Fehérkő vára (Kereki vár) – Kereki

A kereki vár története

A Somogy megyei Kerekiben található várrom története viszonylag rosszul dokumentált. A vár eredetéről és történetéről korabeli oklevelekből, Sági Károly és Koppány Tibor a vár történetéről szóló kiadványából és Nováki Gyula régész 1994-es feltárási jegyzeteiből tudhatunk meg valamit.

Az biztos, hogy a Kerekiben (akkori nevén Querequi) található vár a XIV. század elején épült. Egy 1336-os oklevélben említik, amely szerint Anjou Károly parancsára hozták létre uradalmi központnak, amely célja a közelben lévő jobbágyfalvak összefogása volt, tehát alapvetően nem katonai céllal épült. A várat ebben az időszakban Czikó várnagy vezette.

1396-ban Marczali Miklós erdélyi vajda kapta meg az uralkodótól nemesi adományként. Pár évvel később Marczali csatlakozott a Luxemburgi Zsigmonddal szemben fellépő trónkövetelőkhöz, így az uralkodó hívei 1403-ban megostromolták a várat, amelyet csak 1408-ban építettek újjá.

1474-től a Báthori-család uralta a várat. A vár továbbra is inkább birtokközpontként funkcionált, mintsem katonai bázisként.

Hunyadi Mátyás halála után (1486) Habsburg Miksa csapatai vették át, majd Kinizsi Pál vezetésével a “fekete sereg” foglalta vissza.

1530-ban Perneszi Ferenc nemes megvásárolta a várat és felújította azt. A gótikus stílusú épület nem sokáig tündökölt felújított állapotában, mert 1543-ban a keresztény végvári katonaság felrobbantotta. Félő volt ugyanis, hogy Buda 1541-es elfoglalását követően a törökök olyan gyorsan fognak terjeszkedni, hogy befészkelik magukat a kereki vár épületébe is. Ezt követően a várrom évszázadokig érintetlen maradt. A török hódoltság idején íródott feljegyzésekben nem szerepel. A XIX-XX. században helyi plébániatemplom és vadászkastély építéséhez hordtak el tégláiból.

1963-ban történt meg a vár műemléki helyreállítása, amely nem jelentette a vár teljes renoválását, inkább romkonzerválást végeztek. 1964-től áll műemlékvédelem alatt.

Hogyan nézett ki eredetileg a kereki vár?

A kereki vár szabálytalan alaprajzú, alapvetően ellipszis formájú építmény. A gótikus stílusban épült vár eredetileg leginkább téglából épült, mindössze néhány falrész alapozásánál, és keretezésnél, párkányrészek kialakításánál használtak hozzá követ.

A vár 283 méter magasan fekszik a tengerszint felett.

Az épület eredetileg 2 emeletes volt (ma az első emelet magasságáig állnak mindössze a falak). A vár bejárata a déli oldalon volt, ahol ma egy fahíd vezet át a kb. 6 méter mély és 7 méter széles várárok felett. Ez látható a borítóképen is.

Itt található a régi kaputorony helye, amelyhez kapcsolódtak a külső várfalhoz épült lakószárnyak és a kisméretű várudvar is.

A vár makettje a dinnyési várparkban tekinthető meg. Itt pontosabb képet kapunk róla, hogy valójában hogyan is nézett ki annak idején.

Fél napos kis kirándulás a kereki vár romjaihoz

Mi egy napos januári szerda reggel gondoltuk, hogy teszünk egy kis kirándulást a Balaton déli partján. Eredetileg a felújított dégi kastélyt akartuk megnézni, ami technikai okok miatt épp zárva volt, így esett a választás a nem messze fekvő Fehérkő várra.

Kerekibe érkezve a falun át kell hajtani, egészen a Czikó-pihenőig (amit értelemszerűen a régi várparancsnokról neveztek el). Itt kényelmesen le tudjuk rakni a kocsit a kis játszótér mellett.

Innen kb. 600 méter séta a vár. Kényelmes erdei sétaútvonalon lehet feljutni a várba. A szint emelkedik, de nem vészesen, így kutyával és kisgyerekkel is simán megközelíthető a vár. A nehezebb részeken klasszul ki van építve fa korlát, amibe tudunk kapaszkodni. Nekünk szükségünk is volt rá, mert 3 esős napot követően érkeztünk, és olyan sár volt, amiben igazi kihívás volt felkúszni egyes szakaszokon.

A várat 20-30 perc alatt kényelmesen körbe lehet járni a kiépített fa pallókon. A vár belső részeibe nincs lehetőség bemászni, de nincs is igazán olyan része, ami el lenne fedve a nyilvánosság elől, a pallóról is mindent jól lehet látni.

A vár északi oldalán található egy kis kiugró padokkal, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi-völgyhídra. Tiszta időben jó messzire el lehet látni.

A vár megtekintését követően tehetünk egy kisebb sétát Kerekiben, ahol egyéb látnivalók is vannak, mint például a Református harangláb, Horthy Miklós szobra, a Trianon emlékmű, az Alman-tetői kopjafa vagy a Szent Anna katolikus templom. Gyerekekkel pedig vonzó célpont lehet a Kereki Dínópark is, amely márciustól lesz nyitva újra.


Papírkutya – Veszprém

Ha létezik tökéletes kultúrbisztró itthon, akkor a Papírkutya Veszprém tuti hogy az. Príma lokáció, otthonos hangulat, óriás rumválaszték és menő fellépők várnak, ha Veszprémben jársz.

Ezzel majdhogynem össze is foglaltuk, hogy miért imádjuk ezt a helyet.

VEB EKF 2023 projektnek indult, és reméljük sokáig itt marad

Már csak 10 nap, és megnyílik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat, amelyre Veszprém már hosszú évek óta készült. A Papírkutya volt az egyik első projekt, amely a rendezvénysorozat keretében valósult meg, még 2020-ban.

A Kunszt! és a Wine & Vinyl Bár kapcsán már írtunk bővebben a VEB EKF projektjeiről, így ha bővebben érdekel, akkor azokat az ajánlókat is olvasd el! Már csak azért is, mert az említett két hely a Papírkutya szomszédságában található. A Papírkutyát egyébként mi is pont a Wine & Vinylben ücsörögve fedeztük fel, és nagy öröm volt, amikor konstatáltuk, hogy az EKF projekten belül 3 ilyen tényleg szuper hely jött létre, amelyek jelenleg nagyon élnek. Mindhárom jó példa arra, hogy tud életképes lenni egy ilyen projektre létrehozott vendéglátóhely, ha van mögötte tartalom, egyediség. Márpedig ebben a 3 egységben nagyon is van, ezért is férnek meg jól egymás mellett a Szabadság, illetve az Óváros téren.

Jó lokáció, óriás rum választék

A Papírkutya esetében a klassz lokáció mellett az egyik legnagyobb vonzerő — Péter számára biztosan —  a hatalmas rumválaszték. A budapesti Kisüzem ajánlójában már volt egy coming outunk rum témában, ez pedig itt a következő. Merthogy a Papírkutya elképesztő jó rumválasztékkal rendelkezik. Látszik, hogy egy határozott koncepció alapján gondosan összerakott itallapjuk van, aminek a végigkóstolására akár tematikus esteket is szervezhetünk magunknak és barátainknak.

Tapasok és ázsiai kaják egy kocsmában?

Ha be kellene sorolni a Papírkutyát a klasszikus vendéglátós kategóriák egyikébe, akkor azért inkább a kocsma/bár kategóriába tennénk, mintsem hogy étteremként tekintsünk rá. A berendezés, a fények, az egész miliő inkább lazább, kocsmásabb, ezért is volt kellemes meglepetés, amikor megkóstoltuk az ígéretesnek étlap alapján az ételkínálatot.

Már a koncepció is zseniális, hogy tapasok, ázsiai fogások is vannak az étlapon. Az alábbi képen mi épp egy kacsa pho levest és egy Tom Yum Goongot (thai kókusztejes ráklevest garnélarákkal és zöldségekkel) fogyasztunk. Isteni volt mindkettő. De kiemelhetnénk a 11:45-ig elérhető brunch kínálatot is, amiben a klasszikus tojásos reggelik mellet füstölt lazac is kérhető.

Szóval a hely bisztróként is teljesen megállja a helyét, érdemes éhesen érkezni!

Menő zenei felhozatal – élőzene minden hétvégén

Ha a rumválaszték, az isteni kaják és a szuper miliő még mindig nem győzött meg róla, hogy már most megindulj a Papírkutya felé, akkor bedobjuk az atombombát: zenészek.

A Papírkutyában nagyon erős a zenei felhozatal is. Szinte mindig bele lehet futni egy-egy klassz fellépőbe, ha egy hétvégi napon ülsz be. Amikor októberben voltunk ott, akkor épp a Teddy Harpo One Man Band lépett fel – ő van a borítóképen is -, de olyan neves zenészek és énekesek is megfordulnak rendszeresen a Papírkutyában, mint Saiid, Dresch Mihály, Barabás Lőrinc, Harcsa Vera, Gyémánt Bálint, Malek Andrea, a Mörk, Ohnody vagy akár a Kéknyúl Andy Heflerrel. Ilyenkor persze pillanatok alatt megtelik a hely, úgyhogy érdemes a koncertek estéire már jó előre asztalt foglalni. A zene naptár a Papírkutya Facebook esemény oldalán csekkolható.


Almalomb – Hosszúhetény

2022 őszének több hétvégéjén is kéktúráztunk, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mecseki szakaszait járva. Ugyanebben az időszakban jelent meg a Michelin Guide új, magyarországi kiadása, amiben a hosszúhetényi Almalomb étterem nem csak “tányért” kapott — ezzel a csillagot nem, de a szerkesztők ajánlását kiérdemlő helyeket díjazzák —, hanem zöld csillagot is, amivel a fenntartható gasztronómia jegyében tevékenykedő helyeket jelölik az étteremkalauzban.

Nem volt kérdés, hogy ha már úgyis a környéken járunk, akkor a két díjazott hosszúhetényi étterem valamelyikébe — a másik az Almalombtól néhány utcányira található Hosszú tányér — biztosan ellátogatunk. A Hosszú tányér tűnt a fine diningabb, az Almalomb pedig a kevésbé feszengős helynek, nekünk pedig huszonpár kilométer gyaloglás után inkább az utóbbihoz volt kedvünk, így esett rájuk a választás. 

Egy természetesen modern étterem

Az étterem előtti parkolóban letéve a kocsit már látszik, hogy itt a vendéglátást tényleg nagyon komolyan veszik a tulajdonosok, akik nem csak éttermet, hanem szálláshelyet is üzemeltetnek. Az épületek külső és belső kialakítása is igényességről és odafigyelésről tanúskodik, azok környezetét és a múltját is figyelembe vették és beépítették a koncepcióba, miközben mégis mai lett a végeredmény. Nem véletlenül jutott eszembe az őriszentpéteri Pajta, ahol hasonló színvonalon oldották meg ugyanezt a kihívást. Hogy más ne mondjak: az étterem egy egykori vízimalom épületében üzemel, a mi asztalunk pedig az alsó szinten, az egykori “gépházban” volt, amit már-már muzeális igényességgel építettek egybe a vendégtérrel. Már csak emiatt érdemes megnézni a cikk végén a galériát.

De az Almalombról most mégiscsak mint étteremről beszélünk, és annak is igen jó, annyira biztosan, hogy Baranya vagy Tolna megyében járva akár egy nagyobb kitérőt is érdemes tenni érte. Az Almalomb színvonala nem éri el a Michelin-csillagos helyekét, de ez talán nem is céljuk. A menü fogásai szinte kivétel nélkül a környéken is fellelhető alapanyagokra épülnek — ld. fenntarthatóság —, a borlapon szintén nagyrészt villányi és szekszárdi tételeket találunk, és ezekkel játszik a konyha több, mint tisztességesen.

Megéri a degusztációs menü

Az á la carte mellett van évszakonként frissülő degusztációs menü is, ami 2023-ban, a 6000 forintos főételek korában a cikk írásakor aktuális árért nagyon is versenyképes. Az infláció itt is érződik, 2022. november és januárja között kb. 15%-kal emelkedtek az árak az Almalombban, de ezt betudhatjuk a Michelin által gerjesztett érdeklődésnek is. Erre szemérmességemet félretéve külön rákérdeztem az üzletvezetőnél, aki azt mondta, hogy főleg a hétköznapi és a hétvégi napközbeni forgalmat jelentősen megdobta, ami nagy segítség az étteremnek. 

Közpénz és a Michelin étteremkalauz: jó vagy rossz?

És ha már úgyis ennyi szót ejtettünk a Michelin Guide-ról, még egy gondolat a végére. A kalauz renoméja sokat romlott az elmúlt években, többek között azért, mert kiderült, hogy egyes országokban a helyi turisztikai ügynökségek finanszírozzák a kiadványokat, emiatt az abban szereplő értékelések objektivitása legalábbis megkérdőjelezhető. Hogy, hogy nem, az egyik ilyen ország éppen Magyarország, ahol közpénzből költünk százmilliókat arra, hogy legyen Michelin kalauzunk. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a világ legjobb befektetése, sőt. De az Almalomb példája mégis azt mutatja, hogy annyi előnye azért biztosan van a kiadványnak, hogy a hasonló helyekre felhívja a figyelmet, és ezzel segíti is őket ebben a válságokkal sújtott időszakban életben maradni, fejlődni. Szóval az egész állami ráfordítás biztosan nem volt ablakon kidobott pénz, manapság pedig már ez is valami.


Lelkem Kisvendéglő – Dörgicse

Még jó, hogy vannak Insta sztorik

Minden szerénytelenség nélkül merem leírni, hogy nagyon kevés olyan hely van a Balaton körül, főleg az északi parton, ami ha megnyit, akkor nem hallunk vagy olvasunk róla rögtön. Olyan is van, hogy maga a tulajdonos szól nekünk, de ti is szoktatok új helyeket ajánlani. Ezek közül azokat, amik minket is érdekelnek, Péterrel egy közös Google térképre vezetjük fel, hogy ne felejtsük el, hova akarunk ellátogatni. Múlt héten azonban egy kedves ismerősünk Insta sztorijában olyan helyet vettem észre, ami nem volt még fenn a térképen, és közel s távol nem találtam róla érdemi infókat a neten, szóval kaptam az alkalmon, hogy meglepjem Pétert egy péntek esti vacsival.

Hogy kerül a Lelkem Kisvendéglő Dörgicse fő utcájára?

A hely neve Lelkem Kisvendéglő, ami már magában nagyon helyes elnevezés, és előre vetíti azt a családias közeget, ami fogad, ha ellátogatsz Dörgicsére, a Fő utca 60. alatt található óriási kertbe. Az utcáról bekanyarodva már látod a fogadóépület mellett a hatalmas diófákat, amiken lampionok és fényfüzérek lógnak, és amik alatt mindössze néhány asztal áll.

A Lelkem Reiner Viktor chef és Ferencz Nikoletta közös szerelemgyermeke. Viktor régi motorosnak nevezhető a szakmában. Volt itthon és külföldön kisebb és egészen nagy éttermek kreatív chefje, majd ezt követően megalapította Beltér nevű budapesti lakáséttermét a Haris közben. Itt ismerték meg egymást Nikivel, akivel ezt követően a Pántlika Pincészeten keresztül kerültek kapcsolatba Dörgicsével. És milyen hálásak lehetünk ezért a találkozásért!

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt - Lelkem Kisvendéglő

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt – Lelkem Kisvendéglő

Így lehet önazonosan éttermet csinálni

A Lelkem hiánypótló vállalkozás nemcsak Dörgicsén, de az egész régióban. Nagyon érződik rajta, hogy a tulajdonosok nem pénzt lapátolni jöttek ide, hanem őszinte elhivatottsággal és szeretettel hozták létre kis projektjüket, ahol saját játékszabályaik szerint játszanak, és jó ennek a játéknak részesévé válni.

Egyrészt csak foglalással fogadnak vendéget, ami biztosítja, hogy előre kalkulálható legyen a hely telítettsége, így a kapacitás és a hozzávalók beszerzése is. Fixen 6 asztallal dolgoznak, ezek 2-6 fősek, így nem tud kialakulni nagy lárma, ami fontos, ha egy csendes, intim helyet akarsz üzemeltetni. Kifejezetten klassz, hogy nincs rohanás, az ételek nem futószalagon jönnek, de nem is kell rájuk órákat várni. Épp csak annyit, hogy meg tudj érkezni az élménybe. (Ismerős az olyan étterem, ahol még veszed le a kabátodat, és már kérdezi a pincér, hogy mit hozhat inni?)

A vacsora közvetlen hangulatához Niki is sokat tesz hozzá, aki bár saját bevallása szerint sem szuper profi pincér, de annyira bájos jelenléte van, és olyan odafigyeléssel fordul minden vendég felé, hogy ez egyáltalán nem zavaró, sőt tényleg olyan, mintha háziasszonyként a saját kertjében látna vendégül. Ez amúgy a valóságban is így van. Az épület és a konyha az ő saját házuk, amelynek első része a vendégtér, a ház hátsó részében pedig a privát lakhelyük van.

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt - Lelkem Kisvendéglő

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt – Lelkem Kisvendéglő

Az étlap és itallap tök profin van összerakva. Jellemzően környékbeli borok, helyi termelőktől szerzett gyümölcslevek, szörpök, 2-3 előétel és leves, 4-5 főfogás, 2 desszert, és mindenből egy napi ajánlat. Az ételek változatosak, sokféle íz, sokféle textúra kerül a tányérra. Előzetesen nem olvastunk utána a konyhának, de az ételekből mind a tálalás, mind az ízek terén sütött, hogy itt nemcsak lelkesedés van, hanem vérprofi séf áll a háttérben. Én főételként egy cékla rizottót ettem kecskesajttal, körtével és fügével, és annyira fantasztikusan édes és krémes volt a fogás, hogy simán elment volna desszertnek is.

Maga a hely és a gasztro élmény – úgy értsd, ahogy mondom – bárhol megállná a helyét. Ja, és az én külön pontom jár a tányérokért és tálakért, amikben a fogások érkeznek. Eszméletlen menő kerámiák és retro kiegészítők vannak használatban. Szívem szerint elloptam volna az összeset.

Bárányfasírt grillzöldségekkel - Lelkem Kisvendéglő - Dörgicse

Bárányfasírt grillzöldségekkel – Lelkem Kisvendéglő – Dörgicse

Az árak 1900 és 5200 Ft közt mozognak, ami az idei balatoni árakat nézve teljesen jó. Szervizdíjat nem számolnak fel, de azt javasoljuk, hogy mindenképp adj! Jó lenne, ha ezek a klassz helyek megmaradnának, hogy még sokáig élvezhessük őket.

Most jön az ősz, és egyelőre az a mondás, hogy hétvégente lesz nyitva a lakásétterem, majd télen egy felújítás miatt popupként fog működni. Ennek helyszínét egyelőre nem tudni, de kövesd a Lelkem Kisvendéglőt Facebookon és Instán, ott tuti lesz információ erről.

Addig pedig itt a telefonszám, amit most épp meg akarsz keresni asztalfoglaláshoz: +36707424567


Lovas Kikötő – Lovas

A Lovas Kikötő egy hihetetlenül szerethető hely. Már a helyszín is csuda: az Alsóörs mellett található Lovas a Balaton-felvidék nem vízparti, de annál romantikusabb kis településeinek erős mezőnyében is simán megállja a helyét.

A Lovas Kikötő szépen képviseli azt a Szőlősi kocsma kapcsán már általunk is említett trendet, miszerint ezeknek a kis falvaknak az elhagyott boltjaiba és kocsmáiba életképes, de a helyi miliőbe belesimuló vendéglátóhelyek költöznek. És ez egy nagyon jó dolog.

A Lovas Kikötő viszont nem a Szőlősi kocsmára hasonlít leginkább. Nekünk szinte minden szempontból az egyik — nem csak a Balatonnál, hanem nagyjából az egész világon — legkedvesebb helyünk, a mindszentkállai Káli-kapocs jutott róla eszünkbe. Így most már elmondhatjuk, hogy a Balaton keleti és nyugati medencéjében is ismerünk olyan helyet, ahol simán el tudjuk képzelni, hogy egész napokat itt töltsünk az első korty reggeli kávétól az utolsó korty esti fröccsig.

Sőt, a Lovas Kikötőnek kifejezetten nagy előnye, hogy már nyitástól van konyha, ráadásul erős reggelizős étlappal, amin a könnyedtől a súlyos felé haladva granola, bundás kenyér, ham & eggs és sült kolbász egyaránt megtalálható. Ezek a fogások egészülnek ki a nap előrehaladtával komolyabb szendvicsekkel és néhány tésztával, illetve egy teljesen korrekt alkoholos italválasztékkal.

A Lovas Kikötő hangulatát és az itt lelassult időt nem is lehetne jobban szemléltetni, mint azzal, hogy amikor 11:35-kor lehuppantunk az egyik asztalhoz, a már-már zavarba ejtően kedves felszolgáló egyből jó reggelttel köszöntött minket. És ez akkor és ott egyáltalán nem tűnt furcsának, pláne, hogy amúgy tényleg reggelizni jöttünk. Mind a sült kolbász, mint a töltött bundás kenyér egyébként nagyon finom volt, egyszerű de normális alapanyagokból készült, kovászos kenyérrel, jó minőségben. Az árak, akárcsak maga a hely, kifejezetten barátságosak, a part menti vendéglátóhelyek áraihoz viszonyítva pedig különösen azok.

Egyetlen szívfájdalmunk, hogy a Lovas Kikötő csak márciustól novemberig üzemel, a nyári hónapokon kívül pedig csak hétvégén. De ilyenkor legalább sokszor szerveznek programokat a garázsvásártól a koncertekig, úgyhogy érdemes követni a Facebook oldalukat, ahol beszámolnak az aktualitásokról.


Három Majom Bisztró – Balatonalmádi

A Balatonnál is általában azok a legjobb helyek, amik inkább a helyieknek készülnek, nem pedig a néhány hónapig tartó nyári szezon vendégforgalmára bazíroznak. A Három Majom erre a tökéletes példa, ami ugyan Balatonalmádi főterén található, de nem a forgalmas turistás oldalon, hanem a nagy parkoló oldalában. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár nem is kaphatott volna ennél jobb társbérlőt: a Három Majom egyszerre kávézó, reggeliző, bár, pizzázó és kultúrtér, pont olyan, amilyenre egy Balaton-parti kisvárosnak is szüksége van mind a négy évszakon át.

A Három Majom szinte nem is egy hely, hanem inkább három, ugyanis ennyi teljesen különböző vendégtérből áll. A művház lépcsőjének tetejénél található beltéri rész a kis terasszal, művész-bohém berendezésével, hosszú csempézett bárpultjával és a sok zöld növénnyel képezi a télen is nyitvatartó bázist. Az épület előtt álló foodtruck a hozzá tartozó pizzasütő kemencével és sörpadokkal alkotják a második részt. A lépcső túloldalán pedig a kis színpad körül elhelyezett különböző ülő és fekvő alkalmatosságok biztosítják, hogy ha úgy tartja kedvünk, akkor a méretes platánfák árnyékban heverésszünk akár órákon át.

Az itallap nagy meglepetéseket nem tartalmaz, de biztos kézzel lett összerakva. Az étlap sztárja pedig mi más lehetne, mint az utóbbi év abszolút hazai slágere, a nápolyi pizza. Az étel, ami az elmúlt hónapokban végképp meghódította Magyarországot, a Három Majomban kiváló minőségben készül, jó szívvel ajánljuk. És akárcsak a 15 percnyi autózásra található Veszprémium, úgy a Három Majom is a műfaj árbajnokának tekinthető: 2022 augusztusában a 2000 Ft alatti marinara a csoda határát súrolja, és a legdrágább pármai sonkás verzió sem éri el a 3000 Ft-ot.

Mivel a Három majmot rutinos vendéglátós múlttal rendelkező helyi arcok csinálják, remélhetőleg kitart a lelkesedés még hosszú időn át. Mi részünkről annyit biztosan vállalunk, hogy rendszeres látogatásokkal igyekszünk majd hozzájárulni a fennmaradáshoz.


R Coffee & Roastery – Rétság

Nógrád megyei családi kötődés miatt, átutazós jelleggel évente néhányszor megfordulunk Rétságon. Maga a település nem egy különösebben vonzó hely, látszólag nincs itt semmi, ami miatt az egyszeri utazónak érdemes lenne megállni. Legalábbis ez volt a helyzet egészen 2019 őszéig, amikor megnyitott a város központjában az R Coffee & Roastery. Ez a hely olyan szinten lóg ki felfelé a komplett Nógrád megyei vendéglátós térképről, hogy még ma is mindig hitetlenkedve térünk be ide. Sokadik ránézésre is üzleti öngyilkosságnak tűnik itt az R Coffee & Roastery-hez ehhez hasonló helyet nyitni, de ők bevállalták, és úgy tűnik, nekik lett igazuk.

Maga a hely egy felturbózott specialty kávézó, ahol nem csak a kávéra, hanem az ételkínálatra is odafigyelnek. Így nem csak a kávé-, hanem az étlap miatt is érdemes ide betérni, mert nem csak szendvicsek kaphatóak, hanem van héhány fogásos bisztró-jellegű étlap is. És bár nem a melegkonyha az R Coffee & Roastery fő profilja, így is a környék bármelyik étterménél magasabb a színvonal.

Egy mintaértékű kávézó Rétságon? Igen, lehetséges!

A korábban a Racer Beans által, ma pedig már házon belül pörkölt kávét saját maguk szerzik be a világ minden tájáról. A pult mögött nem csak a Sanremo kávégép üzemel, lehet kérni cold brewt, nitrot és mindenféle egyéb módon elkészített kávét is. Az ízprofil kapcsán érdemes érdeklődni rendeléskor, a személyzet jól tájékozott a forgalmazott portéka és az elkészítései módok ügyében, ami máshol egyáltalán nem magától értetődő.

Az R Coffee & Roastery terasza is ízlésesen megcsinált, és mindez akkor válik különösen értékelendővé, amikor alapos szemlélődés és az üzlethelyiség körbejárása után rájön az ember, hogy a belső rész és a belőle nyíló előtér valójában egy panelház földszinti lakásából lett kialakítva. A legnagyobb dicséret, hogy ez első, de második blikkre sem tűnik fel. Valószínűleg ez, és a rétsági lokáció is közre játszik abban, hogy az árfekvés a hasonló budapesti helyeknél jelentősen kedvezőbb.

Egy szó mint száz, az R Coffee & Roastery egy mintaértékű kávézó (és étterem), ami a covidot is túlélve a jelek szerint ezen a fura helyen is megtalálta a közönségét. Mi biztosan jövünk még sokszor ide, és mindenki másnak is melegen ajánljuk, hogy ha máskor nem is, de mondjuk egy szlovákiai utazás során, a 2-es úton haladva ide iktassa be az első pihenőjét.


Kecskeméti Fürdő – Kecskemét

Vizes program Bács-Kiskun megyében

Az egész kecskeméti látogatásunk úgy jött, hogy anyósomnak és a párjának azt adtuk Karácsonyra, hogy elvisszük őket valami kis belföldi 1 napos kirándulásra. Lehetőség szerint valami fürdős helyre. Szóval megpörgettük a földgömböt, megnéztük hol van klassz fürdő, meg hozzá némi látnivaló, és így esett a választás Kecskemétre. Arról, hogy a nap során miféle helyeket láttunk és hol ettünk, írni fogunk külön is, úgyhogy ezekre most nem térek ki.

A Kecskeméti Fürdőbe délután 3 körül érkeztünk. Szerda lévén sejtettük, hogy nem lesz nagy tömeg, ami valóban így is volt, úgyhogy gyorsan be tudtunk jutni. A koedukált öltözőrészen, ahol kabinok és millió szerény található, szintén flottul lehetett öltözni, majd bevetettük magunkat a fürdőtérbe.

Ahogy belép az ember a belső medencékhez, egyből világossá válik, hogy hatalmas fürdőkomplexummal van dolgunk. A Kecskeméti Fürdőben a strandot is beleszámítva 17 medence közel 3000 négyzetméter vízfelülettel várja a látogatókat. Van termálfürdő, élményfürdő, versenyuszodai rész, gyerekmedencék, kültéri medencék, csúszdás részek, szaunák, szóval minden, ami csak egy kiadós pancsoláshoz kell.

A medencék nagyok, így kényelmesen elférünk bennük még ha nagy tömeg esetén is.

A személyes kedvenceink a kültéri medencék voltak, amelyekben egyrészt prímán lehetett napozni (ugyanakkor nagyon profi módon van vitorlavászon is kifeszítve azok számára, akik nem akarnak szénné égni a vízben), másrészt elképesztően jól hozták az osztrák hegyi fürdők hangulatát, ahol a medencéből órákon keresztül bámulhatod a csodás és békés tájat.

Kecskeméti fürdő kicsiknek és nagyoknak

A fürdő kínálatában mindenki kedvére válogathat. Amíg a nagyi wellnessezik, anya a kinti medencében napozhat, a bátrabbak bemerészkedhetnek a hullámmedencébe és pöröghetnek az örvényben, a bébik pedig játszhatnak a “kacsaúsztatóban”.

A Kecskeméti Fürdő ideális program tehát családdal, de akár barátokkal is, sőt randinak sem utolsó, hiszen éjszakai fürdőzések is vannak, amelyek időpontjáért mindig érdemes csekkolni a fürdő weboldalát.


Nano Specialty Coffee – Kecskemét

A Nano Specialty Coffee Kecskemét — tudomásunk szerint — egyetlen specialty kávézója, és úttörőhöz illően nem fényűző pompa közepette, hanem szerény, de tisztességes körülmények között terjeszti a jó kávé igéjét a városban. Az egy dolog, hogy a nevéhez méltón icike-picike helyiség igen előkelő helyen végezne a Magyarország legkisebb kávézói listán, de ráadásul egy szűk és sötét átjáróban bújik meg. Így hiába a Kossuth téri lokáció, ami tényleg Kecskemét legbelsőbb belvárosa, a Nanot csak akkor fogod megtalálni, ha tudod, mit keresel.

Amit lehetett, az ebből ki lett hozva - Nano Specialty Coffee Kecskemét - az Olyanjó! fotója

Amit lehetett, az ebből ki lett hozva – Nano Specialty Coffee Kecskemét – az Olyanjó! fotója

A nem túl hívogató mikrokörnyezet ellenére Csepregi Zoltán tulajdonos, aki egy személyben a barista is, amit lehetett, azt kihozta a miniatűr üzlethelyiségből. Jópofa modern arculat, belül ha oldalazván közlekedve is, de azért le tud ülni akár 3-4 ember, a bárpult mögött pedig Zoltán rutinosan mozdulatokkal készíti az italokat, miközben harsány stílusban szórakoztatja a vendégeket. Az egyértelmű, hogy nem sajnálja az időt arra, hogy a portékát részletesen bemutassa mindenkinek: 5 percen belül a harmadik betérő vendégnek is ugyanazzal a lendülettel mondja el a darálókban éppen megtalálható kolumbiai mosott és etióp száraz kávé közötti különbséget, és ajánl hozzá fogyasztási módot.

Néhány ember azért le tud ülni - Nano Specialty Coffee Kecskemét - az Olyanjó! fotója

Néhány ember azért le tud ülni – Nano Specialty Coffee Kecskemét – az Olyanjó! fotója

Azoknak, akik szeretik a specialty kávét, kifejezetten jó szívvel ajánljuk a Nano Specialty Coffee meglátogatását. Nem mintha sok egyéb választási lehetőség lenne Kecskeméten, de ha az az egy ennyire rendben van, akkor úgyis tök mindegy, nem?


Olivolá Locale Italiano – Kecskemét

Az utóbbi években — minden bizonnyal nem függetlenül a Mercedes gyár megjelenésétől — egyre több kalauzban és programajánlóban bukkan fel Kecskemét, mint izgalmas helyszín. Egy ideje már tervezgettük, hogy egyszer rászánunk minimum egy napot arra, hogy megnézzük, mit tud egy up-and-coming megyeszékhely. Egy májusi hétköznapot sikerült végül bökni a naptárban, és egy kisebb családi kirándulást rittyentve a dologból tökéletes városnéző időben, huszonegykét fokban vágtunk neki az útnak.

Olivolá: egy véletlen találkozás

A Spaletta különösen régóta rajta volt a tesztelendő helyeink listáján, nem véletlenül időzítettük az érkezésünket nagyjából ebédidőre, de oda végül persze nem jutottunk el. A Google Térképet böngészve rögtönöztünk, és így találtuk meg az Olivolát, amiről úgy tűnt a fotók és az értékelések alapján, hogy egészen komolyan gondolják az olasz gasztronómiát, úgyhogy rájuk esett a választásunk.

A teljes nevén Olivolá Locale Italianonak nevezett étterem a Rákóczi utcában található, ami autóktól ugyan nem teljesen mentes, de azért inkább parkra és sétálóutcára, mintsem autópályára hasonlít. A terasz a járda egy részét foglalja el, de így is csendes és nyugodt a környezet, jól esik itt üldögélni, egyáltalán nincs nyüzsgő nagyvárosi hangulat.

A terasz a hangulatos járda két mindkét oldalát elfoglalja, de ez senkit nem zavar - Olivolá Locale Italiano Kecskemét - az Olyanjó! fotója

A terasz a hangulatos járda két mindkét oldalát elfoglalja, de ez senkit nem zavar – Olivolá Locale Italiano Kecskemét – az Olyanjó! fotója

Nem csak a terasz hangulatos, a beltér is ízlésesen megcsinált. Hétköznap lévén volt ebédmenü is, naponta változó és egészen izgalmasan hangzó fogásokkal, amik bőven túlmutatnak a rántotthús-rizibizi vonalon.

Jó olasz konyha és kiváló ebédmenü

Végül egy menüt — tintahalkarikák majonézzel, valamint szalonnába göngyölt, kemencében sült csirkecomb krumplipürével —, egy pizzát, egy Cézár-salátát és egy provolone sajtos fondüvel leöntött gnocchit választottunk, vagyis eléggé szerteágazó volt a lista, de a konyha minden fronton helytállt. A csirkecombot a bacon nem szárította ki, omlós és szaftos maradt, az előétel tintahalkarikákkal megfejelve 2200 Ft-ért ez egy kifejezetten szuper edébmenü.

Ez az ebédmenü egyik fogása. Tisztes. - Olivolá Locale Italiano Kecskemét - az Olyanjó! fotója

Ez az ebédmenü egyik fogása. Tisztes. – Olivolá Locale Italiano Kecskemét – az Olyanjó! fotója

A pizza nem a manapság trendi nápolyi vonalat képviselte, de a kötelező köröket bőven hozták a tészta és a feltétek is. A Cézár salátában nagy ötlet volt, hogy a csirkemellet egészben pirították és csak a szervírozás előtt vágták fel, így nem száradt ki, és a dresszing mennyisége is megfelelő volt, úgyhogy az utolsó falatokra sem csak a száraz salátadarabok maradtak. A provolone fondüs gnocchit pedig bármikor jó szívvel ajánlom a hozzám hasonló sajtimádóknak.

A provolone sajtos fondübe úsztatott gnocchi sajtimádóknak kihagyhatatlan - Olivolá Locale Italiano Kecskemét - az Olyanjó! fotója

A provolone sajtos fondübe úsztatott gnocchi sajtimádóknak kihagyhatatlan – Olivolá Locale Italiano Kecskemét – az Olyanjó! fotója

A komolyabb húsos ételeknek ezen a félnyári koradélutánon nem futottunk neki, de az első tapasztalataink alapján ide simán visszajövünk majd valamikor, és megnézzük, azon a téren mit tud az Olivolá.

Ahogy említettem, az Olivolát annak ellenére véletlenül találtuk meg, hogy igyekeztem felkészülni indulás előtt a kecskeméti vendéglátós felhozatalból. Mivel a Google-ben is alig van az étteremre találat, azt hittem, hogy új helyről van szó, de rákeresve látom, hogy 2014 óta, vagyis közel 10 éve üzemelnek, ami nem kevés idő. A kecskemétiek tehát minden bizonnyal szeretik, de szerintem ennél minimum egy nagyságrenddel szélesebb körű ismertséget is simán megérdemelnek, nem véletlenül írunk róluk most mi is. Szóval ha Kecskeméten jártok, menjetek az Olivolába bátran!