Érsek Éden – Rábakecöl

Rábakecöl finoman szólva nem a világ közepe. Ezért is volt meglepő, amikor a baráti társaságból valaki bedobta, hogy töltsünk el ott egy hétvégét. Elképzelni sem tudtuk, mi lehet olyan különleges a településen, ami miatt érdemes ellátogatni a Kisalföldnek erre a részére. De akkor még nem ismertük az Érsek Édent.

Az Érsek Éden saját definíciója szerint egy „szarvasgombás gasztrobirtok”, és ez egy igencsak találó név. A tulajdonos chef Érsek Gergely pár évvel ezelőtt költözött haza külföldi vendéglátós évei után, és Dr. Gógán Andrea szarvasgomba-termesztési kutatóval azon dolgoztak, hogy találjanak egy olyan helyet Magyarországon, ahol megfelelőek a természeti adottságok a különleges gombafaj termesztéséhez. Így esett a választás a Rábakecöl mellett található földterületre.

Bixie

Itt hoztak létre egy kis birtokot, ahol főként mogyoróbokrok gyökerein termesztik a különböző szarvasgomba fajtákat. Amennyire egyszerűnek hangzik a dolog annyira sok kitartást kíván – tudtuk meg Gergőtől látogatásunk során.

Az előadással és szarvasgomba-vadászattal egybekötött félnapos program egy kis bemutatóval kezdődik ugyanis, amiből hamar megérti az ember, miért is mérik aranyárban a szarvasgombát. Röviden összefoglalva: a növény rendkívül érzékeny a környezetére, ezért iszonyú macerás a termesztése, ráadásul hosszú évek kellenek, mire kiderül, hogy valóban megtelepszik-e a föld alatti gyökereken a gomba. Gergőék az első telepítés után 7 évig várták, hogy kiderüljön, sikerült-e a projekt. A befektetés tehát igen kockázatos, és lassan fordul termőre (minden értelemben), de szerencsére végül bejött nekik a dolog.

A kis elméleti bevezetés után még volt egy kis kóstoló, amely során a szarvasgombák főbb típusaival ismerkedtünk meg kívül-belül, majd  jöhetett a szarvasgomba-vadászat, amelyben Derű, a fekete labrador volt segítségünkre. Ő fel-alá szaglászott a mogyoróültetvényben, és jelzett, ha kiszagolt valamit. Ekkor gazdája, László egy kis speciális eszköz segítségével kaparta ki a gombát a föld alól, kényesen ügyelve arra, hogy a gumó sértetlen maradjon.

4-5 nagyobb gomba megszerzését követően tértünk vissza a vendéglátótérbe, ahol Gergő immáron chefkabátba bújva kezdte el összerakni számunkra a 6 fogásos degusztációs menüt. Természetesen minden fogásba került valamilyen szarvasgomba, így igazán színes képet kaptunk annak ízvilágáról és felhasználási módjairól.

Az egész program fantasztikusan érdekfeszítő volt, a menü pedig egyszerűen frenetikus, mégsem csak emiatt ajánlanám az Érsek Édent.

Ami engem a legjobban megfogott benne, az a végtelen profizmus, amivel ez az egész koncepció ki lett találva. Egyrészt az, ahogy a szántó közepén létre tudtak hozni egy rendezett, füvesített területet, rajta egy skandináv-minimál stílusú vendéglátó-épülettel, már magában zseniális. De ahogy belépsz oda, az első perctől az utolsóig minden apróság a helyén van. A névre szóló, gravírozott ajándék, a pezsgő koktél, amit azért kapsz, hogy az előadás alatt is legyen mit szürcsölgetned, a hímzés a textíliákon, szóval minden. A gombákról pont annyi hangzik el, ami még le tudja kötni az embert. Gergő előadásmódja gördülékeny, mondandóját rugalmasan alakítja a jelenlévő csapat igényeihez. A szarvasgomba-vadászat pont olyan hosszú, hogy legyen lehetőség minden benned felmerülő kérdést személyesen feltenni Gergőnek a séta során, és a degusztrációs menü azok számára is nagyon élvezetes, akik nem szeretik különösebben a gombát általában, és ezt a speciális fajtáját sem (én most magasra tartom a kezem). Az pedig, hogy Gergő egymaga 6 fogásos fine dining menüt tud összerakni 10-12 embernek mindössze 2 óra alatt, az az ő szakmai felkészültségének remek bizonyítéka.

Én nagyon nagyra tudok értékelni minden magas minőségű szolgáltatást, és azt kell mondjam, az Érsek Éden minden követelménynek megfelel: kellemes a helyszín, jó a program és kiváló a gasztro-élmény is. Egyaránt ajánlom baráti társaságoknak, a gasztronómia ezen szeglete iránt érdeklődő gurmanoknak, de akár vendéglátós szakembereknek is. Itt mindenki meg fogja találni a saját számítását.


Pro tipp

Az Érsek Édenbe csoporttal lehet érkezni, tehát gyűjts magad köré még 5-6 embert, és úgy jelentkezzetek be! Ha pedig megtetszett a szarvasgomba, mint műfaj, akkor érdemes a helyszínen valami kis szuvenírt hazavinni a szarvasgomba manufaktúra termékei közül!

Galéria

A hely elérhetőségei