Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős

Amikor a Balaton-felvidék igazán felkapott lett, a turizmus egyre inkább kiszorította a helyi lakosokat saját településeik közösségi intézményeiből, vagy egyszerűen csak kihaltak belőlük a korábbi törzsvendégek. Nagyon sok faluban látni, hogy miközben a szőlőhegyen vagy a parton egyre nyílnak a fenszi éttermek, a települések központjaiban álló egykori boltok és kocsmák bezártak, és az évek alatt csendes pusztulás emésztette el őket.

Ebbe hozott változást az az új mozgalom, vagy nevezzük akárminek, amelynek keretében az új generációs vállalkozók elkezdtek „visszaadni” a településeknek. Ezt nyilván nem puszta jóindulat motiválja, hanem az üzleti szellem is, hiszen a balatoni falvakba folyamatosan érkeznek a betelepülők, akiknek a város zaja nyilván nem hiányzik, de azért a jól megcsinált, színvonalasabb vendéglátóhelyeket igénylik. De ha ők önmagukban nem is tartanának el helyeket, a szezon is egyre inkább négyévszakosodik. Már nem csak a nyári hónapokban van élet a tó körül, a színvonalasabb helyeken egész évben van turistaforgalom. Voilá, a kereslet találkozott a kínálattal, az üzleti modell előállt.

Bixie

Ezt képviseli a Szőlősi kocsma is, ami Balatonszőlős főutcájának egy olyan üzlethelyiségében nyitott meg, ami előtte évekig üresen állt. És ugyanezt képviseli két faluval arrébb a vászolyi Zománc Bisztrócska, illetve a korábban már nálunk is megénekelt Káli Kapocs is. (Ha tudsz még ilyeneket, írd meg nekünk!)

A lokáció tökéletes, hiszen Balatonszőlősön a Balatonfüred vége táblától nagyjából 5 perc autózásnyira vagyunk, de egy tök más környezetben, nem lent a parton, hanem a gyönyörű dombokkal körülvett kis településen.

A Szőlősi Kocsma, ahogy említettük, tényleg a település központjában található. És tényleg egy kocsma, de olyan, ahol tudsz enni is egy jó ízűt, illetve egy viszonylag szűk, de azért jól összeválogatott kínálaton belül a környék boraiból is végigkóstolhatsz párat. (Ahhoz képest egyébként, hogy a hely ötlete a Bortársaság alapítójának, Tálos Attilának a fejéből pattant ki, egészen kevéssé borhangsúlyos a kínálat, de ez, gondolom, a kocsma koncepció része, merthogy a kocsma semmiképpen sem borbár.)

Ide bármikor beülhetsz akár órák hosszát beszélgetni egy pofa sör vagy egy fröccs mellett, de átutazóban egy kellemes ebédre is tök jó célpont a hely. A konyha nem akar bravúrkodni, egyszerű de finom fogásokat készítenek. Mindig van a kínálatban főzelék is, ezek nagy kedvenceink, érdemes rápróbálni az aktuális étlapon lévőre.

Egy szó mint száz, a Szőlősi Kocsma egy közösségi hely, amit a régi és új helyiek, valamint a turisták egyaránt szeretnek. Win-win.


Pro tipp

A Szőlősi Kocsma Tálos Attila saját borászatának, a Gellavilla pincészetnek a borboltjaként is működik. Ha tőlük keresel valami tételt, akkor is érdemes ide betérni.

Galéria