Szarvasi Arborétum, Pepikert – Szarvas

Kevés olyan csodálatos dolog van, mint a természet tavaszi ébredése. És hol is figyelhetnénk meg ezt jobban, mint egy arborétumban?! Áprilisi miniszabinkon Szarvasra látogattunk, ahol természetesen nem hagyhattuk ki az arborétumot sem.

A Szarvasi Arborétum egyértelműen az ország egyik legismertebbje. Hatalmas területen fekszik a Szarvasi-Holt-Körös partján, ami már önmagában egy magával ragadó pontja az országnak, magáról a városról nem is beszélve. A belváros megismeréséhez jószívvel ajánljuk a Tessedik Kincse kalandjátékot, amin mi is részt vettünk, és nagyon élveztük. Ha szereted a fejtörőkkel egybekötött városi sétákat, akkor ezt mindenképp próbáljátok ki!

Bixie

Na de vissza az Arborétumhoz. Alapvetően az ember azt gondolná, hogy egy arborétum fákból, bokrokból, szép virágokból, és kellemes sétaútvonalakból áll, és ez a legtöbb esetben így is van, amivel nincs semmi baj. Szarvason azonban új szintre emelték a növényvilág bemutatását, és olyan komplex programkínálattal készültek, amely simán vetekszik bármilyen családi- vagy egyéb élményprogrammal.

A Szarvasi Arborétumban akár egy egész napot is simán eltölthettek

Azok számára, akik szeretnék a kert minden zegét-zugát bejárni, többféle sétaútvonalat is kínál az Arborétum. Ezek jelölve vannak a belépőjegy mellé kapott térképen is, így a pár száz méterestől egészen a 3 órás óriás körtúráig mindenfélét választhatunk, ki-ki erőnléte és kedve szerint. Az arborétumok többségében nem rajonganak azért, ha a kijelölt útról letér az ember, itt viszont kifejezetten bátorítunk mindenkit, hogy menjen nyugodtan fel-alá a kertben. Sok nagy rét, szabad tér és érdekes fa van a sétányoktól távol eső részeken is, ahol akár le is heveredhetünk kicsit pihenni, piknikezni.

Ne felejtsünk el megpihenni sem a csodás környezetben - az Olyanjó! fotója

Ne felejtsünk el megpihenni sem a csodás környezetben – az Olyanjó! fotója

Ahhoz, hogy egy egész napot eltöltsünk az Arborétumban, minden infrastrukturális lehetőség adott. A büfében (március 15. és november 15. között) meleg ételt is kaphatunk, a főbejáratnál vannak mosdók és babapelenkázó is, így a legkisebbekkel is bátran nekivághatunk a napnak. Ha pedig szeretnénk a közelben megszállni, akkor erre is van lehetőség. Az Arborétum vendégházában 8 szoba található, így akár 16 főt is képesek elszállásolni. És persze ne felejtsük el a színes programkínálatot sem, amely lehetővé teszi, hogy egy percig se unatkozzon a család. A teljesség igénye nélkül összeszedtük most a legvonzóbbakat.

Állatok az Arborétum területén

A növényeken kívül, számunkra is meglepő módon, számos állatnak is otthont ad a kert. Amikor sétálgatás közben megláttunk egy őzet a bokrok közt elsuhanni, azt hittük, hogy valamit rosszul látunk. De nem, ezek a kedves és szelíd állatok éppúgy otthonra lelnek az arborétum ligetes erdeiben, mint a bemutatott növényvilág. De az őzek még nem minden! A kertben belefuthatunk kék pávákba is. Jómagam soha nem voltam még szemtanúja annak, hogy egy páva kitárta volna a farktollait, itt viszont volt szerencsém hozzá. A csodálatos madár hosszú percekig táncolt előttünk, amire biztosan sokáig fogok emlékezni.

A Varázstanya udvarán Emmával és Karesszel, a két emuval is találkozhatunk. Őket is mindenképp ejtsük útba ott tartózkodásunk során! Azok számára pedig, akik a vízi élővilág iránt érdeklődnek, rendelkezésre áll egy Halösvény is, amely játékos formában mutatja be a Holt-Körös halfajait. És ha már víz, akkor nem maradhatnak ki a teknősök sem, akiket az Üvegházban tekinthetünk meg.

Pávatánc a Szarvasi Arborétumban - az Olyanjó! fotója

Pávatánc a Szarvasi Arborétumban – az Olyanjó! fotója

A művészet és a természet találkozása

A park területén, ha jól odafigyelünk, számos művészeti alkotással is találkozhatunk. A legszembetűnőbb alkotások a bejárattól nem messze helyet kapó „Tündöklő kövek’ kültéri kiállítás elemei. A kiállítás Zsombori Árpád erdélyi keramikus művész bibliai ihletésű szobrait mutatja be.

A szobrok mellett festményeket is megtekinthetünk. Az Arborétum alapítója, gróf Bolza Pál saját birtokán hozta létre a természetvédelmi területet, amelyben lánya, Mariette is rengeteg időt töltött. A lány gyermekkorától festett, képeit és fordulatokkal teli életét a róla elnevezett Bolza Mariette sétányon csodálhatjuk meg, valamint festményeiből kiállítás is nyílt a vendégházban. Az épületmakettek iránt érdeklődőket pedig várja a Mini Magyarország makettpark, ahol a történelmi Magyarország leghíresebb épületeinek és emlékhelyeinek kicsinyített másait leshetjük meg.

Tündöklő kövek, kültéri kiállítás az Arborétum területén - az Olyanjó! fotója

Tündöklő kövek, kültéri kiállítás az Arborétum területén – az Olyanjó! fotója

Változatos gyerekprogramok

De az Arborétum talán gyerekkel a legjobb program. A szervezők ugyanis olyan sokféle gyerekbarát programlehetőséget kínálnak, hogy szinte fel sem lehet sorolni.

Van például két családbarát szabadulójáték (a Viharzónában pávákat kell megmentenünk, az Árnyékvilág elnevezésű, Stranger Things ihlette játékban pedig gyerekeket kell kivezetnünk egy misztikus erdei világból – hát nem iszonyú menő?). Azoknak, akik inkább mesés kalandokra vágynak, ott van a Csodaösvény nevű játék, amelyben egy mesetarisznyával és kis eszközökkel felvértezve kell megmenteni a kert tündérét.

Az élményjátékokon kívül a kert számos pontján találunk kültéri játékokat is a lengőtekétől a sakktáblán keresztül a rajztábláig, de van a kertben fa játszótér is. A nap során a gyerekeket kis húzható kocsiban is szállíthatjuk, ezt az ajándékboltban tudunk bérelni. Az Arborétum kikötőjéből jóidőben sétahajók is indulnak, amelyeken a holtág természeti kincseit fedezhetjük fel, vagy választhatjuk Pepi gróf Varázstanyáját is, ahol a már említett emuk mellett interaktív játékokkal színesített botanikai múzeum is helyet kapott.

Az Arborétum kikötője a Szarvasi-Holt-Kőrös partján - az Olyanjó! fotója

Az Arborétum kikötője a Szarvasi-Holt-Kőrös partján – az Olyanjó! fotója

Inkább mobilon játszanátok?

Persze mindhiába a rengeteg szuper program, ha valójában legszívesebben a saját vagy a szülő mobilját nyomkodja a kis lurkó. De a Szarvasi Arborétum erre is fel van készülve. Ha letöltjük a Greening footprints appot, akkor a kis körtúra mentén mobilon is megoldhatunk játékos feladványokat. Van geoláda is a kert területén elrejtve, valamint mobilos kalandjátékkal is elüthetjük az időt. Ebben kis avatarunkat 20 különleges helyszínre kell eljuttatnunk, így összeköthetjük a kert bejárását virtuális kalandokkal is.

Szóval megannyi programlehetőség közül választhatunk, akár randizni érkezünk a parkba, akár a gyerekekkel szeretnénk egy tartalmas napot eltölteni.

Zöld relaxáció

Mi egy márciusi napos csütörtök délelőtt voltunk ott, amikor leginkább elcsendesedni vágyó sétálókkal, idősebb emberekkel, turistákkal találkoztunk. A nagy park mindenkinek lehetőséget ad a természeti kincsek felfedezésére és a kikapcsolódásra. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Ha Szarvas környékén járunk, az Arborétum mindenképp első helyen szerepeljen programtervünkben! Nem fogjuk megbánni.

3 órás sétánk során olyan klasszul kizökkentünk a hétköznapi jövés-menésből, hogy mindenképp szerettünk volna valami maradandó emléket haza vinni a kertből. Mit tehettünk volna? Kiástuk az egyik fát. Na jó, nem, csak viccelek! Viszont az ajándékboltban nagy örömünkre van egy kis dísznövényáruda is, ahol lehetett venni az Arborétum kertészei által ültetett kis növényekből, így azokból hoztunk magunkkal néhányat a kertünkbe. Jó rájuk nézni, és reméljük mindig ezt a kellemes napot juttatják majd eszünkbe.

Az Arborétum ajándékboltjában akár saját nevelésű növényt is vehetünk otthonra - az Olyanjó! fotója

Az Arborétum ajándékboltjában akár saját nevelésű növényt is vehetünk otthonra – az Olyanjó! fotója


EPL Bisztró – Eplény

Napestig lehetne vitatkozni azon, hogy van-e értelme a Bakony déli lejtőire, egy 509 méter magas „csúcs” köré síparadicsomot álmodni. Szerintem inkább nem, mint igen. De az biztos, hogy ha már valaki belevág egy ilyen projektbe, akkor az a minimum, hogy megpróbálja tisztességesen csinálni. Ilyen szempontból nem lehet panasz az eplényi Síaréna szolgáltatásaira, ahol a modern ülőlift és az alpesi hangulathoz elengedhetetlen hüttefíling is megvan. Legtöbbször csak a havazás hiányzik, de bízom benne, hogy ezzel a rizikóval számoltak annak idején.

A síelés viszont semmiképpen sem az alsóbb társadalmi rétegek sportja, így egy magára valamit is adó síterep közeléből nem hiányozhatnak a színvonalas szállás- és vendéglátóhelyek sem. Miközben Eplényben a sípályát évről évre tették egyre csilli-villibbé, a falu nem nagyon tartott lépést az ott zajló fejlesztésekkel. Egészen a legutóbbi időkig nem volt például jó étterem sem Eplényben, 2021 végén azonban megnyitott az EPL Bisztró, ami ezt az űrt hivatott betölteni.

Bixie

Visszafogottan modern konyha olasz kitekintéssel

Mi egy február közepi hétvégén, ebédidőben próbáltuk ki az EPL Bisztrót, amikor a közeli Síarénában már nem nagyon volt hó, de síelők hiányában is teljes telt házzal pörgött a hely. Mi lehet ennek az oka? Bár Veszprémben van néhány jó étterem, de gyanítjuk, hogy az Eplénytől nagyjából 15 percnyi autózásra található megyeszékhelyről is sokan járnak fel ide ebédelni vagy vacsorázni. Merthogy az EPL ha Veszprémben lenne, a konyha alapján akkor is simán a város legjobb vendéglátóhelyei között emlegethetnénk. Erre jön rá, hogy itt a betontól elszakadva, már a Bakony szélén, hegyekkel körülvéve étkezhetünk, ami nyilván extra vonzerőt jelent az ide látogatóknak.

Bár hétköznap van ebédmenü is, mi a sztenderd étlapról válogattunk, és nem csalódtunk. Mind a gombakrémleves, mind a sertéspofa paprikás kifejezetten jó választásnak bizonyult, és pont annyira voltak megbolondítva — előbbi szarvasgombaolajjal, utóbbi tejfölhabbal —, hogy mind az izgalmakat keresők, mind a konzervatívabb ízlésűek igényeit kiszolgálhassák.

Az EPL Bisztró másik vonzereje a fatüzelésű kemence, amiből kifejezetten jóképű pizzák bújnak elő folyamatosan. Tegyük hozzá, hogy bár a saját honlapjukon nápolyinak titulálják őket, szerintünk ez nem igazán stimmel. De ha ezt a jelzőt figyelmen és számításon kívül hagyjuk, akkor a tészta és a feltétek minősége alapján ezek a pizzák bőven tudnak gasztronómiai élvezetet okozni.

Az EPL Bisztró nagy vonzereje a terasz, ami üvegfallal teljes mértékben négyévszakosítható. Amennyiben időben foglalunk asztalt, mindenképpen ide kérjünk helyet. Nincs semmi gond a belső résszel sem, de ha úgyis Eplényben járunk, akkor nehogy már a négy fal között akarjunk ücsörögni.


Gyradiko Taverna – Budapest

Zsófival mindketten imádjuk a görög gyros műfaját. Azt, amit vastag tésztájú, csavart pitában nyomnak a kezedbe, amiben igenis van sültkrumpli, amiben a tzatziki brutálisan sűrű és krémes, a hús pedig lehetőleg sertés és házilag fűszerezett. Nagyon sokáig nagyítóval kellett keresni azokat az éttermeket, ahol hozzá lehetett jutni ehhez az autentikus változathoz.

Aztán pár évvel ezelőtt látványosan elkezdtek szaporodni a jellegzetesen kék-fehér arculatú görög (jellemzően gyors)éttermek, így most már viszonylag sok helyen lehet kapni normális minőségű gyrost, például a XI. kerületi Floga Grillben, amiről már mi is írtunk. De hiába az új szereplők, sosem feledjük az egyik első fecskét, jelen cikkünk tárgyát, a Római-part távoli végében található Gyradikot, ami a 2000-es évek elején szinte egymaga tartotta a lángot.

Bixie

Egy sarki büfé tündöklése

A Római-part és Békásmegyer határán, a Pünkösdfürdői Stranddal átellenben található Gyradiko egy sarki fabódéból indult, és tulajdonképpen a mai napig ez az alap, ami köré mostanra egy komplett vendéglátóhelyet építettek, ahol télen is fedett és fűtött helyen, leülve tud enni akár 15-20 ember is egyszerre. A kiszolgálás klasszik büférendszerben működik: rendelni és fizetni a pultnál kell a név bemondásával, az elkészült ételt pedig egy másik ablaknál kell átvenni néhány perc múlva.

Kívülről a Gyradiko görög jellegéről leginkább csak a névtábla árulkodik, a görög helyekre jellemző kék-fehér dekoráció nincs túltolva. A beltérről hasonlókat lehet elmondani, leginkább funkcionálisnak nevezhető. De a Gyradikoba nem az életérzésért, hanem az ételekért jön az ember, abban pedig nincs hiba. Nem véletlen a rengeteg visszajáró törzsvendég, akiket az „idegenekkel” szemben is alapvetően nagyon kedves kedves személyzet szemmel láthatóan nagy becsben tart.

Görög gyros ahogy kell

Mit is mondhatnánk A Gyrosról azon kívül, amit rögtön cikkünk második mondatában leírtunk? A gyros nem a világ legbonyolultabbb étele, sok titka nem nagyon van, szimplán csak jó minőségű alapanyagokból kell jól összerakni. Ezt pedig a Gyradiko gyrosa hibátlanul tudja. Telhet el bármennyi év a látogatásaink között, mindig ugyanolyan finom. Egy közel 20 éve üzemelő vendéglátóhelytől ez már önmagában megsüvegelendő teljesítmény.

A gyroson kívül ritkán kérünk mást, de amikor néha elkalandoztunk, akkor is mindig abszolút pozitív az élmény. Ha el tudunk tekinteni az enteriőrtől, és csak az ételre koncentrálunk, akkor kajafronton a Gyradiko simán hozza akár a legjobb görög éttermek színvonalát is, jóval alacsonyabb áron. Úgyhogy ha néhány falat Görögországra vágynál, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy Óbuda felé veszed az irányt!


Lombkorona-sétány és erdei pihenőpark – Súr

A Komárom-Esztergom megyében található Súr község feletti szőlőhegyen található a lombkorona-sétány és erdei pihenőpark. Az elnevezés egyik része sem véletlen. A pihenőpark arra utal, hogy sokkal inkább egy piknikezésre, családi kirándulásra kitalált hely ez, mintsem kalandpark, úgyhogy ne akként tekintsünk rá, mivel funkcionalitása azért a kalandparkokétól jócskán elmarad.

Bixie

A lombkorona-sétány elnevezés pedig egyértelműsíti, hogy itt bizony valóban a földfelszín felett leszünk majd. A fákra erősített állomásokat összekötő pallókon összesen 80 métert tudunk sétálni, nagyjából 2,5-3 méter magasságban, a lombok között. A lombkorona-sétány nagyon szépen ki van építve, jól karban van tartva, így használata teljesen biztonságos. Ajánljuk kisgyerekkel vagy kutyával kirándulók részére is, mert a forgalomtól messze, nyugodt, biztonságos környezetben található, csodálatos panoráma nyílik róla a bakonyi tájra.

A lombkorona-sétányról Súr község is megosztott az avatáskor egy kedvcsináló videót:

A lombkorona-sétány elérhető egy kis kirándulással is a faluból, sőt, egy összesen kb. 4 kilométer hosszú kijelölt körtúra vezet fel és le, úgyhogy ha szeetnénk sétálni előtte és utána, akkor ezt is megtehetjük. Súr falu weboldalán, ide kattintva letölthető a pontos térkép.


Ensō Budapest

Az utóbbi években — követve a nyugati nagyvárosok hasonló trendjeit —  Budapesten is megjelent a kiemelkedő színvonalú ázsiai fúziós konyha. Ennek legismertebb úttörői itthon a Széll Kálmán téren található, általunk is nagyra tartott és szívhez szólóan megénekelt 101 Bistro, a szörnyű nevű de annál jobb Vietnámigulyás.hu HK, illetve maga az Ensō.

Bixie

Trendszetter gasztrogerillák

Mindhárom fentebb említett vendéglátóhely nagyjából egy időben, a 2020-ban kezdődött covid-válság elején nyitott. Színvonalukról és arról, hogy mennyire fogékony volt a budapesti közönség rájuk, híven árulkodik, hogy a mai napig hasítanak, asztalfoglalás vacsoraidőben mindháromba minimum több nappal előre ajánlott. Nem véletlen, hogy a magyar csúcsgasztronómia nagyragadozója, a Costes csoport is pontosan ilyen helyet nyitott nemrég egyik korábbi étterme, a kudarcba fulladt Nudli Tésztakantin helyén, Costes Izakaya néven. Ráadásul úgy, hogy konkrétan az Ensō mögött álló csapatot kérték fel a konyha vezetésére. Állítólag egyébként az is jó, milyen is lenne, de már csak a háttérsztori miatt is nekem sokkal szimpatikusabb az „eredeti”.

Ez a csapat korábban Konyhakör  néven szerzett hírnevet magának azzal, hogy lehetetlen helyeken szerveztek titkos és egyben izgalmas gasztroszeánszokat a beavatott közönségnek. De még a legsikeresebb vándorszínész-társulat is a lelke mélyén kőszínházba vágyik, a Konyhakör pedig úgy döntött, hogy az ő állandó színpaduk egy ázsiai fúziós hely lesz Ensō néven. Persze ezt sem hagyományos módon csinálták: éttermüket a Baross utca körúton kívüli lepukkantabb részén, egy még lepukkantabb ipari épület hátsó részének földszintjén rendezték be, amire véletlenül garantáltan senki nem talál rá. És még tudták tetézni: csak keddtől péntekig vannak nyitva, 16 és 22 óra között. De legalább így megmarad valami abból a titokzatosságból is, ami a Konyhakört jellemzi.

Régi vágyak ha teljesülnek

Nyugodtan mondhatom, hogy az Ensōba eljutni immár több éve vágyakoztam, ugyanis a Konyhakör, majd pedig az Ensō közösségi felületein az elejétől követtem az étterem létrejöttét, majd felfutását. A nyitás óta nem volt olyan hónap, amikor ne fárasztottam volna Zsófit az agyramenés határáig azzal, hogy most már tényleg valamikor asztalt kellene foglalni, de valahogy sosem került rá sor. Egyszer azonban minden rossznak vége szakad. Idén januárban végre sikerült összetrombitálni még néhány foodie barátot — így igyekezvén betartani az alapszabályt, miszerint ázsiai étterembe négy fős vagy annál nagyobb társasággal megyünk —, kitűztük a dátumot, foglaltunk asztalt, és vártuk a nagy napot.

Az Ensō koncepciója a japán izakaja hagyományaira épül, vagy úgy is mondhatjuk, hogy ezt honosítják épp meg itthon (az agyelszívásig sikeresen, lásd fentebb a Costes Izakaya kapcsán). Az izakaják Japánban inkább kocsmák, ahol lehet enni is. A világnak felénk eső részén a magukat izakajának nevező helyekre jellemzőbb, hogy az étel hangsúlyosabb szerepet kap, és akár a csúcsgasztronómiai színvonalat közelíti, vagy el is éri, miközben azért persze az alkoholkínálatra is odafigyelnek. Nincs ez másképpen az Ensōban sem, ami hamar a magyar étteremkritikusok egyik kedvence lett. Immár saját tapasztalat alapján állíthatom, hogy nem véletlenül.

Ázsiai csavarok

Az „ázsiai fúzió” az Ensōban nem művi, hanem valódi értelemmel bíró, leíró jellegű kifejezés. Azt jelenti, hogy nincsenek komoly játékszabályok, nyúlhatnak akármilyen alapanyaghoz vagy konyhatechnológiához, de bármi is kerül a tányérra, valami távol-keleti csavarra és az ezzel járó umami ízbombára biztosan számíthatunk. A manapság igen elterjedt — és mondjuk ki: egyre többször idegesítően és ráadásul tök feleslegesen megvalósított — small plate koncepció itt valódi jelentőséggel bír, tényleg érdemes a lehető legtöbb tételt kikérni a nem annyira hosszú étlapról (itt nyer értelmet a fentebb említett nagyobb társaság), és amit lehet, azt egymás tányérjában kotorászva végigkóstolni.

Egymás tányérjában kotorászni jó - Enso Budapest - az Olyanjó! fotója

Amivel a konyha még itt sem mer variálni, az a ramen, ami annyira autentikus, amennyire lehetséges. Az Ensō ramenje nem véletlenül lett legendás két év alatt, és kapott külön szekciót az étlapon. Bármennyire is hívogat a többi fogás, ezt semmiképp sem érdemes kihagyni. Akármilyen betéttel kérjük, csak a legjobbakra számítsunk.

A kötelező ramen mellett mi is igyekeztünk minél jobban beleártani magunkat az étlapba: a teljesség néminemű igényével kértünk kimcsit, edamamét, kagylót, csirkét, pacalt, disznósajtot, lencsét és sztéket is, de belekötni egyikbe sem tudtunk. Ízek és állagok kavalkádja volt ez, amivel épp akkorra telítődik az ember mindenféle (jó) értelemben, amikor már a hatodik brutálisan intenzív ízű fogáson is túl van. Az aktuális étlapot érdemes előre tanulmányozni, a Facebook oldalukon mindig elérhető.

Az izakaja jegyében az Ensō italokban is erős, különösen koktél fronton, ahol nem hosszú, de annál átgondoltabb a választék. A legnagyobb kedvencem mégis egy alkoholmentes kreálmány, a hidegen szervírozott sós szilvatea volt, amit bárhol, bármikor bármilyen mennyiségben tudnék inni.

Sós szilva tea, úristen! - Enso Budapest - az Olyanjó! fotója

Az enteriőr egy romkocsma és egy bohém loftlakás keveréke, kifejezetten hangulatos, jól illik az egész koncepcióba. Baráti vacsorákhoz tökéletes, romantikázásra talán kevésbé alkalmas. Igaz, egy tokiói izakajával összehasonlítva, ahol az intimitás szót valószínűleg hírből sem hallották még (érdemes fotókat guglizni), senkinek nem lehet oka komolyabb panaszra.

Rövid végszóként csupán egy kívánság: minden vágyam így váljon valóra.


Retek Bisztró – Budapest – Belváros

Talán már írtunk róla, hogy Péterrel régóta kis családi hagyományunk, hogy egymás szülinapján egy nap szabit veszünk ki, és ilyenkor meglepetésprogramot szervezünk egymásnak. Mivel Péternek januárban van a születésnapja, ezért kültéri programok tekintetében eléggé meg vagyok lőve mindig a hideg miatt. Idén arra gondoltam, hogy 4 többállomásos, tematikus beltéri programajánlót állítok össze neki, és ő – anélkül, hogy pontosan tudná, melyik programpont mit takar – választhat közülük. Végül az „Ami magyar, csak jó lehet” fedőnevű programsorozat lett a befutó, ami stílszerűen egy vacsorával zárult, méghozzá a Retek Bisztróban, és így el is értem írásom tárgyához, amiről akkor még nem tudtuk, hogy egyben a nap egyik csúcspontja is lesz.

Autentikus magyar étterem

Bixie
Nagyon régóta kerestünk Budapesten olyan autentikus magyar konyhát vivő éttermet, mint a Retek Bisztró. Korábban a Szaletlyt és a Szép Ilona Bisztrót ajánlottuk mindenkinek, aki hagyományos magyar ételeket szeretne kóstolni minőségi kivitelezésben, de a fenti két hely azért nem tipikusan az a „magyaros” étterem, ami sztereotipikusan eszünkbe jut, ha meghalljuk ezt a szót.

Így hát nagyon megörültem, amikor olvastam a Dógi József séf vezette Retekről. Már a neten található fotók és a hely promóciós videója is meggyőzött róla, hogy felvegyem a helyet a szülinapi programpontok közé, hiszen az étterem már első látásra olyan volt, amit nagyon kedvelünk.

Irtó jó például az enteriőr, ami jellemzően régi, paraszti bútorokat, használati- és dísztárgyakat ötvöz modern designmegoldásokkal, de mindezt a legízlésesebb módon.

A menü rövid, de választékos, biztosan mindenki meg fogja találni rajta a számítását. Mi előételnek egy hortobágyi palacsintát kértünk, amit az elmúlt 10 évben soha, egyikünk sem rendelt sehol, nem véletlenül. Az első benyomások alapján biztosak voltunk benne, hogy ha valahol, akkor a Retek Bisztróban ki lehet ezt is próbálni, és bátran állíthatjuk, hogy nagyon jó döntés volt.

Amíg az előétel elkészült, addig is érkezett amuse bouche-nak (a „ház ajándéka” vendégváró falatnak) egy szenzációs házi kenyér saját kolbászkrémmel.

Előételünk egy isteni hortobágyi húsos palacsinta - Retek Bisztró - az Olyanjó! fotója

Előételünk egy isteni hortobágyi húsos palacsinta – Retek Bisztró – az Olyanjó! fotója

Ezt követően marhapofát és harcsapaprikást kértünk. Utóbbit én elég gyakran rendelem az elmúlt években, ettem már nagyon egyszerű vidéki csárdától kezdve a fine dining étteremig mindenhol. Azt gondoltam, hogy már nem igazán tudnak újfajta tálalási módot mutatni, így nagyon megörültem, amikor megérkezett az alábbi tányér, amin a túróscsusza egy besütött sós túrós palacsintára emlékeztetett leginkább, palacsinta- helyett nyilván csuszatésztával, és kifejezetten szaftos és finom volt. Bírom az ilyen kreatív megoldásokat, különösen ha jól is sülnek el.

Harcsapaprikás túrós csuszával. Micsoda tálalás! - Retek Bisztró - Az Olyanjó! fotója

Harcsapaprikás túrós csuszával. Micsoda tálalás! – Retek Bisztró – Az Olyanjó! fotója

Meg is jegyeztem a felszolgálónak, hogy ez igazán nagyon ötletes, remélem, átadta a konyhán dolgozó kollégáknak. És ha már szóba került a Retek Bisztró csapata: el kell mondanunk, hogy egy kirívóan helyes, szakmailag felkészült, empatikus és proaktív csapattal találkoztunk. Az a 4 felszolgáló, aki megfordult aznap este az asztalunknál, mind halál profi és kedves volt, ami viszonylag ritka manapság még a felsőbb kategóriájú helyeken is.

A legjobb hely külföldiek számára is

Volt egy pillanat az este során, amikor látszólag mindenki külföldi volt a vendégek között rajtunk kívül. Meg is kérdeztük a személyzetet, hogy ez egy általános jelenség-e, vagy csak véletlenül alakult így, hogy aznap este 7-kor csak külföldi foglalás volt? Ahogy megtudtuk tőle, nem egyedi az ilyesmi, előszeretettel választják az éttermet nemcsak az ázsiai vendégek (akikből tényleg sok volt aznap), hanem más, a belvárosban megszálló turisták is. Az étterem nagyon előkelő helyen szerepel a TripAdvisor oldalán, és meglehetősen jók az értékelései is, így nem csoda, hogy az autentikus magyar konyhát megkóstolni vágyók szívesen érkeznek ebbe a Nádor utcai étterme. Régóta tudható, hogy ez önmagában nem garancia a kiemelkedő minőségre, de a Retek tényleg nagyon rendben van, a vendégek jó hírvivői lesznek a magyaros konyhának.

Mi is nagyon lelkesen fogjuk ajánlani a magyar ízek minden hazai és nemzetközi rajongójának, és bízunk benne, hogy sok-sok éven át élvezhetjük még a Retek Bisztró szolgáltatását. Nagyon biztató, hogy a weboldaluk szerint épp most nyílik Retek Bisztro Mini néven egy kistestvér pár lépésre az étteremtől, egyértelmű, hogy a következő utunk oda vezet majd.


Fehérkő vára (Kereki vár) – Kereki

A kereki vár története

A Somogy megyei Kerekiben található várrom története viszonylag rosszul dokumentált. A vár eredetéről és történetéről korabeli oklevelekből, Sági Károly és Koppány Tibor a vár történetéről szóló kiadványából és Nováki Gyula régész 1994-es feltárási jegyzeteiből tudhatunk meg valamit.

Az biztos, hogy a Kerekiben (akkori nevén Querequi) található vár a XIV. század elején épült. Egy 1336-os oklevélben említik, amely szerint Anjou Károly parancsára hozták létre uradalmi központnak, amely célja a közelben lévő jobbágyfalvak összefogása volt, tehát alapvetően nem katonai céllal épült. A várat ebben az időszakban Czikó várnagy vezette.

Bixie

1396-ban Marczali Miklós erdélyi vajda kapta meg az uralkodótól nemesi adományként. Pár évvel később Marczali csatlakozott a Luxemburgi Zsigmonddal szemben fellépő trónkövetelőkhöz, így az uralkodó hívei 1403-ban megostromolták a várat, amelyet csak 1408-ban építettek újjá.

1474-től a Báthori-család uralta a várat. A vár továbbra is inkább birtokközpontként funkcionált, mintsem katonai bázisként.

Hunyadi Mátyás halála után (1486) Habsburg Miksa csapatai vették át, majd Kinizsi Pál vezetésével a „fekete sereg” foglalta vissza.

1530-ban Perneszi Ferenc nemes megvásárolta a várat és felújította azt. A gótikus stílusú épület nem sokáig tündökölt felújított állapotában, mert 1543-ban a keresztény végvári katonaság felrobbantotta. Félő volt ugyanis, hogy Buda 1541-es elfoglalását követően a törökök olyan gyorsan fognak terjeszkedni, hogy befészkelik magukat a kereki vár épületébe is. Ezt követően a várrom évszázadokig érintetlen maradt. A török hódoltság idején íródott feljegyzésekben nem szerepel. A XIX-XX. században helyi plébániatemplom és vadászkastély építéséhez hordtak el tégláiból.

1963-ban történt meg a vár műemléki helyreállítása, amely nem jelentette a vár teljes renoválását, inkább romkonzerválást végeztek. 1964-től áll műemlékvédelem alatt.

Hogyan nézett ki eredetileg a kereki vár?

A kereki vár szabálytalan alaprajzú, alapvetően ellipszis formájú építmény. A gótikus stílusban épült vár eredetileg leginkább téglából épült, mindössze néhány falrész alapozásánál, és keretezésnél, párkányrészek kialakításánál használtak hozzá követ.

A vár 283 méter magasan fekszik a tengerszint felett.

Az épület eredetileg 2 emeletes volt (ma az első emelet magasságáig állnak mindössze a falak). A vár bejárata a déli oldalon volt, ahol ma egy fahíd vezet át a kb. 6 méter mély és 7 méter széles várárok felett. Ez látható a borítóképen is.

Itt található a régi kaputorony helye, amelyhez kapcsolódtak a külső várfalhoz épült lakószárnyak és a kisméretű várudvar is.

A vár makettje a dinnyési várparkban tekinthető meg. Itt pontosabb képet kapunk róla, hogy valójában hogyan is nézett ki annak idején.

Fél napos kis kirándulás a kereki vár romjaihoz

Mi egy napos januári szerda reggel gondoltuk, hogy teszünk egy kis kirándulást a Balaton déli partján. Eredetileg a felújított dégi kastélyt akartuk megnézni, ami technikai okok miatt épp zárva volt, így esett a választás a nem messze fekvő Fehérkő várra.

Kerekibe érkezve a falun át kell hajtani, egészen a Czikó-pihenőig (amit értelemszerűen a régi várparancsnokról neveztek el). Itt kényelmesen le tudjuk rakni a kocsit a kis játszótér mellett.

Innen kb. 600 méter séta a vár. Kényelmes erdei sétaútvonalon lehet feljutni a várba. A szint emelkedik, de nem vészesen, így kutyával és kisgyerekkel is simán megközelíthető a vár. A nehezebb részeken klasszul ki van építve fa korlát, amibe tudunk kapaszkodni. Nekünk szükségünk is volt rá, mert 3 esős napot követően érkeztünk, és olyan sár volt, amiben igazi kihívás volt felkúszni egyes szakaszokon.

A várat 20-30 perc alatt kényelmesen körbe lehet járni a kiépített fa pallókon. A vár belső részeibe nincs lehetőség bemászni, de nincs is igazán olyan része, ami el lenne fedve a nyilvánosság elől, a pallóról is mindent jól lehet látni.

A vár északi oldalán található egy kis kiugró padokkal, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi-völgyhídra. Tiszta időben jó messzire el lehet látni.

A vár megtekintését követően tehetünk egy kisebb sétát Kerekiben, ahol egyéb látnivalók is vannak, mint például a Református harangláb, Horthy Miklós szobra, a Trianon emlékmű, az Alman-tetői kopjafa vagy a Szent Anna katolikus templom. Gyerekekkel pedig vonzó célpont lehet a Kereki Dínópark is, amely márciustól lesz nyitva újra.


Papírkutya – Veszprém

Ha létezik tökéletes kultúrbisztró itthon, akkor a Papírkutya Veszprém tuti hogy az. Príma lokáció, otthonos hangulat, óriás rumválaszték és menő fellépők várnak, ha Veszprémben jársz.

Ezzel majdhogynem össze is foglaltuk, hogy miért imádjuk ezt a helyet.

Bixie

VEB EKF 2023 projektnek indult, és reméljük sokáig itt marad

Már csak 10 nap, és megnyílik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat, amelyre Veszprém már hosszú évek óta készült. A Papírkutya volt az egyik első projekt, amely a rendezvénysorozat keretében valósult meg, még 2020-ban.

A Kunszt! és a Wine & Vinyl Bár kapcsán már írtunk bővebben a VEB EKF projektjeiről, így ha bővebben érdekel, akkor azokat az ajánlókat is olvasd el! Már csak azért is, mert az említett két hely a Papírkutya szomszédságában található. A Papírkutyát egyébként mi is pont a Wine & Vinylben ücsörögve fedeztük fel, és nagy öröm volt, amikor konstatáltuk, hogy az EKF projekten belül 3 ilyen tényleg szuper hely jött létre, amelyek jelenleg nagyon élnek. Mindhárom jó példa arra, hogy tud életképes lenni egy ilyen projektre létrehozott vendéglátóhely, ha van mögötte tartalom, egyediség. Márpedig ebben a 3 egységben nagyon is van, ezért is férnek meg jól egymás mellett a Szabadság, illetve az Óváros téren.

Jó lokáció, óriás rum választék

A Papírkutya esetében a klassz lokáció mellett az egyik legnagyobb vonzerő — Péter számára biztosan —  a hatalmas rumválaszték. A budapesti Kisüzem ajánlójában már volt egy coming outunk rum témában, ez pedig itt a következő. Merthogy a Papírkutya elképesztő jó rumválasztékkal rendelkezik. Látszik, hogy egy határozott koncepció alapján gondosan összerakott itallapjuk van, aminek a végigkóstolására akár tematikus esteket is szervezhetünk magunknak és barátainknak.

Tapasok és ázsiai kaják egy kocsmában?

Ha be kellene sorolni a Papírkutyát a klasszikus vendéglátós kategóriák egyikébe, akkor azért inkább a kocsma/bár kategóriába tennénk, mintsem hogy étteremként tekintsünk rá. A berendezés, a fények, az egész miliő inkább lazább, kocsmásabb, ezért is volt kellemes meglepetés, amikor megkóstoltuk az ígéretesnek étlap alapján az ételkínálatot.

Már a koncepció is zseniális, hogy tapasok, ázsiai fogások is vannak az étlapon. Az alábbi képen mi épp egy kacsa pho levest és egy Tom Yum Goongot (thai kókusztejes ráklevest garnélarákkal és zöldségekkel) fogyasztunk. Isteni volt mindkettő. De kiemelhetnénk a 11:45-ig elérhető brunch kínálatot is, amiben a klasszikus tojásos reggelik mellet füstölt lazac is kérhető.

Szóval a hely bisztróként is teljesen megállja a helyét, érdemes éhesen érkezni!

Menő zenei felhozatal – élőzene minden hétvégén

Ha a rumválaszték, az isteni kaják és a szuper miliő még mindig nem győzött meg róla, hogy már most megindulj a Papírkutya felé, akkor bedobjuk az atombombát: zenészek.

A Papírkutyában nagyon erős a zenei felhozatal is. Szinte mindig bele lehet futni egy-egy klassz fellépőbe, ha egy hétvégi napon ülsz be. Amikor októberben voltunk ott, akkor épp a Teddy Harpo One Man Band lépett fel – ő van a borítóképen is -, de olyan neves zenészek és énekesek is megfordulnak rendszeresen a Papírkutyában, mint Saiid, Dresch Mihály, Barabás Lőrinc, Harcsa Vera, Gyémánt Bálint, Malek Andrea, a Mörk, Ohnody vagy akár a Kéknyúl Andy Heflerrel. Ilyenkor persze pillanatok alatt megtelik a hely, úgyhogy érdemes a koncertek estéire már jó előre asztalt foglalni. A zene naptár a Papírkutya Facebook esemény oldalán csekkolható.


Almalomb – Hosszúhetény

2022 őszének több hétvégéjén is kéktúráztunk, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mecseki szakaszait járva. Ugyanebben az időszakban jelent meg a Michelin Guide új, magyarországi kiadása, amiben a hosszúhetényi Almalomb étterem nem csak „tányért” kapott — ezzel a csillagot nem, de a szerkesztők ajánlását kiérdemlő helyeket díjazzák —, hanem zöld csillagot is, amivel a fenntartható gasztronómia jegyében tevékenykedő helyeket jelölik az étteremkalauzban.

Nem volt kérdés, hogy ha már úgyis a környéken járunk, akkor a két díjazott hosszúhetényi étterem valamelyikébe — a másik az Almalombtól néhány utcányira található Hosszú tányér — biztosan ellátogatunk. A Hosszú tányér tűnt a fine diningabb, az Almalomb pedig a kevésbé feszengős helynek, nekünk pedig huszonpár kilométer gyaloglás után inkább az utóbbihoz volt kedvünk, így esett rájuk a választás. 

Bixie

Egy természetesen modern étterem

Az étterem előtti parkolóban letéve a kocsit már látszik, hogy itt a vendéglátást tényleg nagyon komolyan veszik a tulajdonosok, akik nem csak éttermet, hanem szálláshelyet is üzemeltetnek. Az épületek külső és belső kialakítása is igényességről és odafigyelésről tanúskodik, azok környezetét és a múltját is figyelembe vették és beépítették a koncepcióba, miközben mégis mai lett a végeredmény. Nem véletlenül jutott eszembe az őriszentpéteri Pajta, ahol hasonló színvonalon oldották meg ugyanezt a kihívást. Hogy mást ne mondjak: az étterem egy egykori vízimalom épületében üzemel, a mi asztalunk pedig az alsó szinten, az egykori „gépházban” volt, amit már-már muzeális igényességgel építettek egybe a vendégtérrel. Már csak emiatt érdemes megnézni a cikk végén a galériát.

De az Almalombról most mégiscsak mint étteremről beszélünk, és annak is igen jó, annyira biztosan, hogy Baranya vagy Tolna megyében járva akár egy nagyobb kitérőt is érdemes tenni érte. Az Almalomb színvonala nem éri el a Michelin-csillagos helyekét, de ez talán nem is céljuk. A menü fogásai szinte kivétel nélkül a környéken is fellelhető alapanyagokra épülnek — ld. fenntarthatóság —, a borlapon szintén nagyrészt villányi és szekszárdi tételeket találunk, és ezekkel játszik a konyha több, mint tisztességesen.

Megéri a degusztációs menü

Az á la carte mellett van évszakonként frissülő degusztációs menü is, ami 2023-ban, a 6000 forintos főételek korában a cikk írásakor aktuális árért nagyon is versenyképes. Az infláció itt is érződik, 2022. november és januárja között kb. 15%-kal emelkedtek az árak az Almalombban, de ezt betudhatjuk a Michelin által gerjesztett érdeklődésnek is. Erre szemérmességemet félretéve külön rákérdeztem az üzletvezetőnél, aki azt mondta, hogy főleg a hétköznapi és a hétvégi napközbeni forgalmat jelentősen megdobta, ami nagy segítség az étteremnek. 

Közpénz és a Michelin étteremkalauz: jó vagy rossz?

És ha már úgyis ennyi szót ejtettünk a Michelin Guide-ról, még egy gondolat a végére. A kalauz renoméja sokat romlott az elmúlt években, többek között azért, mert kiderült, hogy egyes országokban a helyi turisztikai ügynökségek finanszírozzák a kiadványokat, emiatt az abban szereplő értékelések objektivitása legalábbis megkérdőjelezhető. Hogy, hogy nem, az egyik ilyen ország éppen Magyarország, ahol közpénzből költünk százmilliókat arra, hogy legyen Michelin kalauzunk. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a világ legjobb befektetése, sőt. De az Almalomb példája mégis azt mutatja, hogy annyi előnye azért biztosan van a kiadványnak, hogy a hasonló helyekre felhívja a figyelmet, és ezzel segíti is őket ebben a válságokkal sújtott időszakban életben maradni, fejlődni. Szóval az egész állami ráfordítás biztosan nem volt ablakon kidobott pénz, manapság pedig már ez is valami.


Lelkem Kisvendéglő – Dörgicse

Még jó, hogy vannak Insta sztorik

Minden szerénytelenség nélkül merem leírni, hogy nagyon kevés olyan hely van a Balaton körül, főleg az északi parton, ami ha megnyit, akkor nem hallunk vagy olvasunk róla rögtön. Olyan is van, hogy maga a tulajdonos szól nekünk, de ti is szoktatok új helyeket ajánlani. Ezek közül azokat, amik minket is érdekelnek, Péterrel egy közös Google térképre vezetjük fel, hogy ne felejtsük el, hova akarunk ellátogatni. Múlt héten azonban egy kedves ismerősünk Insta sztorijában olyan helyet vettem észre, ami nem volt még fenn a térképen, és közel s távol nem találtam róla érdemi infókat a neten, szóval kaptam az alkalmon, hogy meglepjem Pétert egy péntek esti vacsival.

Hogy kerül a Lelkem Kisvendéglő Dörgicse fő utcájára?

Bixie
A hely neve Lelkem Kisvendéglő, ami már magában nagyon helyes elnevezés, és előre vetíti azt a családias közeget, ami fogad, ha ellátogatsz Dörgicsére, a Fő utca 60. alatt található óriási kertbe. Az utcáról bekanyarodva már látod a fogadóépület mellett a hatalmas diófákat, amiken lampionok és fényfüzérek lógnak, és amik alatt mindössze néhány asztal áll.

A Lelkem Reiner Viktor chef és Ferencz Nikoletta közös szerelemgyermeke. Viktor régi motorosnak nevezhető a szakmában. Volt itthon és külföldön kisebb és egészen nagy éttermek kreatív chefje, majd ezt követően megalapította Beltér nevű budapesti lakáséttermét a Haris közben. Itt ismerték meg egymást Nikivel, akivel ezt követően a Pántlika Pincészeten keresztül kerültek kapcsolatba Dörgicsével. És milyen hálásak lehetünk ezért a találkozásért!

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt - Lelkem Kisvendéglő

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt – Lelkem Kisvendéglő

Így lehet önazonosan éttermet csinálni

A Lelkem hiánypótló vállalkozás nemcsak Dörgicsén, de az egész régióban. Nagyon érződik rajta, hogy a tulajdonosok nem pénzt lapátolni jöttek ide, hanem őszinte elhivatottsággal és szeretettel hozták létre kis projektjüket, ahol saját játékszabályaik szerint játszanak, és jó ennek a játéknak részesévé válni.

Egyrészt csak foglalással fogadnak vendéget, ami biztosítja, hogy előre kalkulálható legyen a hely telítettsége, így a kapacitás és a hozzávalók beszerzése is. Fixen 6 asztallal dolgoznak, ezek 2-6 fősek, így nem tud kialakulni nagy lárma, ami fontos, ha egy csendes, intim helyet akarsz üzemeltetni. Kifejezetten klassz, hogy nincs rohanás, az ételek nem futószalagon jönnek, de nem is kell rájuk órákat várni. Épp csak annyit, hogy meg tudj érkezni az élménybe. (Ismerős az olyan étterem, ahol még veszed le a kabátodat, és már kérdezi a pincér, hogy mit hozhat inni?)

A vacsora közvetlen hangulatához Niki is sokat tesz hozzá, aki bár saját bevallása szerint sem szuper profi pincér, de annyira bájos jelenléte van, és olyan odafigyeléssel fordul minden vendég felé, hogy ez egyáltalán nem zavaró, sőt tényleg olyan, mintha háziasszonyként a saját kertjében látna vendégül. Ez amúgy a valóságban is így van. Az épület és a konyha az ő saját házuk, amelynek első része a vendégtér, a ház hátsó részében pedig a privát lakhelyük van.

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt - Lelkem Kisvendéglő

Meghitt esti fények az óriási diófák alatt – Lelkem Kisvendéglő

Az étlap és itallap tök profin van összerakva. Jellemzően környékbeli borok, helyi termelőktől szerzett gyümölcslevek, szörpök, 2-3 előétel és leves, 4-5 főfogás, 2 desszert, és mindenből egy napi ajánlat. Az ételek változatosak, sokféle íz, sokféle textúra kerül a tányérra. Előzetesen nem olvastunk utána a konyhának, de az ételekből mind a tálalás, mind az ízek terén sütött, hogy itt nemcsak lelkesedés van, hanem vérprofi séf áll a háttérben. Én főételként egy cékla rizottót ettem kecskesajttal, körtével és fügével, és annyira fantasztikusan édes és krémes volt a fogás, hogy simán elment volna desszertnek is.

Maga a hely és a gasztro élmény – úgy értsd, ahogy mondom – bárhol megállná a helyét. Ja, és az én külön pontom jár a tányérokért és tálakért, amikben a fogások érkeznek. Eszméletlen menő kerámiák és retro kiegészítők vannak használatban. Szívem szerint elloptam volna az összeset.

Bárányfasírt grillzöldségekkel - Lelkem Kisvendéglő - Dörgicse

Bárányfasírt grillzöldségekkel – Lelkem Kisvendéglő – Dörgicse

Az árak 1900 és 5200 Ft közt mozognak, ami az idei balatoni árakat nézve teljesen jó. Szervizdíjat nem számolnak fel, de azt javasoljuk, hogy mindenképp adj! Jó lenne, ha ezek a klassz helyek megmaradnának, hogy még sokáig élvezhessük őket.

Most jön az ősz, és egyelőre az a mondás, hogy hétvégente lesz nyitva a lakásétterem, majd télen egy felújítás miatt popupként fog működni. Ennek helyszínét egyelőre nem tudni, de kövesd a Lelkem Kisvendéglőt Facebookon és Instán, ott tuti lesz információ erről.

Addig pedig itt a telefonszám, amit most épp meg akarsz keresni asztalfoglaláshoz: +36707424567