Lelkem Kisvendéglő – Dörgicse

Még jó, hogy vannak Insta sztorik

Minden szerénytelenség nélkül merem leírni, hogy nagyon kevés olyan hely van a Balaton körül, főleg az északi parton, ami ha megnyit, akkor nem hallunk vagy olvasunk róla rögtön. Olyan is van, hogy maga a tulajdonos szól nekünk, de ti is szoktatok új helyeket ajánlani. Ezek közül azokat, amik minket is érdekelnek, Péterrel egy közös Google térképre vezetjük fel, hogy ne felejtsük el, hova akarunk ellátogatni. Múlt héten azonban egy kedves ismerősünk Insta sztorijában olyan helyet vettem észre, ami nem volt még fenn a térképen, és közel s távol nem találtam róla érdemi infókat a neten, szóval kaptam az alkalmon, hogy meglepjem Pétert egy péntek esti vacsival.

Hogy kerül a Lelkem Kisvendéglő Dörgicse fő utcájára?

A hely neve Lelkem Kisvendéglő, ami már magában nagyon helyes elnevezés, és előre vetíti azt a családias közeget, ami fogad, ha ellátogatsz Dörgicsére, a Fő utca 60. alatt található óriási kertbe. Az utcáról bekanyarodva már látod a fogadóépület mellett a hatalmas diófákat, amiken lampionok és fényfüzérek lógnak, és amik alatt mindössze néhány asztal áll.

A Lelkem Reiner Viktor chef és Ferencz Nikoletta közös szerelemgyermeke. Viktor régi motorosnak nevezhető a szakmában. Volt itthon és külföldön kisebb és egészen nagy éttermek kreatív chefje, majd ezt követően megalapította Beltér nevű budapesti lakáséttermét a Haris közben. Itt ismerték meg egymást Nikivel, akivel ezt követően a Pántlika Pincészeten keresztül kerültek kapcsolatba Dörgicsével. És milyen hálásak lehetünk ezért a találkozásért!

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt - Lelkem Kisvendéglő

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt – Lelkem Kisvendéglő

Így lehet önazonosan éttermet csinálni

A Lelkem hiánypótló vállalkozás nemcsak Dörgicsén, de az egész régióban. Nagyon érződik rajta, hogy a tulajdonosok nem pénzt lapátolni jöttek ide, hanem őszinte elhivatottsággal és szeretettel hozták létre kis projektjüket, ahol saját játékszabályaik szerint játszanak, és jó ennek a játéknak részesévé válni.

Egyrészt csak foglalással fogadnak vendéget, ami biztosítja, hogy előre kalkulálható legyen a hely telítettsége, így a kapacitás és a hozzávalók beszerzése is. Fixen 6 asztallal dolgoznak, ezek 2-6 fősek, így nem tud kialakulni nagy lárma, ami fontos, ha egy csendes, intim helyet akarsz üzemeltetni. Kifejezetten klassz, hogy nincs rohanás, az ételek nem futószalagon jönnek, de nem is kell rájuk órákat várni. Épp csak annyit, hogy meg tudj érkezni az élménybe. (Ismerős az olyan étterem, ahol még veszed le a kabátodat, és már kérdezi a pincér, hogy mit hozhat inni?)

A vacsora közvetlen hangulatához Niki is sokat tesz hozzá, aki bár saját bevallása szerint sem szuper profi pincér, de annyira bájos jelenléte van, és olyan odafigyeléssel fordul minden vendég felé, hogy ez egyáltalán nem zavaró, sőt tényleg olyan, mintha háziasszonyként a saját kertjében látna vendégül. Ez amúgy a valóságban is így van. Az épület és a konyha az ő saját házuk, amelynek első része a vendégtér, a ház hátsó részében pedig a privát lakhelyük van.

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt - Lelkem Kisvendéglő

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt – Lelkem Kisvendéglő

Az étlap és itallap tök profin van összerakva. Jellemzően környékbeli borok, helyi termelőktől szerzett gyümölcslevek, szörpök, 2-3 előétel és leves, 4-5 főfogás, 2 desszert, és mindenből egy napi ajánlat. Az ételek változatosak, sokféle íz, sokféle textúra kerül a tányérra. Előzetesen nem olvastunk utána a konyhának, de az ételekből mind a tálalás, mind az ízek terén sütött, hogy itt nemcsak lelkesedés van, hanem vérprofi séf áll a háttérben. Én főételként egy cékla rizottót ettem kecskesajttal, körtével és fügével, és annyira fantasztikusan édes és krémes volt a fogás, hogy simán elment volna desszertnek is.

Maga a hely és a gasztro élmény – úgy értsd, ahogy mondom – bárhol megállná a helyét. Ja, és az én külön pontom jár a tányérokért és tálakért, amikben a fogások érkeznek. Eszméletlen menő kerámiák és retro kiegészítők vannak használatban. Szívem szerint elloptam volna az összeset.

Bárányfasírt grillzöldségekkel - Lelkem Kisvendéglő - Dörgicse

Bárányfasírt grillzöldségekkel – Lelkem Kisvendéglő – Dörgicse

Az árak 1900 és 5200 Ft közt mozognak, ami az idei balatoni árakat nézve teljesen jó. Szervizdíjat nem számolnak fel, de azt javasoljuk, hogy mindenképp adj! Jó lenne, ha ezek a klassz helyek megmaradnának, hogy még sokáig élvezhessük őket.

Most jön az ősz, és egyelőre az a mondás, hogy hétvégente lesz nyitva a lakásétterem, majd télen egy felújítás miatt popupként fog működni. Ennek helyszínét egyelőre nem tudni, de kövesd a Lelkem Kisvendéglőt Facebookon és Instán, ott tuti lesz információ erről.

Addig pedig itt a telefonszám, amit most épp meg akarsz keresni asztalfoglaláshoz: +36707424567


Lovas Kikötő – Lovas

A Lovas Kikötő egy hihetetlenül szerethető hely. Már a helyszín is csuda: az Alsóörs mellett található Lovas a Balaton-felvidék nem vízparti, de annál romantikusabb kis településeinek erős mezőnyében is simán megállja a helyét.

A Lovas Kikötő szépen képviseli azt a Szőlősi kocsma kapcsán már általunk is említett trendet, miszerint ezeknek a kis falvaknak az elhagyott boltjaiba és kocsmáiba életképes, de a helyi miliőbe belesimuló vendéglátóhelyek költöznek. És ez egy nagyon jó dolog.

A Lovas Kikötő viszont nem a Szőlősi kocsmára hasonlít leginkább. Nekünk szinte minden szempontból az egyik — nem csak a Balatonnál, hanem nagyjából az egész világon — legkedvesebb helyünk, a mindszentkállai Káli-kapocs jutott róla eszünkbe. Így most már elmondhatjuk, hogy a Balaton keleti és nyugati medencéjében is ismerünk olyan helyet, ahol simán el tudjuk képzelni, hogy egész napokat itt töltsünk az első korty reggeli kávétól az utolsó korty esti fröccsig.

Sőt, a Lovas Kikötőnek kifejezetten nagy előnye, hogy már nyitástól van konyha, ráadásul erős reggelizős étlappal, amin a könnyedtől a súlyos felé haladva granola, bundás kenyér, ham & eggs és sült kolbász egyaránt megtalálható. Ezek a fogások egészülnek ki a nap előrehaladtával komolyabb szendvicsekkel és néhány tésztával, illetve egy teljesen korrekt alkoholos italválasztékkal.

A Lovas Kikötő hangulatát és az itt lelassult időt nem is lehetne jobban szemléltetni, mint azzal, hogy amikor 11:35-kor lehuppantunk az egyik asztalhoz, a már-már zavarba ejtően kedves felszolgáló egyből jó reggelttel köszöntött minket. És ez akkor és ott egyáltalán nem tűnt furcsának, pláne, hogy amúgy tényleg reggelizni jöttünk. Mind a sült kolbász, mint a töltött bundás kenyér egyébként nagyon finom volt, egyszerű de normális alapanyagokból készült, kovászos kenyérrel, jó minőségben. Az árak, akárcsak maga a hely, kifejezetten barátságosak, a part menti vendéglátóhelyek áraihoz viszonyítva pedig különösen azok.

Egyetlen szívfájdalmunk, hogy a Lovas Kikötő csak márciustól novemberig üzemel, a nyári hónapokon kívül pedig csak hétvégén. De ilyenkor legalább sokszor szerveznek programokat a garázsvásártól a koncertekig, úgyhogy érdemes követni a Facebook oldalukat, ahol beszámolnak az aktualitásokról.


Három Majom Bisztró – Balatonalmádi

A Balatonnál is általában azok a legjobb helyek, amik inkább a helyieknek készülnek, nem pedig a néhány hónapig tartó nyári szezon vendégforgalmára bazíroznak. A Három Majom erre a tökéletes példa, ami ugyan Balatonalmádi főterén található, de nem a forgalmas turistás oldalon, hanem a nagy parkoló oldalában. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár nem is kaphatott volna ennél jobb társbérlőt: a Három Majom egyszerre kávézó, reggeliző, bár, pizzázó és kultúrtér, pont olyan, amilyenre egy Balaton-parti kisvárosnak is szüksége van mind a négy évszakon át.

A Három Majom szinte nem is egy hely, hanem inkább három, ugyanis ennyi teljesen különböző vendégtérből áll. A művház lépcsőjének tetejénél található beltéri rész a kis terasszal, művész-bohém berendezésével, hosszú csempézett bárpultjával és a sok zöld növénnyel képezi a télen is nyitvatartó bázist. Az épület előtt álló foodtruck a hozzá tartozó pizzasütő kemencével és sörpadokkal alkotják a második részt. A lépcső túloldalán pedig a kis színpad körül elhelyezett különböző ülő és fekvő alkalmatosságok biztosítják, hogy ha úgy tartja kedvünk, akkor a méretes platánfák árnyékban heverésszünk akár órákon át.

Az itallap nagy meglepetéseket nem tartalmaz, de biztos kézzel lett összerakva. Az étlap sztárja pedig mi más lehetne, mint az utóbbi év abszolút hazai slágere, a nápolyi pizza. Az étel, ami az elmúlt hónapokban végképp meghódította Magyarországot, a Három Majomban kiváló minőségben készül, jó szívvel ajánljuk. És akárcsak a 15 percnyi autózásra található Veszprémium, úgy a Három Majom is a műfaj árbajnokának tekinthető: 2022 augusztusában a 2000 Ft alatti marinara a csoda határát súrolja, és a legdrágább pármai sonkás verzió sem éri el a 3000 Ft-ot.

Mivel a Három majmot rutinos vendéglátós múlttal rendelkező helyi arcok csinálják, remélhetőleg kitart a lelkesedés még hosszú időn át. Mi részünkről annyit biztosan vállalunk, hogy rendszeres látogatásokkal igyekszünk majd hozzájárulni a fennmaradáshoz.


R Coffee & Roastery – Rétság

Nógrád megyei családi kötődés miatt, átutazós jelleggel évente néhányszor megfordulunk Rétságon. Maga a település nem egy különösebben vonzó hely, látszólag nincs itt semmi, ami miatt az egyszeri utazónak érdemes lenne megállni. Legalábbis ez volt a helyzet egészen 2019 őszéig, amikor megnyitott a város központjában az R Coffee & Roastery. Ez a hely olyan szinten lóg ki felfelé a komplett Nógrád megyei vendéglátós térképről, hogy még ma is mindig hitetlenkedve térünk be ide. Sokadik ránézésre is üzleti öngyilkosságnak tűnik itt az R Coffee & Roastery-hez ehhez hasonló helyet nyitni, de ők bevállalták, és úgy tűnik, nekik lett igazuk.

Maga a hely egy felturbózott specialty kávézó, ahol nem csak a kávéra, hanem az ételkínálatra is odafigyelnek. Így nem csak a kávé-, hanem az étlap miatt is érdemes ide betérni, mert nem csak szendvicsek kaphatóak, hanem van héhány fogásos bisztró-jellegű étlap is. És bár nem a melegkonyha az R Coffee & Roastery fő profilja, így is a környék bármelyik étterménél magasabb a színvonal.

Egy mintaértékű kávézó Rétságon? Igen, lehetséges!

A korábban a Racer Beans által, ma pedig már házon belül pörkölt kávét saját maguk szerzik be a világ minden tájáról. A pult mögött nem csak a Sanremo kávégép üzemel, lehet kérni cold brewt, nitrot és mindenféle egyéb módon elkészített kávét is. Az ízprofil kapcsán érdemes érdeklődni rendeléskor, a személyzet jól tájékozott a forgalmazott portéka és az elkészítései módok ügyében, ami máshol egyáltalán nem magától értetődő.

Az R Coffee & Roastery terasza is ízlésesen megcsinált, és mindez akkor válik különösen értékelendővé, amikor alapos szemlélődés és az üzlethelyiség körbejárása után rájön az ember, hogy a belső rész és a belőle nyíló előtér valójában egy panelház földszinti lakásából lett kialakítva. A legnagyobb dicséret, hogy ez első, de második blikkre sem tűnik fel. Valószínűleg ez, és a rétsági lokáció is közre játszik abban, hogy az árfekvés a hasonló budapesti helyeknél jelentősen kedvezőbb.

Egy szó mint száz, az R Coffee & Roastery egy mintaértékű kávézó (és étterem), ami a covidot is túlélve a jelek szerint ezen a fura helyen is megtalálta a közönségét. Mi biztosan jövünk még sokszor ide, és mindenki másnak is melegen ajánljuk, hogy ha máskor nem is, de mondjuk egy szlovákiai utazás során, a 2-es úton haladva ide iktassa be az első pihenőjét.


Kecskeméti Fürdő – Kecskemét

Vizes program Bács-Kiskun megyében

Az egész kecskeméti látogatásunk úgy jött, hogy anyósomnak és a párjának azt adtuk Karácsonyra, hogy elvisszük őket valami kis belföldi 1 napos kirándulásra. Lehetőség szerint valami fürdős helyre. Szóval megpörgettük a földgömböt, megnéztük hol van klassz fürdő, meg hozzá némi látnivaló, és így esett a választás Kecskemétre. Arról, hogy a nap során miféle helyeket láttunk és hol ettünk, írni fogunk külön is, úgyhogy ezekre most nem térek ki.

A Kecskeméti Fürdőbe délután 3 körül érkeztünk. Szerda lévén sejtettük, hogy nem lesz nagy tömeg, ami valóban így is volt, úgyhogy gyorsan be tudtunk jutni. A koedukált öltözőrészen, ahol kabinok és millió szerény található, szintén flottul lehetett öltözni, majd bevetettük magunkat a fürdőtérbe.

Ahogy belép az ember a belső medencékhez, egyből világossá válik, hogy hatalmas fürdőkomplexummal van dolgunk. A Kecskeméti Fürdőben a strandot is beleszámítva 17 medence közel 3000 négyzetméter vízfelülettel várja a látogatókat. Van termálfürdő, élményfürdő, versenyuszodai rész, gyerekmedencék, kültéri medencék, csúszdás részek, szaunák, szóval minden, ami csak egy kiadós pancsoláshoz kell.

A medencék nagyok, így kényelmesen elférünk bennük még ha nagy tömeg esetén is.

A személyes kedvenceink a kültéri medencék voltak, amelyekben egyrészt prímán lehetett napozni (ugyanakkor nagyon profi módon van vitorlavászon is kifeszítve azok számára, akik nem akarnak szénné égni a vízben), másrészt elképesztően jól hozták az osztrák hegyi fürdők hangulatát, ahol a medencéből órákon keresztül bámulhatod a csodás és békés tájat.

Kecskeméti fürdő kicsiknek és nagyoknak

A fürdő kínálatában mindenki kedvére válogathat. Amíg a nagyi wellnessezik, anya a kinti medencében napozhat, a bátrabbak bemerészkedhetnek a hullámmedencébe és pöröghetnek az örvényben, a bébik pedig játszhatnak a “kacsaúsztatóban”.

A Kecskeméti Fürdő ideális program tehát családdal, de akár barátokkal is, sőt randinak sem utolsó, hiszen éjszakai fürdőzések is vannak, amelyek időpontjáért mindig érdemes csekkolni a fürdő weboldalát.


Nano Specialty Coffee – Kecskemét

A Nano Specialty Coffee Kecskemét — tudomásunk szerint — egyetlen specialty kávézója, és úttörőhöz illően nem fényűző pompa közepette, hanem szerény, de tisztességes körülmények között terjeszti a jó kávé igéjét a városban. Az egy dolog, hogy a nevéhez méltón icike-picike helyiség igen előkelő helyen végezne a Magyarország legkisebb kávézói listán, de ráadásul egy szűk és sötét átjáróban bújik meg. Így hiába a Kossuth téri lokáció, ami tényleg Kecskemét legbelsőbb belvárosa, a Nanot csak akkor fogod megtalálni, ha tudod, mit keresel.

Amit lehetett, az ebből ki lett hozva - Nano Specialty Coffee Kecskemét - az Olyanjó! fotója

Amit lehetett, az ebből ki lett hozva – Nano Specialty Coffee Kecskemét – az Olyanjó! fotója

A nem túl hívogató mikrokörnyezet ellenére Csepregi Zoltán tulajdonos, aki egy személyben a barista is, amit lehetett, azt kihozta a miniatűr üzlethelyiségből. Jópofa modern arculat, belül ha oldalazván közlekedve is, de azért le tud ülni akár 3-4 ember, a bárpult mögött pedig Zoltán rutinosan mozdulatokkal készíti az italokat, miközben harsány stílusban szórakoztatja a vendégeket. Az egyértelmű, hogy nem sajnálja az időt arra, hogy a portékát részletesen bemutassa mindenkinek: 5 percen belül a harmadik betérő vendégnek is ugyanazzal a lendülettel mondja el a darálókban éppen megtalálható kolumbiai mosott és etióp száraz kávé közötti különbséget, és ajánl hozzá fogyasztási módot.

Néhány ember azért le tud ülni - Nano Specialty Coffee Kecskemét - az Olyanjó! fotója

Néhány ember azért le tud ülni – Nano Specialty Coffee Kecskemét – az Olyanjó! fotója

Azoknak, akik szeretik a specialty kávét, kifejezetten jó szívvel ajánljuk a Nano Specialty Coffee meglátogatását. Nem mintha sok egyéb választási lehetőség lenne Kecskeméten, de ha az az egy ennyire rendben van, akkor úgyis tök mindegy, nem?


Olivolá Locale Italiano – Kecskemét

Az utóbbi években — minden bizonnyal nem függetlenül a Mercedes gyár megjelenésétől — egyre több kalauzban és programajánlóban bukkan fel Kecskemét, mint izgalmas helyszín. Egy ideje már tervezgettük, hogy egyszer rászánunk minimum egy napot arra, hogy megnézzük, mit tud egy up-and-coming megyeszékhely. Egy májusi hétköznapot sikerült végül bökni a naptárban, és egy kisebb családi kirándulást rittyentve a dologból tökéletes városnéző időben, huszonegykét fokban vágtunk neki az útnak.

Olivolá: egy véletlen találkozás

A Spaletta különösen régóta rajta volt a tesztelendő helyeink listáján, nem véletlenül időzítettük az érkezésünket nagyjából ebédidőre, de oda végül persze nem jutottunk el. A Google Térképet böngészve rögtönöztünk, és így találtuk meg az Olivolát, amiről úgy tűnt a fotók és az értékelések alapján, hogy egészen komolyan gondolják az olasz gasztronómiát, úgyhogy rájuk esett a választásunk.

A teljes nevén Olivolá Locale Italianonak nevezett étterem a Rákóczi utcában található, ami autóktól ugyan nem teljesen mentes, de azért inkább parkra és sétálóutcára, mintsem autópályára hasonlít. A terasz a járda egy részét foglalja el, de így is csendes és nyugodt a környezet, jól esik itt üldögélni, egyáltalán nincs nyüzsgő nagyvárosi hangulat.

A terasz a hangulatos járda két mindkét oldalát elfoglalja, de ez senkit nem zavar - Olivolá Locale Italiano Kecskemét - az Olyanjó! fotója

A terasz a hangulatos járda két mindkét oldalát elfoglalja, de ez senkit nem zavar – Olivolá Locale Italiano Kecskemét – az Olyanjó! fotója

Nem csak a terasz hangulatos, a beltér is ízlésesen megcsinált. Hétköznap lévén volt ebédmenü is, naponta változó és egészen izgalmasan hangzó fogásokkal, amik bőven túlmutatnak a rántotthús-rizibizi vonalon.

Jó olasz konyha és kiváló ebédmenü

Végül egy menüt — tintahalkarikák majonézzel, valamint szalonnába göngyölt, kemencében sült csirkecomb krumplipürével —, egy pizzát, egy Cézár-salátát és egy provolone sajtos fondüvel leöntött gnocchit választottunk, vagyis eléggé szerteágazó volt a lista, de a konyha minden fronton helytállt. A csirkecombot a bacon nem szárította ki, omlós és szaftos maradt, az előétel tintahalkarikákkal megfejelve 2200 Ft-ért ez egy kifejezetten szuper edébmenü.

Ez az ebédmenü egyik fogása. Tisztes. - Olivolá Locale Italiano Kecskemét - az Olyanjó! fotója

Ez az ebédmenü egyik fogása. Tisztes. – Olivolá Locale Italiano Kecskemét – az Olyanjó! fotója

A pizza nem a manapság trendi nápolyi vonalat képviselte, de a kötelező köröket bőven hozták a tészta és a feltétek is. A Cézár salátában nagy ötlet volt, hogy a csirkemellet egészben pirították és csak a szervírozás előtt vágták fel, így nem száradt ki, és a dresszing mennyisége is megfelelő volt, úgyhogy az utolsó falatokra sem csak a száraz salátadarabok maradtak. A provolone fondüs gnocchit pedig bármikor jó szívvel ajánlom a hozzám hasonló sajtimádóknak.

A provolone sajtos fondübe úsztatott gnocchi sajtimádóknak kihagyhatatlan - Olivolá Locale Italiano Kecskemét - az Olyanjó! fotója

A provolone sajtos fondübe úsztatott gnocchi sajtimádóknak kihagyhatatlan – Olivolá Locale Italiano Kecskemét – az Olyanjó! fotója

A komolyabb húsos ételeknek ezen a félnyári koradélutánon nem futottunk neki, de az első tapasztalataink alapján ide simán visszajövünk majd valamikor, és megnézzük, azon a téren mit tud az Olivolá.

Ahogy említettem, az Olivolát annak ellenére véletlenül találtuk meg, hogy igyekeztem felkészülni indulás előtt a kecskeméti vendéglátós felhozatalból. Mivel a Google-ben is alig van az étteremre találat, azt hittem, hogy új helyről van szó, de rákeresve látom, hogy 2014 óta, vagyis közel 10 éve üzemelnek, ami nem kevés idő. A kecskemétiek tehát minden bizonnyal szeretik, de szerintem ennél minimum egy nagyságrenddel szélesebb körű ismertséget is simán megérdemelnek, nem véletlenül írunk róluk most mi is. Szóval ha Kecskeméten jártok, menjetek az Olivolába bátran!


Dabas Deli | Bistro – Dabas

Hello Dabas!

Dabas egy nagyon helyes kis település Pest megye déli részén. A 17 ezer fős kisváros az 1950-es évektől önálló, de olyan apróbb érdekességeken kívül, mint hogy itt forgatták az 1949-es Ludas Matyi c. filmet, vagy hogy itt élt Kossuth Lajos édesapja, Kossuth László, jellegzetes látnivalója nem igazán van. Az önkormányzat — amúgy meglepően szuper és informatív — honlapjáról azonban kiderül, hogy csuda aktív élet folyik a városban. Rengeteg program várja a Dabasra érkezőket, úgyhogy érdemes akár a város hivatalos oldalát is meglesni, ha épp arra járunk.

Dabas azon kevés települések közé tartozik, amelynek a lakossága az elmúlt években szemmel láthatóan növekszik. Nem csoda, hiszen Budapest és Kecskemét közelsége a kiskunsági homokhátság nyugalmával vegyítve igazán ideális lakóhellyé teszi Dabast, ami vonzza a Pest megyébe költözni vágyókat.

Dabas Deli for the win!

A város eddig nemigen volt rajta a gasztronómia térképeken sem, mindaddig, amíg Pócsik László üzletember, néhány, a budapesti csúcsgasztronómiából érkező szakemberrel és pár lelkes helyi fiatallal 2021-ben meg nem nyitotta a Dabas Delit.

A Főtén található Dabas Deli egyszerre rendelkezik fantasztikus delikát kínálattal, szuper kávéval, irtó helyes személyzettel és pazar miliővel.

Az első dolog amit már messziről kiszúrtunk, hogy kedvenc Dublino székeink pihentek a teraszon, de közelebbről szemrevételezve láthatóvá vált minden más apró belsőépítészeti és lakberendezési megoldás is, amiből világos volt, hogy rendesen locsolták a pénzt a hely kialakításába, de nagyon jó ízléssel tették ezt.

Amíg rendeltünk a pultnál, addig 4 fős kis csapatunk minden tagja ellátogatott a mellékhelyiségbe, és egészen vicces volt, hogy milyen felvillanyozva tért vissza mindenki a vendégtérbe. A hely kialakítása ugyanis pont olyan, mint a személyzet: figyelmes és minden részletre ügyelő. Csak néhány apró részlet, amik tényleg egyedülállóak nemcsak a hazai, de a nemzetközi vendéglátásban is:

  • Az ételeket és az italokat kesztyűben, a lehető leghigiénikusabb módon szolgálják fel.
  • A Dabas Deli minden létező kiegészítőből, legyen az egy csésze, egy zacskó cukor, vagy egy bambusz kínálótál, készített saját arculatos kivitelt.
  • A mosdóba be van készítve többféle higiénés termék is (tampon, fülpiszkáló, stb), ha épp arra szorulna az ember. (Ez egy olyan országban, ahol néha a vendégnek kell jeleznie – még egészen előkelő éttermekben is, – hogy már egy órája nincs WC papír a mosdóban, nyilvánvaló szintlépés.)

Melyik napszakban ajánljuk a Dabas Delit?

Egész egyszerűen: bármelyikben.

A Dabas Deli koncepciója kiválóan hozza, hogy egyszerre legyen egy kiváló brunchozó változatos reggeli kínálattal, hangulatos esti bár, napközben pedig egy olyan kávézó, ahova beugorhatunk gyerekkel, kutyával, üzleti partnerrel is egy jó kávé-süti kombinációra.

Mi sajnos túl korán érkeztünk, így Péterrel csak egy minimál reggelit kértünk, én Mortadellás Croissant fogyasztottam, Péter pedig egy szelet tortát választott a francia desszert vonalon mozgó kínálatból.

A nap sűrű programja miatt ebédelni vagy vacsorázni nem tudtunk visszatérni, úgyhogy a konyha igazi mélységeibe még nem volt betekintésünk, de amit most láttunk, már az is meggyőzött minket arról, hogy Dabas igazi nyertese a Dabas Deli megjelenésének. Nagyon szurkolunk, hogy olyan vidéki desztinációvá válhasson ez a hely is, ahova már önmagában a jó kajálásért megéri leugrani. Minden lehetőség adott hozzá, mi csak ajánlani tudjuk a látogatást neked is!


Veszprémium – Veszprém

A Veszprémium nagyjából semmiben nem hasonlít azokra a nápolyi típusú pizzát áruló helyekre, amik mostanában gombamód szaporodnak országszerte. Nem gyúr az AVPN tagságra (olyan hely, amit a Nápolyi Pizzaszövetség is auditál és hitelesnek ismer el). Nem egy fenszi, de lelketlen üzlethelyiségben vagy foodtruckban üzemel. Nem turisztikailag frekventált környéken található. Egy dologban viszont biztosan felveszi a versenyt bármelyikükkel: baromi jó pizzát lehet itt enni.

Nincs agyondesignolva - Veszprémium, Veszprém - az Olyanjó! fotója

Nincs agyondesignolva – Veszprémium, Veszprém – az Olyanjó! fotója

One man show a kemence előtt

A Veszprémium tulajdonosa Antal Szabolcs, aki gyakorlatilag one man show jelleggel viszi az egész helyet. Kalandos életútja során többek között a pizzaszakácskodás csínját-bínját is kitanulta, viszont a kötöttségeket láthatóan nem kedveli, úgyhogy a szabályok betartása helyett simán csak magyar alapanyagokból csinál az eredetivel bármikor összevethető nápolyi (stílusú) pizzát.

Szabolcs a legnagyobb hajtás közben is lazán szóba elegyedik a vendégekkel. Mozdulatai beszéd közben sem lassulnak, villámgyorsan készíti a pizzákat egymás után, közben pedig szívesen mesél az alapanyagokról, a munkájáról, azokról a sznob veszprémiekről, akik a Veszprémium kissé valóban lepukkant kinézete miatt nem hajlandóak betenni a lábukat ide, és aztán már ő maga ajánlja fel, hogy nyugodtan vegyük közelebbről is szemügyre az általa épített kemencét. Csak annyit kér, hogy igyekezzünk közben ne láb alatt lenni, mert a nagyjából másfél perc alatt elkészülő pizzákat közben még forgatni is kell, úgyhogy nincs idő tökölődésre. Sajátos stílusú humora, ami olyan, mint maga a hely, nekünk bejött, és mindenki másnak is azt javasoljuk, hogy punk attitűddel közelítsen a Veszprémiumhoz, és akkor tutira jól fogja itt érezni magát.

Antal Szabolcsnak beszélgetés közben sem áll le a keze - Veszprémium, Veszprém - az Olyanjó! fotója

Antal Szabolcsnak beszélgetés közben sem áll le a keze – Veszprémium, Veszprém – az Olyanjó! fotója

Ezt a pizzát bármikor ennénk

Ehhez persze az is kell, hogy a lényeg, vagyis maga a pizza jó legyen. Ez pedig a Veszprémiumban elképesztően jó. Hihetetlenül puha, foszlós, a szélét leszámítva leheletvékony a tészta, ezen remek feltétek, nem tolakodó mennyiségben, épp ahogy a műfaj megkívánja, hogy minden összetevő íze érvényesülhessen. Bármikor tudnánk enni.

Az utolsó falat. Elsirattuk. - Veszprémium, Veszprém - az Olyanjó! fotója

Az utolsó falat. Elsirattuk. – Veszprémium, Veszprém – az Olyanjó! fotója

A Veszprémium ráadásul egészen biztosan versenyben van az ország legolcsóbb nápolyi pizzája díjért. A margarita 1800(!!!), a legdrágább szalámis verzió pedig 2400 forint. OK, a Veszprémium nem egy kacsalábon forgó palota, és akár 6-8 percet is sétálni kell Veszprém belvárosától, hogy eljussunk ide, de ez akkor is durva.

Azoknak, akik szeretik a nápolyi pizza műfaját és bírják a laza hangulatú helyeket, a Veszprémium kihagyhatatlan.


10 Hektár Vinotéka – Popup drink truck

A hétvégén baráti társasággal a Káli-medence nyugati végén túráztunk, amikor is az egyik barátunknak eszébe jutott, hogy nemrég láttak egy klassz kis drink truckot Balatonhenyén. Több se kellett a társaságnak, kisebb kerülővel elgyalogoltunk Balatonhenyére, ahol valóban ott állt a guruló bár.

A 10 Hektár Vinotéka

Ha valami jobb egy Balaton-felvidéki borászatnál akkor az egy Balaton-felvidéki borokat áruló guruló vinotéka. A 10 Hektár Vinotéka egy kis henyei udvarba parkolt le mostanság, és onnan méri a 60 féle Balaton környéki bort.

Kóstolhatsz kis pincészetek különlegességeiből is, de ott vannak a legnagyobbak borai is. A fókuszban a Dörgicse környéki pincészetek vannak, de találsz bort a Tagyon-hegyről, Pécselyből, a Káli-medencéből és Balatonszőlősről is. A távolabbi tájak közül pedig a Badacsony és a Ság-hegy képviselteti magát.

Aki nem szereti a borokat…

Ha esetleg volna ilyen ember a társaságban, akkor neki szőlőlével tudnak szolgálni (az én képeimen is az látható épp a pohárban).

Ezen kívül falatozhatunk házi kenyérből, érlelt sajtokból, sonka és szalámi válogatásból is.

A 10 Hektár Vinotéka pont olyan hely, ahova az ember napközben és este is színesen leüldögél egy-egy pohár borra, miközben napozgat vagy egy jóízű baráti beszélgetésen megváltja épp a világot.

Fontos, hogy ez egy popup bár, nincs állandó helye, így mindig csekkoljuk le a Facebook oldalukon, hogy épp hol áll a bár.

Azt megtudtuk, hogy a 2022. május 6-i hétvégén a Giro d’Italia futama mentén lesznek a 71-es és a 7313-as út kereszteződésénél, Zánka mellett. Ott lehet majd ordítva szurkolni Valter Atinak és a többi magyar versenyzőnek!