Bölcső Bar & Food – Budapest

A Bölcső a kedvenc kocsmám, ahol minden megvan, amit egy kocsmától elvárok. A kocsma kifejezéssel olyan, minta degradálnám a helyet, de tudom, hogy Kondorosi Dani, a Bölcső megálmodója és tulajdonosa, aki a tulajdonoskodás mellett egyszerre szakácskodik, csapol, felszolgál és haverkodik a vendégekkel, egyáltalán nem sértődik meg ettől a megnevezéstől. Sőt.

Szóval a Bölcső igazából egy kocsma. De egy olyan kocsma, ami a magyar kézműves sörforradalom egyik első központja (Bölcsője? Jujj.) volt, és a mai napig szuper kraft kínálata van. Emellett a Bölcső a 2010-es évek elején robbanó burgerforradalomban is vezető szerepet játszott, étlapján a mai napig ott van a legendás hamburger, ami még mindig Budapest egyik legjobbja, és pont ugyanolyan finom, mint az elmúlt 10 évben bármikor.

Bixie

Mindenféle jóság egy képen - Bölcső Bar & Food - az Olyanjó fotója

Mindenféle jóság egy képen – Bölcső Bar & Food – az Olyanjó fotója

Ugyanakkor szó nincs arról, hogy Daniék ülnének a babérjaikon. Amikor kinőtték a régi, Lágymányos utcai egységet, mertek váltani egy sokkal nagyobb volumenre, és beköltöztek az egykori Kisrabló helyére a Zenta utcába (ami a covid miatt utólag talán már nem tűnik annyira jó húzásnak, de egyelőre szerencsére túlélték). Ez nem csak azt tette lehetővé, hogy sokkal több vendéget tudjanak egyszerre fogadni, hanem a pincében így már egy különterem is rendelkezésre áll privát összejövetelekre.

A konyha nem csak burgerben tud nagyot, a néhány tételes étlap bármelyik eleme bátran kirendelhető, emellett a kraft sörök és a tömények frontján is abszolút rajta vannak a trendeken és az újdonságokon. Hét közben nagyon jó ebédmenüt adnak.

Mi kell még egy jó kocsmához? Valamiféle állandóság, hogy amikor már többedszerre mész le, akkor ismerd a csapat tagjait, és ők is ismerjenek téged. A Bölcsőben az elmúlt évtizedben ha nem is volt teljesen állandó a személyzet, nem is fluktuált intenzíven, ami nagy szó manapság egy vendéglátóhelytől. Ez tényleg egy olyan hely, ahol órákat el tudsz üldögélni akár valamelyik sarki asztalnál, akár a bárpultnál, és vagy jön hamarosan egy ismerős, akivel tudsz dumálni, vagy szimplán szóba elegyedsz a szomszéddal, hogy kitárgyaljátok a sörkínálatot vagy a tévében futó meccset.


Bereg Embassy Bar & Cafe – Budapest

A Bereget nem sokkal a nyitás után fedeztük fel, amikor a közelbe költöztünk, és azonnal lenyűgözött minket a hely hangulata. Aztán örömmel láttuk, hogy az elmúlt években a Bereg, egyik all-time kedvenc helyünk a városban, stabilan ott szerepel minden „Budapest legjobb kerthelyiségei” listán, nagyon helyesen.

Ez itt a kert, vagy legalábbis egy része. Plusz sör. - Bereg Embassy Bar & Coffee - az Olyanjó! fotója

Ez itt a kert, vagy legalábbis egy része. Plusz sör. – Bereg Embassy Bar & Coffee – az Olyanjó! fotója

Bixie

A magyar organikus építészet (lásd még: „Makovecz-stílus„) egyik ikonikus épületének, a Hattyúháznak az udvarán található vendéglátóhely tényleg egy igazi gyöngyszem. Hangulata nagyon különleges: az egyik oldalon a Hattyúház bástyaszerű kiszögellései és égbe nyúló magas falai, a másik oldalon pedig az I. kerületi társasházak belső udvarára sok helyen jellemző zöldellő kertek határolják. Ettől a körülzártságtól az egész olyan, mint egy kis menedék, ahová nem jut el a város zaja, és ahol lehuppanva valamelyik asztalhoz azonnal kiszakadunk a hétköznapi pörgésből. A legtutibb egy álmos nyári kora délután érkezni, amikor csak a törzsvendégek kókadoznak elszórtan az asztaloknál, és egy fröccs mellett hallgatni a madárcsicsergést.

A Bereg legfontosabb attrakciója egyértelműen a kerthelyiség, de a konyha is teljesen OK. A rövid étlappal nem vállalják túl magukat, de az ezen szereplő ételeket tisztességes módon készítik el. Mindig van csapon egy-két, üvegben pedig valamivel többféle kézműves sör is. Ezek felől érdemes érdeklődni, mert nem biztos, hogy minden kapható, ami az itallapon szerepel.

Hamburger. Finom. - Bereg Embassy Bar & Coffee - az Olyanjó! fotója

Hamburger. Finom. – Bereg Embassy Bar & Coffee – az Olyanjó! fotója

A pici beltér nem annyira ütős, úgyhogy késő ősztől kora tavaszig a kertben felállított igluba érdemes bekuckózni. Akár az egész befoglalható céges rendezvényre vagy baráti összejövetelre.

Miért pont Bereg?

A Bereg elnevezés az alapító testvérpártól, Attilától és Pétertől ered, akik az ország Budapesttől talán legmesszebb eső régióját szerették volna kicsit közelebb hozni a budapesti közönséghez. Ne számítsunk kitömött állatokra vagy a Bereg néprajzi örökségét bemutató tablókra, az évek során inkább csak néhány apró részlet maradt meg a koncepcióból.


Süsd Meg Cakery – Budapest

Meg kell mondanunk, ma meglehetősen bosszúsak lettünk. Én a postára sétáltam épp délelőtt, amikor megpillantottam egy eddig ismeretlen helyet a Városmajor utcában. A kis bolt nagy üveg ablakokkal (mit ablakokkal, gyakorlatilag üveg falakkal) rendelkezett és ezért teljes betekintést engedett. Nagyon helyes kis pékség volt első látásra. Fel is pillantottam a homlokzatra, amin ez állt: Süsd Meg Cakery. Nagyon ígéretesnek tűnt a hely, de Péter nélkül nem akartam kipróbálni, úgyhogy délután lerángattam őt egy meglepi kávéra.

Amikor odaértünk, ő is totális meglepettséggel fogadta, hogy van a lakásunktól kb. 100 méterre egy pékség, ahol nem hogy nem voltunk még, de a létezéséről sem tudtuk. Mindegy, biztos még nagyon új – állapítottuk meg együtt az utcán.

Bixie

Belépve egy kedves hölgy fogadott, és finom péksüti illat. Mivel még/már félálomban voltunk 5 körül, ezért gyorsan kértünk mindketten egy kávét, én a szokásos lattémat, Péter a szokásos presszó kávéját. Miközben készült a kávé (világos pörkölésű specialty cucc, yeah) és nézelődtünk a finomságot között, szóba elegyedtünk a hölggyel.

„Mikor nyitottatok?” – hangzott az érdeklődő kérdés.

„Ó, már 2 éve itt vagyunk.” – hangzott tőle a megdöbbentő válasz.

Ekkor Péterrel egymásra néztünk, és világos volt, hogy ugyanarra gondolunk. Hogy a túróba lehet az, hogy ez a klassz hely nem tudta elérni azt, hogy mi, akik tényleg a leglehetetlenebb helyekre is képesek vagyunk elmenni az országban egy-egy érdekességet megnézni, ráadásul követünk egy csomó gasztro hírt, programajánló magazin, semmit nem tudtunk a létéről? Közben a hölgy (gondolom a döbbent arcunkat látva) magyarázkodni kezdett, hogy pont a COVID előtt nyitottak, és az utcában is sokszor van felújítás, ezért a megállító tábla sem látszik mindig rendesen a parkoló autók miatt ésatöbbi. Én még jó szándékból megemlítettem neki fél mondattal, hogy esetleg érdemes ilyenkor Facebookon legalább a környékbeliekre tolni egy hirdetést, de aztán elengedtük a dolgot, elvégre nem észt osztani mentünk oda.

(Vendéglátósok! Ha nyittok egy új helyet, hirdessetek! Vagy kérjetek meg olyan oldalakat, mint az Olyanjó! programajánló, hogy írjon rólatok! Vagy reptessetek fehér galambot! Vagy hívjatok oda egy hangosan csaholó kutyát a bolt elé! De valamit csináljatok, könyörgöm, mert magától nem találják meg az emberek ezeket a helyeket! Most is a szívszélhűdés kapott el, hogy egy ilyen elrontott marketing akció miatt a végén még csődbe megy és bezár ez a kis cuki pékség-cukrászda szentélyke.)

Mert amúgy a Süsd Meg Cakery nagyon menő. Mindenből van egy kicsi, úgyhogy tudsz venni klassz jalapenos-cheddaros kenyeret (mi vettünk egy közel 800 grammosat 1300 Ft-ért), vannak sütik – édesek és sósak -, egészséges italok, lekvárok, torták, karácsonykor bejgli, meg mindenféle finomság.

Szóval nagyon ajánljuk. Gyertek és egyetek sütit, vegyetek kenyeret, kávézzatok, és vigyétek hírét, mert végre van egy jó kávézó-pékség a közelben. Hajrá, Süsd Meg Cakery! Hajrá, Városmajor utca!


Pörc Delikát – Balatonkenese

Balatonkenese központja az utóbbi években minden szempontból látványosan fejlődik, és ez alól nem kivétel a vendéglátás sem. A Szó Ami Szó mellett a település másik gasztro-zászlóshajója a Pörc Bisztró és Delikát, amely néhány év alatt picike hentesüzletből lett országszerte elismert étterem. Az éttermet mi most külön intézményként kezeljük, és majd írunk róla, de ez a cikk most nem róla szól.

Bixie

Szerencsére a tulajdonosok a folyamatos növekedés mellett, az étterem megnyitása után is megtartották a bolti részleget, így a Pörc a mai napig az ország egyik legjobb delije, ahol a kínálat méretben és minőségben is simán lekörözi a magukat ugyanígy nevező budapesti boltok 95 százalékát.

Ahogy az igényesebb balatoni helyek, úgy a Pörc is kiemelt figyelmet fordít a helyi termelőkre, így a borok, sajtok, savanyúságok, kencék és egyéb termékek nagy része is Balatonkenese tágabb értelemben vett környékéről érkezik. A Pörcnek viszont két olyan specialitása is van, ami kiemeli a már említett országos mezőnyből is, és mindkettő abból ered, hogy a Pörc tényleg hentesüzletként indult, és részben a mai napig megmaradt annak.

Az egyik ezek közül a saját készítésű kolbászok, szalámik és sonkák, amik tényleg kiemelkedő minőségűek, és már csak miattuk megéri beugrani a boltba. A másik az ízelítőtál, amit a pultban elérhető finomságokból válogatnak össze a szemünk láttára, és tényleg minden földi jóval meg van pakolva. A delikátnak ráadásul saját terasza van, ahová kiülve az egész kényelmesen el is fogyasztható. Két főnek bőven elegendő az adag, mi pedig kiegészítve kenyérrel, illetve a pultból kiválasztott üveg savanyúsággal ennél jobb reggelit nem nagyon tudunk elképzelni. A műfaj maga nem újdonság, hiszen egy delikát a helyben fogyasztásról is szól, de ilyen jól összerakott, minden elemében ütős válogatást máshol nem nagyon láttunk még, különösen ha az árat is figyelembe vesszük.

Az ízelítőtál a külön vásárolt savanyúsággal. Megőrülsz tőle. - Pörc Delikát Balatonkenese - az Olyanjó fotója

Az ízelítőtál a külön vásárolt savanyúsággal. Megőrülsz tőle.

A Pörc Delikát az étteremmel egy épületben működik, rendes bolti nyitvatartással minden nap. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert ide jellemzően akkor is be lehet jönni reggeltől estig, amikor az étterem épp zárva tart. Szóval ne ijedjünk meg, ha a nagykapu nincs nyitva, amúgy is az utcai terasz felőli kisebb ajtón keresztül jutunk el a tutiba.


Cédrus Vendégház – Zebegény

Mióta 2017-ben határozat született a Dunakanyar kiemelt fejlesztési turisztikai térséggé való emeléséről, azóta szinte berobbant ott az élet. Gombamód szaporodnak a hegyoldalban található szálláshelyek, és megjelentek jobbnál jobb éttermek és bisztrók is. A fejlődés talán Zebegényben a legszembetűnőbb, amely az elmúlt években tényleg több tucat minőségi vendéglátóhelyet adott a térségnek. Mind közül a leghíresebb talán a Natura Hill, mi mégsem erről írunk most, hanem az egy utcával lejjebb található Cédrus Vendégházról, amit jóval kevesebben ismernek. Na de majd most!

A Cédrus Vendégház egyike azoknak a vidéki szálláshelyeknek, amelyek isteni panorámát és dézsafürdőzést ígérnek a Budapestről kiszakadni vágyóknak. És valljuk be, ez egy jól hangzó ajánlat. Amúgy is már-már irracionális vonzalmunk van a dézsás szálláshelyek iránt, úgyhogy nagyon megörültünk, amikor rátaláltunk a frissen megnyílt Cédrusra.

Bixie

A kis rönkház egy nagyon meredek úton közelíthető meg, ami kocsival nem para. Mi viszont motorral érkeztünk Budapestről, és így azért tartogatott izgalmakat a hegyoldalon való felkúszás. Persze ha már fent vagy, megérted, hogy a panoráma minden küzdelmet megér. A hatalmas, gyönyörűen rendezett kertbe belépve már idilli hangulat kap el, amit csak überel a mögötted elterülő Dunakanyar látványa.

A Cédrus Vendégház belül és kívül

A beltér tágas, összesen 4 fő részére nyújt szálláshelyet, viszont az fontos, hogy az a 4 ember igazán intim kapcsolatban legyen, mert a fekvőhelyek egy légtérben találhatók. Mi a földszinti franciaágyat támadtuk be, és onnan élveztük a csodálatos panorámát a hatalmas ablakokon keresztül. A házban egy kis fürdő és egy jól felszerelt praktikus sarokkonyha van.

És ott van ugye a már említett dézsa is, amit mi nagy lelkesen minden nap begyújtottunk, majd egészen késő éjszakába nyúlóan abban lubickoltunk. A fedett dézsa mellett a terasz túloldalán található egy másik medence is, amit inkább nyári pancsolásra ajánlunk, bár ez is prímán fűthető.

A kertben még van egy nagyon klassz tűzrakó, amely szintén belobbantható, ha épp grillezni, vagy csak úgy a tűznél ülni van kedvünk.

A Cédrus Vendégház kiváló célállomás lehet akár gyerekekkel is, akik a hatalmas kertben kedvükre őrjönghetnek, amíg te a teraszon kortyolod a kávéd és gyönyörködsz a tájban. A vendégház kiváló kiindulópont a Dunakanyar bejárásához is nem csak autóval, hanem akár bringával (bár ehhez meg kell mászni a házhoz vezető kaptatót), akár vonattal, akár hajóval is.


Zenélő 67-es út – Somogy megye

Az R67-es gyorsút a Balaton déli partján húzódó M7-es szakaszt köti össze Kaposvárral. A gyorsforgalmi út számozásáról mindenkinek értelemszerűen egy régi klasszikus, a Republic „A 67-es út” című száma jut azonnal eszébe.

Bixie

Innentől adta magát az ötlet, hogy a megépült gyorsforgalmi úton valamilyen módon meg kellene emlékezni erről az emblematikus slágerről, hiszen nincs olyan ember, aki ne énekelte volna ezt a dalt meghitt, romantikus hangulatban a tábortűz mellett.

Így jöhetett az ötlet, hogy a nemzetközi autópályaépítésben már régóta használt „zenélő út” technológiát Magyarországon először ezen az útszakaszon próbálják ki.

Mi az a zenélő út?

A zenélő út technológia lényege, hogy az aszfalt felső rétegén rovátkolást alakítanak ki.  A rovátkák következtében magasabb és mélyebb hangok hallathatók, amennyiben elhalad fölöttük egy autó. A hang magassága a rovátkák mélységétől és az egymástól való távolságuktól függ. A világon először 1995-ben, Dániában hoztak létre ilyen útszakaszt.

Mi történik a zenélő úton?

A 67-es úton a megengedett sebesség 110 km/h, de amikor elérünk a Mernye és Mernyeszentmiklós közti szakaszra, akkor érdemes 80-ra lelassítani, és kihúzódni a külső sávba (amit ugyebár amúgy is kötelező megtenni országúton, khm-khm). Itt az 59. kilométerkőnél kezdődnek majd a rovátkák. Ahhoz, hogy halljuk a zenét, nincs más teendő, mint a jobb kereket kivezetni egészen a leállósáv felfestése mellé, és végig menni az aszfalton megjelenő rovátkákon. Ekkor felcsendül pár taktus erejéig a Republic halhatatlan slágere.

Így ni:

Nagyon jópofa élmény, amit az adott útszakaszon járva mindenképpen érdemes kipróbálni, de akár néhány kilométeres kerülőt is érdemes tenni érte, ha a környéken járunk.


Károlyi-kilátó – Nagy-Milic

Magyarországon vitathatatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak-keleti részén található a legtöbb festői szépségű vár, ráadásul ezek nagyon közel is vannak egymáshoz. A füzéri, boldogkőváraljai és regéci vár egyaránt fantasztikusan néz ki, és autóval akár egy, de maximum két nap alatt végiglátogathatóak. Mi viszont most egy olyan túrát ajánlunk, ahol bizony gyalogolni kell, nem is keveset. Cserébe megígérjük, hogy akárcsak az erőfeszítés, úgy a jutalom is nagy lesz.

A szinte közvetlenül a sziklafalból kifaragott füzéri vár ott van nem csak a régió, hanem az egész ország legszebben felújított várai között, amit néhány évvel ezelőtt szinte teljesen újjáépítettek, így hófehér falaival és vaskos tornyaival tényleg lenyűgöző látványt nyújt. Márpedig sehonnan nem néz ki annyira szuperül, mint a fölötte magasodó Nagy-Milicről. Egész pontosan az annak csúcsától néhány száz méterrel lejjebb található Károlyi-kilátóból.

Bixie

A füzéri vár és a Zemplén látványával nem lehet betelni - az Olyanjó fotója

A füzéri vár és a Zemplén látványával nem lehet betelni – az Olyanjó fotója

Egyetlen apró probléma, hogy a Nagy-Milic a Zemplén legmagasabb pontja a maga 895 méterével, és akár Hollóháza, akár Füzér irányából támadjuk be, bizony több száz méternyi szintemelkedést kell legyűrni a megmászásához, úgyhogy még gyakorlottabb túrázók is nyugodtan szánjanak rá minimum 6 órát a 15 km-es körre. Cserébe eltévedni biztosan nem fogunk, ugyanis a túraútvonal az Országos Kéktúra vonalán fekszik, így elég a kék jelzést követni, és előbb-utóbb odaérünk.

Magáról a Nagy-Milicről nincs panoráma, az egyetlen látványosság a magyar-szlovák határkő. A kicsivel lejjebb található kilátóból elénk terülő látvány viszont fantasztikus. A Zemplén teljes kelet-nyugati vonulatának látványa már önmagában megéri a fáradozást, de a fő attrakció a több száz méterrel alattunk látható füzéri vár. A völgyből kiemelkedő építmény annyira szépen mutatja magát, hogy nem lehet nem a korlátra támaszkodva bámulni legalább fél órán keresztül.

A túrát különösen ősszel ajánljuk, a hulló falevelekben gázolás még egy lapáttal rátesz az egész élményre.


Party Vendégház – Gödöllő

Minden úgy kezdődött, hogy most hétvégén volt Péter 40. születésnapja, amire már jó előre elkezdtem megfelelő helyszínt keresni. Mivel szegénynek mindig hideg téli programok jutnak, szerettem volna egy olyan helyet találni, ahol nyarat lehet imitálni. Nyilván az első gondolatom egy klassz, fedett medencés vendégház volt. Nem is gondolnád milyen nehéz ilyet találni! Főleg úgy, ha mondjuk 20-30 embert ott is szeretnél altatni a helyszínen. Nem nyújtom soká, legyen elég annyi, hogy hetekig túrtam az internetet, mire rátaláltam a Party Vendégház Gödöllő oldalára.

A hely már első ránézésre nagyon szimpatikus volt. A képeken átjött, hogy jó nagy tér áll rendelkezésre, aminek nagy előnye, hogy egyben van a jacuzzi, a medence, a szauna, a bulitér és a konyha is, így nem kell a társaságot szétszakítani. A házhoz tartozik egy hatalmas kert focipályával, nagy fedett terasszal és kerti konyhával, ahol van kiépített hely bográcsnak, grillnek, és van egy nagy kemence is. A belső konyha is jól felszerelt, 40 főre simán van étkészlet, evőeszközök, minden ami kell. Ja, és majd elfelejtettem a csocsóasztalt.

Bixie

A Party Vendégház Gödöllő 17 fix ággyal és 8 pótággyal rendelkezik, így 25 főt tud elszállásolni a ház 3 szintjén.

Télen a házat 40 főre lehet kivenni, nyáron azonban a terasz miatt akár ennek a létszámnak a duplájára is kiadják a helyszínt. Ha tehát van egy családi vagy baráti rendezvény, amit szeretnél menő körülmények között megtartani, akkor nagyon ajánlom a Gödöllői Party Házat. A tulajdonossal az ügyintézés gyorsan és flottul zajlott.


101 Bistro – Budapest

A Széll Kálmán tér, Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja évtizedekig egy gasztronómiai sivatag volt. A hentes, a McDonald’s és a török büfé mellett gyanús kockás abroszos helyekre lehetett még beülni, sérelmünkre. A 2010-es évek második felében aztán valami beindult a környéken, és most már ott tartunk, hogy a tér egyik sarkában, egymástól pár méterre két remek ázsiai éttermet is találunk. Ezek a keleti gasztronómia két, egymástól igen távoli szeletére koncentrálnak, de mindkettő kiemelkedő a maga műfajában. Az egyik a Pingrumba, a másik pedig cikkünk tárgya, a 101 Bistro.

A 101 Bistrót bevállalós módon a pandémia alatt nyitották meg a tulajdonosok, így rögtön kiszállításra kellett berendezkedniük, de a 2021. májusi rendes nyitást követően végre megmutathatták, mit tud a konyha teljes üzemmódban. Azóta szerettem volna eljutni, most sikerült (egy igen jeles napon, köszi, Zsófi!).

Bixie

Azt mondani, hogy a 101 Bistro a csúcsgasztronómiát képviseli, egyáltalán nem túlzás, már csak a séf személye miatt sem. Keve Márton beutazta a világot, Michelin-csillagos helyeken pallérozódott Európától Ázsián át Dél-Amerikáig. Magyarországon viszont végül úgy hozta a sors, hogy társaival nem fine dining éttermet nyitott, hanem egy bisztrót, ahol a hazánkban szinte egyáltalán nem ismert tajvani konyha sokoldalúságát mutatja be. Lőjük le a poént: zseniálisan.

A 101 Bistro picike hely, ránézésre csúcsidőben sem férnek be 25-nél többen. A berendezés minimalista, és bár tükrözi a távol-keleti hangulatot, ide egyértelműen nem a körítés miatt érdemes jönni, hanem hogy minél több mindent kipróbáljunk az étlapról. A koncepció is segíti ezt: a fogások kisebb adagokból állnak, és többségük úgy is van tálalva, hogy a közösségi étkezés jegyében a tálak csere-beréje révén a lehető legalaposabban végigehessük a menüt. Asztalon átnyúlkálni nem hogy nem szégyen, hanem kifejezetten kívánatos!

Kicsi tálak, amikbe illik belenyúlkálni mindenkinek - 101 Bistro - Olyanjó

Amikor azt írom, hogy „csúcsgasztronómia”, nem a körítésre, és nem is az árakra gondolok, hanem az alapanyagok kiválasztására, illetve a technológiák és az ázsiai gasztronómiai kultúra hihetetlenül részletes ismeretére. Már akkor tudtuk, hogy itt őrület lesz, amikor megérkezett az első tálka, benne a „Sárga Ördög bogyó” fantázianevű fogással. Ez igazából egy látszólag pofonegyszerű olajbogyó snack, aminek az alapja a sima zöld olíva. Látod, hogy valami sárga szósszal le van öntve, de ennek addig nem tulajdonítasz különösebb jelentőséget, amíg bele nem harapsz, azután viszont brutális dolgok történnek. Az olajbogyó mellett egyszerre jelenik meg a szádban citrusosság, sósság, a csili csípőssége, hihetetlen az egész. Ha csak ebből rendeltünk volna még hármat, én már fülig érő szájjal mentem volna haza.

De persze rendeltünk egyebet is, és az utazás folytatódott minden fogásban: a brutálisan omlós hússal töltött marha oldalas bao, a hibátlan kacsamell, a túlvilágian omlós csirke a ropogós bőrével meghintve mind olyan ételek, amikbe nem lehet semmilyen módon belekötni. És persze mindegyik ugyanolyan komplex, mint a fentebb megénekelt bogyó, rengeteg íz és textúra keveredik a legegyszerűbbnek hangzó fogásban is.

Mindez a képviselt minőséghez képest több, mint korrekt áron. Ilyen színvonalon enni ennyiért nem tudom, lehet-e most máshol Budapesten. Nehezen tudom elképzelni, de ha te tudsz ilyet, mindenképpen írd meg nekünk, és már rohanunk is tesztelni!

Az biztos, hogy mi új kedvencet avattunk, és ide még nagyon sokszor szeretnénk visszajönni.


Pizza, Kávé, Világbéke – Miskolc

A Dudás-fivérek által alapított Anyukám Mondta egy legendás intézmény, amit ma már keveseknek kell bemutatni. Legyen itt most elég annyi, hogy az encsi olasz étterem konkrétan bebizonyította, hogy lehetséges kiemelkedő színvonalú helyet vinni az ország egy távoli pontján, egy nem túl fejlett (és most finoman fogalmaztunk) régióban. A siker ellenére sokáig úgy tűnt, hogy az Anyukám Mondta nem terjeszkedik, hanem megmarad a környékbeliek, illetve a  — sokszor kifejezetten az Anyukám Mondta miatt, akár több száz kilométerről  —  ide utazók kiváltságának.

Aztán egyszercsak a tulajdonosok bejelentették, hogy nyitnak egy új helyet Miskolcon. De nem egy új Anyukám Mondtát, hanem egy lazább, a street food irányából közelítő, az olasz konyhából elsősorban a pizzára koncentráló helyet. Ez lett a fura nevű Pizza, Kávé, Világbéke, amely Miskolc sétáló-főutcáján, a Széchenyi István utcában lelt otthonra.

Bixie

A Pizza, Kávé, Világbéke kínálata tehát elsősorban a pizzára épül, de ha először jársz náluk, lehet, hogy meg fogsz lepődni. Ugyanis a pizza itt nem a klasszikus vékonytésztás, kör alakú ételt jelenti, hanem az ún. római típusú, vastagabb tésztájú, feltétekkel bőségesen megpakolt verziót, amit négyszögletesre szeletelve tálalnak.

A műfajnak több előnye is van. Egyrészt ezek a pizzák a többféle feltéttel nagy játékteret biztosítanak az összeállításkor, amit ki is használnak a srácok, fantasztikus ízkombinációkat alkotva. Másrészt a szeletelős műfajnak köszönhetően az aktuális kínálatból több fajtát is könnyen ki tud próbálni az ember. Tapasztalatunk szerint egy felnőtt két szeletet biztosan le tud gyűrni, de a három sem lehetetlen.

A pizzán kívül állandó jelleggel néhány remek süti és pohárdesszert, nyáron pedig fagyi egészíti ki a kínálatot. Ital fronton vannak finom házi szörpök, néhány sör, valamint magyar és olasz borok.

A hely hangulata szerintünk szuper, a nagy belmagasságú, napfényes vendégtér nagyon jól mutat. A pultban pedig különösen kedves a kiszolgálás, nekünk mindig úgy tűnik, hogy itt szeretnek dolgozni az emberek, ami igen ritka jelenség a magyar vendéglátásban.

Egy szó mint száz, a Pizza, Kávé, Világbéke Miskolcon járva nem kihagyható!