik le bodzaszörppel, majd megjelennek az előző napi buli után láthatóan irtózatos másnapossággal küzdő fiatalok, akik a gyógysörért és a kávéért jöttek. Déltől beröffen a konyha, a másnaposság innentől étellel is gyógyítható, a túrógombócért sokan messziről is járnak ide. A terebélyes diófa alatt elfér mindenki, a szerencsésebbeknek klasszik retró napozóágy is jut.

Apropó retró: a romkocsma-jellegű külső és belső tér a ki tudja honnan összehordott mindenféle csetresszel máshol izzadságszagúnak is hathatna, de itt kiváló hangulatot teremt. Miután rendelés közben szóba elegyedtél a pultban Balázzsal, a hely tulajával, vagy bármelyik kollégájával, tudod, hogy itt semmi nem izzadságszagú, a lazaság egyszerűen csak úgy jön, és aztán téged is behúz.

Ami biztos, hogy ha a környéken járunk, nekünk a Káli-kapocs kötelező program. Egy vérbeli törzshely, olyan pont, aminek a meglátogatásához programokat igazítunk. Bicikliztünk már ide Badacsonyból, autóztunk le Keszthelyről, és szálltunk meg direkt csupán két házzal arrébb, hogy itt tölthessük a hétvége nagy részét. Reméljük, még sokszor esteledik ránk a diófa alatt.


Pro tipp

Bár a Káli-kapocs csak kora nyártól késő őszig van nyitva, a tulajdonosok által ugyanott üzemeltetett kisbolt télen is életben tartja a lángot. Ide ilyenkor is be lehet ugrani egy kávéra és egy csokira, és vásárolni a környékbeli termelők portékáiból.

Galéria

A hely elérhetőségei