Macok Bisztró – Eger

A Macok közmegegyezés szerint Észak-Magyarország egyik legjobb étterme, mondjuk az Anyukám Mondta mellett, akikkel a szomszédságukban működő Pizza, Brumbrum, Világbéke a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke kistesója képében van közös projektjük is.

Bixie

A Macok Bisztróról még talán a 2015-ös Gault Millau kalauzban olvastam először, azóta pedig számos egyéb alkalommal különböző kiadványokban, blogokon, mindenfelé. Marci barátunk, aki amúgy nem tagadja meg magától a gasztronómiai élvezeteket, konkrétan évek óta mondogatja, hogy jobbat még sehol nem evett idehaza, mint pár éve a Macokban. Szóval ide tényleg nagyon régóta el akartunk jutni.

A Macok az Imola Udvarházban található, az egri vár kapujától néhány méternyire, abszolút frekventált helyen. Ha alulról jövünk, akkor előbb át kell verekedni magunkat a Dobó István téren található turistacsapdákon, de legalább tudjuk, hogy van miért küzdeni.

A Macok magát bisztrónak nevezi, ami az étlapot végig böngészve alapból stimmel, de néhány fogás komplexitásában és tálalásban már a fine dining felé is kacsingat. Macsinka János séf elképesztő dolgokat hoz ki a legkülönfélébb alapanyagokból, egy-egy összetevő íze szinte robban a szájban. A kacsamellhez adott lilakáposztakrémnél intenzívebb ízű és harmonikusabb dolgot mostanában nem ettem, pedig ez csak egy köret volt, egy kiegészítő elem a tányéron. És minden fogásban megvan ez a kis extra csavar, a hozzáadott plusz, amitől kiemelkedő lesz, és amitől évek múlva is fel tudod majd idézni, hogy mit ettél, amikor a Macokban jártál. Ennél többet étteremtől tényleg nem várhat az ember.

Ha megnézzük, hogy manapság bármilyen színvonalasabb vendéglátóhelyen milyen árakon lehet enni, akkor a Macok ráadásul nem is vészes, egy normálisabb étterem árszínvonalán dolgoznak. Most pedig, hogy végre személyes tapasztalat birtokában vagyok, én is ki merem jelenteni, hogy minőségben viszont nem csak a magyar vidéken, hanem mindenféle földrajzi megjelölést mellőzve is abszolút a top kategóriába tartoznak. Ez a kombináció pedig simán kiad egy olyan éttermi élményt, ami köré egy komplett egri kiruccanást is megéri szervezni, vagy akár csak miatta is érdemes lehet elzarándokolni a városba.


Makákó Kávégyár – Szarvaskő

Szarvaskő az Országos Kéktúra miatt nem volt ismeretlen számunkra, mivel átmegy rajta a túraútvonal. Az elmúlt években is legalább két alkalommal voltunk itt. Most hétvégén Eger és Szarvaskő környékén voltunk barátokkal, így többször is oda-vissza kavartunk a 25-ös úton. Mivel a szállásunk egy ökoházban volt Szarvaskő felett, ezért a település központján kanyarogtunk fel és le. Egy ilyen kanyar alkalmával vettük észre az apró fa bódét a buszmegálló mellett.

A Makákó Kávégyár mini bódéban méri a szuperságot

Elsőre csak azon akadt meg a szemünk, hogy milyen klassz kis füves placc van ott, és kikívánkoztunk kicsit a napsütésre is. Csak később konstatáltuk, hogy a kedves kis faház valójában egy specialty kávézó, ami Makákó Kávégyár névre hallgat. A cuki név és a napsütés ígérete már elég volt ahhoz, hogy vasárnap ott indítsuk a napot.

Bixie

A mini kávézóban kétféle pörkölt kávé volt épp az őrlőben. Egy egyszerűbb Közép-Amerika-India 80% arabica – 20% robusta és egy indonéz Finca P. Purba 100% arabica különlegesség. Hatan hatféle formában borítottuk magunkba a specialty coffee-t, amihez a helyszínen akár kekszet vagy más kis ropogtatni valót is lehet venni.

A Makákó Kávégyár télen-nyáron nyitva van, melegebb időkben a hideg frissítőkön, hidegebb hónapokban pedig a meleg italokon van a hangsúly a kínálatban. Ha erre jársz, mindenképp érdemes megállni egy gyors kávéra. Abból sosem lehet eleget inni.


Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős

Amikor a Balaton-felvidék igazán felkapott lett, a turizmus egyre inkább kiszorította a helyi lakosokat saját településeik közösségi intézményeiből, vagy egyszerűen csak kihaltak belőlük a korábbi törzsvendégek. Nagyon sok faluban látni, hogy miközben a szőlőhegyen vagy a parton egyre nyílnak a fenszi éttermek, a települések központjaiban álló egykori boltok és kocsmák bezártak, és az évek alatt csendes pusztulás emésztette el őket.

Ebbe hozott változást az az új mozgalom, vagy nevezzük akárminek, amelynek keretében az új generációs vállalkozók elkezdtek „visszaadni” a településeknek. Ezt nyilván nem puszta jóindulat motiválja, hanem az üzleti szellem is, hiszen a balatoni falvakba folyamatosan érkeznek a betelepülők, akiknek a város zaja nyilván nem hiányzik, de azért a jól megcsinált, színvonalasabb vendéglátóhelyeket igénylik. De ha ők önmagukban nem is tartanának el helyeket, a szezon is egyre inkább négyévszakosodik. Már nem csak a nyári hónapokban van élet a tó körül, a színvonalasabb helyeken egész évben van turistaforgalom. Voilá, a kereslet találkozott a kínálattal, az üzleti modell előállt.

Bixie

Ezt képviseli a Szőlősi kocsma is, ami Balatonszőlős főutcájának egy olyan üzlethelyiségében nyitott meg, ami előtte évekig üresen állt. És ugyanezt képviseli két faluval arrébb a vászolyi Zománc Bisztrócska, illetve a korábban már nálunk is megénekelt Káli Kapocs is. (Ha tudsz még ilyeneket, írd meg nekünk!)

A lokáció tökéletes, hiszen Balatonszőlősön a Balatonfüred vége táblától nagyjából 5 perc autózásnyira vagyunk, de egy tök más környezetben, nem lent a parton, hanem a gyönyörű dombokkal körülvett kis településen.

A Szőlősi Kocsma, ahogy említettük, tényleg a település központjában található. És tényleg egy kocsma, de olyan, ahol tudsz enni is egy jó ízűt, illetve egy viszonylag szűk, de azért jól összeválogatott kínálaton belül a környék boraiból is végigkóstolhatsz párat. (Ahhoz képest egyébként, hogy a hely ötlete a Bortársaság alapítójának, Tálos Attilának a fejéből pattant ki, egészen kevéssé borhangsúlyos a kínálat, de ez, gondolom, a kocsma koncepció része, merthogy a kocsma semmiképpen sem borbár.)

Ide bármikor beülhetsz akár órák hosszát beszélgetni egy pofa sör vagy egy fröccs mellett, de átutazóban egy kellemes ebédre is tök jó célpont a hely. A konyha nem akar bravúrkodni, egyszerű de finom fogásokat készítenek. Mindig van a kínálatban főzelék is, ezek nagy kedvenceink, érdemes rápróbálni az aktuális étlapon lévőre.

Egy szó mint száz, a Szőlősi Kocsma egy közösségi hely, amit a régi és új helyiek, valamint a turisták egyaránt szeretnek. Win-win.


Pincesor – Balatonfőkajár

Már az őskorban is…

Banálisan hangzik így kezdeni egy hely történetének leírását, de Balatonfőkajár esetében mégiscsak erről van szó. A településnek már az őskorban is voltak lakói. Mi mások, ha nem mamutok?!

„Na persze-persze. Már miért pont itt lettek volna?” – kérdezhetnéd.

Bixie

Hát, hogy miért itt voltak, az egyelőre rejtély, de az tény, hogy 2006-ban a Balatonfűzfőt és Balatonakarattyát elkerülő út építésekor két gyapjasmamut-tetemet is találtak. A löszfalban egy mamutanya és egy borjú csontváza maradt meg szinte teljes épségben. A több mint tízezer éves jégkorszaki óriások, akik a Tonna és Mázsa nevet kapták, ma a Bakonyi Természettudományi Múzeumban tekinthetők meg, Zircen.

Kajár

A mamutleletek bizonyítják tehát, hogy Balatonfőkajár környéke már az őskorban is lakott terület volt, még ha nem is emberek által.

A római fennhatóság alatt egy Pannónián át vezető hadiút is érintette a települést. Egy 1086-ban előkerült írásos emlék alapján akkoriban Villa Quiar néven emlegették a falut. A quiar (magyarul kajár) szó jelentése egy ősi foglalkozás: kikiáltó, összehívó, olyan személy, aki a király rendelkezéseit hirdette ki fennhangon.

Quiar eredetileg Balaton-parti terület volt. Lakói a törökök elől menekültek a közeli dombhajlat mocsarába, és később (vélhetően a XVIII. században) itt alapították meg településüket, ami a Balatonfő-Kajár nevet kapta, ami azt jelenti a Balaton fejénél elhelyezkedő Kajár település. Ezért aztán pontatlan a települést röviden „Főkajárnak” hívni.

A löszfalba vájt balatonfőkajári pincesor

A képen látható balatonfőkajári pincesor a Temető-domb alatt található. Itt közel 30-40 pince áll, amelyek vélhetően szintén a XVIII. századból származnak. A Balaton-felvidéken nem ritka pincékbe botlani, a kajári pincék azonban annyiban különlegesek, hogy mind a löszfalba lettek vájva.

Sajnos az év legnagyobb részében ezek zárva tartanak. Csak augusztus 20-án és a szüreti mulatság alkalmával nyílnak meg, ilyenkor jó hangulatú utcai fesztivál kap helyet a pincesoron.

Az év többi napján pedig kellemes kis sétát tehetünk a kihalt pincék között — például megnézhetjük a 440 millió éves kvarcfillitet a Somlyó-hegyen —, ami remek kikapcsolódás a napsütésben.


Wine & Vinyl Bar & Store – Veszprém

Néhány hónapja a Kunszt! kapcsán azt írtam a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023) programról, hogy az ilyen projektek keretében megvalósuló fejlesztések, merthogy hát élünk ahogy és ahol élünk, jellegüknél fogva gyanakvásra adnak okot. Ezt most ünnepélyesen visszaszívom. Veszprém ezt az egészet a jelek szerint tényleg komolyan gondolja. Időközben ugyanis realizáltuk, hogy a VEB2023 Utcakép Fejlesztési Programja keretében a királynék városában csomó jó hely nyílt az utóbbi egy-két hónapban, amiket reményeink szerint szépen sorban be is fogunk majd mutatni. A Kunszt! már megvolt, és akkor most jöjjön a Wine & Vinyl Bar & Store!

Bixie

Az mindenkinek fel kellett tűnjön, aki járt már Veszprém belvárosában mostanában, hogy a Szabadság tér és Óváros tér közötti szakaszon, egy pár tíz méteren gombamód szaporodnak az újonnan nyílt vendéglátóhelyek. Mindig is imádtuk Veszprémet, de amióta a székhelyünket részben áttettük Balatonakarattyára, lehetőségünk van sokkal gyakrabban megfordulni itt, és állandóan azt nézegetjük, hogy mikor melyiket fogjuk kipróbálni legközelebb. Egy ilyen túra keretében végre eljutottunk a 2021 végén megnyitott Wine & Vinylbe is. A bár a nagy üveg ablakokon bekukkantva első pillanatra is szimpatikus volt, de a bevezetőben leírt információknak csak a látogatást követően néztünk utána, szóval minden háttérinfó nélkül, csupán a vizuális benyomások alapján döntöttünk úgy, hogy ide muszáj lesz betérni.

A Wine & Vinyl nem árul zsákbamacskát, a neve elég plasztikusan leírja, mit tud a hely: ez bizony egy borbár és vinyl (régi arcoknak: bakelit) lemezbolt egyben. A hely megálmodója Zsandár Tamás, aki a Balaton északi partján számos gasztronómiai és vendéglátós projektből ismert — nekünk arcról elsősorban a Homola Borteraszról volt meg —, emellett pedig dj-zik is. A Wine & Vinyl tehát egy igazi szerelemprojekt, ahol összeér a hivatás és a hobbi. Szerelemprojektet pedig nem érdemes félvállról venni.

A Wine & Vinyl hangulatát két szóban így foglaltuk össze: „tiszta Berlin”. Van egy kis retró beütése már csak a témaválasztás okán is, de nem romkocsmás, inkább kortalan. És közben a natúr borokra nagy mértékben támaszkodó italkínálatnak is köszönhetően abszolút 2022-es és trendi. Hétvégente pedig vagy Tamás, vagy valamelyik barátja beáll a dj-pultba, elkezd forogni a plafonon a diszkógömb, és indul a buli. A Wine & Vinyl tényleg egy igazi szerethető világvárosi törzshely, amit már csak meg kell tölteni élettel.

És ez az utolsó félmondat, ami miatt még muszáj drukkolni. Fogalmam sincs, hogy milyen feltételekkel lehet részt venni a már emlegetett Utcakép Fejlesztési Programban: mennyi a támogatás, hány évig kell az adott helyet üzemeltetni ésatöbbi. Az első lépés úgy tűnik, hogy megvan, vagyis sikerült valóban jó helyeket létrehozni a program keretén belül, olyan figurákat bevonva, akik tudják, mit és miért csinálnak. Már csak az kell, hogy ezek a helyek megtalálják a közönségüket. A felülről irányított városfejlesztés simán tud működni, és erre még Magyarországon is van jó példa (ld. a budapesti Bartók Béla út, amiről pont most írtunk). Reméljük, hogy itt, Veszprémben is zajos sikersztori lesz belőle. A Wine & Vinylen nem fog múlni.


Bartók – Reggel Délben Este – XI. kerület

„Az új kedvenc helyed Budán: klasszikus és kortárs, gourmet és közeli, budai és pesti, reggeli és esti. Ez a Bartók!”

Amikor ezt az ars poeticat olvastam a hely Facebook oldalán tudtam, hogy engem szólítanak!

Bixie

Előre bocsátom, hogy tök elfogult leszek, mert a Bartók – reggel.délben.este a top 5 kedvenc helyem közé tartozik Budapesten. Ez nem egy új keletű szerelem ám, megvan mióta kinyitott a hely, ami 2019-ben volt. Erre őszintén szólva nem emlékeztem fejből, így csekkoltam a neten a dátumot. Sokkal régebbre tettem volna. Már csak azért is, mert számtalan alkalommal voltunk már ott, ami – ha hozzá vesszük azt, hogy a COVID miatt majdnem 1 évig nem is lehetett normálisan járni éttermekbe – akkor azt jelenti, hogy elég gyakran megfordulunk ott.

Felvirágzott a Bartók

A hely felfedezésében, és abban, hogy olyan gyorsan belopta magát a szívembe, valószínűleg elévülhetetlen szerepe van magának a lokációnak is. Budapest XI. kerületének emblematikus útja, az egykor macskaköves Bartók Béla út régóta része az életemnek. A közelben jártam gimibe, majd a corvinusos éveim alatt a környékre jártunk kocsmázni. Sok barátom lakik a közelben, és közel 3 évig a Mészöly utca sarkán található régi Nevada Pubban is a kelleténél több időt töltöttem. Emellett a Bartók Boulevard projekt, vagyis a Bartók Béla út kulturális központtá való alakítása is az egyik kedvenc városfejlesztési koncepcióm – mondjuk nincs sok, ami meg is valósult volna ilyen klasszul.

A Bartók – reggel.délben.este étteremként veszi komolyan magát

Az előbb említett Bartók Boulevard projektnek köszönhetően a 2010-es években rengeteg príma vendéglátóhely, számos művészeti galéria, és sok kisbolt települt az üresen maradt üzlethelyiségekbe. Ha kraft sörre vagy gyors kajára vágysz, akkor szerintem 2 hétig tudsz úgy enni vagy inni a Bartókon, hogy minden nap új helyet próbálsz ki. Eszméletlen jó a kínálat.

Ugyanakkor pont étterem nem igazán volt, talán a Hadikot leszámítva. Ezért is fogadtam örömmel, amikor a Bartók – reggel.délben.este megjelent a színen, és világossá tette, hogy ő étteremként is komolyan veszi magát. Az étlap zseniálisan van összeállítva, a nemzetközi dolgoktól a magyaros ízekig széles skálán van minden, ami szem-szájnak ingere.

Nem csak szlogen, tényleg egész nap érdemes ott (l)enni

Már a legelejétől kezdve kétfajta étlappal támadott a hely: van egy elképesztő profin összerakott reggeli / brunch kínálata, és déltől pedig egy komolyabb á’la carte étlapja.

Reggelire kérhetsz tojásos cuccokat, mindenféle bagelt, benedikteket, vannak édes reggelik (joghurtok, gyümölcsök, granolák), de választhatsz akár bécsi virslit is magos mustárral. Két éve Juci kollégánk szülinapján ott reggelizett az egész csapat, és jól végig ettük az egészet, fantasztikusan jó volt. Komolyabb versenyzőknek a pezsgő vagy a habzó bor is ajánlott a villás reggeli mellé.

Este megindul a mediterrán őrület

Délben, ahogy említettem, az étlap cserélődik, és előtérbe kerülnek a barfoodok, a tapas jellegű fogások és a komolyabb vacsora kínálat.

A hely berendezése sok kis asztalból áll, középen pedig van egy nagy bárasztal 8-10 fős társaságoknak. Mivel a hely nem túl nagy, ezért általában full tele van, és egy idő után a zsúfoltsága miatt kezd  mediterrán káosz kialakulni, de ez sokkal inkább szerethető, mintsem zavaró. Nincs hangos zene, ami mindent elnyom, vagy ordibálás, inkább csak érzed, hogy pezseg az étterem a sok jó hangulatú társaságtól, ami szuper.

Mindjárt ide teszek képeket is egy galériába, hogy lásd mi jókat lehet enni, de még két fontos dolgot zárásnak kiemelnék: egyrészt jár a piros pont a borválasztékért is. Jól kigondolt, gondosan összeválogatott – jellemzően magyar borokból álló – kínálat ez, amelyben a Káli-medencei kedvencek közül is mindig van egy-egy.

A másik pedig a felszolgáló gárda. Amennyire az arcokon látom, kevéssé fluktuál a személyzet, a fő emberek a nyitás óta ugyanazok. Szuper felszolgálók, akik tényleg profin viszik a helyet. Szóval csillagos ötös ez is.

A helyfoglalás kötelező, azt mondanom sem kell.


Melba Étterem – XIII. kerület

A Melba Étterem legnagyobb előnye, hogy az ár/érték arány kiváló. Az étterem a XIII. kerület megújult részén, a Meder utcai kikötőnél található, ami elsősorban a környékbeli lakóparkokban és irodaépületekben dolgozókat vonzza. Ugyanakkor kiváló hely egy üzleti ebédre vagy egy hangulatos, romantikus vacsorára is.

Az étterem vonzerejét a hatalmas panoráma ablak jeleni, amin keresztül a Népsziget csücskét és a Dunát bámulhatja az ember, miközben az étterem olaszos-magyaros konyhájának kínálatát fogyasztja.

Bixie

Az étlap nem különösebben érdekfeszítő, de az ételek prímán vannak elkészítve, a felszolgálók kedvesek, és a miliő is nagyon kellemes, úgyhogy csak ajánlani tudom.


Kalóz Strandbisztró – Balatonudvari

A Balaton északi partjának Aszófő és Zánka közötti szakasza mindig egy kicsit fehér folt volt nekem a térképen. Balatonakaliban van rengeteg diáktábor, de én sosem jártam egyikben sem, és valahogy azt képzelem, hogy Örvényes, Balatonudvari, és — a nem is önálló település — Fövenyes strandjait elsősorban a helyi nyaralótulajdonosok és az ide évtizedek óta visszajáró törzsközönség használja. A környék nyáron számomra továbbra sem lesz első számú célpont, a Kalóz Strandbisztrónak köszönhetően viszont a holtszezonban garantáltan visszajáró vendég leszek errefelé.

Az újragondolt strandbüfékről röviden már értekeztünk a zánkai Neked Főztem kapcsán. A Kalóz is az újhullámos strandbüfék egyik úttörőjének számít, amely bár a kétezres évek eleje óta üzemel, 2016-ban elkezdte komolyan venni magát, és büféből egész évben nyitva tartó étteremmé avanzsált, miközben a helyszín — a fövenyesi strand büfésora — maradt. 

Bixie

Kalóz főleves, a signature dish. - Kalóz Strandbisztró Balatonudvari - az Olyanjó! fotója

Kalóz főleves, a signature dish. – Kalóz Strandbisztró Balatonudvari – az Olyanjó! fotója

Nincs újhullámos strandbüfé signature fogás nélkül. A Kalózban ez az étel a „kalóz főleves”, ami egy klasszik magyar marhahúsleves és egy vietnámi pho leves igen jól eltalált keveréke, bármikor enném. Lángost ne keressünk, és itt nincsenek újraértelmezett büféklasszikusok sem, a táblával krétára felírt aktuális kínálat inkább klasszikus éttermi. Az árszínvonal is ennek megfelelő, de összehasonlíthatatlanul jobban jár bárki, ha ide ül be, nem pedig valami közeli kockás abroszos kispiszkosba. A Kalóz hangulata amúgy is remek, van benne egy erős beach bar beütés is, úgyhogy egy pohár akármivel való lazulásra is tökéletesen alkalmas.

Kívülről is hívogató. - Kalóz Strandbisztró Balatonudvari - az Olyanjó! fotója

Kívülről is hívogató. – Kalóz Strandbisztró Balatonudvari – az Olyanjó! fotója

A Kalóz Strandbisztró télen is üzemel, általában péntek délutántól vasárnap estig. A Balaton északi partján átutazóban mindenképpen érdemes útba ejteni őket, és ha eddig neked is fehér folt volt ez a rész, egy biztos pontot már legalább itt is ismerni fogsz.


A világháborúk áldozatainak emlékműve – Vácrátót

Ma, az orosz-ukrán háború harmadik napján egy gyönyörű köztéri szobrot szeretnénk a figyelmedbe ajánlani. A szobor Vácrátóton, a Botanikus kert oldalában tekinthető meg.

Böjte Horváth István emberi mértékű domborműve az első és a második világháború áldozatai előtt tiszteleg, a legméltóságteljesebb módon. A családból kiszakadt férfi sziluettje egészen megrendítő látvány. 

Bixie

A dombormű egyszerre jeleníti meg a hiányt és a szenvedést. Az elesett hőst magát, és a hiányát szenvedő családot.

A szobrot 2014. októberében avatták.


Vitorlás Étterem – Balatonlelle

A Vitorlás étterem minden magára valamit is adó balatoni étteremajánlóban szerepel, nem véletlenül. A Balatonlelle központjához közeli, de attól azért biztonságos pár száz méter távolságra található Vitorlás kívülről semmi extra, átlagos balatoni étteremnek tűnik, és bár ütött-kopottságnak nyoma nincs, a kicsit a kétezres évek elejét idéző beltéri design sem különösebben lenyűgöző. Az étlap relatív rövidsége és a rendelést felvevő személyzet sugárzó rutinossága viszont már szembeötlő, és kifejezetten ígéretes.

A Vitorlásban többféle társasággal többször voltunk már, és elég sokféle dolgot összerendelgettünk az étlapról a levesektől az elő- és főételeken át a desszertekig, és ha nem is volt mindig minden kiemelkedő, semelyik fogásra nem lehetett soha egyetlen rossz szavunk sem. A pörköltektől a sülteken át a tésztákig minden több, mint tisztességesen van elkészítve. Ha a Szépilona Bisztróra azt mondtuk, hogy étterembe ritkán járó, konzervatív ízlésű társasággal is jó szívvel ajánljuk, akkor ebből a szempontból a Vitorlás a tökéletes vidéki párja.

Bixie

Ráadásul ahhoz képest, amilyen árak vannak most a Balatonnál — és hol van még a nyár! —, a Vitorlás étterem egyáltalán nem drága, árszínvonalban inkább sima középkategória, aminél Fonyód és Balatonszemes között csak rosszabb választás létezik. A Vitorlás igazából egy remek benchmark bármelyik balatoni étterem számára: így kell felesleges rongyrázás nélkül normális áron jó minőségű vendéglátást csinálni. Nagyon messze vagyunk attól, hogy ez legyen az átlag, nem is biztos, hogy valaha elérjük, de addig is jó tudni, hogy azért léteznek ilyen helyek.